Benzó biznisz: itt a tilos, hol a tilos...
2017.02.28.
Benzó biznisz: itt a tilos, hol a tilos...
Patika Etika

Sokan hallottuk hüledezve a hírt, hogy a budapesti Bercsényi Gyógyszertár és a Pázmány Péter Patika gyógyszerész működtetői több tízezer (!) doboznyi, több millió (!) tabletta nyugtató-szorongásoldót, főleg klonazepámot és altatót értékesítettek. Főként Skandináviába, Svédországba kerültek a benzodiazepin függőséget kialakító, ill. a BZD-függők megvonási tüneteit csillapító pszichiátriai szerek.

A Bercsényi Gyógyszertár pl. 56 114 doboz klonazepám hatóanyag-tartalmú pszichiátriai gyógyszert passzolt feketén tovább.


A Dr. Pozsgai Csilla vezette OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) az utcai benzodiazepin (BZD) feketekereskedelem forrásait kutatva (?) csapott le ismét.

Így a vizsolyi Attila Patika és a budapesti Lánchíd Gyógyszertár mellett már 4 gyógyszertárról látszik bebizonyosodni az illegális pszichoaktív gyógyszer kereskedelem.

A büntetés: átmeneti "patikabezárás". Miután a jelenlegi patikusoktól elveszik a patika működtetési személyi jogot, a gyógyszertár mások kezébe kerül és újra nyitják.


Elme fekete-kereskedelme

Korábbi Benzo Blog bejegyzésemben (Xanax, Rivotril, Frontin és Dormicum Eldorádó tündöklése és bukása) már rámutattam: a benzodiazepinek (BZD), mint vényköteles, szigorú orvosi felügyeletet igénylő pszichiátriai gyógyszerek minden csoportja (BZD-altatók, BZD-szorongáscsökkentők), könnyen és korán gyógyszerfüggőséget okozó pszichotróp szer!
 
Ismereteim szerint semmi nem indokolja, hogy a benzodiazepinek közül csak a klonazepam hatóanyag-tartalmú nyugtatók (Rivotril, Clonazepam TC, Clonazepam NRIM, Clonazepam Lime) hozzáférhetőségét szűkítette rendeletével a hatóság.

Nem értek egyet döntésükkel: Rivotril és klonazepam generikusok - megváltozik a rendelhetőségük. Tőlünk nyugatabbra és a tengerentúlon nem kivételeznek a nagyobb gyártók nyugtató, ill. altató benzodiazepinjeivel.

A szorongáscsökkentőknél maradva, a többi potenciálisan veszélyes benzodiazepin: Alprazolam-Orion (alprazolam), Alprazolam Sandoz (alprazolam), Diazepam Desitin (diazepam), Elenium (klórdiazepoxid), Frisium (clobazam), Frontin (alprazolam), Helex (alprazolam), Lorazepam Aramis (lorazepam), Loranxil (lorazepam), Medazepam-Teva (medazepam), Rilex (lorazepam), Rudotel (medazepam), Seduxen (diazepam) és Xanax (alprazolam) elérhetőségét MIÉRT nem korlátozták?

Miért lett a Rivotril egy fekete nyájban (benzodiazepinek) a legfeketébb bárány?
 

Szeretne a patika bezárásokról szavazni?


A Pharmindex Online egészségügyi szakembereknek szóló weboldalán, ahol a legtöbb tartalom csak az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ nyilvántartásában szereplő egészségügyi szakemberek számára érhető el, a Hét kérdése rovat az olvasók véleményét tudakolja a patika bezárásokról.

Bár valamiért azt nem tudjuk, hogy hányan adták le a szavazatukat, a válasz arányokból egyelőre (2017.02.28. 22. óra) az tűnik ki, hogy senki sem találja túl szigorúnak ezt a büntetést.

Önnek mi a véleménye a patika bezárásokról? Ön is szeretne szavazni?Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledjen el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


 

Forrás : https://stresszdoktor.hu