Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Escigen 10 mg betegtájékoztató - 2021.04.


 

Escigen 10 mg filmtabletta


eszcitaloprám
 


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 

A betegtájékoztató tartalma:
 
1. Milyen típusú gyógyszer az Escigen filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Escigen filmtabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni az Escigen filmtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Escigen filmtablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 
 

1. Milyen típusú gyógyszer az Escigen filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?


Az eszcitaloprám az úgynevezett szelektív szerotonin-visszavételgátló (SSRI) antidepresszánsok csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a szerotoninszint emelésével befolyásolják az agy szerotonin-rendszerét. Az agy szerotonin-rendszer zavarának fontos szerepet tulajdonítanak a depresszió és a depresszióval kapcsolatos betegségek kialakulásában.
 
Az Escigen filmtabletta a következők kezelésére használható:

♦  depresszió (major depressziós epizódok)
♦  nyílt tértől való félelemmel (agorafóbiával) vagy anélkül jelentkező pánikzavar
♦  szociális szorongásos zavar
♦  generalizált szorongás
♦  kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar) 
 
 

2. Tudnivalók az Escigen filmtabletta szedése előtt

 
Ne szedje az Escigen filmtablettát


♦  ha allergiás az eszcitaloprámra vagy a gyógyszer egyéb (a 6. pontban felsorolt összetevőjére)
♦  ha egyidejűleg az úgynevezett MAO-gátlók csoportjába tartozó gyógyszert, például a Parkinson-kór kezelésére használt szelegilint, a depresszió kezelésére használt moklobemidet vagy linezolidot (antibiotikum) szed
♦  ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik)
♦  ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd 2. pont „Egyéb gyógyszerek és az Escigen”)
 


Figyelmeztetések és óvintézkedések


Az Escigen szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy, gyógyszerészével:

♦  ha máj- vagy vesekárosodásban szenved, szükség lehet az adagolás kezelőorvosa általi módosítására
♦  ha időskorú
♦  ha epilepsziás vagy kórtörténetében görcsrohamok előfordultak
Az Escigen-kezelést le kell állítani, ha először lépnek fel Önnél görcsrohamok, vagy ha a fennálló görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd 4. pont „Lehetséges mellékhatások”)
♦  ha elektrokonvulzív kezelést (ECT) kap
♦  ha fokozott hajlama van vérzékenységre és bőrbevérzésekre, vagy ha Ön terhes (lásd „Terhesség, szoptatás és termékenység”)
♦  ha cukorbetegségben szenved.
Az Escigen-kezelés megváltoztathatja cukorháztartását. Az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása válhat szükségessé.
♦  ha alacsony a vér nátriumszintje
♦  ha Ön szívkoszorúér betegségben szenved
♦  ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve, ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át
♦  ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet
♦  ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak
♦  ha zöldhályogban (glaukómában) szenved (emelkedett szembelnyomás)

 
Kérjük, vegye figyelembe

Néhány mániás depresszióban szenvedő betegnél mániás fázis léphet fel, amelyre szokatlan és gyorsan változó gondolatok, túlzott jókedv és fokozott fizikai aktivitás jellemző.
Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!
 
A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy az egyhelyben maradás (ülés/állás) okozhat nehézséget. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!
 

Öngyilkossági gondolatok és a depresszió vagy szorongásos betegség súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt

Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye. 

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba!
 
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri őket, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót.

Megkérheti őket, hogy szóljanak Önnek, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggodalomra adnak okot.

Szexuális zavar

Az olyan gyógyszerek, mint az eszcitaloprám (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.


Gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők

Az Escigen általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.

Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott a mellékhatások kockázta, úgymint öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh).

Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja az Escigen filmtablettát, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Escigen filmtablettát írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost.

Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki az Escigen filmtablettát szedi!

Emellett az Escigen filmtabletta hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés, illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.
 
 

Egyéb gyógyszerek és az Escigen


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa orvosát, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:

♦  az úgyneveztt „nem szelektív monoaminoxidáz-gátlók, (MAOI-k)” csoportjába tartozó alábbi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin (a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek).
Amennyiben e gyógyszerek bármelyikét szedte, a kezelés befejezése után még 14 napot kell várnia, mielőtt elkezdené az Escigen filmtablettát szedni.
Az Escigen-kezelés befejezését követően 7 napnak kell eleltelnie mielőtt e gyógyszerek bármelyikét elkezdené szedni.
♦  az úgynevezett „reverzíbilis, szelektív MAO-A inhibitorok” csoportjába tartozó (szintén a depresszió kezelésére használt), moklobemid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek.
♦  linezolid (antibiotikum)
♦  az úgynevezet „irreverzíbilis, szelektív MAO-B inhibitorok” csoportjába tartozó (a Parkinson-kór kezelésére használt), szelegilin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek. A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik.
♦  szumatriptan és hasonló (a migrén kezelésére használatos) gyógyszerek valamint buprenorfin és tramadol (erős fájdalomcsillapító). Ezek a gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek az escitaloprámmal, és olyan tüneteket tapasztalhat, mint például az izmok akaratlan, ritmikus összehúzódása (beleértve a szemmozgató izmokat), izgatottság, hallucinációk, kóma, fokozott verejtékezés, remegés, a reflexek túlműködése, fokozott izomfeszülés, 38 °C feletti testhőmérséklet. Ha ilyen tüneteket észlel, forduljon kezelőorvosához.
♦  cimetidin, omeprazol és lanzoprazol (gyomorfekély kezelésére használatosak), flukonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer), fluvoxamin (antidepresszáns) és tiklopidin (a szélütés /stroke/ kockázatát csökkenti). Ezek növelhetik az Escigen vérszintjét.
♦  orbáncfű (Hypericum perforatum – depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövény-készítmény)
♦  lítium és triptofán (depressziós betegség kezelésére használják), mivel növelhetik az Escigen hatását.
♦  acetilszalicilsav (aszpirin) (fájdalomcsillapítóként vagy vérhígítóként, véralvadásgátlóként alkalmazott gyógyszerek) és nemszteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) (fájdalomcsillapítóként használt gyógyszerek). Ezek a gyógyszerek növelhetik a vérzési hajlamot.
♦  warfarin, dipiridamol és fenprokumon vagy más antikoagulánsok (véralvadásgátló gyógyszerek). Annak eldöntése érdekében, hogy véralvadásgátló gyógyszereinek adagja megfelelő-e, az Escigen-kezelés megkezdésekor és befejezésekor orvosa valószínűleg ellenőrizni fogja véralvadási idejét.
♦  a meflokin (malária kezelésére alkalmazzák), bupropion (dohányzásról történő leszokásra vagy depresszió kezelésre használt gyógyszer) és tramadol (erős fájdalomcsillapító) szedése mellett fokozódhat a görcshajlam kockázata.
♦  neuroleptikumok (skizofrénia és pszichózisok kezelésére alkalmazzák), antidepresszánsok és más szelektív szerotonin-visszavételgátló (SSRI), mivel szedésük mellett fokozódhat a görcshajlam.
♦  flekainid, propafenon és metoprolol (szív- és érrendszeri betegségekben alkalmazzák), imipramin, desipramin, klomipramin és nortriptilin (depresszió kezelésére alkalmazzák), valamint riszperidon, tioridazin, és haloperidol (antipszichotikumok). Az Escigen adagjának módosítása válhat szükségessé.
♦  gyógyszerek, melyek a vér káliumszintjének csökkenését (hipokalémia) vagy a vér magnéziumszintjének csökkenését (hipomagnéziémia) idézhetik elő.

Az Escigent ne szedje egyidejűleg: ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás gyógyszerekkel, antipszichotikumokkal (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikróbás gyógyszerekkel (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás gyógyszerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, hidroxizin, mizolasztin).

Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához!

 

Az Escigen egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal


Az Escigen étkezés közben és attól függetlenül is bevehető (lásd a 3. pont „Hogyan kell szedni az Escigen filmtablettát?”).

Alkohol fogyasztását kerülni kell az Escigen-kezelés időtartama alatt.
 
 

Terhesség, szoptatás és termékenység
 
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
 
Terhesség

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhes, vagy terhességet tervez. Amennyiben terhes, ne szedje az Escigen filmtablettát, kivéve, ha az orvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket és kockázatokat.

Az Escigen-kezelést nem szabad hirtelen abbahagyni.
 
Bizonyosodjon meg arról, hogy a szülésznő és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Escigen-kezelést kap. Terhesség alatt, különösen a terhesség utolsó három hónapjában az olyan gyógyszerek, mint az Escigen növelhetik az újszülöttet érintő súlyos állapot, az úgynevezett állandósult tüdőartériás magas vérnyomás (perzisztáló pulmonalis hypertensio - PPHN) kialakulásának kockázatát. Ennek tünetei a csecsemőnél jelentkező gyorsabb légzés és a bőr kékes elszíneződése. Ezek a tünetek általában a gyermek születését követő első 24 órában fellépnek.

Azonnal forduljon a szülésznőhöz és/vagy az orvosához, ha az újszülöttnél ezeket a tüneteket tapasztalja!
 
Az Escigen a terhesség késői időszakában történő alkalmazásakor jelentkező egyéb tünetek a következők lehetnek:

♦  alvási és táplálási nehézségek
♦  légzés-megszakítás
♦  testhőmérséklet-változások
♦  hányinger
♦  állandó sírás
♦  alacsony vércukorszint
♦  izommerevség vagy izomrenyheség
♦  túlzott reflexek
♦  ingerlékenység
♦  közönyösség (letargia)
♦  remegés
♦  idegesség
♦  görcsök

Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

Ha Ön a terhességének vége felé veszi be az Escigen filmtablettát, röviddel a szülés után megnövekedhet az erős hüvelyi vérzés kockázata, különösen, ha az Ön kórelőzményében előfordult vérzési zavar. Kezelőorvosának vagy a szülésznőjének tudnia kell, hogy Ön Escigen filmtablettát is szed, hogy tanácsot tudjon adni Önnek.

Szoptatás

Tájékoztassa orvosát, ha szoptat! Az Escigen valószínűleg kiválasztódik az anyatejbe. Ne szoptasson, ha Escigen filmtablettát szed. Orvosa eldönti majd, hogy folytassa/abbahagyja a szoptatást vagy folytassa/abbahagyja az Escigen-kezelést.

Termékenység

A citalopramról, mely az eszcitaloprámhoz hasonló gyógyszer, állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkenti a spermiumok minőségét. Elméletileg ez hatással lehet a termékenységre, azonban az emberi termékenységre gyakorolt hatást mindezidáig nem figyeltek meg.
 


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


Ne vezessen gépjárművet vagy ne kezeljen gépeket ameddig nem tudja, hogy az Escigen milyen hatással van Önre!

 
Az Escigen laktózt és nátriumot tartalmaz

Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Ez a gyógyszer kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.
 
 

3. Hogyan kell szedni az Escigen filmtablettát?

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
 
Ne felejtse el, hogy az Escigen filmtablettát kettő vagy több hétig kell szednie mielőtt a kedvező hatás jelentkezne!
 
Felnőttek

♦  Depresszió – Az ajánlott adag 10 mg Escigen, naponta egyszer. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti. 2-4 hetet is igénybe vehet mielőtt kezdené jobban érezné magát. A kezelésnek legalább 6 hónapig kell tartania azt követően, hogy jobban érzi magát.
 
♦  Pánikzavar – Az ajánlott kezdőadag 5 mg Escigen, naponta egyszer. Az első hetet követően ezt az adagot kezelőorvosa napi 10 mg-ra, és amennyiben szükséges maximálisan napi 20 mg-ra emelheti, A maximális hatás 3 hónap elteltével alakul ki.
 
♦  Szociális szorongásos zavar (szociális fóbia) – Az ajánlott adag 10 mg Escigen, naponta egyszer. 2-4 hetet is igénybe vehet mielőtt kezdené jobban érezné magát. Ezt követően a kezelés hatékonyságától függően a napi adag 5 mg-ra csökkenthető vagy napi 20 mg-ra emelhető. Általában 12 hetes kezelés ajánlott.
 
♦  Generalizált szorongás – Az ajánlott adag 10 mg Escigen, naponta egyszer. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti. Orvosa rendszeresen figyelemmel kíséri az adagolást.
 
♦  Kényszerbetegség – Az ajánlott adag 10 mg Escigen, naponta egyszer. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ig emelheti. Orvosa rendszeresen figyelemmel kíséri az adagolást.
♦ Idősek (65 év felett) – Kezelőorvosa a fentieknél alacsonyabb adagot fog adni Önnek, mivel az időskorú betegek érzékenyebbek az Escigen hatására.
Idős betegek esetén az Escigen ajánlott kezdő adagja naponta egyszer 5 mg. Az adagot orvosa felemelheti naponta 10 mg-ra.
 
♦ Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél (18 éves kor alatt) – Az Escigen nem adható gyermekeknek és serdülőknek 18 éves kor alatt. További információért lásd 2. pont „Tudnivalók az Escigen filmtabletta szedése előtt”
 
 
Ha Ön máj- vagy súlyos vesebetegségben szenved, akkor kezelőorvosa a fentieknél alacsonyabb adagot fog adni Önnek.
 
Az Escigen filmtabletta étkezés közben vagy attól függetlenül bevehető. A tablettákat egy kevés vízzel nyelje le. Ne rágja szét, mert keserű ízű!
 
Folytassa a gyógyszer szedését, amíg orvosa javasolja, még akkor is, ha már kezdi jobban érezni magát. A kezelést legalább 3-6 hónapig folytatatnia kell azután, hogy Ön már ismét jól érzi magát, annak érdekében, hogy megakadályozza a tünetek visszatérését.
 
Az Escigen 10 mg-os tabletta egyenlő adagokra osztható.
 

Ha az előírtnál több Escigen filmtablettát vett be


Azonnal forduljon orvosához, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát!
Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak rosszullét jelei.

A túladagolás tünetei a következők lehetnek: szédülés, remegés, izgatottság, görcsroham, kóma, hányinger, hányás, szívritmusváltozás (gyorsabb vagy lassabb szívverés), vérnyomáscsökkenés és a folyadék-, illetve a sóháztartás zavara.

Vigye magával a gyógyszer dobozát és a megmaradt tablettákat, amikor felkeresi az orvosát vagy a kórházat!
 

Ha elfelejtette bevenni az Escigen filmtablettát


Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Amennyiben megfeledkezett egy adag bevételéről, de még lefekvés előtt eszébe jut, akkor az aznapi adagot még pótolja be, a következő napon pedig folytassa a kezelést a megszokott időben.
Amennyiben már csak éjszaka vagy a következő napon jut eszébe, hogy kihagyott egy adagot, úgy azt már ne pótolja, hanem hagyja ki, és folytassa a kezelést a megszokott időben.
 

Ha idő előtt abbahagyja az Escigen szedését


Ne hagyja abba az Escigen szedését, amíg orvosa azt nem javasolja!

Amennyiben Ön a javasolt kezelés végére ért, akkor általában tanácsos az Escigen adagját néhány hét alatt fokozatosan csökkenteni.
 
Amikor abbahagyja az Escigen szedését, különösen, ha ez hirtelen történik, megvonási tünetek jelentkezhetnek. Ez megszokott az Escigen-kezelés leállításakor.

A kockázat nagyobb, ha hosszú ideig vagy nagy adagban szedte az Escigen filmtablettát, vagy ha az adagcsökkentés túl gyorsan történik. A tünetek a legtöbb esetben enyhék, és 2 hét alatt maguktól megszűnnek. Néhány betegnél azonban a tünetek súlyosak és elhúzódóak lehetnek (2-3 hónapig vagy annál tovább is fennállhatnak).

Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha az Escigen-kezelés leállításakor súlyos megvonási tüneteket észlel! Orvosa arra kérheti majd, hogy kezdje újra a tabletta szedését, és az adagot lassabban csökkentve hagyja abba a kezelést.
 
Az abbahagyást kísérő jellegzetes tünetek közé tartozik: a szédülés (bizonytalanságérzés vagy egyensúlyzavar), zsibbadás/bizsergés, égő érzés, illetve (ritkábban) áramütésszerű érzés (a fejben is), alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, émelygés, verejtékezés (beleértve az éjszakai verejtékezést), nyugtalanság vagy izgatottság, remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar, érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés (laza széklet), látászavarok, szívdobogásérzés.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!
 
 

4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Tudnia kell, hogy az alább felsorolt panaszok közül több betegségének tünete is lehet, amelyek ezért állapotának javulásával enyhülni fognak.
 
Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy a legközelebbi kórházba, amennyiben az alábbi tüneteket észleli a kezelés során:

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

♦  rendellenes vérzések, beleértve az emésztőrendszeri vérzéseket. 

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

♦  bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanat, légzési vagy nyelési nehézség (súlyos allergiás reakció)
♦  magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások az úgynevezett szerotonin-szindróma jelei lehetnek

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

♦  vizelési nehézség
♦  görcsrohamok (lásd még „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot)
♦  a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése, amely májműködési zavarra/májgyulladásra (hepatitisz) utalhat
♦  gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei
♦  önkárosító vagy öngyilkos gondolatok, lásd szintén a 2. pontot „Figyelmeztetések és óvintézkedések”


A fentiek mellett az alábbi mellékhatásokat jelentették még:
 
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):

♦  émelygés (hányinger)
♦  fejfájás

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

♦  étvágytalanság
♦  fokozott étvágy
♦  testtömeg-növekedés
♦  szorongás vagy nyugtalanság
♦  elalvási nehézség
♦  álmosság érzés
♦  kóros álmok
♦  a kezek és lábak bizsergése vagy zsibbadása
♦  remegés
♦  szédülés
♦  ásítozás
♦  fájdalmat, magas lázat és gyengeséget okozó arcüreggyulladás (szinuszitiszként ismert)
♦  hasmenés vagy székrekedés
♦  hányás
♦  szájszárazság
♦  fokozott verejtékezés
♦  láz
♦  izom- vagy ízületi fájdalom
♦  szokatlan fáradságérzet
♦  szexuális zavarok (késleltetett ejakuláció, erekciós problémák, csökkent szexuális érdeklődés, nőknél orgazmus zavar fordulhat elő)

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

♦  testtömegcsökkenés
♦  zavartság
♦  izgatottság
♦  idegesség
♦  pánikroham
♦  fogcsikorgatás alvás közben
♦  ízérzés-zavar
♦  alvászavar
♦  ájulás
♦  pupillatágulat (midriázis), látászavarok
♦  fülcsengés
♦  gyors szívverés
♦  orrvérzés
♦  hajhullás
♦  csalánkiütés
♦  bőrkiütés
♦  bőrviszketés
♦  menstruációs fájdalom, áttöréses vérzés
♦  vizesedés

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  erőszakosság (agresszió) vagy elszemélytelenedés
♦  hallucinációk
♦  lassú szívverés

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

♦  alacsony vérlemezkeszám, mely növeli a vérzések, véraláfutások kockázatát
♦  az ADH hormon szintjének növekedése, mely folyadék vagy vízvisszatartást eredményez
♦  a vér nátriumszintjének csökkenése (ennek tünetei izomgyengeség, rossz közérzet, zavartság)
♦  mánia (fokozott jókedv és túlzott izgatottság, mely szokatlan viselkedéshez vezet)
♦  rendellenes izommozgások
♦  felállásnál az alacsony vérnyomás következtében jelentkező szédülés (ortosztatikus hipotónia)
♦  kóros májfunkciós teszt értékek
♦  a hímvessző fájdalmas merevedése
♦  kóros tejelválasztás az emlőkből férfiaknál és nőknél
♦  csonttörés fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek
♦  erős hüvelyi vérzés röviddel a szülés után (poszt partum vérzés); további információkért lásd a Terhesség, szoptatás és termékenység részt a 2. pont alatt.

Ezen kívül az eszcitaloprámhoz (az Escigen hatóanyagához) hasonló módon ható gyógyszerek alkalmazásakor egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek.

Ezek a következők:

♦  mozgáskényszer vagy nyugodt állásra vagy ülésre való képtelenség (pszichomotoros nyugtalanság/akatízia)
♦  étvágytalanság
 

Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

 
5. Hogyan kell az Escigen filmtablettát tárolni?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
A polipropilén tartályon/buborékcsomagoláson vagy dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik
 
Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
Buborékcsomagolás: Az eredeti csomagolásban tárolandó.
Polipropilén tartály: A tartályt tartsa jól lezárva!
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba! Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Escigen filmtabletta?

  A készítmény hatóanyaga az eszcitaloprám.
Az Escigen filmtabletta 10 mg eszcitaloprámot tartalmaz (eszcitaloprám-oxalát formájában).

♦  Egyéb összetevők:
Mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, talkum, kroszkarmellóz-nátrium, és magnézium-sztearát, laktóz-monohidrát, makrogol 4000, titán-dioxid (E171) és hipromellóz. Lásd 2. pont: „Az Escigen laktózt és nátriumot tartalmaz”.
 
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Escigen 10 mg filmtabletta: hosszúkás, fehér, bemetszéssel ellátott filmtabletta, egyik oldalán „EC/10” a másik oldalán „G” jelöléssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
 
A Escigen filmtabletta kiszerelései:

10, 14, 20, 28, 30, 49, 50, 56, 60, 90, 100, 180 vagy 200 db filmtabletta buborékcsomagolásban.
28 × 1, 56 × 1 db filmtabletta tablettánként perforált buborékcsomagolásban és dobozban.
28, 49, 100, 200, 250 vagy 500 db filmtabletta tablettatartályban.
 
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül forgalomba.
 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Mylan Ireland Limited
35/36 Grange Parade
Baldoyle
Industrial Estate
Dublin 13
Írország
 

Gyártó

McDermott Laboratories Ltd. t/a Gerard Laboratories
35/36 Baldoyle Industrial Estate
13 Dublin
Írország
 
Mylan Hungary Kft.
Mylan utca 1.
Komárom 2900
Magyaroroszág
 
OGYI-T-21655/01      28×      buborékcsomagolásban
OGYI-T-21655/02      28×1    egyadagos perforált buborékcsomagolásban
OGYI-T-21655/03      56×      buborékcsomagolásban
OGYI-T-21655/04      100×    PP tartályban
OGYI-T-21655/05      250×    PP tartályban
OGYI-T-21655/06      500×    PP tartályban

 
Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
 
Ausztria
Escitalopram Arcana 10mg Filmtabletten
Escitalopram Arcana 20mg Filmtabletten
 
Belgium  Escitalopram Mylan 5 mg filmomhulde tabletten,
Escitalopram Mylan 10 mg filmomhulde 
filmbletten,
Escitalopram Mylan 15 mg filmomhulde tabletten,
Escitalopram Mylan 20 mg filmomhulde tabletten
Csehország Escitalopram Mylan
Dánia Escitalopram Mylan
Franciaország Escitalopram Mylan 5 mg, comprimé pelliculé,
Escitalopram Mylan 10 mg, comprimé pelliculé sécable,
Escitalopram Mylan 15 mg, comprimé pelliculé sécable,
Escitalopram Mylan 20 mg, comprimé pelliculé sécable
Görögország Escitalopram/Mylan Film-coated Tablets 10mg/TAB
Escitalopram/Mylan Film-coated Tablets 20mg/TAB
Magyarország: Escigen 10 mg filmtabletta
Olaszország: Escitalopram Mylan
Írország: Escitalpro  5 mg film-coated tablets
Escitalpro 10 mg film-coated tablets
Escitalpro 15 mg film-coated tablets
Escitalpro 20 mg film-coated tablets
Luxemburg Escitalopram Mylan 5 mg comprimés pelliculés
Escitalopram Mylan 10 mg comprimés pelliculés
Escitalopram Mylan 15 mg comprimés pelliculés
Escitalopram Mylan 20 mg comprimés pelliculés
Hollandia Escitalopram Mylan 5 mg filmomhulde tabletten
Escitalopram Mylan 10 mg filmomhulde tabletten
Escitalopram Mylan 15 mg filmomhulde tabletten
Escitalopram Mylan 20 mg filmomhulde tabletten
Norvégia Escitalopram Mylan
Portugália Escitalopram Mylan
Szlovákia    Escitalopram Mylan 10mg
Szlovénia Escitalopram Mylan 5mg filmsko obložene tablete
Escitalopram Mylan 10mg filmsko obložene tablete
Spanyolország Escitalopram Mylan 5 mg comprimidos recubiertos con pelicula EFG
Escitalopram Mylan 10 mg comprimidos recubiertos con pelicula EFG
Escitalopram Mylan 15 mg comprimidos recubiertos con pelicula EFG
Escitalopram Mylan 20 mg comprimidos recubiertos con pelicula EFG
Svédország:    Escitalopram Mylan 5 mg
Escitalopram Mylan 10 mg
Escitalopram Mylan 15 mg
Escitalopram Mylan 20 mgA betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2021.04.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2023.07.

Az Escigen (eszcitaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2022.10.

Az Escigen (eszcitaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2022.03.

Az Escigen (eszcitaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2020.05.

Az Escigen (eszcitaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2019.07.

Az Escigen (eszcitaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2018.07.

Az Escigen (eszcitaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2016.03.

Forrás: https://www.ogyei.gov.hu
 

Kezdő pszichiátriai szer szedőknek!

Betegbiztonsága érdekében összegyűjtöttem a legtöbbször felírt pszichiátriai szerek betegtájékoztatóit. Feltétlenül (!) olvassa el őket, mielőtt gyógyszerszedésbe, ill. öngyógyszerezésbe kezd! ÖNNEK készültek!
Szorongásoldók
Antidepik I. II. III.
Altatók
A dobozos tájékoztatók hangyányi betűik miatt, alig olvashatóak. Az INNEN letölthető változatók:
1. nagyíthatók!
2. kinyomtathatók!
4. kereshetők!
3. évekre visszamenőleg olvashatók.

A gyógyszerfüggőségek megelőzése a preventív orvoslás része. Kötelességem hitelesen informálni Olvasóimat, u.i. az edukált Beteg sokkal többet tehet a gyógyulásáért, mint "passzívan elszenvedni orvosa utasításait".
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Élvezd! Add át Magad!

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb