Megrázó filmek pszichoaktív szerfüggőkről, szexfüggőkről
2019.01.11.
Megrázó filmek pszichoaktív szerfüggőkről, szexfüggőkről
Függőségek a mozivásznon. Korunk filmipara számos addikciót (szer és viselkedési függőséget) feldolgozott már.

Tanulságosan megrázó, csak erős idegzetűeknek való, történeteik közül válogathatunk az addikciók teljes tárházából.

Készültek filmek: alkohol függőségről, szex-, ill. pornófüggőségről, heroin függőségről, stb.

A benzodiazepin (BZD) függőség egyelőre kimaradt... Pedig számos, ismert színész és zenész korai halálában szerepeltek receptköteles pszichiátriai szerek (pl.: Xanax).

Ezek közül a filmek közül ajánlunk néhányat...


Alkohol függőség


28 nap (2000)

A műfajon belül – egyik kedvencemnek – ez a mozija a legkönnyedebbek egyike. A Susannah Grant regényéből készült filmdráma, jó poénokkal és őszinte mondanivalóval fűszerezve.

Gwen Cummings totál mának élő hedonista: iszik és anyagozik is. Egyik piás és garázda ámokfutása csaknem börtöncellába juttatja. Mákja van... Kap egy utolsó esélyt az élettől. Dutyi helyett diliház, 28 nap kényszer elvonó várja.

Az elvonókúrán mindenféle fazonok, késélen táncoló egzisztenciák vannak: profi sportoló, alkoholista sebész (!), heroinfüggő tinédzser csaj.

Gwen kezdetben borzasztóan szkeptikusan áll az „antipia” terápiához, mígnem rádöbben: le kell szoknia, ha életben akar maradni. Ehhez pedig szembe kell néznie szeretve-gyűlölt, gyermekkori mintája, alkohol-, és drogfüggő anyja emlékével.


Szex-, ill. pornófüggőség


A szégyentelen (2011)

Főhőse egy harmincas, szuggesztív, megnyomorodott és lélekforgató férfi, aki maga a megtestesült „amerikai álom”… v. inkább rémálom…

Pénzéért „mindent” és többé-kevésbé mindenkit megkap, de agyon titkolt szex-, pornófüggősége határtalan.  Ez életének tengelye, ekörül forog minden. Nap mint nap, mindenáron ki kell, hogy elégítse az igényeit, mert csak így tud felszínen maradni, mint a felvert hab. Addig, amíg így hiszi.


Don Jon (2013)

Jon, anyagilag jól elengedett, fiatal, ingeréhes hím. Pornófüggő pacák, a „matrac pacák” mestere… Bár minden héten akad a hálójába hal, a valódi, hús-vér szex helyett, a virtuális aktust választja szívesebben.

Egészen Barbara felbukkanásáig. Amikor ugyanis eljön az isteni női matéria, Jon pixel helyett vele, sexel. Ám egy idő után már ő sem lesz elég a pornófüggő srácnak…

Eztán, igazi leckét kap életről és szerelemről...


Heroin függőségről


Candy (2006)

A film témája két önjelölt művész, egy költő és egy festőnő (Candy) "héjanász az avaron típusú", tékozló szerelme. Mindenre nyitott, józan önkorlátozás nélküli nyitottságuk, kipróbáltatja velük a heroint. Aztán olyannyira belelendülnek az eszeveszett kísérletezésbe, hogy a végletekig heroin függőkké válnak. Színtiszta szerelmük roncs derbivé válik a heroin fogságában…
Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life, életvezetési coach | blogger
gyógyszer leszokási tanácsadó
Benzo Blog elindítója és szerzője - a társadalmi felelősségvállalás jegyében
Facebook


Kérem, ne feledje el a Benzodiazepin (BZD) szedési kérdőívet megnézni!!

Forrás : https://stresszdoktor.hu