Problémás a szorongáscsökkentő szedésem? Nem megnyugtató?
2021.07.30.
Problémás a szorongáscsökkentő szedésem? Nem megnyugtató?
Lehet, hogy gond van a nyugtató szedésemmel? A vényköteles szorongásoldókból a kezelőorvos által felírtnál több tabletta szedése veszélyes...

Orvosi komplikációk, köztük fej-, és végtagsérülések is előfordulhatnak, amelyeknek gyakori következményei átmeneti, v. végleges mozgás-, egyensúly-, gondolkodás-, és beszédproblémák.

Nos, azt hiszem, ezek is azok közé a problémák közé tartoznak, amikkel a legkevésbé sem kívánunk szembe nézni...Benzodiazepin (BZD) abúzus? Csak nem?


A nyugtatók túlhasználata (abúzusa) másnál és magunknál is könnyen felismerhető.  Íme, néhány jele annak, hogy itt az ideje segítséget kérni...
 

Igaz ezek közül valamelyik Önre is?

- Megpróbálta már egyedül visszaszorítani vagy abbahagyni a szorongásoldó (Xanax, Frontin, Helex, Loranxil, Rivotril stb.) használatát, de valahogy mégsem sikerült?
- Valaki a környezetében aggódik az Ön nyugtató-használata miatt?
- Néha Ön is aggódik saját nyugtató-használata következményein?
- Munkahelyi-, jogi, pénzügyi vagy kapcsolati problémái adódtak már a BZD-használattal összefüggésben?

Amennyiben bármelyik kérdésre igennel válaszolt, ideje kezelőorvosától segítséget kérni!

 

Miért ne használjon a kezelőorvosa által felírtnál több BZD-t


1. Tisztán működő agy, ép elme szükséges ahhoz, hogy megakadályozza, hogy „ostobaságokat” kövessünk el.
 
Ez a funkció, a kritikus gondolkodás csökken, ill. kikapcsolódik, amikor nagyobb mennyiségű nyugtatót fogyasztunk. Ami azt eredményezheti, hogy olyan dolgokat teszünk és/vagy mondunk, amelyeket később, józanul nagyon megbánhatunk.


2. A benzodiazepinek nagyobb dózisban szedve korlátozzák a figyelmet, koncentrációt, megnehezíthetik a megjegyzést, az új ismeretek megtanulását és a dolgok világos átgondolását. Iskolai és munkahelyi teljesítmény-problémákat okozhatnak.
 
Hosszútávú, nagy dózisú BZD-szedés lassú, fokozatos abbahagyása után sokan úgy találják, hogy újra kell tanulniuk néhány olyan készséget, amelyekkel korábban rendelkeztek. Nem számít, hogy a BZD-t szedőnek korábban milyen képessége volt a túlzott (adagú és/vagy időtartamú) szorongásoldó szedés előtt, ezek csökkenni fognak…
 
Gyakori, hogy gondot okoz a megfelelő szavak megtalálása, felidézése, a koncentráció, a problémamegoldás, a tanulás, a kreativitás stb.
 
Ha ezekhez a BZD-túlhasználat okozta problémákhoz netán még az alkohol hatása is hozzáadódik, még nehezebbé válik a felépülés! Ezért is TILOS SZIGORÚAN a nyugtatók mellé alkoholt inni!

 
3. A túlzott (adagú és/vagy időtartamú) BZD-szedés után az emberek gyakran levertnek, depressziósnak érzik magukat. Az alkoholfogyasztás tovább súlyosbíthatja ezt a (farmakológiai) depressziót.

A túlzott (adagú és/vagy időtartamú) BZD-szedés következtében számos, részben pszichés változás, kihívás (kiszolgáltatottság, memóriazavar, kontroll vesztés, közlekedési baleset, munkahelyi konfliktus, szexuális probléma stb.) alakul ki, amelyek megnehezítik az életet. Ezek a gyógyszerszedési következmények, gyógyszermellékhatások is gyakran okai a kialakuló depressziónak.
 
Emellett a krónikus, vagy nagy dózisú benzodiazepin-használat közvetlen, agyi hatása is okozhat depressziót arra érzékenyekben.
 
Az így létrejövő hangulatzavar miatt, aztán egyesek - szerencsétlen módon, olajat öntve a tűzre -,  alkoholhoz (hamis ígérethez) fordulnak, hogy nyugodtabbnak és boldogabbnak érezzék magukat. Ez ultrarövid-távon, ideig-óráig persze igaz. Lesz@rom-kupica, -krigli és -pohár - mímeli a mámort mindegyik...
 
Hosszú távon, megoldás nélkül viszont a problémák természetesen rosszabbodnak. A kialakuló kontroll-vesztettség élménytől, semmire valóság érzéstől és az alkohol közvetlen idegrendszeri hatásaitól az alkoholt-választók még depressziósabbak lesznek!

Felejtsük el, hogy a kocsma „búfelejtő”. Inkább csak: lejtő…

 
4. A rosszul kivitelezett, „hamar, gyorsan” típusú BZD-elhagyási kísérletek megnövelik az epilepsziás rohamok kialakulásának valószínűségét - nem epilepsziásoknál is.

A rohamok nemcsak maradandó agykárosodást vagy sérülést okozhatnak, hanem újabb gyógyszer(ek) beállítását, sőt a jogosítvány bevonását is…Amennyiben fontosnak tartja, ossza meg a Benzo Blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


 

Forrás : https://stresszdoktor.hu