Rendelői történetek: Tibor története
2016.06.10.
Rendelői történetek: Tibor története
"Tibor" elmúlt ötven. Életét bátyja árnyékában élte mostanáig, akit a szülők gyerekkoruk óta favorizáltak. Mindig neki volt igaza, ő volt az örök győztes, a mondvacsinált példakép, a tuti biztos tipp, a biztos befutó...

Az élet persze rácáfolt a szülők által készen kínált sors-panelekre.

Tibor szorgalmával, kitartásával kiérdemelten jólétben él családjával. Az elsőszülött báty túlzott, teljesítmény nélküli, szájhős magabiztosságát az élet már rég nem értékeli úgy, mint a szülők. Szó mi szó, az örökség elherdálása után lecsúszott.

Újabb gyógyszermentes stresszkezelési technika következik a Benzo blogban.


Úgy véli, rászorul öccse segítségére és ezt rendszeresen meg is teszi, de alázatosan kérni és a kapott értékeket honorálni (kölcsönösségi elv), azokért valamilyen öccse számára fontos „ellenszolgáltatást” nyújtani máig sem tanult meg.

Tibornak pedig elég lett volna egy parányi elismerés, egy csepp köszönet. Valami, amit a szülők halálos ágyukon sem adtak meg neki...

A rendszeres „lehúzások” miatt a szociális fóbiás Tiborban egyre nőtt a distressz (negatív stressz), „még sem tudott” bátyjának NEM-et mondani. Pedig időnként már feleségével is összetűzésbe került, csak hogy bátyjának segítsen.

Ekkor találkoztunk (egy évtized elmúltával) ismét. Hű párja kísérte.

 

NEM-et mondás (stresszkezelés): feljogosító visszakérdezés technikával


Az aktuális helyzet megismerése után, tíz év nagy idő, Tibornak egyszerű stresszkezelési technikát javasoltam NEM-et mondása elősegítésére. Ezt én így nevezem: "feljogosító visszakérdezés technikája".

Lényege: amikor Tibort bátyja majd újból valamilyen egyenlőtlen, viszonzatlan kéréssel keresi meg, a régi reflexei miatt azonnal kínálkozó "igen" válasz helyett, kérdezzen vissza:

"Lehetek veled őszinte?"

Erre a legritkább esetben adják azt a választ az emberek, hogy: "nem". Sokkal inkább egy meghökkent "persze" várható. Így feljogosítva pedig már sokkal könnyebb NEM-et mondani!

Bátyját ismerve azonban Tibornak érdemes volt felkészülnie a felelősségre vonó vissza kérdezésekre is:

"Miért, eddig nem voltál őszinte?"
"Eddig hazudtál nekem?"

Közösen erre is találtunk jónak ígérkező válaszokat:

"Köszönöm, hogy végre megkérdezted tőlem..."
"Idáig féltem neked elmondani az igazságot..."
"Nagyon sokszor erre kényszerített korábbi viselkedésed."

 
melyek kibillenthetik kapcsolatukat a régi mederből, megszakítható az örökölt játszma.


Kedves Tibor!

Remélem, tíz év múlva találkozunk újra...


Hasznos volt, amit olvasott?


Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, kérem, ossza meg a Benzo Blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Forrás : https://stresszdoktor.hu