Miért érdemes elegendő ideig aludni? 2.
2017.12.05.
Miért érdemes elegendő ideig aludni? 2.
A korábbi Benzó Blog bejegyzésben az alvás jótékony hatásai közül a következőket tekintettük át:

1. Javul a memória (csökken a figyelemzavar, javul a koncentráció)
2. Könnyebb a tanulás (megjegyzés + visszaadás = eredményesség)
3. Kevesebb a baleset
4. Javul a közérzet
5. Könnyebb a fogyás

Nézzük a folytatást!


 

6. Egészségesebb szív


Aki rendszeresen, hosszú éveken keresztül 6 óránál kevesebb alszik éjszakánként, holott alvásigénye ennél nagyobb, annál a krónikus distressz miatt nagyobb valószínűséggel alakul ki szívbetegség.

A krónikus alváshiány miatti distressz, azonkívül, hogy megnöveli az adrenalin és noradrenalin (akut stressz hormonok) szintjét, megemeli a kortizol (krónikus stressz hormon) szintjét is, és ezek együttesen pulzus szaporulathoz (tachikardiához), megemelkedett vérnyomáshoz, érfal elváltozásokhoz vezetnek.

A nemzetközi kardiológiai társaságok évek óta egyre kevésbé ismerik el a kezeletlen distressz szerepét a különböző szív-érrendszeri betegségek (hipertónia, miokardiális infarktus, pangásos szívelégtelenség, arterioszklerózis, koronária szklerózis, „érelmeszesedés”, súlyos kamrai aritmiák, hirtelen szívhalál, stb.) kialakulásában.

Már nem is javasolják különösképpen a hatékony, otthoni stressz kezeléseket ezek megelőzésére, vagy kiegészítő kezelésére.

Ehelyett inkább olyan vérnyomáscsökkentők (béta blokkolók, alfa-blokkolók, ARB-k /Angiotenzin Receptor Blokkolók/) szedését javasolják, amik a kezeletlen pszichés stressz negatív testi következményeinek tüneti kezelésére jók csak.

A szimpatikus idegrendszer, kezeletlen stressz miatt megnövekvő (adrenerg és noradrenerg) aktivitásának csökkentésére. Ideig-óráig...

Oki kezelés nélkül persze, hogy: „egy életen át kell szedni vérnyomáscsökkentőket”. No, vajon honnan fúj a szél… (sale)…?

Aki, a fenti szív és érrendszeri betegségek valamelyikétől szenved, javaslom, tanuljon meg valamilyen stresszkezelési módszert, stresszcsökkentő technikát. (Ilyeneket a Benzó Blogban is szép számmal talál, aki keres.)

 

7. Kisebb eséllyel lesz cukorbeteg


Ha nem alszunk eleget, szervezetünk a distressz reakció részeként, vész-üzemmódba kapcsol. „Felmegy a cukor!” Ez pedig egyértelműen megnöveli a cukorbetegség esélyét, ill. súlyosbítja a már meglévő cukorbetegséget.

 

8. Nő az intimitás igény


Ki az, akinek fáradtan, idegesen kedve van ágyba bújni kedvesével?  Ki az, akivel, ha türelmetlen, kekec, ingerült, kedve van ágyba bújni kedvesének?

Az alváshiány megszűnésével, az alvás elmaradások pótlásával visszatérhetnek a régi szép idők. A nők újra nőnek, a férfiak ismét férfinak érezhetik magukat.

Az a szép az egészben, hogy a több intimitás, a kölcsönös élvezetet hozó sex, jobb alváshoz vezet. Nem csak ördögi körök léteznek, vannak "angyaliak" is.

 

9. Kevesebb ránc


A krónikus stresszhormon, a kortizol a bőrünk rugalmasságát is biztosító kollagén „ősellensége”.

A rendszeresen elégtelen alvás aktivizálja a mellékvesék kéreg állományát, ahonnan kortizol áramlik szét a szervezetben, és az általa aktivált enzim révén elkezdi lassan, de szisztematikusan lebontani a bőr alatti kötőszövet rugalmasságát adó kollagént. Ergo: ráncosodunk.

A kortizol csökkenti a kollagén termelődését (szintézisét) is. Ergo: ráncosak is maradunk.

Aki pedig ezt nem akarja, és hisz benne, keni magát kollagén tartalmú, "bőrfiatalító" krémekkel. Pedig a stresszcsökkentő több alvás valószínűleg jobb lenne... (Hétköznapi tapasztalat, hogy ilyenkor kisimul a bőr!)
 


10. Kevesebb vírusfertőzés


Ugyanez a stressz hormon (kortizol) gátolja az immun védekezést, következménye több vírusfertőzés, vírus eredetű daganat (rövidebb életkilátások).

Ha többet alszunk, éppen a fordítottja történik. Kisebb valószínűséggel betegszünk meg influenzában (ez most, az influenzajárvány küszöbén különösen fontos lehet).

De a negatív stressz (alváshiány) "felébresztheti (reaktiválhatja) a herpesz vírusokat" is. De nem csak az ajak herpeszért, vagy az övsömörért felelős herpesz szimplex és zoszter vírusokat, hanem az onkogén herpesz vírusokat is!

 

11. Kevesebb elbólintás (mikroalvás)


Mikroalvás során testünk 0,5-15 másodpercre spontán kikapcsol, felületesen elalszik. Az ember elveszíti kontrollját a teste felett, ami vezetés, nehéz-gép kezelése közben, magasban, vagy más veszélyes helyen, helyzetben - végzetes lehet...

Rengeteg az elalvásos baleset a közutakon éjszakai műszak után, melyek elegendő alvással egyszerűen elkerülhetőek.

Amikor 2005-ben Karskogában (Svédország, Alfred Nobel szülővárosa) jártam megnézni leendő munkahelyem (Karlskoga lasarett), megdöbbenve hallgattuk magyar Kollégáimmal, hogy a svédek mennyire védik a jól képzett és drága munkaerőt.

Az orvos ügyelet után nem, hogy nem dolgozhatott – alkalmazása gondatlan veszélyeztetésnek minősülhetett volna a kórház vezetés részéről, hiszen a fáradtsága miatt, ilyenkor törvényszerűen több szakmai hibát vétene -, hanem azonnal még haza sem mehetett!

Ha jól emlékszem - ügyelet után -, délelőtt 10 óráig benn kel maradnia az apartman szerűen felszerelt pihenő szobában, s csak kipihenten indulhatott haza…

Az ilyen elalvásos balesetek általában súlyosak, hiszen a sofőr öntudatlan állapota miatt fékezésre képtelen…
A mikroalvások fontos nappali tünetei a kialvatlanságnak.

Ha valaki vezetés közben saját magán, vagy utasként a sofőrön üres tekintetet, tónusvesztést (fejbillenést) és/vagy szemlecsukódást észlel, meg kell állni és 15-20 percet aludni.12. Tovább élhet, hosszabb ideig őrizheti meg egészségét


Ez következik az elegendő alvás összes eddig tárgyalt pozitív következményéből.

 


 
Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon vele rájuk is!


 
Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


 
Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life, életvezetési coach | blogger
gyógyszer leszokási tanácsadó
Benzo Blog elindítója és szerzője - a társadalmi felelősségvállalás jegyében
Facebook


Kérem, ne feledje el a Benzodiazepin (BZD) szedési kérdőívet kitölteni!

 

Forrás : https://stresszdoktor.hu