Gyógyszermentes Stresszkezelési Kiskáté
2023.10.02.
Gyógyszermentes Stresszkezelési Kiskáté
Ha Ön is egy a sok millió agyonstresszelt hazánkfia és hazánklánya közül – jó hírem van. Mindenki képes megtanulni a stresszkezelést. Ön is, én is.

Többen kérdezték a pszichiátriai rendeléseken, life coach konzultációkon: hogyan bírom azt a nyomást, amit sok-sok év óta a rendelések és megbeszélések jelentenek? Miért nem égtem ki én is, mint annyi Kolléga? Hogy csinálom?
Nos, erről fogok most Benzó Blogban beszámolni.


Egyrészt: Pácienseim és Klienseim öröme, engem is örömmel tölt el. (Jónak lenni jó!)
Másrészt: Édesanyám is, Édesapám is nagy munkabíró volt (genetika és gyermekkori mintatanulás).
Harmadsorban: ha maradt volna még titok, akkor az egyelőre még rejtély előttem is.


Idén töltöttem be 63. életévemet. Szülinapom környékén általában időt szakítok egy kis elmélyedésre, elmélkedésre, ilyenkor megpróbálok "rendet rakni" a dolgozó szobámban és a lelkemben is.

Napokig szokott tartani, és még soha nem értem teljesen a végére. Idén tovább haladtam a dossziékban megbúvó, "ősi rétegek" feltárásában, s ennek köszönhetően májusban egy régen elveszettnek hitt kincsre bukkantam.

Talán 15-20 éve írtam ezt a „szent fogadalmam”. Bár a szöveg mostanában került elő, a közelmúltban tudatosodott, a benne megfogalmazott elvek többé-kevésbé így is meghatározták a stresszkezelésem és az életem.

Azért, hogy Ön is használni tudja, kicsit átalakítottam személyes kiskátém. Amennyiben kedve van, kinyomtatása után írja be saját nevét a kipontozott részbe, aztán... tegyen kedve szerint. NEM KELL boldognak lennie, hanem ÉRDEMES!

 

Stresszkezelési "fogadalom" (kiskáté)


„Én, …………………………………… magamnak és szeretteimnek szentül fogadom, hogy mostantól kezdve, minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy boldogabb, egészségesebb és hosszabb életű (azaz stresszmentesebb) legyek!

Ezért:
 
1. Minden élethelyzetben megpróbálom megőrizni, fenntartani pozitív hozzáállásomat önmagamhoz és a világomhoz, mely körbe vesz. Odafigyelek a pozitív belső beszédre. Figyelek a Spontán Automatikus Alaptalan Negatív Gondolatok (SAANG-ok) észrevételére és minél gyorsabb kezelésére.

2. Ha nem sikerülne egyedül céljaim elérése, akkor sem adom fel! Meg fogom keresni és találni a szükséges társas támogatást szerető családtagjaimban, Istenben, a hasonló kihívásokkal küzdőkben, professzionális segítőkben.

3. Törekszem mindig asszertiven, nyíltan és bátran kifejezni az érzéseimet, véleményemet, hitemet ahelyett, hogy dühössé vagy éppen védekezővé válnék. Ha mégis haragra gerjednék, elemezni fogom a helyzetet, megpróbálok tanulni belőle, hogy: ki, mivel hozott ki sodromból, és a konzekvenciák levonása után, a szükséges döntéseket halogatás nélkül meghozom.

4. Megtanulok, és gyakorolni fogok egyre több relaxációs technikát.

5. Megpróbálok rendszeresen edzeni, mert a testem-lelkem jobban megküzd a stresszel, hogyha fitt.

6. Ha elbizonytalanodnék céljaim elérésében, vizualizálni fogom a sikeres befejezést, hogy ezzel is támogassam, segítsem magam.

7. Amennyire anyagi lehetőségeink engedik: egészségesen fogok táplálkozni, nem hagyok ki főétkezéseket, csak a vacsorát.

8. Továbbra sem alapozom alkoholra, drogokra, dohányzásra vagy feszültségcsökkentő és/vagy altatószerekre hosszabb távon a stresszkezelésemet.

9. Még többet fogom használni a humor, az önirónia és a nevetés erejét.

10. Megóvom magam az elkerülhető stresszoroktól.

11. Elfogadom, hogy vannak olyan események, amiket nem tudok irányítani. Ezekre nem is pazarlom véges erőm, mert akkor nem marad elég energiám azon dolgok megváltoztatására, amelyeket képes vagyok átformálni.

12. Összefogok azokkal, akikkel összetartozom.

13. Megpróbálom a halogatást halogatni. Mert ez különösen fontos az örök megkésettség, a bűntudat, az önmagammal szembeni elégedetlenség megelőzésében.

14. Megtanulom időmenedzseléssel hatékonyabban kihasználni a még hátralévő időm, egyszerre megpróbálok csak egy-két dologra koncentrálni, hogy elkerüljem erőim szétforgácsolását.

15. Agresszív csak azzal leszek, aki agresszív velem. Aki le akar győzni, annak méltó ellenfele leszek. Aki hazudik nekem, azzal szemben megengedhető a hazugság nekem is, mert egyébként kiszolgáltatom neki magamat. Vele teljesen másképp fogok bánni, mint kiismerése előtt eredetileg szerettem volna. Bár idegen tőlem ez a viselkedés, de, erre is képes vagyok.

16. Többet fogok pihenni és aludni az eddigi időfecsérlések rovására, mert testemnek és lelkemnek belső csendre és időre van szüksége, hogy kiheverje az elkerülhetetlen stressz-eseményeket, ill. felkészüljön rájuk.

17. Kerülöm az általam feleslegesnek vélt kockázatokat.

18. Ragaszkodom az általam jónak vélt úthoz, akkor is, ha az nem számít szokványosnak. "Járt utat, a járatlanért mindig hagyd!" - vallom középiskolás korom óta.

19. Keresem a bölcs és rendes emberek társaságát: személyesen, interneten és könyveikben.

20. Rendszeresen fogom használni kedvenc, és a rendelőben sokszor megtanított, ezért sokak által ismert, három pozitív autoszuggeszciómat (BéKéS):

Bízom magamban.
Képes vagyok rá.
Sikerülni fog.

21. Korábban fekszek és korábban kelek, hogy mindennap ezekkel a gondolatokkal kezdjem és zárjam a napom.
 

Ezek voltak akkori elhatározásaim. Természetesen egyiket sem sikerült maradéktalanul megvalósítanom. Semmi és senki sem tökéletes, és ez így tökéletes! Azonban az akkoriban kitűzött célok irányt szabtak és azóta is utat mutatnak a mindennapokban.

A Stresszkezelési Kiskáté először a Stressz Doktor Hírlevélben jelent meg. A keveseknek kiküldött hírlevél helyett, azóta váltottam a sokak számára elérhető blog műfajra: "... elmondom hát mindenkinek."Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, kérem, ossza meg a Benzo Blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog (2014) elindítója és szerzője a társadalmi felelősségvállalás jegyében

Blogspot


Forrás : https://stresszdoktor.hu