Scippa 5 mg, Scippa 10 mg, Scippa 15 mg, Scippa 20 mg filmtabletta betegtájékoztatók - 2019.08.


 

Scippa 5 mg filmtabletta
Scippa 10 mg filmtabletta
Scippa 15 mg filmtabletta
Scippa 20 mg filmtabletta

 

eszcitaloprám

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦ További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozást végző egészségügyi szakemberhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozást végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

 
A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Scippa és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Scippa szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Scippát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Scippát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 1. Milyen típusú gyógyszer a Scippa és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A  Scippa hatóanyaga az eszcitaloprám. A Scippa az úgynevezett szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) típusú antidepresszánsok csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az agyi szerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat. Az agyi szerotoninrendszer zavarának kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a depresszió és a vele kapcsolatos betegségek kialakulásában.

Az eszcitaloprám-tartalmú Scippát a depresszió (major depressziós epizódok) és a szorongásos zavarok (pl. a tériszonnyal járó vagy anélkül fellépő pánikzavar, a szociális szorongásos zavar [szociális fóbia], generalizált szorongásos zavar és a kényszerbetegség) kezelésére alkalmazzák.

Néhány hétbe telhet, amíg jobban érzi magát. Akkor is folytassa a Scippa szedését, ha egy ideig semmilyen javulást sem tapasztal.
 
Forduljon kezelőorvosához, ha nem javul vagy rosszabbul van.

 

2. Tudnivalók a Scippa szedése előtt


Ne szedje a Scippát

­
♦  ha allergiás az eszcitaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
Forduljon kezelőorvosához, amennyiben úgy gondolja, hogy allergiás lehet.
­♦ ha egyidejűleg az ún. MAO-gátlók csoportjába tartozó gyógyszert, például szelegilint (Parkinson-kór kezelésére használják), moklobemidet (depresszió kezelésére használják) vagy linezolidot (antibiotikum) szed
♦  ha egyidejűleg az ún. nem-szelektív monoaminoxidáz-gátlók csoportjába tartozó gyógyszereket (MAOI-k) szed, mint amilyen a fenelzin, az izokarboxazid és a tranilcipromin, amelyeket szintén a depresszió kezelésére használnak
Amennyiben e gyógyszerek bármelyikét szedte, a kezelés befejezése után még 14 napot kell várnia, mielőtt elkezdené a Scippát szedni.
A Scippa-kezelés befejezését követően 7 napnak kell eltelnie, mielőtt e gyógyszerek bármelyikét elkezdené szedni.
♦  ­ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa, vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik)
♦  ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd ” Egyéb gyógyszerek és a Scippa”)

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Scippa szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Kérjük, bármilyen egyéb egészségügyi problémájáról vagy betegségéről tájékoztassa kezelőorvosát, mert ezek figyelembe vétele szükséges lehet kezelése megválasztásához.

Különösen az alábbiakról számoljon be kezelőorvosának:

 
♦  ha epilepsziája van. A Scippa-kezelést le kell állítani, ha Önnél görcsrohamok lépnek fel életében először, vagy ha a már eddig is előforduló görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd a 4. „Lehetséges mellékhatások” című pontot).
♦  ha máj- vagy vesebetegségben szenved. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa módosítani fogja adagját.
♦  ha cukorbetegsége van. A Scippa-kezelés megváltoztathatja cukorháztartását. Az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása válhat szükségessé.
♦  ha alacsony Önnél a vér nátriumszintje.
♦  ha fokozott hajlama van vérzésekre és bőrbevérzésekre.
♦  ha elektrosokk kezelésben részesül.
♦  ha koszorúér-betegségben szenved.
♦  ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át.
♦  ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet.
♦  ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak.
♦  ha Önnek szembetegsége van vagy volt, mint például a zöldhályog (glaukóma: emelkedett szembelnyomás) bizonyos formái.


Kérjük, figyeljen a következőkre:

Néhány mániás depresszióban szenvedő betegnél mániás fázis léphet fel, amelyre a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, a túlzott jókedv és a fokozott fizikai aktivitás jellemző. Ha ilyet tapasztal, keresse fel kezelőorvosát!
 
A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság, vagy az egy helyben maradás (ülés/állás) okozhat nehézséget. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!
 
Az olyan gyógyszerek, mint a Scippa (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.
 
 

Öngyilkossági gondolatok és a depresszió, vagy a szorongással járó betegség súlyosbodása
 
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai.
Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség.
Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba!

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri őket, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót.
Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha aggódnak az Ön magatartásában bekövetkező változások miatt.

Gyermekek és serdülők

A Scippa alkalmazása általában nem javasolt gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél.

Tájékoztatjuk, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek a 18 évnél fiatalabb betegeknél megnövelik az alábbi mellékhatások kockázatát: öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (elsősorban agresszivitás, ellenkezés és düh).

Ennek ellenére az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek is felírhat eszcitaloprámot, ha úgy látja, hogy az a beteg érdekét szolgálja.

Amennyiben az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek írt fel eszcitaloprámot, és Ön ezt meg szeretné vele beszélni, akkor kérjük, menjen vissza orvosához!

Ha a 18 évesnél fiatalabb, eszcitaloprámot szedő betegnél a fentebb felsorolt tünetek lépnek fel, vagy azok súlyosbodnak, erről tájékoztassa kezelőorvosát!

Ezenkívül az eszcitaloprám gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, kognitív és viselkedési fejlődésére vonatkozó hosszú távú biztonságossága egyelőre nem bizonyított.

 


Egyéb gyógyszerek és a Scippa


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Tájékoztassa orvosát, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:
 
♦  Az úgynevezett „nem szelektív monoaminoxidáz-gátlók (MAOI-k)” csoportjába tartozó, az alábbi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek: fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin. Amennyiben e gyógyszerek bármelyikét szedte, a kezelés befejezése után még 14 napot kell várnia, mielőtt elkezdené a Scippát szedni. A Scippa-kezelés befejezését követően 7 napnak kell eltelnie mielőtt e gyógyszerek bármelyikét elkezdheti szedni.
♦  Az úgynevezett „reverzibilis, szelektív monoaminoxidáz-A-gátlók” (MAO-A inhibitorok) csoportjába tartozó (szintén a depresszió kezelésére szolgál), moklobemid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek.
♦  Az úgynevezett „irreverzibilis, szelektív monoaminoxidáz-B-gátlók” (MAO-B inhibitorok) csoportjába tartozó (a Parkinson-kór kezelésére szolgál), szelegilin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek. A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik.
♦  Linezolid (antibiotikum).
♦  Lítium (a mániás-depressziós betegség kezelésére alkalmazzák) és triptofán.
♦  Imipramin és dezipramin (mindkettő a depresszió kezelésére szolgál).
♦  Szumatriptán és a hasonló (a migrén kezelésére alkalmazandó) gyógyszerek, valamint a tramadol (erős fájdalomcsillapító). A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik.
♦  Cimetidin, lanzoprazol, omeprazol és ezomeprazol (gyomorfekély kezelésére szolgálnak), flukonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer), fluvoxamin (antidepresszáns) és tiklopidin (a sztrók kockázatát csökkenti). Növelhetik az eszcitaloprám vérszintjét.
♦  Orbáncfű (Hypericum perforatum – a depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmény).
♦  Acetil-szalicilsav és nem szteroid gyulladásgátlók (fájdalomcsillapítóként vagy vérhígítóként, véralvadásgátlóként alkalmazott gyógyszerek). Ezek növelhetik a vérzési hajlamot.
♦  Warfarin, dipiridamol és fenprokumon (véralvadásgátlók). Annak eldöntése érdekében, hogy a véralvadásgátló gyógyszereinek adagja megfelelő-e, a Scippa-kezelés megkezdésekor és befejezésekor orvosa valószínűleg ellenőrizni fogja az Ön véralvadási idejét.
♦  A meflokvin (a malária kezelésére alkalmazzák), bupropion (antidepresszáns) és tramadol (erős fájdalomcsillapító) szedése mellett bizonyos betegségekben fokozódhat a görcshajlam kockázata.
♦  Neuroleptikumok (a szkizofrénia és a pszichózisok kezelésére alkalmazzák) és antidepresszívumok (triciklusos antidepresszívumok és SSRI-k), mivel a görcsküszöb csökkentésének kockázatával járhatnak.
♦  Flekainid, propafenon és metoprolol (szív- és érrendszeri betegségekben alkalmazzák), klomipramin és nortriptilin (antidepresszánsok), valamint riszperidon, tioridazin, és haloperidol (antipszichotikumok). A Scippa adagjának módosítása válhat szükségessé.
♦  A vér kálium- és magnéziumszintjét csökkentő gyógyszerek, mivel ezek az állapotok növelik az életet veszélyeztető szívritmuszavarok kockázatát.

 
A Scippát ne szedje, ha

♦  Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert, vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust, mint az I/A vagy a III. osztályba tartozó antiaritmiás szerek
♦  antipszichotikumok (pl.: fenotiazin-származékok, pimozid, haloperidol)
♦  triciklusos antidepresszánsok

♦ bizonyos antimikróbás szerek (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin
♦  maláriaellenes szerek (főként halofantrin)
♦  bizonyos antihisztaminok (asztemizol, mizolasztin)


Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához!

A Scippa egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal


A Scippa étkezéstől függetlenül is bevehető (lásd a 3. „Hogyan kell szedni a Scippát” pontot).

Sok más gyógyszerhez hasonlóan a Scippa-kezelés időtartama alatt is tanácsos kerülni az alkoholfogyasztást annak ellenére, hogy valószínűleg nem lépnek egymással kölcsönhatásba.


 
Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Ne szedje a Scippát, amennyiben terhes, tervezi a terhességet vagy szoptat, kivéve, ha a kezelőorvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket és kockázatokat.
Az újszülött általános állapotát befolyásolhatják az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek (antidepresszánsok).

Ha a terhesség utolsó 3 hónapjában szedi a Scippát, tájékoztatjuk, hogy újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek:

♦  légzési nehézség
♦  a bőr kékes elszíneződése
♦  görcsrohamok
♦  testhőmérséklet-változások
♦  táplálási nehézségek
♦  hányás
♦  alacsony vércukorszint
♦  izommerevség vagy –renyheség
♦  élénk reflexek
♦  remegés
♦  izgalom
♦  ingerlékenység
♦  közönyösség
♦  állandó sírás
♦  aluszékonyság és alvászavarok

Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!
Amennyiben a terhesség alatt szedi a Scippát, a gyógyszer szedését soha ne hirtelen hagyja abba!

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Scippa-kezelés alatt áll.

A terhesség (különösen az utolsó 3 hónap) alatt szedett Scippához hasonló gyógyszerek (SSRI-k) növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek. A csecsemő légzése ilyenkor szapora, és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek.

Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal értesítse szülésznőjét és/vagy orvosát!

Az eszcitaloprám valószínűleg átjut az anyatejbe.

A citaloprám, mely az eszcitaloprámhoz hasonló gyógyszer, állatkísérletekben negatívan befolyásolta a spermiumok minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban az emberi termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre


Javasolt, hogy ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket mindaddig, amíg nem tisztázódik, hogy miként hat Önre a Scippa.


A Scippa laktózt tartalmaz (a segédanyagok teljes listáját lásd a 6. pontban).

♦  A Scippa 5 mg filmtabletta    0,26 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz tablettánként
♦  A Scippa 10 mg filmtabletta  0,53 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz tablettánként
♦  A Scippa 15 mg filmtabletta  0,79 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz tablettánként
♦  A Scippa 20 mg filmtabletta  1,05 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz tablettánként

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert!

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.
 

3. Hogyan kell szedni a Scippát?


A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


Felnőttek

♦  Depresszió
A Scippa szokásos javasolt adagja napi 10 mg, egyszerre, egy adagban bevéve. Az adagot kezelőorvosa megemelheti legfeljebb napi 20 mg-ra.

♦  Pánikzavar
Az első héten az ajánlott kezdőadag napi 5 mg, ezután az adag napi 10 mg-ra emelhető.
Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.

♦  Szociális szorongásos zavar / Szociális fóbia
A Scippa szokásos javasolt napi adagja 10 mg, egyszerre, egy adagban bevéve.
Attól függően, hogy Ön hogyan érzi magát, miután már szedte a gyógyszert egy ideig, kezelőorvosa napi 5 mg-ra csökkentheti vagy legfeljebb napi 20 mg-ra emelheti a gyógyszer adagját.

♦  Generalizált szorongás
A szokásos javasolt adag 10 mg Scippa naponta egyszer.
Ezt az adagot kezelőorvosa legfeljebb napi 20 mg-ig emelheti.

♦  Kényszerbetegség
A szokásos javasolt kezdő adag 10 mg Scippa naponta egyszer.
Ezt az adagot kezelőorvosa legfeljebb napi 20 mg-ig emelheti.

♦  Idősek (65 év felettiek)
A Scippa ajánlott kezdő adagja naponta egyszer 5 mg.
Az adagot kezelő orvosa felemelheti naponta 10 mg-ra.

 
A Scippa étkezéstől függetlenül bevehető. A tablettákat egy kevés vízzel nyelje le. Ne rágja szét, mert keserű ízű.

A tabletta szükség esetén felezhető úgy, hogy először a törővonallal felfelé a tablettát egy sima felületre teszi. A tabletta eltörik, miközben a széleit lenyomjuk, mindkét mutatóujjunkat használva.
 


 
Alkalmazása gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél
 
A Scippa gyermekeknek és serdülőknek általában nem adható. További információért lásd a 2. „Tudnivalók a Scippa szedése előtt” pontot.A kezelés időtartama

Néhány hétbe telhet, mire jobban érzi magát. Ezért folytassa a Scippa szedését még akkor is, ha időbe telik, amíg bármiféle javulást tapasztal állapotában.

Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna!

Mindaddig folytassa a gyógyszer szedését, amíg azt a kezelőorvosa javasolja. Ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek. Azt követően, hogy Ön már ismét jól érzi magát, a kezelést még legalább 6 hónapig ajánlott folytatni.


Kiegészítő információk az Ön betegségével kapcsolatban

Önkárosítás kockázata
Néha önkárosító gondolatok jelentkezhetnek, vagy akár rosszabbodhatnak is a depresszió kezelésének első pár hetében, amíg az antidepresszáns hatás nem jelentkezik. Azonnal mondja el orvosának, ha vannak aggasztó gondolatai vagy cselekedetei!
 
Mániás epizódok
Néhány mániás depresszió (bipoláris) betegségben szenvedő beteg mániás fázisba kerülhet. Erre jellemzőek a sűrű és gyors gondolat-változtatások, a túlzott vidámság és a szélsőséges fizikai teljesítmény. Ilyen esetekben fontos, hogy lépjen kapcsolatba az orvosával.
 
Pánikzavarok
Azok a betegek, akik hajlamosak a pánikrohamra, a kezelés kezdete után átmenetileg fokozott szorongást tapasztalhatnak, ami általában az első 1-2 hét alatt elmúlik. Ezért alacsony kezdőadag javasolt pánikzavarban.
 
 

Ha idő előtt abbahagyja a Scippa szedését


Ne hagyja abba a Scippa szedését, amíg azt orvosa nem javasolja. Amennyiben Ön a javasolt kezelés végére ért, a kezelést általában a Scippa adagját néhány hét alatt fokozatosan csökkentve ajánlott befejezni.
 
A Scippa-kezelés leállítása, főleg ha az hirtelen történik, az abbahagyást kísérő jellegzetes tünetekkel járhat. Ez megszokott a Scippa-kezelés leállításakor. A kockázat nagyobb, ha hosszú ideig vagy nagy adagban szedte a Scippát, vagy ha az adag csökkentése túl gyorsan történik. A tünetek a legtöbb esetben enyhék, és 2 hét alatt maguktól megszűnnek. Néhány betegnél azonban a tünetek súlyosak és elhúzódóak lehetnek (2‑3 hónapig vagy annál tovább is fennállhatnak). Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha a Scippa-kezelés leállításakor súlyos tüneteket észlel. Kezelőorvosa lehet, hogy arra kéri majd, kezdje újra a tabletta szedését, és az adagot lassabban csökkentve hagyja abba a kezelést.
 
Az abbahagyást kísérő jellegzetes tünetek közé tartozik a szédülés (bizonytalanság érzés vagy egyensúlyzavar), a zsibbadás/bizsergés, az égő érzés, illetve (ritkábban) az áramütésszerű érzés (a fejben is), az alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), a szorongás, a fejfájás, az émelygés, a verejtékezés (beleértve az éjszakai verejtékezést), a nyugtalanság vagy az izgatottság, a remegés, a zavartság vagy a tájékozódási zavar, az érzékenység vagy az ingerlékenység, a hasmenés, a látászavarok és a szívdobogásérzés.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

 

Ha az előírtnál több Scippát vett be


Ha az előírtnál több Scippát vett be, haladéktalanul lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával!

Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak a rosszullét jelei. A túladagolás tünetei a következők lehetnek: szédülés, remegés, izgatottság, görcsroham, kóma, hányinger, hányás, szívritmus változás, vérnyomáscsökkenés és a folyadék-, illetve a sóháztartás zavara.

Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával a Scippa dobozát!
 

Ha elfelejtette bevenni a Scippát


Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Amennyiben megfeledkezett egy adag bevételéről, de még lefekvés előtt eszébe jut, akkor az aznapi adagot még pótolja, a következő napon pedig folytassa a kezelést a megszokott időben.

Amennyiben már csak éjszaka vagy a következő napon jut eszébe, hogy kihagyott egy adagot, úgy azt már ne pótolja, hanem hagyja ki, és folytassa a kezelést a megszokott időben.

 


4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek.
Tájékoztatjuk, hogy az alábbi hatások közül több a betegségének tünete is lehet, melyek az állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek.


Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba, amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét észleli:

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 esetben jelentkezhet):

♦  rendellenes vérzések, beleértve az emésztőrendszeri vérzéseket
 

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 esetben jelentkezhet):

♦  a bőr, a nyelv, az ajak vagy az arc duzzanata, légzési vagy nyelési nehézség (allergiás reakció);
♦  magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások (a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek).
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
 
♦  vizelési nehézség;
♦  görcsrohamok (lásd a 2. „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot);
♦  a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése májműködési zavarra/májgyulladásra (hepatitisz) utalhat;
♦  gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a „Torsades de Pointes” néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei;
♦  önkárosító vagy öngyilkos gondolatok, lásd szintén a 2. „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot.

A fentiek mellett az alábbi mellékhatásokat jelentették még:

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 esetben jelentkezhet):

♦  Fejfájás
♦  Émelygés

Gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 esetben jelentkezhet):

♦  Orrdugulás vagy orrfolyás (arcüreggyulladás)
♦  Csökkent vagy fokozott étvágy
♦  Szorongás, nyugtalanság, zavart álmok, elalvási nehézség, álmosság érzése, szédülés, ásítozás, remegés, bőrbizsergés
♦  Hasmenés, székrekedés, hányás, szájszárazság
♦  Fokozott verejtékezés
♦  Izom- és ízületi fájdalom
♦  Szexuális zavarok (késleltetett magömlés, merevedési problémák, csökkent szexuális érdeklődés, nőknél orgazmuszavar fordulhat elő)
♦  Fáradtság, láz
♦  Testtömeg-növekedés
 
Nem gyakori (1000 kezelt betegből 1-nél több, de 10-nél kevesebb esetében jelentkezik):

♦  Csalánkiütés, bőrkiütés, bőrviszketés
♦  Fogcsikorgatás, izgatottság, idegesség, pánikroham, zavart állapot
♦  Zavart alvás, ízérzékelési zavar, ájulás
♦  Pupillatágulat, látászavarok, fülcsengés
♦  Hajhullás
♦  Bő menstruációs vérzés, szabálytalan menstruációs ciklus
♦  Testtömeg-csökkenés
♦  Gyors szívverés
♦  Kar- és lábduzzanat
♦  Orrvérzés

 
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

♦  Agresszió, személyiségvesztés, érzékcsalódások;
♦  Lassú szívverés

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
 

♦ A nátriumszint csökkenése a vérben (ennek tünete a hányinger és a rossz közérzet, amelyet izomgyengeség, illetve zavartság kísér)
♦  Felállásnál az alacsony vérnyomás következtében jelentkező szédülés (ortosztatikus hipotenzió)
♦  Kóros májfunkciós teszt (a májenzimek szintjének megemelkedése a vérben)
♦  Rendellenes mozgások (akaratlan izommozgások)
♦  A hímvessző fájdalmas merevedése (priapizmus)
♦ Vérzési rendellenességek, beleértve a bőr- és nyálkahártyavérzést és az alacsony vérlemezkeszámot (trombocitopénia)
♦  Hirtelen kialakuló bőr- vagy nyálkahártya-duzzanat (angioödéma)
♦  Megnövekedett vizeletmennyiség (túlzott antidiuretikus hormon kiválasztás)
♦  Tejcsorgás nem szoptató nőknél
♦  Mánia
♦  A szívritmus változása (ezt „QT-intervallum megnyúlásnak” nevezik, mely az EKG-n, a szív elektromos aktivitásán látható)

 
Ezen kívül ismert, hogy az eszcitaloprámhoz (a Scippa hatóanyagához) hasonló módon ható gyógyszerek alkalmazásakor egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek.

Ezek a következők:

♦  Akaratlan izommozgások
♦  Kóros étvágytalanság
♦ Csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél (főleg 50 évesnél idősebbeknél), akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek

 
Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

5. Hogyan kell a Scippát tárolni?


 A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 Legfeljebb 25oC-on tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba! Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


 Mit tartalmaz a Scippa?

♦  A készítmény hatóanyaga az eszcitaloprám.
Egy filmtabletta Scippa 5, 10, 15 vagy 20 mg eszcitaloprámot tartalmaz.
♦  Egyéb összetevők:
Tablettamag: magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz (E 460), szilikátos mikrokristályos cellulóz (vízmentes kolloid szilícium-dioxid, mikrokristályos cellulóz), talkum, kroszkarmellóz-nátrium.
Bevonat: Opadry II. white 33G28523 (amelynek összetétele: hipromellóz 29106cP, titán-dioxid (E171), makrogol 3350, laktóz-monohidrát, triacetin).
 

Milyen a Scippa külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
♦  Scippa 5 mg filmtabletta:  fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, az egyik oldalán N53 jelöléssel ellátott filmtabletta.
♦  Scippa 10 mg filmtabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, az egyik oldalán N54 jelöléssel másik oldalán felezővonallal ellátott filmtabletta.
♦  Scippa 15 mg filmtabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, az egyik oldalán N55 jelöléssel másik oldalán felezővonallal ellátott filmtabletta.
♦  Scippa 20 mg filmtabletta: fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, az egyik oldalán N56 jelöléssel másik oldalán felezővonallal ellátott filmtabletta.
 
A 10, 15 és 20 mg-os tabletta egyenlő adagokra osztható.

14,20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 56 db, 98 db, 100 db vagy 200 db filmtabletta átlátszó, színtelen PA/Al/PVC//Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Richter Gedeon Nyrt.

H-1103 Budapest,
Gyömrői út 19-21.,
Magyarország


Gyártó:

GEDEON RICHTER POLSKA Sp. z o.o.
ul. ks. J. Poniatowskiego 5,
05-825 Grodzisk Mazowiecki,
Lengyelország


OGYI-T-21008/01       (Scippa 10 mg filmtabletta 20x)
OGYI-T-21008/02       (Scippa 10 mg filmtabletta 28x)
OGYI-T-21008/03       (Scippa 10 mg filmtabletta 30x)
OGYI-T-21008/04       (Scippa 10 mg filmtabletta 50x)
OGYI-T-21008/05       (Scippa 10 mg filmtabletta 100x)


OGYI-T-21008/06       (Scippa 10 mg filmtabletta 20x)
OGYI-T-21008/07       (Scippa 10 mg filmtabletta 28x)
OGYI-T-21008/08       (Scippa 10 mg filmtabletta 30x)
OGYI-T-21008/09       (Scippa 10 mg filmtabletta 50x)
OGYI-T-21008/10       (Scippa 10 mg filmtabletta 100x)


OGYI-T-21008/11       (Scippa 15 mg filmtabletta 20x)
OGYI-T-21008/12       (Scippa 15 mg filmtabletta 28x)
OGYI-T-21008/13       (Scippa 15 mg filmtabletta 30x)
OGYI-T-21008/14       (Scippa 15 mg filmtabletta 50x)
OGYI-T-21008/15       (Scippa 15 mg filmtabletta 100x)

 
OGYI-T-21008/16       (Scippa 20 mg filmtabletta 20x)
OGYI-T-21008/17       (Scippa 20 mg filmtabletta 28x)
OGYI-T-21008/18       (Scippa 20 mg filmtabletta 30x)
OGYI-T-21008/19       (Scippa 20 mg filmtabletta 50x)
OGYI-T-21008/20       (Scippa 20 mg filmtabletta 100x)

 

A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2019.08.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.01.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.03.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2013.10.

Forrás: https://www.ogyei.gov.hu

Forrás : https://stresszdoktor.hu