Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Escitalopram Actavis 10 mg, Escitalopram Actavis 20 mg filmtabletta betegtájékoztatók - 2016.02. 

Escitalopram Actavis 10 mg filmtabletta
Escitalopram Actavis 20 mg filmtabletta


eszcitaloprám
 


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz


♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 

A betegtájékoztató tartalma
 

1. Milyen típusú gyógyszer az Escitalopram Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Escitalopram Actavis szedése előtt
3. Hogyan kell szedni az Escitalopram Actavist?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Escitalopram Actavist tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 


1. Milyen típusú gyógyszer az Escitalopram Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
Az Escitalopram Actavis az úgynevezett szelektív szerotonin visszavételgátló (SSRI) antidepresszánsok csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az agyi szerotonin rendszerre hatnak és a szerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat. Az agyi szerotonin-rendszer zavarának fontos szerepet tulajdonítanak a depresszió és a vele kapcsolatos betegségek kialakulásában.

Az Escitalopram Actavist az alábbiak kezelésére alkalmazzák:

♦  Depresszióval járó betegségek (major depressziós epizódok)
♦  Pánikbetegség agorafóbiával vagy anélkül (pl. a beteg fél elhagyni a lakását, belépni egy üzletbe, tömegben vagy nyilvános helyen tartózkodni)
♦  szociális szorongásos zavar (szociális fóbia),
♦  kényszerbetegség.
 

2. Tudnivalók az Escitalopram Actavis szedése előtt


Ne szedje az Escitalopram Actavist

♦  ha allergiás az eszcitaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  ha egyidejűleg az úgynevezett MAO gátlók csoportjába tartozó gyógyszert, például szelegilint (Parkinson-kór kezelésére alkalmazott gyógyszer), moklobemidet (depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer) vagy linezolidot (antibiotikum) szed
♦  ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik)
♦  ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd a 2.pont  „Egyéb gyógyszerek és az Escitalopram Actavis” része)


Figyelmeztetések és óvintézkedések
 

Az Escitalopram Actavis szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Kérjük, bármilyen egyéb egészségügyi problémájáról vagy betegségéről tájékoztassa kezelőorvosát, mert ezek figyelembe vétele szükséges lehet kezelése megválasztásában.

Különösen az alábbiakról számoljon be kezelőorvosának:

♦  ha epilepsziája van
Az Escitalopram Actavis kezelést le kell állítani, ha a görcsrohamok első alkalommal lépnek fel, vagy ha a fennálló görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd a 4. „Lehetséges mellékhatások” pont).
♦  ha máj vagy vesebetegségben szenved
Előfordulhat, hogy kezelőorvosának módosítania kell az adagolást.
♦  ha cukorbetegsége van
Az Escitalopram Actavis kezelés megváltoztathatja cukorháztartását. Az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása válhat szükségessé.
♦  ha alacsony a vér nátriumszintje
♦  ha alacsony a vérében a kálim vagy magnézium szintje (hipokalémia/hipomagnezémia)
♦  ha fokozott hajlama van vérzékenységre és bőrbevérzésekre
♦  ha elektrosokk (elektrokonvulzív) kezelésben részesül
♦  ha koszorúér-betegségben szenved
♦  ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át
♦  ha a QT megnyúlásnak nevezett szívbetegsége van vagy ez az állapot előfordult a családjában
♦  ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók (diuretikumok) alkalmazása következtében sóhiánya lehet
♦  ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak
♦  ha Ön zöldhályogban (glaukóma) szenved vagy szenvedett

Kérjük, vegye figyelembe
 
Néhány mániás depresszióban szenvedő betegnél mániás fázis léphet fel, amelyre szokatlan és gyorsan változó gondolatok, túlzott jókedv és fokozott fizikai aktivitás jellemző. Ha ilyet tapasztal, forduljon kezelőorvosához!

A kezelés első heteiben előfordulhatnak olyan tünetek, mint a nyugtalanság, vagy az, hogy a betegnek nehézséget okoz a helyben maradás (ülés/állás). Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
 
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt.
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet,
ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Gyermekek és serdülők
 
Az Escitalopram Actavis alkalmazása általában nem javallott gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők kezelésére.

Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, a 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (túlnyomórészt agresszivitás, ellenkezés és düh) veszélye.

Ennek ellenére a kezelőorvos 18 éves kor alatt is felírhatja az Escitalopram Actavis-t, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Escitalopram Actavis-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merült fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, ha a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan, 18 éves kor alatti betegnél, aki az Escitalopram Actavis készítményt szedi.

Emellett az Escitalopram Actavis hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.


Egyéb gyógyszerek és az Escitalopram Actavis


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
NE SZEDJE AZ ESCITALOPRAM ACTAVIST, ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert, vagy olyan gyógyszereket kap, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl.: I/A és III osztályba tartozó antiaritmiás szerek, antipszichotikumok (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsok, bizonyos antimikróbás szerek (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminok (asztemizol, mizolasztin).

Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:

♦  „Nem szelektív monoaminoxidáz-gátlók, (MAOI-k)”, amelyek fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin hatóanyagokat tartalmaznak
Amennyiben ezen gyógyszerek bármelyikét szedte, a kezelés befejezése után még 14 napot kell várnia, mielőtt elkezdheti szedni az Escitalopram Actavis tablettát. Az Escitalopram Actavis kezelés befejezését követően 7 napnak kell eltelnie mielőtt a fenti gyógyszerek bármelyikét elkezdi szedni.
♦  „Reverzíbilis, szelektív MAO-Agátlók” (depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek), amelyek moklobemid hatóanyagot tartalmaznak
♦  „Irreverzíbilis, szelektív MAO-Bgátlók” (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazott gyógyszerek), amelyek a szelegilin hatóanyagot tartalmazzák
Ezek növelik a mellékhatások előfordulásának kockázatát.
♦  Linezolid (antibiotikum)
♦  Lítium (a mániás-depressziós betegség kezelésére alkalmazott gyógyszer) és triptofán
♦  Szumatriptán és hasonló (migrén kezelésére használatos) gyógyszerek, valamint tramadol (erős fájdalomcsillapító)
Ezek növelik a mellékhatások előfordulásának kockázatát.
♦  Cimetidin és omeprazol (gyomorfekély kezelésére használatosak), fluvoxamin (antidepresszáns) és tiklopidin (a szélütés kockázatát csökkentő gyógyszer)
Ezek növelhetik az eszcitaloprám vérszintjét.
♦  Orbáncfű (Hiperikum perforátum) – depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmény
♦  Acetilszalicilsav és nem szteroid gyulladásgátlók (fájdalomcsillapítóként vagy vérhígítóként, úgynevezett antikoagulánsként alkalmazott gyógyszerek)
Ezek növelhetik a vérzési hajlamot.
♦  Warfarin, dipiridamol és fenprokumon (véralvadásgátlók, más néven antikoagulánsok)
Annak eldöntése érdekében, hogy véralvadásgátló gyógyszereinek adagja megfelelőe, az Escitalopram Actavis kezelés megkezdésekor és befejezésekor kezelőorvosa valószínűleg ellenőrizni fogja Önnél a véralvadási időt.
♦  Meflokvin (malária kezelésére alkalmazzák), bupropion (depresszió elleni és dohányzásról való leszokást segítő gyógyszer) és tramadol (erős fájdalomcsillapító) szedése mellett fokozódhat a görcshajlam kockázata.
♦  Neuroleptikumok (a szkizofrénia és pszichózisok kezelésére alkalmazott gyógyszerek) mivel a görcsküszöb csökkentésének kockázatával járhatnak, és antidepresszánsok
♦  Flekainid, propafenon és metoprolol (szív és érrendszeri betegségekben alkalmazott gyógyszerek), dezipramin, klomipramin és nortriptilin (antidepresszánsok), valamint riszperidon, tioridazin, és haloperidol (antipszichotikumok)
Az Escitalopram Actavis adagjának módosítása válhat szükségessé.
♦  A z úgynevezett „QTszakasz” megnyúlását előidéző, valamint a vér kálium és magnéziumszintjét csökkentő gyógyszerek
Ezekkel a gyógyszerekkel kapcsolatosan kérje kezelőorvosa tanácsát.


Az Escitalopram Actavis egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

 
Az Escitalopram Actavis étellel vagy anélkül is bevehető (lásd a 3. „Hogyan kell szedni az Escitalopram Actavist” pont).

Számos egyéb gyógyszerhez hasonlóan az Escitalopram Actavis esetében sem ajánlott az alkoholfogyasztás, bár nem valószínű, hogy az Escitalopram Actavis kölcsönhatásba lép az alkohollal.


Terhesség, szoptatás és termékenység

 
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Mindenképpen tudassa szülésznőjével és/vagy kezelőorvosával, hogy Ön Escitalopram Actavis kezelés alatt áll.

A terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában szedett Escitalopram Actavis növekedheti a csecsemőnél egy bizonyos súlyos állapot, az úgynevezett újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenzió (PPHN) kialakulásának kockázatát, amely a csecsemő légzését felgyorsítja és a bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek.

Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal forduljon szülésznőjéhez vagy kezelőorvosához.

Ha Ön a terhesség a terhesség utolsó három hónapjában szedi az Escitalopram Actavist, tudnia kell, hogy az újszülöttnél a következő tünetek fordulhatnak elő:

♦  légzési problémák, kékes bőrszín, görcsrohamok, a testhőmérséklet változásai, táplálkozási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség és/vagy izomgyengeség, élénk reflexek, remegés, nyugtalanság, ingerlékenység, levertség, állandó sírás, álmosság és alvászavarok.

Ha újszülött gyermekén a fenti tünetek bármelyikét észleli, azonnal keresse fel gyermekorvosát.

Amennyiben terhesség alatt alkalmazza az Escitalopram Actavist, a gyógyszer szedését soha ne szakítsa meg hirtelen.

Ne szedje az Escitalopram Actavist ha szoptat, csak akkor, ha a lehetséges kockázatokat és előnyöket megbeszélte kezelőorvosával.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Termékenység

A citaloprám, mely az eszcitaloprámhoz hasonló gyógyszer, hatására állatkísérletekben romlott az ondó minősége. Ez elméletileg befolyásolhatja a termékenységet, azonban az emberi termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 
Ez a gyógyszer még az előírás szerinti alkalmazás mellett is olyan mértékben megváltoztathatja a reakcióidőt, hogy az károsíthatja a gépjárművezetéshez, illetve a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Addig ne vezessen gépjárművet, vagy kezeljen gépeket, amíg nem tisztázódik, hogy miként hat Önre az Escitalopram Actavis.
 


3. Hogyan kell szedni az Escitalopram Actavist?


A gyógyszert mindig kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

♦  Felnőttek
 
Depresszió kezelésére

Az Escitalopram Actavis ajánlott adagja 10 mg, naponta egy adagban bevéve. Ezt az adagot kezelőorvosa a maximális napi 20 mgra emelheti.

Agorafóbiával vagy anélkül jelentkező pánikzavar kezelésére

Az Escitalopram Actavis kezdő adagja naponta egyszer 5 mg az első héten, mielőtt a dózist napi 10 mgra emelnék. Az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.

Szociális szorongásos zavar (szociális fóbia) kezelésére

Az Escitalopram Actavis ajánlott adagja 10 mg, naponta egy adagban bevéve. Attól függően, hogy Ön miként reagál a kezelésre, orvosa napi 5 mgra csökkentheti vagy a maximális napi 20 mgra emelheti a gyógyszer adagját.

Kényszerbetegség kezelésére

Az Escitalopram Actavis ajánlott adagja 10 mg naponta egy adagban bevéve. Ezt az adagot kezelőorvosa a maximális napi 20 mgig emelheti. Tartós kezelés alatt a kezelés előnyeit rendszeresen ellenőrizni kell.

♦  Idős betegek (65 év felett)

Az Escitalopram Actavis ajánlott kezdő adagja 5 mg, naponta egy adagban bevéve. Ezt az adagot kezelőorvosa napi 10 mgig emelheti.

Az Escitalopram Actavis szociális szorongásos zavar (szociális fóbia) kezelésében mutatott hatásosságát idős betegeknél nem vizsgálták.

♦  Károsodott májműködésű betegek

Károsodott májműködésű betegek számára az Escitalopram Actavis ajánlott kezdő adagja az első 14 napban nem haladhatja meg a napi 5 mgot.
A kezelésre adott válaszreakciótól függően az adagot kezelőorvosa napi 10 mgig emelheti. Körültekintés és különösen óvatos adagemelés szükséges a súlyos májkárosodásban szenvedő betegeknél.

♦  Károsodott veseműködésű betegek

Enyhe és közepesen súlyos vesekárosodásban nincs szükség az adag módosítására. Kellő körültekintés ajánlott a súlyos vesekárosodásban szenvedő betegek kezelésekor.

♦  Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél (18 év alatt)

Az Escitalopram Actavis általában nem adható gyermekeknek és serdülőknek. További információért lásd 2. pont „Tudnivalók az Escitalopram Actavis szedése előtt” című részét.
 

Escitalopram Actavis 5 mg filmtabletta

A filmtablettát naponta egyszer vegye be és egészben, megfelelő mennyiségű folyadékkal (lehetőleg egy pohár vízzel) nyelje le. Az Escitalopram Actavis étellel vagy anélkül is bevehető.

Escitalopram Actavis 10 mg és 20 mg filmtabletta

A filmtablettát naponta egyszer vegye be és egészben, megfelelő mennyiségű folyadékkal (lehetőleg egy pohár vízzel) nyelje le.
A tabletta szükség esetén felezhető, úgy, hogy először a tablettát a bemetszéssel felfelé egy sima felületre helyezi.

A tablettát a két szélén a két mutató ujjával lenyomva törheti el.


A kezelés időtartama
 
Néhány hétbe telhet, amíg jobban érzi magát.
Akkor is folytassa az Escitalopram Actavis szedését, ha eltelik bizonyos idő, amíg bármilyen javulást sem tapasztal. Ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna.

Mindaddig folytassa az Escitalopram Actavis szedését, amíg azt a kezelőorvosa javasolja. Ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek. A javaslatok szerint a kezelést még legalább 6 hónapig ajánlott folytatni azután, hogy Ön már ismét jól érzi magát.
 

Ha az előírtnál több Escitalopram Actavist vett be


Ha az előírtnál több Escitalopram Actavist vett be, vagy valaki más véletlenül beszedte az Ön gyógyszerét, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára!

Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha még jól érzi magát. Vigye magával a megmaradt tablettákat és a gyógyszer dobozát/tartályát, még akkor is, ha az üres.

A túladagolás tünetei közé tartozhat a szédülés, remegés, nyugtalanság, álmosság, eszméletvesztés, szívritmusváltozás, görcsroham, csökkent légzésszám, izomgyengeség, érzékenység és izomfájdalom, rosszullét vagy magas láz (rabdomiolízis), a szervezet folyadék/sóháztartásának zavara, hányás, hányinger.
 

Ha elfelejtette bevenni az Escitalopram Actavist

 
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Amennyiben megfeledkezett az Escitalopram Actavis egy adagjának bevételéről, csak vegye be a gyógyszert a következő esedékes időpontban.
 

Ha idő előtt abbahagyja az Escitalopram Actavis szedését

 
Ha meg akarja szakítani a kezelést, ezt előbb beszélje meg orvosával, ugyanis neki megfelelő intézkedéseket kell tennie.
Ne hagyja abba a gyógyszer saját elhatározásából, kezelőorvosával történt megbeszélés nélkül!

Az Escitalopram Actavis kezelés leállítása során orvosa fokozatosan, hetek vagy hónapok alatt fogja csökkenteni az Ön adagját. Ez segít csökkenteni a megvonási tünetek jelentkezésének lehetőségét.

Az Escitalopram Actavis kezelés leállításakor, főleg ha az hirtelen történik, az abbahagyást kísérő tünetek jelentkezhetnek. Ez megszokott az Escitalopram Actavis kezelés leállításakor.
A kockázat nagyobb, ha hosszú ideig vagy nagy adagban szedte az Escitalopram Actavist, vagy ha az adagcsökkentés túl gyorsan történik. A tünetek a legtöbb betegnél enyhék, és 2 héten belül maguktól megszűnnek.

Néhány betegnél azonban a tünetek súlyosak és elhúzódóak lehetnek (2-3 hónapig vagy annál tovább is fennállhatnak).
Kérjük, forduljon orvosához, ha az Escitalopram Actavis kezelés leállításakor súlyos tüneteket észlel.
Előfordulhat, hogy kezelőorvosa arra kéri majd, kezdje újra a tabletta szedését, és az adagot lassabban csökkentve hagyja abba a kezelést.

A leállítást kísérő jellegzetes tünetek közé tartoznak a következők:
♦  szédülés (bizonytalanságérzés vagy egyensúlyzavar), zsibbadás/bizsergés, égő érzés, illetve (ritkábban) áramütésszerű érzés (a fejben is), alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, émelygés és hányás, verejtékezés (beleértve az éjszakai verejtékezést), nyugtalanság vagy izgatottság, remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar, érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés, látászavarok, szívdobogásérzés.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 


4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások általában a kezelés első vagy második hetében jelentkeznek és a kezelés során rendszerint enyhülnek, illetve kevésbé gyakran fordulnak elő.

Amennyiben a következő mellékhatásokat észleli, azonnal menjen kezelőorvosához:

Nem gyakori (1000-ből 1-nél több, de 100-ból 1-nél kevesebb beteget érinthet)

♦  Rendellenes vérzések, beleértve az emésztőrendszeri vérzéseket

Ritka (10 000-ből 1-nél több, de 1000-ből 1-nél kevesebb beteget érinthet)

♦  Ha bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanatot, illetve nehézlégzést vagy nyelési nehézséget (allergiás reakció) tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz vagy menjen kórházba.
♦  Ha magas láza van, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások jelentkeznek, ezek egy ritkán előforduló állapot, az úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek.
 
Amennyiben a következő mellékhatásokat észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba:

♦  Vizelési nehézség
♦  Görcsrohamok
♦  A bőr és a szemfehérje besárgulása májműködési zavarra/májgyulladásra (hepatitis) utalhat
♦  Gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapot tünetei lehetnek

A fentiek mellett az alábbi mellékhatásokat jelentették még:

Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több beteget érinthet)

♦  Émelygés
♦  Fejfájás

Gyakori (100-ból 1-nél több, de 10-ből 1-nél kevesebb beteget érinthet)

♦  Mindentől való rettegés, zavart álmok, elalvási nehézség, álmosság, szédülés, különböző bőrérzések, mint az égő érzés, bőrbizsergés, viszketés vagy zsibbadás, amelyek fizikai okok nélkül jelentkeznek, ásítozás.
♦  Szexuális zavarok (késleltetett ejakuláció, merevedési problémák, csökkent szexuális érdeklődés, nőknél orgazmuszavar fordulhat elő)
♦  Hasmenés, székrekedés, hányás, szájszárazság
♦  Orrdugulás vagy orrfolyás (arcüreggyulladás)
♦  Fokozott verejtékezés
♦  Fáradtság, láz
♦  Izom- és ízületi fájdalom
♦  Testtömeg-növekedés.
♦  Csökkent vagy fokozott étvágy

Nem gyakori (1000-ből 1-nél több, de 100-ból 1-nél kevesebb beteget érinthet)

♦  Önkéntelen fogcsikorgatás, a fogak összeszorítása, izgatottság, idegesség, pánikroham, zavartság
♦   Ízérzés zavar, alvászavar, ájulás
♦  Orrvérzés
♦  Menstruációval nem összefüggő méhvérzés, kórosan nagymennyiségű vagy elnyújtott menstruáció
♦  Csalánkiütés, bőrkiütés, bőrviszketés (pruritusz)
♦  Hajhullás
♦  Kar- vagy lábduzzanat
♦  Pupillatágulat (midriázis), homályos látás, fülcsengés (tinnitusz)
♦  Szapora szívverés
♦  Testtömeg-csökkenés

Ritka (10 000-ből 1-nél több, de 1000-ből 1-nél kevesebb beteget érinthet)

♦  Agresszió, elszemélytelenedés, képzelgés (hallucináció)
♦  Lassú szívverés

Egyes betegek által jelentett mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

♦  Önkárosító vagy öngyilkos gondolatok, lásd még a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot
♦  Mánia
♦  Mozgászavarok (önkéntelen izommozgások)
♦  Tejcsorgás nem szoptató nőknél
♦  A hímvessző fájdalmas merevedése
♦  Vérzési rendellenességek, beleértve bőr- és nyálkahártyavérzést (ekkimózis) és a vérlemezkék számának alacsony szintjét is (trombocitopénia)
♦  Felállásnál az alacsony vérnyomás következtében jelentkező szédülés (ortosztatikus hipotenzió)
♦  A nátriumszint csökkenése a vérben (ennek tünete a hányinger és a rossz közérzet, amelyet izomgyengeség, illetve zavartság kísér)
♦  Megnövekedett vizeletmennyiség (túlzott ADH kiválasztás)
♦  Kóros májfunkciós teszt (a májenzimek szintjének megemelkedése a vérben)
♦  Hirtelen kialakuló bőr- vagy nyálkahártya-duzzanat (angioödéma)
♦  Öngyilkossággal kapcsolatos események
♦  A beteg képtelen nyugodtan ülni vagy mozdulatlan maradni, fokozott mozgással járó nyugtalanságérzet*
♦  Étvágytalanság (anorexia) *
♦  Rendellenes mozgások (akaratlan izommozgások)
♦  Csonttörés fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek
♦  A szívritmus változása (ezt „QT-szakasz megnyúlásnak” nevezik, mely az EKG-n, a szív elektromos aktivitását mérő berendezésen látható)
 

*Ezeket a mellékhatásokat olyan gyógyszerekkel kapcsolatosan jelentették, amelyek az eszcitaloprámhoz (az Escitalopram Actavis hatóanyaga) hasonló hatásúak.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
 


5. Hogyan kell az Escitalopram Actavist tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson, tartályon és dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Buborékcsomagolás: Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
Tablettatartály: Legfeljebb 30°C-on tárolandó.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz az Escitalopram Actavis?

♦  A készítmény hatóanyaga az eszcitaloprám. 10 mg vagy 20 mg eszcitaloprám (oxalát formájában) filmtablettánként.
♦  Egyéb összetevők: tablettamag: mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszkarmellóz-nátrium, talkum, magnézium-sztearát, bevonat: hipromellóz 6cP, titán-dioxid (E 171), makrogol 6000.

Milyen az Escitalopram Actavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

♦  Escitalopram Actavis 10 mg.
Ovális, mindkét oldalán domború, fehér filmtabletta (átmérői 6,4 × 9,25 mm), egyik oldalán bemetszéssel, a másikon oldalsó bemetszéssel és "E”, jelzéssel ellátva. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
  Escitalopram Actavis 20 mg.
Ovális, mindkét oldalán domború, fehér filmtabletta (átmérői 8 × 11,7 mm), egyik oldalán bemetszéssel, a másikon oldalsó bemetszéssel és az "E”, jelzéssel ellátva. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Az Escitalopram Actavis 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 98, 100, és 200 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és 100 vagy 200 db tablettát tartalmazó tartályban kapható.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Actavis Group PTC ehf.
Reykjavíkurvegur 76-78
220 Hafnarfjordur
Izland


Gyártók

Actavis Ltd.
BLB016, Bulebel Industrial Estate
Zejtun ZTN 3000
Málta

Actavis ehf.
Reykjavíkurvegur 78
220 Hafnarfjordur
Izland

Escitalopram Actavis 10 mg filmtabletta

OGYI-T-22646/01    14x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/02    20x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/03    28x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/04    30x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/05    50x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/06    56x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/07    60x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/08    98x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/09    100x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/10    100x        műanyag (polietilén) tartály
OGYI-T-22646/11    200x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/12    200x        műanyag (polietilén) tartály

Escitalopram Actavis 20 mg filmtabletta

OGYI-T-22646/13    14x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/14    20x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/15    28x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/16    30x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/17    50x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/18    56x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/19    60x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/20    98x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/21    100x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22646/22    100x        műanyag (polietilén) tartály
OGYI-T-22646/23    200x        PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás


Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban
az alábbi neveken engedélyezték: 
Ausztria: Escitalopram Actavis 5 mg, 10 mg, 20 mg Filmtabletten
Bulgária: Oroprex
Ciprus: Escitalopram Actavis
Csehország: Itakem 5/10/15/20 mg
Dánia: Solatcit 5 mg, 10 mg, 15 mg og 20 mg, Filmovertrukne tabletter
Németország: Escitalopram PUREN 5/10/15/20 mg Filmtabletten
Magyarország: Escitalopram Actavis 10 mg, 20 mg filmtabletta
Olaszország: Escitalopram Actavis
Málta: Escitalopram Actavis
Portugália: Escitalopram Aurovitas
Románia: Escitalopram Actavis 10 mg, 20 mg comprimate filmate
Szlovákia: Solatcit  5 mg, 10 mg, 15 mg, 20 mg
Szlovénia: Solatcit 5 mg, 10 mg, 15 mg, 20 mg filmsko obložene tablete
Svédország: Escitalopram Actavis
Egyesült Királyság: Escitalopram 5 mg,10 mg, 20 mg Film-coated Tablets


A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2016.02.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022.11.

Az Escitalopram Actavis (eszcitaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2022.05.

Az Escitalopram Actavis (eszcitaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2022.01.

Az Escitalopram Actavis (eszcitaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2021.05.

Az Escitalopram Actavis (eszcitaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2021.02.

Az Escitalopram Actavis (eszcitaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2020.03.

Az Escitalopram Actavis (eszcitaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2019.07.

Az Escitalopram Actavis (eszcitaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2018.08.


Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

Kéretlen...

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen telefonokat és emaileket. Legyünk tekintettel egy(s)másra: digitális detox, slow living... OK | KO
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

FreeCska | TűKörkép

Van értékrend, amely Saulus Paulussá és van, amelyik Paulus Saulussá változását ünnepli.

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb