Xanax-pánik
2017.10.30.
Xanax-pánik
„A pszichoterápia a jómódúak luxusa. A többieknek marad a Xanax.” (Index.hu). „Hónapok óta hiány van az erősen függőséget okozó szorongásgátlóból.” (hazipatika.com).

Az embereknek elemi szüksége lenne a Xanaxnál (alprazolam) és a többi szorongásoldó benzodiazepinnél sokkal hatékonyabb stresszkezelési módszerek megtanulására, a distressz (negatív stressz) hatékony, nem-gyógyszeres önmenedzselésére.

És akkor nem okozna kisebb pánikot, tömeges versenyfutást a legelterjedtebb, leg-nép-szerűbb szorongáscsökkentő, a Xanax hiánya az országban, ha ilyen hírek kelnek szárnyra:


Ismét országszerte hiánycikk ez a szorongáscsillapító
Xanax-pánik tört ki az országban
Elfogyhat az egyik legismertebb nyugtató a patikákból.

„A Xanax Benned van, csak használnod kell.” – írhatnám. De, inkább pontosabban fogalmazok: a klinikai szakpszichológusoktól megtanulható stresszkezelés, jóval több, puszta xanaxozásnál, rivotrilezésnél. És az önfejlesztés (önmenedzselés) pszichológus-függőséggel sem jár.

 

Csak semmi pánik: Xanax generikumok


Egy adott dózisú (kiszerelésű) Xanax több, szintén alprazolám hatóanyagú és azonos hatáserejű nyugtatóval is helyettesíthető, melyeket gond nélkül kiadnak Xanax receptekre a patikákban.

A Xanax hivatalos helyettesítő készítményei a következő generikumok: Frontin, Alprazolam Orion, Alprazolam Sandoz és Helex. Ha valaki ezeknél a gyógyszereknél más hatást érezne, annak a pszichés Xanax-függőség az oka.
 


Pszichés Xanax-függőség?


Az alábbiak igazak más addiktív, gyógyszerfüggőséget okozni tudó, pszichoaktív gyógyszerre is!

Ha az a tény, hogy nem Xanaxot  (Rivotrilt, Rilexet, stb.) vesz be valaki, olyan SAANG-okkal (Spontán Automatikus Alaptalan Negatív Gondolatokkal) társul, hogy:
"Jaj, ez nem Xanax!"
"Biztosan nem lesz jó!"
"Úristen, most mi lesz Velem?"
stb.

az ismeretlen generikum (figyelem: a Rivotrilnak, Rilexnek mások a generikumai, mint a  Xanaxnak!) bevételekor: extrán meg fog emelkedni a szorongás, aggodalmaskodás és más negatív érzések szintje.

Emellett kialakul egy negatív testi reakció (stresszreakció: remegés, forróságérzet, zsibbadás, stb.) is.

Főleg ezek miatt (!) "lesz kevés", érezhetik kevésnek az ugyanolyan dózisú, megfelelő generikumot. Nem azért, mert rosszabb, hanem azért, mert más. Mert még ismeretlen, mert megalapozatlanul - ki ismeri  a jövőt? -, negatív gondolatokat (hatástalanságot, hiánytüneteket, gyógyszermegvonási tüneteket) társítunk a generikumra váltáshoz!

Bátran lecserélheti a Xanaxot valamelyik alprazolam generikusra!

Gyógyszer-leszokás specialistaként erre azért is bíztatom, mert ha egyszer megtapasztalta a gyógyszer-váltást, egyszer majd bátrabban mer belefogni a gyógyszer-elhagyásba. (A már szükségtelenül, csak megszokásból szedett altatókra, nyugtatókra és antidepresszánsokra gondolok.)


A jól megszokott (!) Xanax bevételekor pontosan ellentétesen hatnak az elvárások (pozitív elvárások):

"Kell most egy kis Xanax."
"Na, végre itt vagy."
"Mindjárt jó lesz!"
stb.

És láss csodát: még le sem ért a Xanax, máris jobb. Na, ez a gyógyszerfüggőség lelki aspektusa.

Így működnek az utólag beteljesülő jóslatok..., amik fontos részét adják a kezdeti gyógyszer hatásnak.

Benzodiazepin megvonási tünetekkel a generikumra váltás nem járhat, hiszen ezekben a Frontinban, Helexben,  Alprazolámokban benne van ugyanaz az alprazolám dózis, mint a Xanaxban.
 

A probléma-centrikus stresszkezelés (oki terápia) nem helyettesíthető
holmi Xanax-szal, Frontinnal, Helex-szel, Rivotrillal, vagy Rilex-szel."Cézár, Xanaxot ne!" | Szorongáscsökkentő a Colosseumban

(hatvanmásodperces)


Délceg, szegényesen, csak közelharcra felfegyverzett gladiátor áll az amfiteátrum közepén. A vérszomjas tömeg harsogva élteti, biztatja.

Éhes, feltüzelt hímoroszlánt engednek a küzdőtérre....

Idegesen fordulnak szembe egymással, rövid méregetés után, hirtelen összecsapnak... Vér fröccsen, csont reccsen. A tömeg elégedett: megint csak nézője lehetett egy küzdelemnek. Cézár elégedett: kenyeret és cirkuszt vetett oda népének.

Változtassunk meg néhány apróságot...

1. Adjunk a gladiátornak pár Xanaxot. Bambán nézi és tűri a fenevad közeledését. A hős hús lesz szempillantás alatt. Ripsz-ropsz vége a cirkusznak. A tömeg hőzöng: "Cézár, Xanaxot ne!"

2. Adjunk az oroszlánnak jó pár Xanaxot (jóval nagyobb, lehet, hogy túladagoltuk...). A sörényest alig lehet betolni az arénába. Lustán vissza-vissza kaffant a tuszkolókra, majd némi téblábolás után, elalszik a porban, ahonnan vétetett. A hős zavarban: ez így nem küzdelem. Ez szégyen. Többen kövekkel dobálják meg, mikor a császári kézjelre, ímmel-ámmal ledöfi az állatot. Gyorsan vége a cirkusznak. A tömeg elégedetlen: "Cézár, Xanaxot ne!"

3. Adjunk a tömegnek Xanaxot. Bár a két élőlény párviadala eltart percekig, a lelátók némák maradnak. Cézár csalódott: "Xanaxot ne!"

4. Adjunk Cézárnak Xanaxot? Nem! Hű orvosa fülébe súgja: "Cézár, Xanaxot ne!"Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon vele rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life, életvezetési coach | blogger
gyógyszer leszokási tanácsadó
Benzo Blog elindítója és szerzője - a társadalmi felelősségvállalás jegyében
Facebook


Kérem, ne feledje el a Benzodiazepin (BZD) szedési kérdőívet kitölteni!


 

Forrás : https://stresszdoktor.hu