Gyógyszermentes stresszkezelés: Társas támogatás 1.
2015.03.30.
Gyógyszermentes stresszkezelés: Társas támogatás 1.
A családtagokkal és barátokkal kialakított bensőséges viszony, társas támogatás számos egészségügyi előnnyel jár. A Benzó Blogból most megtudhatja, hogyan alakíthatja ki és tarthatja fent ezeket a létfontosságú emberi (szociális) kapcsolatokat.

Egy életerős társas támogató hálózat nehéz időkben mérhetetlenül fontos segítséget tud nyújtani. Támaszt nyújt, amikor több rossz napja van, mint jó. Amikor csőstől jönnek a gondok és veszteségek. Midőn valamilyen krónikus megbetegedéssel kell szembenézni.


A támogató család, rokonok, a segítőkész barátok és a figyelmes munkatársak fontos részét képezik életünk védőbástyáinak, érzelmi haderőnknek, társas immunitásunknak, ezért érdemes rendszeresen ápolni nélkülözhetetlen emberi kapcsolatainkat.


Mi a társas támogató hálózat?

A társas támogató hálózat családtagokból, rokonokból, barátokból, és munkatársakból áll. Más, mint a támogató csoport. Ez utóbbi alatt valamilyen professzionális, mentális egészségügyi szakember által vezetett, előre megszerkesztett forgatókönyv szerinti témákat megbeszélő csoportokat értünk.

Mindkettő fontos szerepet játszhat a stresszes időszakokban. De, míg a támogató csoport csak baj esetén áll, állhat az ember mögé, a természetes kapcsolatokból álló társas támogató hálózat akkor is ott van, amikor nincs nyomás alatt az ember. Jóban-rosszban egyaránt. Folyamatosan megnyugtató érzést ad a tudat, hogy a rokonok, barátok mindig ott vannak az ember mellett, ha szüksége van rájuk.

Egy családi beszélgetés, egy kávészünet a barátokkal a munkahelyen, egy esti kvaterkázó sörözgetés, egy kávéházi dumcsi, egy rövid beszélgetés a szomszéddal, egy unokatestvér felhívása, vagy akár egy látogatás a templomban, mind-mind kiváló mód a hosszan tartó, kölcsönös, társas kapcsolatok kiépítésére és ápolására azokkal az emberekkel, akik közel állnak Önhöz.

Ne várjon arra, hogy mások tegyék meg az első lépést. Ha találkozik valakivel, akiről úgy gondolja, hogy talán jó barátokra lelnének egymásban, hívja el kávézni, vagy bármilyen más, közös programra.


A társas támogató hálózat előnyei

Számos tanulmány támasztja alá, hogy a támogató kapcsolatok hálózata hozzájárul a testi-lelki jóléthez. Miként profitálunk belőle? Nézzük:

Összetartozás érzés. A társas támogató hálózatban eltöltött idő segít elmulasztani a magányt. Legyenek ők akár a szülei, kutyatulajdonosok, horgászcimborák vagy testvérek, elég, ha tudja, hogy nem egyedül kell  megküzdenie a stresszel. Hogy nincs egyedül!

Megnövekedett önértékelés. Ha vannak olyan emberek a környezetében, akiket barátoknak hívhat, akkor ez megerősíti a ”jó ember vagyok” érzést, azaz az önértékelést. Ez pedig javítja a magabiztosságot, énhatékonyságot.

Biztonságérzet. A társas támogatás kapcsolati tőkéje révén az ember hozzáférhet olyan információkhoz, tanácsokhoz, iránymutatásokhoz, "hátszélhez", bennfentes információkhoz (Buda-Cash Brókerház, Hungária Értékpapír Zrt., Quaestor*) és egyéb támogatásokhoz, amikre stresszhelyzetben komoly szüksége lehet. Már pedig igen megnyugtató a tudat, hogy vannak Ön körül olyan emberek, akikhez fordulhat, ha segítségre van szüksége. A tudat, hogy nincs egyedül.* "Quaes tor": Nem tudjuk, hogy mi van még a tarsolyban. Mindenesetre tanulságos lesz, hogy kik ülnek majd halotti tort a Quaestor földi maradványai fölött...Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!
 
 

Forrás : https://stresszdoktor.hu