Grandaxin: a hosszútávon is biztonságos benzodiazepin!
2014.12.30.
Grandaxin: a hosszútávon is biztonságos benzodiazepin!
Krónikus, vagy vissza-visszatérő stresszpanaszok (félelmek, szorongások és azok testi következményei) csökkentésére létezik egy és ismereteim szerint máig egyetlen (!), hosszútávon is biztonságosan szedhető benzodiazepin: a Grandaxin.

Hatásmódja és más lényeges tulajdonságai szempontjából semmi köze a rossz emlékű, kb. 1 éve forgalomból is kivont Andaxinhoz (meprobamat). Mint utólag kiderült, szerencsétlen volt a Grandaxin, Andaxinra hajazó névválasztása... A NoTox® sokkal jobb lett volna.


A Grandaxin hatóanyaga: a tofizopam. Ismereteim szerint a hazai forgalma elenyésző. Holott a korábbi agyonreklámozás miatt, most már az orvosi és gyógyszerfogyasztói köztudatba is átment benzodiazepinekkel (Xanax, Frontin, Helex, Rivotril, Clonazepam, stb.) szemben a Grandaxinra nem alakul ki gyógyszer-tolerancia.

A Grandaxinhoz nincsen gyógyszerhozzászokás! Nem okoz semmi különösebb problémát "lejönni róla", hiszen nem lehet "ráakadni". Abbahagyása nem okoz megvonási tüneteket, nem kell félni ezektől.

A Grandaxin (tofizopam), egy eredeti magyar vegyület, melyet 1976-ban regisztráltak (EGIS). A világ több, mint 15 országában forgalmazzák (Egyiptom, India, Olaszország, stb.). Japánban, orvosi, pszichiátriai körökben sokkal ismertebb, mint nálunk. Kint, rengeteg generikus változata van forgalomban. Nálunk egy sem. Mert nem tartja egyetlen generikus gyártó sem ígéretes üzletnek.

Szomorú, hogy senki, még az EGIS sem lehet próféta a saját hazájában. Talán túl nagy volt az ellenszél a Benzo Bizniszben? Pedig lehet, hogy a klasszikus BZD-ek utáni pszichofarmakon éra, a tofizopámmal már el is kezdődött.

Egyelőre még nincsen forgalomba helyezve az USA és Kanada gyógyszerpiacain, de már vizsgálják az egyik változatát (optikai izomérjét, Dextofisopam) irritábilis bél szindróma kezelésére.

Gyógyszerkémiailag ez az egyetlen – általam ismert – újszerű, atípusos, 2,3-benzodiazepin-származék, amely nagyon sokban különbözik a „klasszikus", szokvány 1,4-benzodiazepinektől. Ezek a Xanax, Frontin, Rivotril, Rilex, Medazepam, Rudotel, Seduxen, stb. agyonhasznált hatóanyagai. Nem azokhoz a GABA-BZD receptorokhoz kötődik, mint a függőséget okozó 1,4-benzodiazepin-csoport. Ezért nincsen epilepszia elleni, izomlazító és szedatív (álmosító) mellékhatása sem. Nem okoz figyelemzavart sem, ezáltal egészen jól megközelíti az ideális szorongáscsökkentő szer elképzelését, amit évtizedek óta kerestek a kutatók!

A Grandaxin olyan szorongásoldó, amelynek nincsenek tompító, álmosító, memória károsító és izomlazító mellékhatásai. Ezáltal a nappali szedése nem rontja a szellemi teljesítményt, figyelmet, koncentrációt, tanulást szemben a jól ismert, sablon benzodiazepinek ilyen mellékhatásaival.

Jól csökkenti a distressz (negatív stressz) okozta vegetatív panaszokat.  És, ami igen-igen megkülönbözteti a többi, szokvány BZD-től az az, hogy hosszabb távon sem vezet benzodiazepin toleranciához, ill. fizikai, vagy pszichés függőséghez (gyógyszer dependenciához).

Mindemellett jól tolerálható, alkalmazása csak enyhe mellékhatásokkal járhat és a toxicitása is igen alacsony. Csak az ajánlott napi dózis sokszorosa (!) okozhat mérgezési tüneteket. Nagyon biztonságos. Véletlenszerűen túladagolni gyakorlatilag lehetetlen, nem úgy, mint a szokvány benzodiazepineket.

Ez a méltatlanul keveset alkalmazott szorongáscsökkentő, valamire viszont nem jó. Eltérő molekulaszerkezete miatt, nem lehet vele azonnal helyettesíteni a hagyományos 1,4-benzodiazepineket, mert azonnal jelentkezni fognak azok(!) benzodiazepin megvonási tünetei. Aki a lecserélésükkel próbálkozik, az órákon belül le fogja vonni a téves következtetést, hogy a tofizopam, semmire sem jó. Pedig csak a másik benzodiazepinek megvonási tüneteit nem tudja csökkenteni.

 
Ha még soha nem szedett benzodiazepin szorongáscsökkentőt (nyugtatót), és szorongásos (pszichoszomatikus) panaszai miatt kezelőorvosa a megszokott
Xanaxot, Frontint, Rivotrilt, stb. kezdené el felírni,
akkor jelezze Neki, hogy szeretné inkább kipróbálni
a Grandaxint, mert az biztonságosabb!
Pánikrohamok esetén átmeneti segítőként (!) egyelőre nincs jobb a klasszikus benzóknál.


Megjegyzés: Mielőtt bárkinek az eszébe jutna: a "magyar benzodiazepin", a Grandaxin kiváló tulajdonságait ismertető bejegyzésemet NEM TÁMOGATTA AZ EGIS! Még a hazafias érzések sem. Csak a tények.Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

Forrás : https://stresszdoktor.hu