Sertagen 50 mg filmtabletta betegtájékoztató - 2018.10.
 

Sertagen 50 mg filmtabletta

 
szertralin

 

 
Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 
♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 
A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Sertagen 50 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Sertagen 50 mg filmtabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Sertagen 50 mg filmtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Sertagen 50 mg filmtablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Sertagen 50 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?A Sertagen hatóanyaga a szertralin. A szertralin egyike az úgynevezett szelektív szerotonin újrafelvételt gátló gyógyszereknek; ezek a gyógyszerek a depresszió és/vagy a szorongásos betegségek kezelésére használatosak.
 
A Sertagen a következő betegségek kezelésére alkalmazható:
♦  depresszió és depresszió kiújulásának megelőzése (felnőtteknél)
♦  szociális szorongásos zavar (felnőtteknél)
♦  trauma (megrázó esemény) utáni stressz zavar (felnőtteknél)
♦  pánikbetegség (felnőtteknél)
♦  kényszerbetegség (felnőtteknél, valamint 6‑17 éves gyermekeknél és serdülőknél)

A depresszió orvosi kezelést igénylő betegség, melynek tünetei szomorúság érzés, alvászavar, vagy ha nem képes úgy élvezni az életet, mint korábban.

A kényszerbetegség és a pánikzavar szorongással társuló kórképek, melyeknek tünetei: nyomasztó, visszatérő gondolatok (rögeszmék), amelyek arra késztetik, hogy ismétlődő szertartásos cselekedeteket hajtson végre (kényszercselekvés).

A trauma utáni stressz zavar olyan betegség, ami egy igen erős érzelmekkel járó traumás élmény után alakulhat ki, és néhány tünete a depresszióhoz és a szorongáshoz hasonlít.

A szociális szorongás zavar (szociális fóbia) egy szorongással társuló kórkép. Társasági (úgynevezett szociális) helyzetekben (például idegenekkel történő beszélgetés, több ember előtt tartott beszéd, mások előtt történő étkezés vagy ivás, vagy ha azon aggódik, hogy zavarba ejtő módon viselkedhet) kialakuló erős szorongásos vagy nyugtalanító érzések jellemzik.

A kezelőorvosa úgy döntött, hogy ez a gyógyszer alkalmas az Ön betegségének kezelésére.

Ha nem biztos abban, miért kapja a Sertagen filmtablettát, kezelőorvosától kérjen felvilágosítást!

Forduljon kezelőorvosához, akár nem javul, akár rosszabbodik az állapota azután, hogy Sertagen‑t kapott!

 

2. Tudnivalók a Sertagen 50 mg filmtabletta szedése előtt


Ne szedje a Sertagen‑t


♦  ha allergiás a szertralinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  ha úgynevezett monoamino-oxidáz-gátlókat (MAO‑gátlókat, mint például szelegilin, moklobemid) vagy MAO‑gátlókhoz hasonló gyógyszereket (mint például linezolid) szed vagy szedett. Ha abbahagyja a szertralin szedését, legalább 1 hetet kell várnia MAO‑gátlóval történő kezelés megkezdése előtt. MAO‑gátlóval történő kezelés abbahagyását követően legalább 2 hetet kell várnia, mielőtt elkezdené a szertralin-kezelést.
♦  ha egy másik, pimozidnak nevezett gyógyszert szed (egy pszichózis elleni gyógyszer)
 
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


Az Sertagen szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

A gyógyszerek nem minden esetben alkalmazhatók mindenkinél.

A Sertagen szedése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő betegségek bármelyikében szenved vagy korábban már átesett rajta:
 
♦  úgynevezett szerotonin szindróma vagy neuroleptikus malignus szindróma: ritka esetekben ezek a szindrómák alakulhatnak ki, ha bizonyos gyógyszereket együtt szed a szertralinnal (a tüneteket lásd a 4. „Lehetséges mellékhatások” pontban)
A kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, ha korábban átesett már ezen a betegségen.
♦  ha az Ön vérében alacsony a nátriumszint, mivel ez kialakulhat a Sertagen-kezelés eredményeként. Azt is el kell mondania kezelőorvosának, ha magas vérnyomásra (hipertónia) szed bizonyos gyógyszereket, mert ezek a gyógyszerek is megváltoztathatják vérének nátriumszintjét.
♦  fokozott elővigyázatosság szükséges, ha Ön idős vagy súlyosan kiszáradt, például, ha nemrégiben hányt vagy súlyos hasmenése volt, mert az alacsony vér nátriumszint fokozott kockázatának lehet kitéve (lásd fent)
♦  májbetegség; kezelőorvosa dönthet úgy, hogy kisebb adagban kell szednie a Sertagen‑t
♦  cukorbetegség; a Sertagen megváltoztathatja az Ön vércukorszintjét, és szükség lehet a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek adagjának módosítására
♦  epilepszia, vagy ha az Ön kórtörténetben görcsroham szerepel. Ha görcsroham alakul ki, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!
♦  ha mániás-depressziós (úgynevezett bipoláris) betegségben vagy tudathasadásban (skizofrénia) szenvedett. Ha mániás fázisban van, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!
♦  ha vannak vagy korábban voltak önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai (lásd alább „Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása” bekezdés)
♦  ha vérzési rendellenességben szenvedett, ha úgynevezett vérhígító gyógyszereket szed, vagy olyan gyógyszereket szed, melyek a vérzés kockázatát megnövelhetik (pl. acetilszalicilsav vagy warfarin)
♦  ha gyermek vagy 18 évnél fiatalabb serdülő. A Sertagen csak kényszerbetegségben szenvedő, 6‑17 éves gyermekek és serdülők kezelésére alkalmazható. Ha Önt ezzel a betegséggel kezelik, a kezelőorvosa rendszeresen fogja állapotát ellenőrizni (lásd alább „Gyermekek és serdülők” bekezdés)
♦  ha elektrosokk-kezelést kap
♦  ha Önnél jelenleg vagy a kórtörténetében zöldhályog (glaukóma, megnövekedett nyomás a szemben) fordult elő
♦  ha a vérében alacsony a kálium szint, ha a családjában előfordult hirtelen halál vagy szívprobléma, ha Önnek van valamilyen szívproblémája, vagy ha olyan gyógyszereket szed, amelyek a szívritmusát befolyásolják. Ezekben az esetekben nagyobb Önnél a szívritmuszavar előfordulásának kockázata (QT‑szakasz megnyúlás, Torsade de Pointes)

Ha Ön Sertagen filmtablettát szed, az befolyásolhatja a vizeletvizsgálati teszt eredményét.


Nyugtalanság/Akatízia

A szertralin alkalmazása akatíziával társult (nyomasztó nyugtalanság és mozgáskényszer, amikor gyakran nem képes nyugodtan ülni vagy állni). Ez legnagyobb valószínűséggel a kezelés első néhány hetében jelentkezik.

Az adag emelése ártalmas lehet azoknál a betegeknél, akiknél ilyen tünetek alakulnak ki.


Megvonási reakciók

A kezelés leállításakor a megvonási reakciók gyakoriak, különösen akkor, ha a kezelést hirtelen fejezik be (lásd 3. pont „Ha idő előtt abbahagyja a Sertagen szedését” és lásd 4. pont „Lehetséges mellékhatások”).

A megvonási tünetek kialakulásának kockázata a kezelés hosszától, az adagtól, valamint az adag csökkentésének ütemétől függ. Ezek a tünetek rendszerint enyhék vagy közepesen súlyosak. Néhány betegnél azonban súlyosak is lehetnek. Általában a kezelés leállítása utáni első néhány napban jelentkeznek.

Ezek a tünetek rendszerint maguktól megszűnnek, és két héten belül elmúlnak. A betegek egy részénél tovább is tarthatnak (2‑3 hónap vagy még több). A Sertagen-kezelés leállításakor az adag néhány hét vagy hónap alatt történő, fokozatos csökkentése javasolt.

Mindig beszélje meg kezelőorvosával a kezelés abbahagyásának legjobb módját!


Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
 
♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  ha Ön fiatal felnőtt
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát vagy menjen kórházba!

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggodalomra adnak okot.


Gyermekek és serdülők

A Sertagen‑t általában nem szabad 18 évnél fiatalabb gyermekek és serdülők esetén alkalmazni, a kényszerbetegségben szenvedőket kivéve.

A 18 évnél fiatalabb betegeknél fokozott a nemkívánatos hatások, mint az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges magatartás (főként az agresszivitás, az ellenséges viselkedés és a düh) veszélye, ha ebbe a csoportba tartozó gyógyszerrel kezelik őket.

Ennek ellenére lehet, hogy kezelőorvosa úgy dönt, hogy Sertagen‑t rendel egy 18 évnél fiatalabb betegnek, amennyiben ez a beteg érdeke.

Ha az orvos Sertagen‑t rendelt egy 18 évnél fiatalabb betegeknek, és Ön meg akarja ezt beszélni vele, kérjük, keresse fel a kezelőorvost! Továbbá, ha a fent felsorolt tünetek bármelyike jelentkezik vagy súlyosbodik egy Sertagen‑t szedő, 18 évnél fiatalabb betegnél, tájékoztatnia kell az orvost.

Ezen felül a Sertagen növekedésre, érésre, a kognitív funkciók és a magatartás fejlődésére gyakorolt hosszú távú biztonságosságát ebben a korcsoportban még nem igazolták.
 

Egyéb gyógyszerek és a Sertagen


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről!

Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Sertagen hatását, vagy maga a Sertagen csökkentheti az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek hatásosságát.

 
A Sertagen az alábbi gyógyszerekkel együtt alkalmazva súlyos mellékhatásokat idézhet elő:

 
♦  A monoamino-oxidáz-gátlóknak (MAO‑gátlók) nevezett gyógyszerek, mint a moklobemid (a depresszió kezelésére), a szelegilin (a Parkinson‑kór kezelésére) és az antibiotikum linezolid Ne szedje a Sertagen‑t MAO‑gátlókkal együtt!
♦  Pimozid, mentális zavarok kezelésére szolgáló gyógyszer. Ne szedje együtt a Sertagen‑t és a pimozidot!


Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha a következő gyógyszereket szedi:

 
♦  orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény-készítmény. Az orbáncfű hatása 1‑2 hétig is fennállhat
♦  amino-acid-triptofánt tartalmazó gyógyszerek
♦  migrén kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. szumatriptán)
♦  vérhígító gyógyszerek (pl. warfarin, tiklopidin)
♦  fájdalom/ízületi gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek /NSAID‑ok/ mint az ibuprofén, acetilszalicilsav)
♦  vízhajtók
♦  epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek (fenitoin, fenobarbitál, karbamazepin)
♦  túlzott gyomorsavtermelés és gyomorfekélyek kezelésére szolgáló gyógyszerek (cimetidin, omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol, rabeprazol)
♦  lítium, a mánia és a depresszió kezelésénél alkalmazott gyógyszer
♦  a depresszió kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek (mint az amiltriptilin, nortriptilin, dezipramin, nefazodon, fluoxetin, fluvoxamin)
♦  skizofrénia és egyéb mentális betegségek kezelésénél alkalmazott gyógyszerek (mint a perfenazin, levomepromazin és olanzapin)
♦  műtéti érzéstelenítéskor vagy súlyos, krónikus fájdalom kezelésére szolgáló gyógyszerek (fentanil, mivakurium és suxametonium)
♦  a magas vérnyomás, a mellkasi fájdalom vagy szívfrekvencia és a szívritmus szabályozására alkalmazott gyógyszerek (mint a flekainid, propafenon, verapamil és diltiazem)
♦  HIV- és a hepatitisz‑C fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek (proteáz gátlók, mint a ritonavir és a telaprevir)
♦  gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (mint a flukonazol, ketokonazol, itrakonazol, pozakonazol, vorikonazol)
♦  antibiotikumok (mint a klaritromicin, eritromicin, telitromicin)
♦  aprepitant (műtéti beavatkozásokat vagy kemoterápiát követően a hányinger és hányás megelőzésére alkalmazott gyógyszer)
♦  tuberkulózis kezelésére alkalmazott gyógyszerek (rifampicin)
♦  olyan gyógyszerek, amelyekről ismert, hogy hatással vannak a szívritmusra (pl. néhány antipszichotikum és antibiotikum)
 

A Sertagen egyidejű bevétele itallal és alkohollal


Szeszes ital fogyasztása a Sertagen szedésének ideje alatt nem javasolt.
A Sertagen-t nem szabad grépfrútlével együtt bevenni, mivel a grépfrútlé növelheti a szertralin szintjét az Ön szervezetében.


Termékenység, terhesség és szoptatás


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Terhes nőknél a szertralin biztonságosságát nem teljes mértékben bizonyították. Terhes nőknél a szertralin csak akkor alkalmazható, ha a kezelőorvos megítélése szerint az anyai előny meghaladja a lehetséges magzati kockázatot. A fogamzóképes nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a szertralin-kezelés alatt.

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Sertagen-kezelés alatt áll!

Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Sertagennel, növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertóniának (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek.

Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával!

Bizonyított, hogy a szertralin kiválasztódik az anyatejbe. Szoptató nőknél a szertralin csak akkor alkalmazható, ha a kezelőorvos megítélése szerint a várható előny az anya számára meghaladja a csecsemőt érintő lehetséges kockázatot.

Néhány szertralinhoz hasonló gyógyszer állatkísérletekből származó adatok alapján negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 
A központi idegrendszerre ható gyógyszerek, mint például a szertralin, befolyásolhatják a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ezért ne vezessen vagy kezeljen gépeket, amíg nem ismeri, hogy ez a gyógyszer hogyan hat ezeknek a tevékenységeknek a kivitelezéséhez szükséges képességeire!

Ez a készítmény kevesebb mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.


 

3. Hogyan kell szedni a Sertagen 50 mg filmtablettát?A gyógyszert mindig kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje!

A Sertagen étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető.

Gyógyszerét naponta egyszer vegye be, reggel vagy este! A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!


A készítmény ajánlott adagja:


Felnőttek

Depresszió és kényszerbetegség

Depresszióban és kényszerbetegségben az ajánlott hatásos adag 50 mg/nap. A napi adag legalább egy hetes időközönként 50 mg‑okkal emelhető több hetes időszak alatt. Az ajánlott napi maximális adag 200 mg.

Pánikbetegség, szociális szorongásos zavar és traumát követő stressz betegség
Pánikbetegségben, szociális szorongásos zavarban és traumát követő stressz zavarban a kezelést naponta 25 mg‑mal kell kezdeni, és egy hét után 50 mg‑ra kell emelni. Ezután a napi adag egy hetes időszak alatt 50 mg‑mal növelhető. Az ajánlott napi maximális adag 200 mg.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A Sertagen gyermekek és serdülők kezelésre csak kényszerbetegség esetén alkalmazható, 6‑17 éves korban.

Kényszerbetegség

6‑12 éves gyermekek: az ajánlott kezdő adag napi 25 mg.
Egy hét elteltével a kezelőorvosa ezt napi 50 mg‑ra emelheti. A maximális adag napi 200 mg.

13‑17 éves serdülők: az ajánlott kezdő adag napi 50 mg.
A maximális napi adag 200 mg.

Ha máj- vagy veseproblémái lennének, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát és kövesse az orvos utasításait!

Az Ön kezelőorvosa javasolni fogja Önnek, hogy meddig szedje ezt a gyógyszert.
Ez attól függ, hogy milyen típusú az Ön betegsége, valamint milyen jól reagál a kezelésre. Néhány hétbe beletelhet, mire a tünetei javulni kezdenek.Ha az előírtnál több Sertagen‑t vett be


Ha véletlenül túl sok Sertagen‑t vett be, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Mindig vigye magával a gyógyszer dobozát, ha maradt benne gyógyszer, ha nem.

A túladagolás tünetei közé tartozhat az aluszékonyság, hányinger és hányás, gyors szívverés, remegés, izgatottság, szédülés és ritka esetekben eszméletvesztés.

 

Ha elfelejtette bevenni a Sertagen‑t


Ha elfelejtette a gyógyszerét bevenni, ne vegye be a kihagyott adagot, csak vegye be a következő adagot a szokásos időpontban.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

 

Ha idő előtt abbahagyja a Sertagen szedését


Ne hagyja abba a Sertagen szedését, hacsak nem az orvosa javasolja azt!

Az Ön kezelőorvosa néhány hét alatt fokozatosan szeretné csökkenteni a Sertagen adagját, mielőtt véglegesen elhagyná ennek a gyógyszernek a szedését. Ha hirtelen megszakítja a gyógyszer a szedését, mellékhatásokat észlelhet, mint például szédülés, zsibbadás, alvászavarok, izgatottság vagy szorongás, fejfájás, émelygés, hányás és remegés.

Ha ezeket a mellékhatásokat, vagy bármilyen más mellékhatást tapasztal, mikor abbahagyja a Sertagen szedését, kérjük tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


 

4. Lehetséges mellékhatásokMint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha a gyógyszer bevételét követően a következő tünetek bármelyikét észleli, ezek a tünetek súlyosak lehetnek.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb l beteget érinthet)

♦  ha Önnek görcsrohama van
♦  allergiás reakció vagy allergia, melynek tünetei közé a viszkető bőrkiütés, légzési problémák, sípoló légzés, a szemhéj, az arc vagy az ajak duzzanata tartozhat

 
Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb l beteget érinthet)

ha depressziós tüneteket észlel öngyilkossági gondolatokkal vagy öngyilkossági viselkedéssel. Ezeket a tüneteket a szertralin-kezelés alatt vagy közvetlenül a kezelés abbahagyását követően jelentették (lásd 2. pont)

♦  ha szívrohama van
♦  ha elájul, kómába esik


Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

♦  ha súlyos, hólyagosodást okozó bőrkiütés alakul ki Önnél, mely a nyelvet, a szájüreget és a nemi szerveket is érintheti. Ezek a Stevens–Johnson-szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis (TEN) néven ismert kórképek tünetei lehetnek. Az orvosa az Ön kezelését ezekben az esetekben le fogja állítani.
♦  ha izgatottságot, zavartságot, hasmenést, magas testhőmérsékletet és magas vérnyomást, fokozott izommerevséget vagy izzadást és szapora szívverést tapasztal. Ezek a szerotonin-szindróma vagy a neuroleptikus malignus szindróma tünetei. Ezek a szindrómák ritka esetekben kialakulhatnak, ha a szertralint bizonyos gyógyszerekkel együtt szedi. A kezelőorvosa megszakíthatja az Ön kezelését.
♦  ha hirtelen súlyos fejfájást tapasztal (ami jele lehet egy súlyos állapotnak, ami reverzibilis cerebrális vazokonstrikció szindrómaként (RCVS) vagy Call–Fleming-szindrómaként ismert)
♦  ha az Ön tüdejében súlyos probléma lép fel. Állandó köhögése lehet, ami nem jár váladékképződéssel, vagy nehézlégzése alakulhat ki
♦  ha az Ön bőre, illetve a szeme fehérje besárgul, ami májkárosodásra utalhat
♦  ha Önnek hasnyálmirigy-gyulladása van, mely erős felhasi fájdalmat okoz, gyakran hányingerrel és hányással együtt
♦  ha a Sertagen szedését követően nyugtalanságot érez, és nem bír egyhelyben ülve vagy állva maradni. Mondja el kezelőorvosának, ha nyugtalanságot kezd érezni!
♦  ha Ön mániás fázisban van (lásd 2. pont „Figyelmeztetések és óvintézkedések”)


Felnőtteknél a következő további mellékhatásokat észlelték a klinikai vizsgálatok során.


Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)

♦  álmatlanság (alvászavar)
♦  szédülés
♦  álmosság
♦  fejfájás
♦  hasmenés
♦  hányinger
♦  szájszárazság
♦  magömlési (ejakulációs) zavar
♦  fáradtság
 

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb l beteget érinthet)

♦  torokfájás, étvágytalanság, étvágynövekedés
♦  depresszió, szokatlan érzések, rémálmok, szorongás, izgatottság, ingerlékenység, csökkent szexuális érdeklődés, fogcsikorgatás
♦  általános rossz közérzet
♦  zsibbadás és bizsergés, remegés, izommerevség, rendellenes ízérzékelés, figyelemzavar
♦  látászavar, fülcsengés
♦  szívdobogásérzés, hőhullámok, ásítozás
♦  hasi fájdalom, hányás, székrekedés, emésztési zavar, gyomorégés, bélgázosság
♦  kiütés, fokozott izzadás, izom- vagy ízületi fájdalom, a hímvessző merevedési zavara (erektilis diszfunkció) 
    mellkasi fájdalom

 
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb l beteget érinthet)

♦  légúti fertőzés, orrfolyás
♦  hallucinációk (olyan dolgok látása vagy hallása, amelyek nincsenek jelen), kóros jókedv, közönyösség, gondolkodási zavar, agresszivitás
♦  akaratlan izom-összehúzódások, mozgáskoordinációs zavar, sok mozgás, emlékezetkiesés, csökkent tapintás érzékelés, beszédzavar, szédülés felálláskor, ájulás, migrén
♦  fülfájás, szapora szívverés, magas vérnyomás, bőrpír, kéz-és lábdagadás
♦  nehézlégzés, orrvérzés, nyelőcsőproblémák, nyelészavar, aranyér, fokozott nyáltermelés, nyelvbetegség, böfögés
♦  tág pupillák, pontszerű bevérzések (lila pontok) a bőrön, arc-és a szem körüli terület megdagadása
♦  hajhullás, hideg verejték, száraz bőr, bőrviszketés, csalánkiütés
♦  csont-ízületi gyulladás, izomgyengeség, hátfájás, izomrángások
♦  éjszakai vizelés, a vizelet mennyiségének megnövekedése, a vizelés gyakoriságának megnövekedése, vizelési problémák, vizelési képtelenség
♦  hüvelyi vérzés, menstruációs zavarok, szexuális zavar férfiaknál és nőknél is, hidegrázás, láz, gyengeség
♦  szomjúság, megnövekedett májenzim értékek, súlycsökkenés, súlygyarapodás
♦  alacsony pajzsmirigyhormon-értékek
 

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb l beteget érinthet)

♦  bélproblémák, fülfertőzés, rosszindulatú daganatos megbetegedés, megduzzadt nyirokcsomók, magas koleszterin, alacsony vércukor szintek, a vércukorszint-szabályozás zavarai (diabétesz)
♦  stressz vagy érzelmek által kiváltott testi tünetek, gyógyszerfüggőség, pszichózis, paranoia (üldöztetéses téveszme), alvajárás, korai magömlés
♦  rendellenes mozgások, mozgási nehézség, fokozott tapintási érzékelés, érzészavar
♦  zöldhályog, ami szemfájdalmat, szepirosságot okozhat vagy a beteg szívárványszínű karikákat láthat, a könnyelválasztás zavarai, sötét pontok megjelenése a látótérben, kettős látás, a szem fényérzékenysége, szembevérzés
♦  lassú szívverés, egyéb szívbetegségek, rossz vérkeringés a végtagokban (a kezekben és a lábakban), szapora vagy hangos légvétel, nagyon lassú légvétel, hangképzési zavar, csuklás
♦  vér megjelenése a székletben, ami lehet friss vagy okozhat fekete szurokszerű székletet is
♦  szájszárazság, a szájüreg gyulladása, a nyelv kisebesedése, fogbetegségek, nyelvbetegségek, a száj kisebesedése, májműködési zavarok
♦  ekcéma, bőrkiütés (dermatitisz), hólyagos bőrbetegség, szőrtüszőgyulladás, a szőr szerkezetének rendellenessége, a bőr rendellenes szaga, csontbetegségek
♦  véres vizelet, csökkent vizelet-kiválasztás, vizeletindítási nehézség
♦  száraz hüvely, vörös és fájdalmas hímvessző és fityma, hüvelyi folyás, hosszantartó, fájdalmas merevedés, az emlő váladékozása
♦  sérv, a gyógyszerek tolerálhatóságának csökkenése, járási nehézség, ondó rendellenesség, sérülés, értágító eljárások szükségessége

 
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

♦  ha a vérében a normálisnál alacsonyabb a nátrium szint, ennek következménye lehet, hogy gyengének, zavartnak érezheti magát és izomfájdalmat tapasztalhat. Ez egy bizonyos hormon (ADH) nem megfelelő kiválasztásának tulajdonítható, amely a szervezet vízvisszatartását és a vér hígulását okozza, ezáltal csökkentve a nátrium szintjét a vérben
♦  ha Önnél fehérvérsejtszám-csökkenés alakul ki, (a fehérvérsejtek segítenek a fertőzések legyőzésében, ezért ilyenkor Ön gyakrabban kaphat fertőzést, mint pl. torokfájás, a száj kifekélyesedése, láz)
♦  vérzési problémák (pl. gyomorvérzés: hányás esetén a hányadék kávézaccszerű lehet)
♦  szívritmus zavar, amely az EKG‑n látható (súlyos állapotot jelző, QT‑szakasz megnyúlásnak vagy Torsade de Pointes-nek nevezett változások az EKG görbén)
♦  vérlemezkeszám-csökkenés (könnyebben keletkezik vérzés és véraláfutás), a tejelválasztást szabályozó hormon zavara (férfiakat is érinthet), alacsony vér nátriumszint, emelkedett vércukorszintek, kóros laboratóriumi eredmények
♦  rémisztő, kóros álmok
♦  izomtónus zavarok (mint izomfeszülés, járásproblémák), abnormálisan ferde nyak, karok és törzs
♦  látászavar, a pupillák eltérő mérete
♦  fényérzékenységi bőrreakciók, izomgörcsök, emlőmegnagyobbodás
♦  csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek
♦  arcizomgörcs (másnéven szájzár, amikor nehezen tudja kinyitni a száját)


További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél

Klinikai vizsgálatokban a gyermekeknél és serdülőknél észlelt mellékhatások általában a felnőttekéhez hasonlóak (lásd fent) voltak.

A szertralin forgalomba hozatalát követően ágybavizelésről is beszámoltak. A gyermekeknél és serdülőknél észlelt leggyakoribb mellékhatások a fejfájás, az alvászavar, a hasmenés és a hányinger voltak.

 

Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét! Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

5. Hogyan kell a Sertagen 50 mg filmtablettát tárolni?A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

Az eredeti csomagolásban tárolandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba! Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel!  Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információkMit tartalmaz a Sertagen?

A készítmény hatóanyaga a szertralin. Mindegyik tabletta 50 mg szertralint tartalmaz (szertralin-hidroklorid formájában).

Egyéb összetevő(k): mikrokristályos cellulóz, kalcium-hidrogén-foszfát, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), magnézium-sztearát, hipromellóz (E464), titán-dioxid (E171), polidextróz (E1200), triacetin és makrogol.

 
Milyen a Sertagen külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér vagy csaknem fehér, kapszula alakú filmtabletták egyik oldalukon bemetszéssel és „ST” és „50” jelzéssel ellátva a bemetszés két oldalán, másik oldalukon „G” jelzéssel ellátva.

A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.

14 db, 15 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 60 db, 98 db, 100 db, 250 db, 300 db, 500 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban,

14 db, 15 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 60 db, 98 db, 100 db, 250 db, 300 db, 500 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban,

vagy
 
14 db, 15 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 60 db, 98 db, 100 db, 250 db, 300 db, 500 db filmtabletta fehér HDPE (polietilén) tartályban, mely fehér, garanciazáras polipropilén kupakkal van lezárva.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Mylan Ireland Limited
35/36 Grange Parade Baldoyle Industrial Estate
Dublin 13
Írország
 
Gyártók:

McDermott Laboratories t/a Gerard Laboratories, Dublin 13, Írország
Generics [UK] Limited, Potters Bar, Egyesült Királyság
Merck Farma y Quimica S.A., Barcelona, Spanyolország
Mylan Hungary Kft., H-2900 Komárom, Mylan utca 1, Magyarország
 
Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
 
Portugália:                Sertralina Mylan 50mg & 100mg
Ausztria:                   Sertralin Arcana 50 mg Filmtabletten
Magyarország:          Sertragen 50 mg
Svédország:              Sertraline Mylan 50 mg & 100 mg filmomhulde tabletten

OGYI-T-10034/01       30×      PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-10034/02       60×      PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásbanA betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2018.10.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022.11.

A Sertagen (szertralin) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2021.11.

A Sertagen (szertralin) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2021.01.

A Sertagen (szertralin) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2019.11.

A Sertagen (szertralin) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2017.01.


Forrás: https://ogyei.gov.hu/
 

Forrás : https://stresszdoktor.hu