Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Sanval 5 mg, Sanval 10 mg filmtabletta betegtájékoztatók - 2017.07.


Sanval 5 mg filmtabletta
Sanval 10 mg filmtabletta


zolpidem-tartarát


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma

1. Milyen típusú gyógyszer a Sanval filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Sanval filmtabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Sanval filmtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Sanval filmtablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Sanval filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?


A Sanval filmtabletta hatóanyaga a zolpidem-tartarát, ami egy új, ún. benzodiazepinekkel rokon altató.
A Sanval filmtabletta egy altató, amely hatását az agyban fejti ki álmosságot előidézve és az álmatlanság rövid távú kezelésére használható.
 
A Sanval a munkaképességet nagymértékben csökkentő vagy a beteget erősen megviselő súlyos inszomnia (álmatlanság) rövid távú kezelésére alkalmazható felnőttek számára. Az inszomnia lényege az, hogy a beteg nehezen tud elaludni, vagy alvása nem megfelelő.
 
 

2. Tudnivalók a Sanval filmtabletta szedése előtt


Ne szedje a Sanval filmtablettát

♦  ha allergiás a zolpidem-tartarátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  súlyos májkárosodás esetén
♦  alvás közben fellépő légzéskimaradás esetében (alvási apnoe szindróma)
♦  heveny és/vagy súlyos légzési nehézségben (légzési elégtelenség)
♦  bizonyos izomgyengeség (miaszténia grávisz) esetén

A zolpidem súlyos májkárosodásban nem szedhető, mivel a máj elégtelen működése miatt a toxikus anyagok felhalmozódása a szervezetben az agyműködés károsodásának (enkefalopátia) kialakulásához vezethet.
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

 
Másnapi pszichomotoros képességromlás (lásd még A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre)
 
A Sanval filmtabletta bevételét követő napon a pszichomotoros képesség, beleértve a csökkent gépjárművezetési képességet is, romlásának kockázata nőhet, ha:

♦  ezt a gyógyszert az éberséget igénylő tevékenységek előtt kevesebb, mint 8 órával veszi be
♦   a javasoltnál nagyobb adagot vesz be
♦  Zolpidemet vesz be, miközben egyéb központi idegrendszerre ható depresszió elleni gyógyszereket, vagy más, a zolpidem szintjét a vérben növelő gyógyszereket szed, vagy alkoholt fogyaszt valamint tiltott szereket szed

Egyszeri alkalommal közvetlenül lefekvéskor vegye be a gyógyszert.

Ne vegyen be egy másik adagot ugyanazon az éjszakán.
 
A Sanval filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha a következő problémái vannak:
 
♦  légzéskárosodás: jóllehet klinikai vizsgálatok nem támasztják alá a zolpidem légzést csökkentő hatását, amennyiben csökkent légzésfunkciójú betegnek írják fel a készítményt, azt elővigyázattal kell alkalmazni
Azoknak a betegeknek, akik alvás közben fellépő légzéskimaradástól szenvednek, a Sanval filmtabletta csakúgy, mint a benzodiazepinek hátrányosan befolyásolhatja a légzésfunkcióját.
♦  depresszió: az öngyilkosság fokozott veszélye miatt ezeknek a betegeknek a gondozását végző egészségügyi szakember és/vagy a hozzátartozók alapos felügyelete szükséges
♦  szisztémás (az egész szervezetet érintő) betegségek: kevés klinikai tapasztalat áll rendelkezésre olyan esetekről, amikor egy szisztémás betegség miatt kezelés alatt álló beteget egyidejűleg Sanval filmtablettával kezeltek.

Elővigyázatosan kell alkalmazni a Sanval filmtablettát olyan betegségek (vagy állapotok) esetében, amelyek befolyásolhatják az anyagcserét és a hemodinamikai válaszokat (a keringési rendszer reakciói).

♦  vesekárosodás: bár az adagolás módosítására nincs szükség, körültekintéssel kell alkalmazni
♦  májkárosodás: kezelőorvosa szigorú megfigyelés alatt fogja tartani, a kezelést a szükséges legkisebb mennyiséggel kell elkezdeni (5 mg). Amennyiben súlyos májkárosodásban szenved, nem szedhető a Sanval filmtabletta

Tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha jelenleg vagy a múltban más betegségekben, gyógyszer-, illetve alkoholfüggőségben szenved(ett)!
 
Időskorú (65 évesnél idősebb) betegeknél a zolpidem hatása hosszan tartó. Ezért időskorú betegeknél a gyógyszer adagolását módosítani kell.
 
Az altatókkal végzett kezelés időtartama általában 2 hét (maximum 4 hétig terjedjen, beleértve a készítmény fokozatos elhagyását is). Ha ez idő alatt alvási panaszai nem enyhülnek, keresse fel újra kezelőorvosát.
 
Gyermekek és serdülők
 
A zolpidem 18 év alatti gyermeknél és serdülőknél megfelelő adatok hiányában nem alkalmazható.
 
Pszichotikus betegségek

Pszichotikus betegségekben szenvedő betegek alapbetegségének kezelésére a zolpidem nem alkalmazható.
 
Felírásakor figyelembe kell venni a benzodiazepinek, egyéb diazepinszerű gyógyszerek (mint a zolpidem), valamint egyéb hipnotikumok szedése során tapasztalt hatásokról szóló általános információkat:
 
♦  Hozzászokás (habituáció)
 
Több héten át történő alkalmazása esetén az alvást elősegítő (hipnotikus) hatása gyengülhet.
 
♦  Függőség
 
Fizikai és pszichés függőség kialakulása lehetséges.
 
A függőség veszélye a dózis nagyságával és a kezelés időtartamával arányosan nő; szintén nagyobb azon betegek esetében, akik korábban alkohol- vagy gyógyszerfüggőségben szenvedtek.

Ha a fizikai függőség már kialakult, a kezelés hirtelen megszakítása megvonási tünetek jelentkezésével jár együtt. Ezek lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás és feszültség, nyugtalanság, zavartság, ingerlékenység, alvászavarok, súlyos esetben megítélési és személyiségi zavarok, hallási túlérzékenység, a végtagok zsibbadása és érzészavara, fényre, zajra és érintésre való túlérzékenység, hallucinációk vagy epilepsziás rohamok kísérhetik.
 
♦  „Visszacsapásos álmatlanság” („rebound” álmatlanság)
 
A hipnotikus kezelés hirtelen megszakítása után előfordulhat, hogy átmenetileg újabb, súlyosabb formában tér vissza az alvászavar (rebound jelenség). Ezt egyéb reakciók, mint hangulatváltozások, szorongás és nyugtalanság kísérhetik.
 
Fontos, hogy Ön a rebound hatás lehetséges megjelenésére odafigyeljen, így csökkenthető a tünetek visszatérése miatt fellépő szorongás.
 
♦  Memóriazavarok (amnézia)
 
A Sanval filmtabletta memóriazavarokat okozhat (anterográd amnézia). Ez a hatás rendszerint a zolpidem bevétele után néhány órával jelentkezik, ezért a kockázat csökkentése érdekében a betegnek meg kell arról bizonyosodnia, hogy 8 óra megszakítatlan alvásidő a rendelkezésére áll.
 
♦  Pszichiátriai és „paradox” reakciók
 
Nyugtalanság, belső nyugtalanság, ingerlékenység, agresszivitás, érzékcsalódások, dührohamok, rémálmok, hallucinációk, pszichózis, alvajárás, nem megfelelő viselkedés, alvászavar rosszabbodása és más magatartási hatások a kezelés alatt megjelenhetnek. Ezeknek a reakcióknak a kialakulásakor a kezelést fel kell függeszteni. Idős korban ezen reakciók kialakulásának valószínűsége nagyobb.
 
♦  Alvajárás és egyéb rendellenes viselkedésformák
 
Alvajárást, és az azzal összefüggő egyéb viselkedésformákat, mint az „alvás közbeni vezetés”, ételkészítésre és elfogyasztására, telefonálásra vagy a nemi aktusra vonatkozó emlékezetkiesést jelentettek azoknál a betegeknél, akik zolpidemet szedtek és nem voltak teljesen éber állapotban. Az alkohol és más depresszió elleni szerek, szorongásoldók együttes alkalmazása zolpidemmel fokozzák ezen viselkedésformák előfordulásának valószínűségét.
 
A zolpidem álmosságot és csökkent tudatszintet okozhat, aminek a következtében fennáll az elesések, ezáltal a súlyosabb sérülések kockázata.


Egyéb gyógyszerek és a Sanval filmtabletta


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
A Sanval filmtabletta befolyásolhatja más készítmények hatását, és hasonlóképpen más gyógyszer is befolyásolhatja a Sanval filmtabletta hatását.
 
Fokozódhat az álmosság és a másnapi pszichomotoros káros hatások, beleértve a járművezetési képesség károsodását is, zolpidem és a következő gyógyszerek együttes szedésekor:
 
♦  bizonyos mentális egészségügyi problémákra ható gyógyszerek (antipszichotikumok)
♦  alvási problémákra alkalmazott gyógyszerek (hipnotikumok)
♦  nyugtatók és szorongást csökkentők
♦  depresszióra ható gyógyszerek
♦  közepesen erős és erős fájdalom csökkentésére szolgáló gyógyszerek (kábító fájdalomcsillapítók)
♦  epilepsziára ható gyógyszerek
♦  anesztetikumok
♦  szénanáthára, kiütésekre és egyéb allergiára ható gyógyszerek, melyek álmossá tehetik (szedatív antihisztaminok)
♦  Zolpidem és antidepresszánsok – beleértve a bupropiont, dezipramint, fluoxetint, szertralint és venlaflaxint – együttes szedésekor olyan dolgokat láthat, amik nem valóságosak (hallucinációk)
Zolpidem és fluvoxamin vagy ciprofloxacin együttes szedése nem javasolt.
♦  Kábító fájdalomcsillapító készítmények együttadásakor fokozott eufória jelentkezhet, és ez kifejezettebb pszichés függőséghez vezet.
♦  A ketokonazol (gombaellenes gyógyszer) és a ritonavir (AIDS kezelésére használt vírusellenes gyógyszer) felerősítheti a Sanval filmtabletta nyugtató hatását a zolpidem anyagcsere és testből való kiürülésének lelassítása révén.
♦  Ezzel szemben a rifampicin (tuberkulózis és lepra ellen használt antibiotikum), az orbáncfű kivonatot tartalmazó készítmények együttes alkalmazása csökkenti a zolpidem plazmaszintjét és így hatását is.
♦  Az alkohol felerősíti a Sanval filmtabletta központi idegrendszerre gyakorolt depresszív hatását.


A Sanval filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal


A zolpidem felszívódása kissé csökkent és enyhén lelassul, ha a gyomorban étel van. Ahhoz, hogy altató hatása mielőbb kialakuljon, bevétele étkezés közben vagy közvetlenül utána kerülendő.

Az alkohol felerősíti a Sanval filmtabletta hatását. A kezelés időtartama alatt ne fogyasszon alkoholt!

 
Terhesség és szoptatás

 
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 
Terhesség
 
A kezelés megszakítása érdekében azonnal értesítse kezelőorvosát, ha terhességet tervez vagy azalatt esett teherbe, amíg Sanval filmtablettát szedett.
 
A zolpidem hatásáról nem végeztek szisztémás vizsgálatokat terhesség és szoptatás alatt. Biztonsági okokból ezért terhesség alatt a Sanval alkalmazása nem javasolt.
 
Ha az édesanya a terhesség utolsó szakaszában vagy környékén Sanval filmtablettát szed, az újszülötteknél bizonyos káros hatások előfordulhatnak (csökkent izomtónus, alacsony testhőmérséklet, légzési problémák).
 
Szoptatás
 
A Sanval filmtabletta alkalmazása a szoptatás alatt nem javasolt, mert az kismértékben átjut az anyatejbe.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 
A Sanval filmtabletta nagymértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Sanval filmtabletta (mint más altatók) bevételét követő napon tudnia kell, hogy
 
♦  álmosak, aluszékonynak, szédülősnek és zavartnak érezheti magát
♦  gyors döntéshozatali képessége lelassulhat
♦  homályos látása vagy kettős-látása lehet
♦  csökkenhet az ébersége
♦  legalább 8 órás időszak javasolt a zolpidem bevétele és a gépjárművezetés, a gépek kezelése valamint magasban végzett munka között a fent leírt hatások minimalizálása érdekében
♦  ne igyon alkoholt és ne szedjen más pszichoaktív szert miközben Sanval filmtablettát szed, mivel ez fokozhatja a fenti hatásokat.


A Sanval filmtabletta tejcukrot tartalmaz

 
♦  Sanval 5 mg filmtabletta: 55 mg tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz filmtablettánként. Amennyiben a készítményt az előírásnak megfelelően szedi, minden adaggal maximum 0,2 g laktózt visz be.
 
♦  Sanval 10 mg filmtabletta: 60 mg tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz filmtablettánként. Amennyiben a készítményt az előírásnak megfelelően szedi, minden adaggal maximum 0,1 g laktózt visz be.
 
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, akkor kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert!
 
Mind az 5 mg-os, mind a 10 mg-os tabletta karboximetil-keményítő-nátriumot tartalmaz. Ezt azoknál a betegeknél kell figyelembe venni, akik ellenőrzött sószegény diétán vannak. A nátrium mennyisége maximális napi dózis szedése esetén sem éri el a 200 mg-ot.
 

3. Hogyan kell szedni a Sanval filmtablettát?

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
 
A gyógyszerszedésre vonatkozó utasítások:
 
A Sanval filmtablettát

 
♦  egyszeri bevétellel
♦  szájon át, egy korty vízzel
♦  rögtön lefekvés előtt kell bevenni.
 
Bizonyosodjon meg arról, hogy a gyógyszer bevételét követően az éberséget igénylő tevékenységek elvégzése előtt legalább 8 órás időszak áll a rendelkezésre.
 
♦  A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek: Az ajánlott adag 24 óra alatt 10 mg Sanval filmtabletta. Egyes betegeknek alacsonyabb adag is felírható.
A kezelés időtartama néhány naptól maximum 4 hétig terjedhet.

♦  Idős, legyengült és májkárosodásban szenvedő betegek esetében: a kezdő adag 5 mg, amelyet közvetlenül lefekvés előtt ajánlott bevenni.
Amennyiben a hatása nem kielégítő és a gyógyszert jól tolerálják, az adag 10 mg-ra emelhető.

 
Gyermekek és serdülők

A Sanval filmtabletta nem alkalmazható 18 év alatti gyermekek és serdülők esetében. A maximális adag: 24 óra alatt ne lépje túl a 10 mg-ot.
 
A zolpidem hosszantartó alkalmazása nem ajánlott. A kezelésnek a lehető legrövidebbnek kell lennie, időtartama általában néhány naptól 2 hétig, maximum 4 hétig terjedhet (beleértve a dózis fokozatos csökkentésének az idejét).
 
A dózis fokozatos csökkentését az orvos egyénre szabottan határozza meg.
 
Ha úgy gondolja, hogy a készítmény hatása túl erős vagy túl gyenge, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
 

Ha az előírtnál több Sanval filmtablettát vett be


Szándékos vagy véletlen túladagolás esetén azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mert orvosi segítségre van szüksége.

A túladagolás okozhat tudatzavart (aluszékonyságtól eszméletlenségig terjedő állapot), a légzésfunkció csökkenését és vérnyomásesést.
Egyéb központi idegrendszerre ható gyógyszerekkel (alkohol is) való együttes bevétele súlyos, esetleg halálos kimenetelű lehet.

Súlyos mérgezés esetén sürgős orvosi intézkedésre van szükség.
 

Ha elfelejtette bevenni a Sanval filmtablettát

 
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
 

Ha idő előtt abbahagyja a Sanval filmtabletta szedését

 
Altatószerrel való huzamosabb ideig történő kezelés hirtelen abbahagyásakor megvonási tünetek és „visszacsapásos” (rebound) álmatlanság előfordulhatnak (lásd 2. pont; Figyelmeztetések és óvintézkedések). „Visszacsapásos” álmatlanság esetén  a kezdeti alvászavar visszatérhet, sőt súlyosabb formában is jelentkezhet, mint a kezelés előtt. Ezt egyéb reakciók, mint hangulatváltozások, szorongás és nyugtalanság kísérhetik. Ezért szükséges az adag fokozatos csökkentése, mielőtt végleg abbahagyná a gyógyszer szedését.
 
Mindig az orvosa utasításainak megfelelően járjon el.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 


4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A zolpidem mellékhatásai különösen egyes központi idegrendszeri hatások tekintetében az adag nagyságától függnek, és enyhébbek, ha a gyógyszerbevétel közvetlenül elalvás előtt vagy lefekvéskor történik. Időseknél gyakrabban fordulnak elő.

Ha az előírt adagban és ideig alkalmazzák, a hozzászokás, a kezelés befejezésekor jelentkező megvonási tünet kialakulásának veszélye csekély.

Amennyiben a következő súlyos, nem ismert gyakoriságú (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg) mellékhatások jelentkeznek Önnél, a Sanval filmtabletta szedését azonnal hagyja abba és haladéktalanul értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

♦  az ajkak, szemhéjak, nyelv duzzanatával, légzési vagy nyelési nehézséggel járó ún. Quincke‑ödéma, más néven angioneurotikus ödéma csalánkiütéssel együtt vagy anélkül
♦  nem szokványos úgynevezett paradox reakciók, mint izgatottság, ingerlékenység, agresszivitás, az alvászavar rosszabbodása, rémálmok, téveszmék, hallucinációk, furcsa viselkedés, alvajárás

Értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben a következő mellékhatások fordulnak elő, illetve súlyosbodnak:
 
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
 
♦  felső- és alsó légúti fertőzések
♦  hallucinációk, izgatottság, rémálmok
♦  aluszékonyság, fejfájás, szédülés, az álmatlanság súlyosbodása, a gyógyszer bevételét követően jelentkező emlékezetkiesés (amnézia) rendellenes viselkedéssel társulva (lásd 2. pont; Figyelmeztetések és óvintézkedések)
♦  hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom
♦  fáradtság
♦  hátfájás 

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
 
♦  zavartság, ingerlékenység
♦  kettőslátás 

Gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg)
 
♦  nyugtalanság
♦  agresszivitás
♦  érzékcsalódás
♦  pszichózis, dührohamok
♦  alvajárás (lásd 2. pont; Figyelmeztetések és óvintézkedések)
♦  természetellenes viselkedés
♦  hozzászokás, függőség (megvonási tünetek, vagy a kezelés megszakítását követően a kezdeti alvászavar átmenetileg visszatérhet)
♦  a szexuális vágy változása
♦  depresszió (kezelés közben a korábban fennálló depresszió is felszínre kerülhet)
♦  éberségi szint csökkenése, figyelemzavar, beszédzavar
♦  a légzés lelassulása (légzésdepresszió)
♦  a májenzimszintek megemelkedése, illetve sejtpusztulással járó (hepatocelluláris), epepangásos (kolesztatikus), vagy kevert típusú májkárosodás
♦  bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, fokozott verejtékezés
♦  izomgyengeség
♦  járászavarok, elesés (főleg idős betegeknél és azokban az esetekben, amikor a beteg nem az előírás szerint alkalmazta a zolpidemet) 
♦  Folyamatos alkalmazás során kialakulhat függőség, megvonási- és rebound-tünetek, valamint a Sanval filmtabletta hatékonyságának csökkenése (lásd 2. pont; Figyelmeztetések és óvintézkedések).


Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
 
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 


5. Hogyan kell a Sanval filmtablettát tárolni?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 ºC-on tárolandó.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Sanval filmtabletta?


♦  A készítmény hatóanyaga a zolpidem-tartarát

Sanval 5 mg filmtabletta: egy filmtabletta 5 mg zolpidem-tartarátot tartalmaz

Sanval 10 mg filmtabletta: egy filmtabletta 10 mg zolpidem-tartarátot tartalmaz

  Egyéb összetevő(k)

Sanval 5 mg filmtabletta:

Tablettamag: kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon, karboximetil-keményítő-nátrium (A típus), mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát.
Filmbevonat: vörös vas-oxid (E172), karnaubaviasz, talkum, makrogol 400, titán-dioxid (E171), hipromellóz, hidroxipropilcellulóz.

Sanval 10 mg filmtabletta

Tablettamag: kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon, karboximetil-keményítő-nátrium (A típus), mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát.
Filmbevonat: karnaubaviasz, talkum, makrogol 400, titán-dioxid (E171), hipromellóz, hidroxipropilcellulóz.


Milyen a Sanval filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

 
♦  Sanval 5 mg filmtabletta: halvány rózsaszínű, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta.
 
♦  Sanval 10 mg filmtabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel. A bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
 
Csomagolás
 
♦  Sanval 5 mg filmtabletta

20 darab 5 mg zolpidem-tartarát filmtabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban (2x10)
 
♦  Sanval 10 mg filmtabletta

10 darab 10 mg zolpidem-tartarát filmtabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban (1x10)
20 darab 10 mg zolpidem-tartarát filmtabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban (2x10)
 
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja
 
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
 

Gyártó
 
Lek Pharmaceuticals d.d.
Verovskova 57, 1526 Ljubljana
Szlovénia
 
OGYI-T-8571/01 - Sanval 5 mg filmtabletta 20 db
OGYI-T-8571/02 - Sanval 10 mg filmtabletta 10 db
OGYI-T-8571/03 - Sanval 10 mg filmtabletta 20 db
 

A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2017.07.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.05.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.07.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.02.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2015.01.

Forrás: www.ogyei.gov.hu

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

GÁZ-ÁR-SAPKA

 
Gázársapka - USA-nka

USA-nka

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb