Fórum bejegyzés: Seroxat megvonási tünet
2015.03.22.
Fórum bejegyzés: Seroxat megvonási tünet
Miután egy fontos, sokakat érintő problémát (Seroxat megvonási tünetek) érint az alábbi Fórum bejegyzés, úgy döntöttem, hogy a Benzó Blogba is leközlöm, mind az eredeti posztot, mind a hozzáírt bejegyzésemet.

„Kedves Fórumozók! Szeretném megkérdezni, hogy a Seroxat elhagyását követő áramütés-szerű érzést meddig kell elviselni, ill. mivel lehet csökkenteni ez a halálfélelmet keltő érzést? Lehet alternatíva az 5HTP, esetleg az Ashwaganda?

Igazán érdekelne ez a téma. Netán van valakinek pozitív tapasztalata ezzel kapcsolatban? Izgatottan várom a tapasztalatokat. Köszönöm.”


Kedves Antidepresszáns (SSRI) Fórum Vendég!

Ez a rendkívül zavaró, kellemetlen érzés akkor keletkezik, amikor a Seroxatot, vagy bármelyik más paroxetin hatóanyag-tartalmú antidepresszánst (antipánik szert) valaki túl gyorsan hagyja el. (Remélem nem pszichiáter javasolta így.)

A Hazánkban forgalomban lévő paroxetin hatóanyag-tartalmú antidepresszánsok:

 Apodepi
 Dropax
 Paretin
 Parogen
 Paroxat
 Paroxetin-Teva
 Rexetin
 Serestill
 Seroxat

Semmiképpen sem kell, és nem is érdemes elviselni a Seroxat megvonási tüneteket. Jobb megelőzni az elhagyás megtervezésével (Elhagyási terv). Ennek pontos mikéntjére sajnos nincs mindenkire érvényes, általános séma. A gyógyszer megvonási tünetek megelőzése egyénről-egyénre más stratégiát igényel. Nagyon függ pl. a korábban szedett napi dózistól, valamint a szedés időtartamától is.

Ha már kialakultak az antidepresszáns megvonási tünetek, pl. az Ön által említett villámcsapás-, áramütés-szerű érzés, akkor azokat bárki képes megszüntetni néhány órán belül, ha bevesz egy negyed, v. fél tablettát a korábban szedett Seroxat változatból (20, 30 mg).

NEM szükséges tehát újra kezdeni a Seroxat szedést! Főleg nem az eredeti dózisban és rendszerességgel! Az ilyen alkalmi, egyre ritkuló gyógyszer-bevitellel Ön képes fékezni a paroxetin kiürülését a szervezetéből, s ezzel időt ad idegrendszerének az alkalmazkodáshoz.

Mivel a paroxetin túl gyors kiürülése okozza a panaszt, ezt nem képes csökkenteni sem az 5HTP, sem az Ashwagandha. Ne költsenek rá feleslegesen. Inkább tartsák be a szabályt: Lassan siess!

Remélem segítettem! Üdvözlettel: Kopácsi dr. pszichiáter és life coachAmennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

 

Forrás : https://stresszdoktor.hu