Nyugtalanító nyugtatók 1. Reccsk…
2017.04.02.
Nyugtalanító nyugtatók 1. Reccsk…
2016 június elsején a 21 éves G. Máté, míg párja elkísérte anyját az autóbusz megállóhoz, nyugtatók hatása alatt (benyugtatózva) kiejtette kezéből két hónapos kisfiúkat. Ezek a szerek nagyobb dózisokban: izomlazulást ("izomgyengeséget"), figyelem-, és koordináció-zavart okozhatnak.

A csöppség az elsődleges orvosszakértői vélemény szerint koponya törésbe és agysérülésbe halt bele.

Tényleg okozhatta a tragédiát benyugtatózás? Okozhatta Xanax-, Frontin-, Rivotril-, Rilex-, vagy más benzodiazepin okozta enyhe gyógyszermérgezés ezt a szörnyű tragédiát?


Nyugtató túladagolás, nyugtató mérgezés


A köznapi nyelvben „nyugtatónak” nevezett gyógyszer csoportot szakszerűen szorongásoldóknak (anxiolitikumok) nevezik. Erősen pszichoaktív szerek, ezért legálisan csak receptre kaphatók. Mint látjuk, indokolt az óvatosság.

A ma gyógyszertári forgalomban lévő szorongáscsökkentők elsöprő többsége benzodiazepin (BZD). Ezért szinte biztos, hogy G. Máté is benzot, vagy benzokat szedett be a szerencsétlenség előtt.

Bár a hatvanas évek eleje óta, több mint 2 000 különböző benzodiazepin molekulát állítottak elő a gyógyszervegyészek, ezek alig 1 százalékából lett gyógyszer. A benzodiazepineket, benzókat általában hatástartamuk hossza (felezési idejük) alapján osztályozzák.

Így vannak:

     Ultra rövid hatású benzodiazepinek (felezési idejük: 5 óránál rövidebb): midazolám (Dormicum)
     Rövid hatású benzodiazepinek (felezési idejük: 5-15 órás): alprazolám (Xanax, Frontin, Helex), lorazepám (Rilex, Loranxil, stb.), temazepám (Signopam)
     ♦ Közepes hatású benzodiazepinek (felezési idejük:15-40 órás): klórdiazepoxid (Elenium)
     Hosszú hatású benzodiazepinek (felezési idejük: több, mint 40 órás): diazepám (Seduxen), klonazepám (Rivotril), medazepám (Medazepam, Rudotel), nitrazepám (Eunoctin)

Vajon tényleg okozhatta a végzetes balesetet, ha balesetnek fogja majd a történteket minősíteni a bíróság, benzodiazepin túladagolás?
 


A nyugtató túladagolás tünetei


Szorongásoldó (benzodiazepin, BZD) túladagolás lehet véletlen vagy szándékos. Véletlen BZD túladagolás általában akkor fordul elő, amikor:

a benzokat terápiás dózisban meggondolatlanul együtt szedik be alkohollal, vagy más központi idegrendszeri depresszánssal (pl. opiátokkal: heroin, Oxycontin).
idős, feledékeny beteg nem emlékszik rá, hogy korábban már bevette a felírt szorongásoldót (az ilyen balesetek egyszerű megelőzését segítik a gyógyszertárakban és interneten kapható heti gyógyszeradagoló dobozok)

A nyugtató túladagolás lehet enyhe vagy súlyos. Döntően attól függően, hogy mennyi a benzodiazepint vettek be egyszerre, és hogy mellé más, hasonló hatású pszichoaktív szereket, pl. alkoholt, kábító fájdalomcsillapítókat (opiátok), illegális drogokat is használtak-e. A benzodiazepinek toxikus (mérgező) hatását befolyásolják még: életkor, vese és máj működés, egyéb gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások, stb.
 

Enyhe BZD túladagolás, vagy a súlyosabb benzo mérgezés kezdeti tünetei

Ezek közül mindegyik együtt és külön-külön is vezethetett G. Máté eleséséhez, és/vagy gyermeke elejtéséhez...
 
izomgyengeség
meglassultság
fáradtság
szedáció (bódultság)
bizonytalanság
járászavar (imbolygó járás)
meglassult reflexek
koordinációs zavar
szédülés
vérnyomás csökkenés
letargiaSúlyosabb benzodiazepin mérgezés jelei

zavartság
aluszékonyság (álmosság)
eszméletvesztés
ritka légvételek
kóma
halál (légzés, vagy szív megállás)

A benzodiazepin mérgezés lecsengő szakaszában, a benzok relatíve gyors kiürülése (dóziscsökkenése) miatt súlyos izgalmi állapotok (BZD-megvonási tünetek) alakulhatnak ki.
 
 

Mi a teendő nyugtató túladagoláskor?


1. Ha valaki a fenti panaszokat tapasztalva magán attól tart, vagy úgy gondolja, tudja, hogy valamilyen okból túl sok benzot szedett be, azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mivel orvosi segítségre lehet szüksége. Vigye magával a gyógyszer dobozát is. Ezen felül megpróbálhat hányni, hogy kiürítse a gyomrából a még fel nem szívódott nyugtató mennyiséget.

2. A nyugtatók túladagolásának gyanúja vagy túladagolási tünetek észlelése esetén haladéktalanul orvost kell hívni. A beteg környezetében található gyógyszerek és egyéb szerek maradékát, csomagolását, üvegeit meg kell őrizni, hogy megmutathassa a vizsgáló orvosnak.

A nyugtatók túladagolásának korai észlelése esetén az orvosi segítség megérkezéséig, kizárólag éber, nyelésképes beteg esetében hánytatás, gyomormosás kísérelhető meg. Aluszékonyság, eszméletlenség, nyelési nehézség, maró anyag előzetes lenyelése esetén tilos hánytatni! Aluszékony, vagy eszméletlen beteg szabad légutait biztosítani kell, stabil oldalfekvésbe helyezéssel.

Ne késlekedjen segítséget kérni; a benzodiazepin túladagolása végzetes lehet.Hasznos volt, amit olvasott?


Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo Blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!

Iratkozzon fel a baloldali menüsor alján a Stressz Doktor Hírlevélre, hogy értesíthessem, önfejlesztés, öngyógyítás és pszichiátriai gyógyszerek (altatók, szorongásoldók, antidepresszánsok) témában megjelenő Benzo blogokról!
Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...

 
Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


 
Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

 

Forrás : https://stresszdoktor.hu