Xanax, Rivotril, Frontin és Dormicum Eldorádó tündöklése és bukása
2017.02.08.
Xanax, Rivotril, Frontin és Dormicum Eldorádó tündöklése és bukása
Feljelentették a szorongásoldókat (Xanax, Rivotril, Frontin) és altatókat (Dormicum) vény nélkül kiadó patikust, aki úgy árulta a fokozott figyelmet igénylő, tudatmódosító pszichiátriai szereket, mint a vitamint: recept nélkül.

Ráadásul ipari mennyiségben. A vizsolyi patikus valamivel több mint egy éven keresztül zavartalanul adhatott ki hatalmas mennyiségű, vényköteles javarészt pszichiátriai gyógyszert.


Ez idő alatt 28 féle, összesen 23 ezer 758 doboz vényköteles gyógyszert adtak ki recept nélkül, ebből több mint 18 ezer doboz benzodiazepin (benzó, BZD) szorongáscsökkentő, nyugtató éás altató volt.

Legnagyobb mennyiségben Xanaxot (9.037 dobozt), Rivotrilt (6.531 dobozt), Frontint (2.205 dobozt) és Dormicumot (263 dobozt) adott el törvénysértően a patika. De a listán volt még többek között: Eunoctin (BZD), Helex (BZD), Seduxen (BZD), Stilnox (BZD-szerű altató) és Zopigen (BZD-szerű altató) is.

Miért volt ez a "nagybevásárlás"? A feketepiacon jelentős haszonnal adhatók tovább ezek a gyógyszerfüggőséget okozó pszichiátriai szerek. Kik lehettek a felvásárlói?

Mivel a TB-támogatott BZD szorongáscsökkentők olcsón beszerezhetőek hivatalosan receptre, a feketekereskedelem felvevőpiacát azok a gyógyszerfüggők alkothatták, akik már nem tudták a gyógyszerfüggőségük miatt megnövekedett benzodiazepin igényüket kielégíteni receptekkel.

A gyógyszertárat működtető patikus, súlyosan megsértette a receptköteles pszichiátriai szerek forgalmazására vonatkozó etikai szabályokat és jogszabályokat.

Az OGYÉI szakemberei helyszíni ellenőrzéseik alkalmával a 2015. január 1. és 2016. február 26. közötti időszak forgalmi adatait vizsgálták. Ez idő alatt vény nélküli kiadott vényköteles gyógyszer közül 21 készítmény (18 157 doboz) a pszichotróp 4-es listába tartozik.

A Kábítószert és pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszerek (Frissítve: 2016. 12. 01.) listája letölthető az OGYÉI honlapjáról.Illegális szorongásoldó és altató kereskedelem


A Vizsolyi Biblia méltán lett első, teljesen magyar nyelvű Bibliaként hungarikum. Amit a vizsolyi "drogpatika" vezetője művelt, viszont egyáltalán nem magyar különlegesség. Korábban már hírt adtunk róla, hogy Illegális gyógyszerforgalmazás miatt felfüggesztették 3 brit gyógyszerész engedélyét.

Nem véletlenül lehet csak orvosi receptre kapni ezeket a pszichoaktív szereket. A megfelelő szakorvosi, orvosi ellenőrzés nélküli szedésük fokozott egészségügyi veszélyhelyzettel jár.

Ellenőrizetlen szedésük paradox reakciókat (kiszámíthatatlan hatásokat), gyógyszerfüggőséget (benzodiazepin-függőséget), sőt, túladagolva, ill. alkohollal halált is okozhat.

Soha NE adjon tovább és NE fogadjon el szigorú orvosi kontrollt igénylő pszichiátriai szereket laikusoktól!

Receptköteles pszichiátriai szereknél tartsa be a hivatalos utat:

1. orvosi, szakorvosi (pszichiátriai) diagnózis
2. terápiás terv
3. receptfelírás, kiváltás
4. orvosi szakorvosi (pszichiátriai) kontroll: a diagnózis és a terápia újraértékelése, sz.e. felülvizsgálata.Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledjen el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


 

Forrás : https://stresszdoktor.hu