Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

REMERON 30 mg, REMERON 45 mg szájban diszpergálódó tabletta betegtájékoztatók - 2016.11.Remeron 30 mg szájban diszpergálódó tabletta
Remeron 45 mg szájban diszpergálódó tablettamirtazapin
 


Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma


1. Milyen típusú gyógyszer a Remeron és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Remeron alkalmazása előtt
3. Hogyan kell szedni a Remeront?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Remeront tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

1. Milyen típusú gyógyszer a Remeron és milyen betegségek esetén alkalmazható?


A Remeron az antidepresszáns gyógyszerek csoportjába tartozik.
A Remeron a depresszió kezelésére használatos felnőtteknél.
 
A Remeron 1-2 hét szedés után kezd hatni. 2-4 hét után kezdi érezni a javulást. Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha 2-4 hét után nem érzi jobban magát vagy rosszabbul érzi magát. További információ a 3. „Mikor várható a javulás” című pontban van.
 

2. Tudnivalók a Remeron alkalmazása előtt


Ne szedje a Remeront:

♦  ha allergiás a mirtazapinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
Ebben az esetben, mielőtt bevenné a Remeront, feltétlenül beszéljen kezelőorvosával minél hamarabb
ha Ön ún. monoaminoxidáz gátló (MAO-gátló) gyógyszereket szed vagy szedett mostanában (az elmúlt 2 héten belül)


Figyelmeztetések és óvintézkedések


A Remeron szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Gyermekek és serdülők
 
A Remeron általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére, mivel hatásosságát nem állapították meg.

Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére kezelőorvosa 18 éves kor alatti betegnek is felírhatja a Remeront, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá.

Amennyiben a kezelőorvos Remeront írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Remeron készítményt szedi. Emellett a Remeron hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

Ezenkívül ebben a korcsoportban sokkal gyakrabban figyeltek meg jelentős súlynövekedést a Remeronnal való kezelés során, mint a felnőtteknél.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának súlyosbodása
 
Ha Ön depresszióban szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt.
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évesnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba!
 
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Továbbá a Remeron fokozott elővigyázatossággal alkalmazható: ha Ön az alábbi betegségek valamelyikében szenved vagy valaha szenvedett.

Amennyiben még nem tette meg, mondja el kezelőorvosának, ha ilyen betegségben szenved, mielőtt elkezdené szedni a Remeront:

♦  görcsrohamok (epilepszia)
Amennyiben görcsrohamok jelentkeznek Önnél vagy a szokásos rohamok gyakoribbá válnak, hagyja abba a Remeron szedését és azonnal keresse fel a kezelőorvosát!
♦  májbetegség, beleértve a sárgaságot!
Sárgaság kialakulása esetén hagyja abba a Remeron szedését és azonnal keresse fel a kezelőorvosát!
♦  vesebetegség
♦  szívbetegség vagy alacsony vérnyomás
♦  skizofrénia
Amennyiben a meglévő pszichés tünetek, mint például a paranoid gondolatok gyakoribbá vagy súlyosabbá válnak, azonnal keresse fel a kezelőorvosát!
♦  mániás depresszió (váltakozó emelkedett hangulatú/túlzottan tevékeny illetve levert hangulatú időszakok)
Ha úgy érzi, hogy hangulata kezd túlzottan emelkedetté válni vagy túlságosan izgatottnak érzi magát, hagyja abba a Remeron szedését és azonnal keresse fel a kezelőorvosát!
♦  cukorbetegség (előfordulhat, hogy az inzulin vagy más cukorbetegség ellen szedett gyógyszerének adagját módosítani kell)
♦  szembetegség, mint pl. emelkedett szembelnyomás (zöld hályog)
♦  vizelési nehézség, ami valószínűleg prosztata-megnagyobbodás miatt alakulhatott ki
♦  bizonyos szívbetegségek, amikor szívritmuszavarok jelentkezhetnek, pl. mostanában elszenvedett szívinfarktus, szívelégtelenség vagy bizonyos gyógyszerek alkalmazása, melyek hatással lehetnek a szívritmusra
♦  ha Ön fertőzés jeleit tapasztalja magán, mint pl. megmagyarázhatatlan okokból kialakuló magas láz, torokfájás vagy szájfekély
Hagyja abba a Remeron szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát, hogy vérvizsgálatot végezhessenek Önnél!
Ritka esetben ezek a tünetek a csontvelőben történő vérsejttermelődés zavarának a jelei lehetnek. Amellett, hogy ritkán fordulnak elő, ezek a tünetek leginkább a kezelés 4‑6. hetében jelentkeznek.
♦  ha Ön időskorú
Érzékenyebb lehet ugyanis a depresszió ellenes gyógyszerek mellékhatásaira.


Egyéb gyógyszerek és a Remeron


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Remeront ne szedje együtt:

♦  ún. monoaminoxidáz gátlókkal (MAO‑gátlókkal)
Továbbá ne szedjen Remeront a MAO‑gátló kezelés abbahagyása utáni két hétben. A Remeron‑kezelés abbahagyása utáni két hétben pedig ne szedjen MAO‑gátlót.
MAO‑gátló pl. a moklobemid, tranilcipromin (mindkettő depresszió ellenes szer) és a szelegilin (Parkinson‑kór kezelésére használt szer).

Óvatosan alkalmazza a Remeront, ha az alábbi gyógyszerekkel együtt szedi:

♦  depresszió ellenes szerekkel pl. SSRI-kkel, venlafaxinnal és L-triptofánnal vagy triptánokkal (migrén kezelésére alkalmazzák), tramadollal (fájdalomcsillapító), linezoliddal (antibiotikum), lítiummal (pszichiátriai betegségek kezelésére alkalmazzák), metilénkék (a vér magas methemoglobin szintjének kezelésére használják) és orbáncfű (Hypericum perforatum) készítményekkel (egy depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmény)
Nagyon ritka esetekben a Remeron önmagában vagy a Remeron ezen gyógyszerekkel együtt alkalmazva ún. szerotonin szindróma kialakulását eredményezheti.
A szindróma néhány tünete: megmagyarázhatatlan láz, verejtékezés, emelkedett pulzus, hasmenés, (irányíthatatlan) izomösszehúzódások, hidegrázás, hiperaktív reflexek, nyugtalanság, hangulatváltozások és tudatzavar. Amennyiben ezek közül a tünetek közül egyszerre több is jelentkezik Önnél, azonnal mondja el kezelőorvosának.
♦  egy nefazodon nevű depresszió ellenes szerrel
A Remeron mennyiségét növelheti ugyanis a vérében.
Értesítse kezelőorvosát, ha ezt a gyógyszert szedi. Szükség lehet a Remeron dózisának csökkentésére vagy ha a nefazodon-kezelést abbahagyja, a Remeron dózisának újbóli növelésére
♦  szorongás és álmatlanság kezelésére alkalmazott szerekkel, mint pl. a benzodiazepinek
♦  skizofrénia kezelésére alkalmazott szerekkel, mint pl. az olanzapin
♦  allergia kezelésére alkalmazott szerekkel, mint pl. a cetirizin
♦  erős fájdalom csillapítására alkalmazott szerekkel, mint pl. a morfin

A Remeron ezekkel a gyógyszerekkel együtt alkalmazva növelheti az ezen szerek okozta álmosságot.

♦  fertőzések kezelésére alkalmazott szerekkel, mint baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmazott szerekkel (pl. eritromicinnel), gombás fertőzések kezelésére alkalmazott szerekkel (pl. ketokonazollal), HIV/AIDS kezelésére alkalmazott szerekkel (HIV-proteáz gátlókkal) és gyomorfekély kezelésére alkalmazott szerekkel (pl. cimetidinnel).

A Remeronnal kombinálva ezek a szerek növelhetik a Remeron mennyiségét az Ön vérében.

Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben ezeket a gyógyszereket szedi. Szükség lehet a Remeron dózisának csökkentésére vagy ezen készítmények szedésének abbahagyása esetén a Remeron dózisának újbóli növelésére.

♦  epilepszia ellenes szerekkel, mint pl. a karbamazepin és fenitoin
♦  tuberkulózis (gümőkór) ellenes szerekkel, mint pl. a rifampicin.

Ezen gyógyszerek Remeronnal való együttes alkalmazása csökkentheti a Remeron mennyiségét az Ön vérében.
 
Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben ezeket a gyógyszereket szedi. Szükség lehet a Remeron dózisának növelésére vagy ezen készítmények szedésének abbahagyása esetén a Remeron dózisának újbóli csökkentésére.
♦  véralvadásgátló szerekkel, mint pl. a warfarin.

A Remeron erősítheti a warfarin véralvadásgátló hatását. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben ilyen gyógyszert szed. Kombinált alkalmazás esetén tanácsos, hogy kezelőorvosa rendszeresen vérvizsgálatot végezzen Önnél.
 
♦  gyógyszerek, melyek hatással lehetnek a szívritmusra, mint például bizonyos antibiotikumok és néhány antipszichotikum.

A Remeron egyidejű alkalmazása étellel és alkohollal


Ha Remeron szedése mellett alkoholt iszik, álmosnak érezheti magát.
Nem tanácsos alkoholt inni a gyógyszer szedése alatt.
A Remeront étkezéskor vagy étkezéstől függetlenül is beveheti.


Terhesség és szoptatás

 
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Remeron terhes nőknél való alkalmazásával kapcsolatos korlátozott tapasztalat nem utal megnövekedett kockázatra. Ennek ellenére terhesség alatt történő alkalmazásakor elővigyázatosság szükséges.

Ha Ön Remeront szedett a szülésig vagy közvetlenül a szülés előtt, kisbabáját megfigyelés alatt kell tartani a lehetséges mellékhatások jelentkezése miatt.

Terhesség alatt alkalmazva a hasonló gyógyszerek (SSRI-k) fokozhatják a csecsemőkben egy súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amit az újszülöttek tartós pulmonalis hypertoniájának (PPHN) neveznek és a csecsemő gyorsabb légzését és elkékülését okozza. Ezek a tünetek rendszerint a csecsemő születését követő első 24 órában kezdődnek. Ha az Ön csecsemőjével ez történne, azonnal forduljon a szülésznőhöz és/vagy az orvoshoz.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 
A Remeron befolyásolhatja a koncentrálóképességét és az éberségét.
Győződjön meg róla, hogy a Remeron nincs hatással ezen képességeire, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne. Ha kezelőorvosa a Remeront 18 év alatti betegnek írta fel, győződjön meg róla, hogy nincs hatással a koncentrálóképességre és az éberségre, mielőtt részt vesz a közlekedésben (pl. kerékpárral).

A Remeron szájban diszpergálódó tabletta szacharóz tartalmú cukorgömböcskéket tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Remeron szájban diszpergálódó tabletta aszpartámot tartalmaz, amely fenilalanin forrás.

A Remeron szájban diszpergálódó tabletta aszpartámot tartalmaz, amely fenilalanin forrás. Alkalmazása fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.

 

3. Hogyan kell szedni a Remeront?


A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


Mennyit kell szedni?

A készítmény ajánlott kezdő adagja 15 vagy 30 mg naponta.
Előfordulhat, hogy kezelőorvosa egy pár nap múlva azt javasolja Önnek, hogy növeljék az adagot arra a mennyiségre, ami a legjobb az Ön számára (15 és 45 mg között naponta). A dózis általában ugyanaz minden korcsoport számára. Mindamellett, ha Ön idős beteg vagy vese-, illetve májbetegsége van, kezelőorvosa módosíthatja az adagot.

Mikor kell szedni a Remeront?

A Remeront minden nap ugyanabban az időben vegye be.
 
A legjobb a Remeront lefekvés előtt, egy adagban bevenni. Előfordulhat azonban, hogy kezelőorvosa azt javasolja Önnek, hogy a Remeron adagját több részletben vegye be – az egyiket reggel, a másikat este, lefekvés előtt. A nagyobb adagot lefekvés előtt kell bevenni.


A szájban diszpergálódó tablettát az alábbiak szerint vegye be:

Szájon át vegye be a tablettát.


1. Ne törje össze a szájban diszpergálódó tablettát.

Ne nyomja be a tablettát tartalmazó fészket, nehogy összetörje a szájban diszpergálódó tablettát! (A. ábra)

Remeron betegtájékoztató képei 1.

2. Tépjen le egy tablettafészket.
 
Minden levél 6 tablettafészket tartalmaz, melyeket perforáció választ el. Tépjen le egy tablettafészket a perforáció mentén! (1. ábra)

Remeron betegtájékoztató képei 2.                  


3. Húzza le a takarófóliát.

Óvatosan húzza le a takarófóliát a nyíllal jelzett saroknál kezdve! (2. és 3. ábra)

Remeron betegtájékoztató képei 3.
Remeron betegtájékoztató képei 4.

4. Vegye ki a szájban diszpergálódó tablettát.

Száraz kézzel vegye ki a szájban diszpergálódó tablettát és helyezze a nyelvére! (4. ábra)
Remeron betegtájékoztató képei 5.

A tabletta hamar szétolvad és víz nélkül lenyelhető.

 
Mikor várható a javulás?
 
Rendszerint egy‑két hétig eltarthat, amíg a Remeron hatni kezd, és 2‑4 hét után már valószínűleg jobban fogja magát érezni.

Fontos, hogy a kezelés első heteiben beszámoljon kezelőorvosának a Remeron hatásairól:
A Remeron-kezelés 2‑4. hetében mondja el kezelőorvosának, hogy ez a gyógyszer milyen hatással volt Önre.
Amennyiben még mindig nem érzi jobban magát, kezelőorvosa nagyobb adagot írhat fel Önnek. Ebben az esetben újabb 2‑4 hét múlva beszéljen újra kezelőorvosával.

Általában addig kell szednie a Remeront, amíg a depresszió tünetei 4‑6 hónap után sem jelentkeznek.
 

Ha az előírtnál több Remeront vett be


Amennyiben Ön vagy valaki más túl sok Remeront vett be, azonnal hívjon orvost!
 
A Remeron túladagolás legvalószínűbb jelei (más gyógyszerek vagy alkohol fogyasztása nélkül) az álmosság, zavartság és megemelkedett pulzus. Egy lehetséges túladagolás tünetei közé tartozhat a szívritmus megváltozása (gyors, szabálytalan szívverés) és/vagy ájulás, melyek a torsades de pointes‑ként ismert életveszélyes állapot tünetei lehetnek.


Ha elfelejtette bevenni a Remeront


♦  Ha Önnek naponta egyszer kell bevennie az adagját:

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.

♦  Ha Önnek naponta kétszer kell bevennie az adagját:

Ha elfelejtette bevenni a reggeli adagot, egyszerűen csak vegye be az esti adaggal együtt.
Ha elfelejtette bevenni az esti adagot, ne vegye be a következő reggeli adaggal együtt, csak hagyja ki és folytassa a szedést a szokásos reggeli és esti adagokkal.
Ha mindkét adagot elfelejtette bevenni, ne próbálja meg pótolni a kihagyott adagokat. Hagyja ki mindkét adagot és folytassa a kezelést másnap a szokásos reggeli és esti adagokkal.


Folyt. köv.


+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít önmagán segíteni.

- 2019 -

Győri rendelés (19 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.
VIP rendelés Budapesten

Bejelentkezés kontrollra
30 286 2097

(Ne emailben!)

Szavazzon!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
487 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2077 szavazat (56%)
Antidepresszánsról
1124 szavazat (30%)
3688 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2019

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb