Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Sertraline Svus 50 mg és Sertraline Svus 100 mg filmtabletta betegtájékoztató - 2016.11.


Sertraline SVUS 50 mg filmtabletta
Sertraline SVUS 100 mg filmtabletta


szertralin

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.


♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont


A betegtájékoztató tartalma
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Stimuloton és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Stimuloton szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Stimulotont?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Stimulotont tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 


1. Milyen típusú gyógyszer a Sertraline SVUS, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
A Sertraline SVUS szertralin nevű hatóanyagot tartalmaz, amely az úgynevezett szerotonin-visszavétel-gátlók (SSRI) csoportjába tartozik. Ilyen gyógyszereket a depresszió és/vagy a szorongásos betegségek kezelésére használnak.
 
A Sertraline SVUS a következő betegségek kezelésére alkalmazható:
 
♦  depresszió kezelése és depresszió kiújulásának megelőzése (felnőtteknél)
♦  szociális szorongásos zavar (felnőtteknél)
♦  poszttraumás stressz zavar (PTSD; felnőtteknél)
♦  pánikbetegség (felnőtteknél)
♦  kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar – OCD; felnőtteknél, valamint 6-17 éves gyermekeknél és serdülőknél)
 
A depresszió orvosi kezelést igénylő betegség, melynek tünetei szomorúság, alvászavar vagy az életöröm elvesztése.
 
A kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar) és a pánikzavar szorongáshoz társuló kórképek, melyekben visszatérő kényszerképzetek (rögeszmék, obszesszió) arra késztetik a beteget, hogy folyton bizonyos szertartásos cselekedeteket hajtson végre (kényszercselekvés, kompulzió).
 
A poszttraumás stressz zavar olyan állapot, amely egy igen erős érzelmekkel járó traumás élmény után alakulhat ki, és depresszióhoz, illetve szorongáshoz hasonló tünetekkel jár.
 
A szociális szorongásos zavar (szociális fóbia) a szorongáshoz társuló kórkép. Úgy jellemezhető, hogy a beteg intenzíven szorong vagy fél különböző társasági (szociális) helyzetektől (például ismeretlen személlyel folytatandó beszélgetéstől, nyilvánosság előtti beszédtől, mások előtti étkezéstől vagy ivástól), vagy amiatt aggódik, hogy kínosan viselkedik.

A kezelőorvosa úgy ítélte meg, hogy ez a gyógyszer alkalmas az Ön betegségének kezelésére.

Ha nem biztos abban, hogy a kezelőorvosa miért írta fel Önnek ezt a gyógyszert, kérjen tőle felvilágosítást.

 

2. Tudnivalók a Sertraline SVUS szedése előtt


Ne szedje a Sertraline SVUS‑t
 
♦  ha allergiás a szertralinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  ha monoamino-oxidáz inhibitorokat (MAOI, pl. szelegilint vagy moklobemidet) vagy azokhoz hasonló gyógyszereket (pl. linezolidot) szed vagy szedett.
Ha abbahagyja a szertralin szedését, legalább egy hétig kell várnia, mielőtt elkezdi szedni a MAOI csoportba tartozó gyógyszert. Ha abbahagyja bármelyik MAOI gyógyszer szedését, legalább 2 hetet kell várnia mielőtt, elkezdheti szedni a szertralint
♦  ha pimozid nevű gyógyszert szed (mentális zavarok, pl. pszichózis elleni gyógyszer) 
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


A Sertraline SVUS szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A gyógyszerek nem minden esetben alkalmazhatók mindenkinél.

A Sertraline SVUS szedése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő betegségek bármelyikében szenved, vagy korábban már átesett rajta:
 
♦  Ha Önnek szerotonin-szindrómája van
Ritka esetekben akkor alakulhat ki ez a szindróma, ha Ön bizonyos más gyógyszereket szed a szertralinnal együtt (a tüneteket lásd a „Lehetséges mellékhatások” című 4. pontban). A kezelőorvosa valószínűleg közölte volna Önnel, ha Ön korábban szenvedett volna ebben a szindrómában.
♦  Ha az Ön vérében alacsony a nátriumszint
A Sertraline SVUS szedése ugyanis ezt eredményezheti. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha magas vérnyomásra szed gyógyszert, mert ezek a gyógyszerek is megváltoztathatják vérének nátriumszintjét.
♦  Ha Ön időskorú, nagyobb mértékben fenyegeti a vér alacsony nátriumszintjének a kockázata
(lásd fent)
♦  Ha Ön májbetegségben szenved
Kezelőorvosa úgy dönthet, hogy a Sertraline SVUS‑t kisebb adagban kell szednie.
♦  Ha Ön cukorbeteg
A Sertraline SVUS megváltoztathatja az Ön vércukorszintjét, ezért szükségessé válhat a cukorbetegség kezelésére szedett gyógyszerek adagjának módosítása.
♦  Ha Ön epilepsziában szenved, vagy ha korábban voltak görcsrohamai
Görcsroham esetén azonnal értesítse kezelőorvosát!
♦  Ha Ön mániás-depressziós betegségben (más néven bipoláris zavarban) vagy szkizofréniában szenved
Amennyiben mániás fázisban van, azonnal értesítse kezelőorvosát!
♦  Ha vannak vagy korábban voltak öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
(lásd alább az „Öngyilkossági gondolatok, a depresszió vagy a szorongásos betegség súlyosbodása” bekezdést)
♦  Ha vérzési rendellenességben szenved, vagy ha ún. vérhígító gyógyszereket, illetve a vérzés kockázatát növelő gyógyszereket szed (pl. acetilszalicilsav, warfarin)
♦  Ha Ön gyermek vagy 18 évnél fiatalabb serdülőkorú
A Sertraline SVUS csak kényszerbetegségben (OCD) szenvedő 6―17 éves gyermekek és serdülők kezelésére alkalmazható. Ha Önt ezzel a betegséggel kezelik, kezelőorvosa gondosan ellenőrizni fogja az állapotát (lásd alább a „Gyermekek és serdülők” bekezdést)
♦  Ha Ön elektrokonvulzív kezelést (elektrosokk-kezelést) kap
♦  Ha szemészeti problémái vannak, mint pl. a glaukóma bizonyos típusai
(a szem belső nyomásának megemelkedése)
♦  Ha a szívműködés vizsgálata után azt mondták Önnek, hogy az elektrokardiogramon (EKG) QT szakasz megnyúlásának nevezett rendellenességet találtak 
 

Nyugtalanság / akatízia
 
A szertralin alkalmazásával kapcsolatban nyomasztó nyugtalanság és mozgáskényszer fordult elő, melynek következtében a beteg gyakran képtelen nyugodtan ülni vagy állni (akatízia). Ez a mellékhatás legnagyobb valószínűséggel a kezelés első néhány hetében jelentkezik. Az adag emelése ilyenkor ártalmas lehet, ezért ilyen tünetek jelentkezése esetén forduljon orvosához!
 
Megvonási tünetek
 
A kezelés megszakításával kapcsolatban gyakran fordulnak elő nemkívánatos hatások (megvonási tünetek), különösen akkor, ha a beteg hirtelenül hagyja abba a gyógyszerszedést (lásd a 3. pontban a „Ha idő előtt abbahagyja a Sertraline SVUS szedését” című bekezdést, valamint a „Lehetséges mellékhatások” című 4. pontot).

A megvonási tünetek kialakulásának kockázata a kezelés időtartamától, az adagtól és az adag csökkentésének ütemétől függ. Ezek a tünetek általában enyhék vagy közepesen súlyosak, egyes betegek esetében azonban súlyosak is lehetnek. Rendszerint a kezelés megszakítását követő néhány napon belül jelennek meg, és általában 2 héten belül maguktól elmúlnak. Egyes betegeknél viszont hosszabb ideig fennállhatnak (2―3 hónapig vagy tovább).

A szertralin-kezelés leállításakor javasolt az adagot fokozatosan, néhány hét vagy hónap alatt csökkenteni. A kezelés abbahagyásának legjobb módját minden esetben beszélje meg orvosával!
 
 
Öngyilkossági gondolatok, a depresszió vagy a szorongásos betegség súlyosbodása
 
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, időnként önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadhatnak. Ezek nagyobb erővel jelentkezhetnek, ha Ön először kezd antidepresszáns gyógyszert szedni, mert az antidepresszánsok hatásának kialakulásához időre van szükség – általában két hétre, esetenként azonban akár hosszabb időre is.

Ilyen gondolatai nagyobb valószínűséggel akkor támadhatnak, ha
 
♦  korábban már gondolt önkárosításra vagy öngyilkosságra
♦  Ön fiatal felnőtt.
 
Klinikai vizsgálatokból származó adatok szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő, 25 évnél fiatalabb felnőttek esetén magasabb az öngyilkos magatartás veszélye 

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba!

Hasznos lehet, ha rokonainak vagy közeli barátainak elmondja, hogy depresszióban vagy szorongásban szenved, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Kérje meg őket, hogy szóljanak, ha véleményük szerint az Ön depressziója vagy szorongása súlyosbodik, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggodalomra adnak okot.


Gyermekek és serdülők
 
A szertralint általában nem szabad 18 évnél fiatalabb gyermekek és serdülők esetén alkalmazni, kivéve a kényszerbetegségben (OCD) szenvedőket.

Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerrel kezelt, 18 évnél fiatalabb betegek nagyobb mértékben vannak kitéve olyan nemkívánatos hatások kockázatának, amilyen az öngyilkossági kísérlet, önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (túlnyomórészt agresszivitás, ellenkező magatartás és düh).

Ennek ellenére az orvos felírhatja a Sertraline SVUS‑t 18 évesnél fiatalabb betegnek is, ha úgy ítéli meg, hogy az a beteg érdekében van. Amennyiben Ön 18 évesnél fiatalabb, kezelőorvosa felírta Önnek a Sertraline SVUS‑t, és Ön még egyszer kívánja ezt megbeszélni vele, kérjük, újból keresse fel. Továbbá ha a Sertraline SVUS szedése idején a fentiekben felsorolt tünetek bármelyike jelentkezik vagy súlyosbodik Önnél, tájékoztatnia kell kezelőorvosát.

Gyermekek és serdülők vonatkozásában még nem bizonyították a Sertraline SVUS hosszú távú biztonságosságát a növekedésre, érésre, a tanulási (kognitív) funkciók és a magatartás fejlődésére gyakorolt hatását illetően.
 

Egyéb gyógyszerek és a Sertraline SVUS

 
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről!
 
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Sertraline SVUS hatását, és maga a Sertraline SVUS csökkentheti az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek hatásosságát.

A Sertraline SVUS és az alábbi gyógyszerek egyidejű szedése súlyos mellékhatásokat okozhat:
 
♦  a monoamino-oxidáz inhibitoroknak (MAOI) nevezett gyógyszerek, mint pl. a depresszió kezelésére használt moklobemid vagy a Parkinson-kór kezelésére használt szelegilin, továbbá az antibiotikum linezolid és a vér magas methemoglobin-szintjének kezelésére alkalmazott metilénkék
Ne szedje a Sertraline SVUS‑t ezekkel a gyógyszerekkel együtt!
♦  mentális zavarok, például a pszichózis kezelésére szolgáló gyógyszerek (pimozid)
Ne szedje együtt a Sertraline SVUS‑t és a pimozidot!

Beszélje meg kezelőorvosával, ha az alábbi gyógyszereket szedi:
 
♦  közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövénykészítmények
az orbáncfű hatása akár 1―2 hétig is fennállhat
♦  triptofán aminosavat tartalmazó gyógyszerek
♦  erős fájdalom csillapítására szolgáló gyógyszerek (pl. tramadol)
♦  általános érzéstelenítés során vagy krónikus fájdalom csillapítására használt gyógyszerek (fentanil, mivakurium és szuxametonium)
♦  migrén kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. szumatriptán)
♦  vérhígító gyógyszerek (warfarin)
♦  fájdalomcsillapításra és ízületi gyulladás (artritisz) kezelésére alkalmazott gyógyszerek [nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) pl. ibuprofen, acetilszalicilsav (aszpirin)]
♦  nyugtatók (diazepám)
♦  vízhajtók (vizelethajtók, diuretikumok)
♦  epilepszia elleni gyógyszerek (fenitoin, fenobarbitál, karbamazepin)
♦  cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek (tolbutamid)
♦  gyomorsavtúltengés, gyomorfekélyek és gyomorégés kezelésére szolgáló gyógyszerek (cimetidin, omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol, rabeprazol)
♦  mánia és depresszió kezelésénél alkalmazott gyógyszerek (lítium)
♦  egyéb depresszió elleni gyógyszerek (pl. amitriptilin, nortriptilin, nefazodon, fluoxetin, fluvoxamin)
♦  szkizofrénia és egyéb mentális zavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. perfenazin, levomepromazin és olanzapin)
♦  magas vérnyomás és mellkasi fájdalom kezelésére vagy a szívritmus szabályozására alkalmazott gyógyszerek (pl. verapamil, diltiazem, flekainid, propafenon)
♦  bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. rifampicin, klaritromicin, telitromicin, eritromicin)
♦  gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. ketokonazol, itrakonazol, pozakonazol, vorikonazol, flukonazol)
♦  HIV-fertőzés, AIDS és hepatitisz C kezelésére használt gyógyszerek (proteáz-inhibitorok, mint pl. ritonavir és telaprevir)
♦  műtéti beavatkozások vagy kemoterápia utáni hányinger és hányás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (aprepitant)
♦  a szív elektromos tevékenységében bekövetkező változások kockázatát növelő gyógyszerek (pl. néhány antipszichotikum és antibiotikum)

 

A Sertraline SVUS egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal


A Sertraline SVUS tabletta étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető.
A Sertraline SVUS szedése idején mellőzni kell az alkohol fogyasztását.
A szertralint nem szabad grépfrútlével együtt bevenni, mivel a grépfrútlé növelheti a szervezetben kialakuló szertralin-szintet.


Terhesség, szoptatás és termékenység

 
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Terhes nők vonatkozásában nem teljes mértékben bizonyították a szertralin biztonságosságát.
Amennyiben Ön terhes, kezelőorvosa csak akkor fogja felírni Önnek a szertralint, ha megítélése szerint a kezelés Önre gyakorolt előnyei meghaladják a fejlődő magzatot érintő lehetséges kockázatokat.
Ha Ön fogamzóképes korú nő, hatékony fogamzásgátló módszert (pl. fogamzásgátló tablettát) kell alkalmaznia a szertralin szedése idején.

Bizonyosodjon meg arról, hogy szülésznője és nőgyógyásza tudja, hogy Ön a Sertraline SVUS‑t szedi.

A Sertraline SVUS és a hozzá hasonló gyógyszerek terhesség alatti, különösen a terhesség utolsó 3 hónapjában történő szedése növelheti annak kockázatát, hogy az újszülöttben kialakul az újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) nevezett súlyos állapot, melynek tünetei a szaporább légzés és szederjesség. Ezek a tünetek általában a születést követő első 24 órán belül jelentkeznek.
Ha gyermekénél észleli ezeket a tüneteket, azonnal forduljon gyermekorvoshoz!

Újszülöttjénél egyéb állapotok is előfordulhatnak, melyek általában a születést követő első 24 órában lépnek fel.

Tüneteik közé tartoznak:

♦  légzési nehézségek
♦  kékes színű bőr, túlmelegedés vagy kihűlés
♦  kékes színű ajkak
♦  hányás, táplálási nehézségek
♦  fáradtság, alvászavar, sok sírás
♦  merev vagy petyhüdt izmok
♦  remegés, nyugtalanság vagy görcsök
♦  élénkebb reflexek
♦  ingerlékenység
♦  alacsony vércukorszint 
 
Ha gyermekénél születése után a felsorolt tünetek bármelyikét észleli, vagy ha aggódik gyermeke egészségéért, forduljon kezelőorvosához vagy a szülésznőhöz, akik tanácsot tudnak adni Önnek.

Bizonyított, hogy a szertralin átjut az anyatejbe. Szoptatás alatt a szertralin csak akkor alkalmazható, ha a kezelőorvos megítélése szerint a várható előny meghaladja a csecsemőt érintő lehetséges kockázatot.

Néhány szertralinhoz hasonló gyógyszer az állatkísérletekben csökkentette a sperma minőségét. Elméletileg a gyógyszer hatással lehet a termékenységre, eddig azonban nem figyeltek meg emberi termékenységre kifejtett hatást.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 
Pszichotróp gyógyszerek, mint például a szertralin, befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ezért ne vezessen, és ne kezeljen gépeket, amíg nem tudja, hogy a gyógyszer hogyan hat ezeknek a tevékenységeknek a végzéséhez szükséges képességeire.
 


3. Hogyan kell szedni a Sertraline SVUS‑t?

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

Adagolás
 
A készítmény ajánlott adagja
 
♦  Felnőtteknél

Depresszió és kényszerbetegség
Depresszió és kényszerbetegség esetén a szokásos kezdő adag napi 50 mg.
Ez a napi adag több hét folyamán, legalább egyhetes időközönként 50 mg‑os lépésekben emelhető. A maximális ajánlott adag 200 mg/nap.
 
Pánikbetegség, szociális szorongásos zavar és poszttraumás stressz zavar
Pánikbetegség, szociális szorongásos zavar és poszttraumás stressz zavar esetén a kezelést napi 25 mg‑mal kell kezdeni, és egy hét után az adagot 50 mg‑ra kell emelni.
Ezután a napi adag több hét folyamán hetenként 50 mg-mal növelhető. A maximális ajánlott adag 200 mg/nap.
 

♦  Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
 
A Sertraline SVUS kizárólag kényszerbetegségben szenvedő, 6-17 éves gyermekek és serdülők kezelésre alkalmazható.

Kényszerbetegség
6-12 éves gyermekek: az ajánlott kezdő adag napi 25 mg.
Egy hét elteltével a kezelőorvos napi 50 mg‑ra emelheti az adagot. A maximális adag napi 200 mg.
13-17 éves serdülők: az ajánlott kezdő adag napi 50 mg.
A maximális adag napi 200 mg.

Ha máj- vagy vesebetegségben szenved, közölje kezelőorvosával, és kövesse az orvos utasításait!
 

Az alkalmazás módja
 
A Sertraline SVUS tabletta étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető.
Gyógyszerét naponta egyszer vegye be, reggel vagy este.
 
Az Ön kezelőorvosa megmondja Önnek, hogy meddig ajánlott szednie ezt a gyógyszert. Ez az Ön betegségének jellegétől és a kezelésre adott választól függ. Akár néhány hétbe is beletelhet, mire a tünetei javulni kezdenek. A depresszió kezelését általában a tünetek javulása után még további 6 hónapig kell folytatni.
 
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
 

Ha az előírtnál több Sertraline SVUS‑t vett be

 
Ha véletlenül túl sok Sertraline SVUS‑t vett be, azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára! Vigye magával a gyógyszer dobozát, függetlenül attól, hogy van‑e még benne gyógyszer, vagy sem.

A túladagolás tünetei közé tartozik az aluszékonyság, hányinger és hányás, gyors szívverés, remegés, izgatottság, szédülés és ritka esetekben eszméletvesztés.


Ha elfelejtette bevenni a Sertraline SVUS‑t


Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására! Ha véletlenül elfelejtette a gyógyszerét bevenni, ne vegye be a kihagyott adagot, hanem csak a következő adagot vegye be a szokásos időpontban.
 

Ha idő előtt abbahagyja a Sertraline SVUS szedését

 
Ne hagyja abba a Sertraline SVUS szedését mindaddig, amíg kezelőorvosa ezt nem javasolja Önnek.

A gyógyszer szedésének leállítása előtt az Ön kezelőorvosa néhány hét alatt fokozatosan csökkenteni fogja az adagot.

Ha a Sertraline SVUS szedését hirtelenül szakítja meg, a következő mellékhatásokat észlelheti: szédülés, bágyadtság, alvászavarok, izgatottság vagy szorongás, fejfájás, hányinger, hányás, remegés.

Amennyiben a Sertraline SVUS elhagyása után a felsorolt mellékhatások valamelyike jelentkezik Önnél, vagy bármilyen más mellékhatást tapasztal, beszélje meg kezelőorvosával.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
A leggyakoribb mellékhatás a hányinger.

A mellékhatások dózisfüggőek, és a kezelés előrehaladásával gyakran enyhülnek vagy elmúlnak.
 
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát
, ha a gyógyszer bevételét követően az alábbi tünetek bármelyikét észleli. Ezek a tünetek súlyosak lehetnek:

♦  Ha súlyos, hólyagos bőrkiütés (ún. eritéma multiforme) alakul ki Önnél (előfordulhat a nyelven és a szájüregben is)
Ilyen bőrkiütés a Stevens-Johnson-szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis (TEN) tünete lehet. Az orvosa ezekben az esetekben le fogja állítani a gyógyszer szedését.
♦  Ha allergiás reakció vagy allergia jelentkezik, melynek tünetei közé tartozhat viszkető bőrkiütés, légzési nehézségek, sípoló légzés, a szemhéj, az arc vagy az ajak duzzanata
♦  Ha izgatottságot, zavartságot, hasmenést, magas testhőmérsékletet és magas vérnyomást, fokozott izzadást és szapora szívverést tapasztal
Ezek a szerotonin-szindróma tünetei. Ritka esetekben akkor alakulhat ki ez a szindróma, ha Ön a szertralint bizonyos más gyógyszerekkel együtt szedi. A kezelőorvosa megszakíthatja a gyógyszer szedését.
♦  Ha az Ön bőre vagy a szeme fehérje besárgul, ami májkárosodásra utalhat
♦  Ha önkárosító vagy öngyilkossági gondolatokkal járó depressziós tüneteket észlel
♦  Ha a Sertraline SVUS szedésének megkezdését követően nyugtalanságot érez, és képtelen nyugodtan állni vagy ülni
Forduljon kezelőorvosához, ha nyugtalanságot kezd érezni!
♦  Ha Önnek görcsrohama van
♦  Ha mániás fázisban van (lásd a 2. pont „Figyelmeztetések és óvintézkedések” című részét). 


Felnőtteknél a következő mellékhatásokat észlelték a klinikai vizsgálatok során.
 

Nagyon gyakori (10 beteg közül 1-nél többet érinthet)
 
♦  álmatlanság
♦  szédülés
♦  álmosság
♦  fejfájás
♦  hasmenés
♦  hányinger
♦  szájszárazság
♦  ejakulációs zavar
♦  fáradtság

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
 
♦  torokfájás, étvágytalanság, étvágynövekedés
♦  depresszió, szokatlan érzések, rémálmok, szorongás, izgatottság, idegesség, csökkent szexuális érdeklődés, fogcsikorgatás
♦  zsibbadás és bizsergés, remegés, izomfeszülés, ízérzés zavar, figyelemzavar
♦  látászavarok, fülcsengés
♦  szívdobogás-érzés, hőhullámok, ásítozás
♦  hasi fájdalom, hányás, székrekedés, emésztési zavar, bélgázosság
♦  bőrkiütés, fokozott izzadás, izomfájdalom, a hímvessző merevedési zavara, mellkasi fájdalom,
♦  ízületi fájdalom
♦  rossz közérzet

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
 
♦  felső légúti fertőzés, orrfolyás
♦  túlérzékenység
♦  alacsony pajzsmirigyhormon-szint
♦  hallucinációk, túlzott boldogságérzet (eufória), közöny, fura gondolatok, agresszió
♦  görcsök, akaratlan izom-összehúzódások, mozgáskoordinácós zavar, túlmozgás, emlékezetkiesés, érzéscsökkenés, beszédzavar, felállás utáni szédülés, ájulás, migrén
♦  kitágult pupillák
♦  fülfájás, szapora szívverés, magas vérnyomás, kipirulás
♦  légzési nehézségek, sípoló légzés, légszomj, orrvérzés
♦  nyelőcsőgyulladás, nyelészavar, aranyér, túlzott nyáltermelés, nyelvbetegségek, böfögés,
♦  szem körüli duzzanat, pontszerű bevérzések (lila pontok) a bőrön, arcduzzanat, hajhullás, hideg verejtékezés, száraz bőr, csalánkiütés, viszketés
♦  csont-ízületi gyulladás, izomgyengeség, hátfájás, izomrángások
♦  éjszakai vizelés, vizeletelakadás, vizelet mennyiségének megnövekedése, vizelés gyakoriságának megnövekedése, vizeletürítési zavar, vizelettartási zavar
♦  hüvelyi vérzés, szexuális zavar, női szexuális zavar, rendszertelen menstruáció, láb- és kézdagadás,   hidegrázás, láz, erőtlenség, szomjúság, emelkedett májenzimszintek, súlycsökkenés, súlygyarapodás 

Ritka (1000  beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
 
♦  bélpanaszok, fülfertőzés, daganatos megbetegedés, nyirokcsomó-megnagyobbodás, magas koleszterinszint, alacsony vércukorszint
♦  stressz vagy érzelmek által kiváltott testi tünetek, gyógyszerfüggőség, pszichotikus zavarok, paranoia (üldözési mánia), öngyilkossági gondolatok, alvajárás, korai magömlés
♦  súlyos allergiás reakció
♦  kóma (eszméletlen állapot), rendellenes mozgások, mozgási nehézségek, fokozott tapintási érzékelés, érzészavar
♦  zöldhályog, könnytermelési zavar, vakfoltok megjelenése a látótérben, kettőslátás, kóros fényérzékenység, szembevérzés
♦  vércukorszint-szabályozási zavarok (diabétesz)
♦  szívinfarktus, lassú szívverés, egyéb szívműködési zavarok, elégtelen vérkeringés a kezekben és a lábakban, gégegörcs, szapora légzés, lelassult légzés, hangképzési zavar, csuklás,
♦  véres széklet, szájüregi gyulladás, a nyelv kifekélyesedése, fogbetegségek, nyelvbetegségek, szájüregi fekélyek, májműködési zavar
♦  hólyagok a bőrön, szőrtüszőgyulladás, szőrzet szerkezeti rendellenességei, a bőr rendellenes szaga, csontbetegségek
♦  csökkent vizeletki-választás, vizeletindítási nehézség, véres vizelet
♦  erős hüvelyi vérzés, száraz hüvely, kivörösödött, fájdalmas hímvessző és fityma, a nemi szervek váladékozása, a hímvessző hosszantartó, fájdalmas merevedése, az emlő váladékozása
♦  sérv, csökkent gyógyszer-tolerancia, járászavarok, rendellenes laboratóriumi vizsgálati eredmények, ♦  sperma-rendellenességek, a vér koleszterinszintjének megemelkedése, sérülés, műtéteknél értágulat kialakulása
 
A szertralin szedése alatt vagy közvetlenül a kezelés abbahagyását követően öngyilkossági gondolatokat és öngyilkos magatartást jelentettek (lásd a 2. pontot).

A szertralin forgalomba hozatalát követően jelentett mellékhatások:
 
♦  fehérvérsejtszám-csökkenés, vérlemezkeszám-csökkenés, a belső elválasztású mirigyek működési zavarai, alacsony vérnátriumszint, emelkedett vércukorszint
♦  ijesztő álmok, öngyilkos magatartás
♦  izommozgási rendellenességek (pl. túlmozgás, izomfeszülés, járászavarok, izommerevség, görcsök és akaratlan izommozgások), hirtelen erős fejfájás (ami a reverzibilis agyi vazokonstrikció szindrómának nevezett súlyos állapotra utalhat)
♦  látászavarok, eltérő méretű pupillák, rendellenes vérzés (pl. gyomorvérzés), a tüdőszövet fokozatosan előrehaladó heges átalakulása (intersticiális tüdőbetegség), hasnyálmirigy-gyulladás, súlyos  májbetegség, a szemfehérje és a bőr besárgulása (sárgaság)
♦  bőrduzzanat, fényérzékenységi bőrreakciók, izomgörcsök, emlő-megnagyobbodás, véralvadási zavar, ♦  kóros laboratóriumi vizsgálati eredmények, éjszakai ágybavizelés
♦  szédülés, ájulás vagy mellkasi nyomásérzés – ezek a szív elektromos tevékenységében bekövetkezett, az elektrokardiogramon (EKG‑n) észlelhető változások vagy a szívritmuszavar jelei lehetnek 


További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
 
Klinikai vizsgálatokban a gyermekeknél és serdülőknél észlelt mellékhatások általában hasonlóak voltak a felnőttekéhez (lásd fent). A gyermekeknél és serdülőknél leggyakrabban megfigyelt mellékhatások közé tartozott a fejfájás, az álmatlanság, a hasmenés és a hányinger.
 
A kezelés abbahagyása után jelentkező tünetek
 
Ha hirtelen hagyja abba ennek a gyógyszernek a szedését, a következő mellékhatások jelentkezhetnek Önnél: szédülés, bágyadtság, alvászavarok, izgatottság vagy szorongás, fejfájás, hányinger, hányás, remegés
(Lásd a 3. pontban a „Ha idő előtt abbahagyja a Sertraline SVUS szedését” című bekezdést.)
 
Az ilyen típusú antidepresszánsokat szedő betegeknél a csonttörések gyakoribb előfordulását észlelték.


Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 


5. Hogyan kell a Sertraline SVUS‑t tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
A dobozon vagy a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert! A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A Sertraline SVUS nem igényel különleges tárolást.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba! Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Sertralin SVUS?


♦  A készítmény hatóanyaga a szertralin

A Sertraline SVUS 50 mg filmtabletta tablettánként 50 mg szertralint tartalmaz szertralin-hidroklorid formájában.
A Sertraline SVUS 100 mg filmtabletta tablettánként 100 mg szertralint tartalmaz szertralin-hidroklorid formájában.
 
♦  Egyéb összetevők (segédanyagok)

mikrokristályos cellulóz, karboximetil-keményítő-nátrium (A típusú), dikalcium-foszfát-dihidrát, hidroxipropil-cellulóz, poliszorbát 80, magnézium-sztearát, hipromellóz, propilénglikol, titán-dioxid


Milyen a Sertraline SVUS külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

 
A Sertraline SVUS fehér vagy csaknem fehér, kapszula alakú, mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalán bemetszéssel.
 
A tabletta buborékcsomagolásban kerül forgalomba.
Kiszerelések:
14, 20, 28 és 60 tabletta.
 
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
 
SVUS Pharma a.s.,
Smetanovo nábřeží 1238/20a
500 02 Hradec Králové
Csehország
 
Sertraline SVUS 50 mg filmtabletta

OGYI-T-23116/01        14x      buborékcsomagolás
OGYI-T-23116/02        20x      buborékcsomagolás
OGYI-T-23116/03        28x      buborékcsomagolás
OGYI-T-23116/04        60x      buborékcsomagolás
 
Sertraline SVUS 100 mg filmtabletta

OGYI-T-23116/05        14x      buborékcsomagolás
OGYI-T-23116/06        20x      buborékcsomagolás
OGYI-T-23116/07        28x      buborékcsomagolás
OGYI-T-23116/08        60x      buborékcsomagolás

 
Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban
az alábbi neveken engedélyezték


 
Csehország Sertraline Farmax 50, 100 mg potahované tablety
Magyarország Sertraline SVUS 50, 100 mg filmtabletta
Lengyelország Sertraline Farmax
Portugália Sertralina SVUS
Szlovákia Sertraline Farmax 50, 100 mg filmom obalené tablety

 
A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2016.11.

Legutóbbi betegtájékoztató: Sertraline SVUS 2018.11.


Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

Kéretlen emailek

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen emaileket. NO SPAM.
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

GÁZ-ÁR-SAPKA

 
Gázársapka - USA-nka

USA-nka

- -

VlagyiMIR <-> VolodiMIR

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb