Rivotril, Cipralex terhesség alatt - Példa a Legkevesebb Gyógyszer Garanciára
2015.05.03.
Rivotril, Cipralex terhesség alatt - Példa a Legkevesebb Gyógyszer Garanciára
Most kaptam ezt a levelet, régi, kedves Páciensemtől, a hajdan agorafóbiás, pánikzavaros "Gabitól" Szlovákiából. Kérdései sok kismamában felmerülhetnek a magyar lakta területeken. Válaszaim is érdeklődésre tarthatnak számot. Ezért közlöm levelezésünket itt a Benzó Blogban.

"Kedves Doktor Úr,

van egy jó hírem: babát várok! Még nagyon az elején vagyok (kb. 4 hét) - de minderre tudatosan is készültem. Valahogy azt éreztem magamban, hogy felerősödtek az anyai ösztönök, mintha belülről egy jelzés jött volna, hogy most jöjjön a baba. Csupán egy hónapja próbálkoztunk, és rögtön az elején sikerült, ami sok embernek nem adatik meg. Mikor megcsináltam a tesztet, boldog voltam nagyon. Remélem, nem gondolja, hogy felelőtlenség lett volna? - hisz ott vannak a gyógyszerek.

Már abban a hónapban, mikor próbálkoztunk igyekeztem kevesebb gyógyszert beszedni. A Rivotrilt (0,5 mg) nagyon ritkán - hetente 1x, 2x szedtem - akkor is még 1/4-nél is kisebb darabokat. Cipralexből pedig az eddigi félből vágtam le egy pici részt. Szépen lassan csökkentve az adagot.

Mára eljutottam odáig, hogy Rivotrilt napok óta nem vettem be, Cipralexből pedig csak ¼-et reggel. Viszont félek - mert ott vannak a fejemben azok a gondolatok, hogy mi lesz, ha újra rosszabbul leszek? Nem szeretném ugyanazokat érezni, hogy nem merek emberek közé menni. :-(

Szeretnék önhöz elmenni konzultációra, de leghamarabb ezt kb. 2 hét múlva tudom megtenni - és addig is kíváncsi vagyok a véleményére: eddig is sokat segített nekem, és hálás vagyok érte nagyon. Május közepén mindenképp meglátogatom Önt. 

De addig tudna nekem tájékoztatást adni arról, hogy e két szer milyen hatással van a terhességre? Ha sikerül letennem őket, nem lesz e gond? Mik a tapasztalatok? Neten olvasgattam utána, ott mindent írnak.

Mostanában nagyon-nagyon fáradtnak érzem magam, szédülök is néha - ami lehet a terhességtől is - viszont nem tudom megállapítani, hogy attól vagy a gyógyszer csökkentésétől van - ez is elbizonytalanít. Közben pedig a világ legboldogabb embere vagyok, hogy fejlődik bennem egy új élet. :-)

Köszönöm válaszát,
Szép vasárnapot Önnek
Üdvözlettel: Gabi"


***

Kedves Gabi!
 
Mind a Rivotril, mind a Cipralex gyógyszerek, hónapokig tartó, masszív dózisú szedése áldott állapotban káros. Azonban Önnél erről szó sincsen! Szerintem a fáradtságot, és az alkalmi szédüléseket is inkább a pedagógusi túlterheltség, meg a felesleges, elkerülhető (lásd később) szorongások okozzák. Az Ön által szedett Rivotril, Cipralex dózisoknál, ilyen mértékű és lassúságú dózis mérséklés mellett egyszerűen elképzelhetetlenek a gyógyszer-megvonási tünetek!
 
Évek óta nyomon követem, segítem fejlődését. Ez alatt megismerte már terápiás gyakorlatomat. Jól tett mindent, amit csinált. Nem volt felelőtlenség a baba vállalás. Főleg a megelőző, és azóta is tartó dóziscsökkentési lépéseinek a fényében. GRATULÁLOK A PICURHOZ!  Tényleg nagyszerű. Minden rendben lesz!
 
Nem érdemes az ilyenkor természetesen felbukkanó SANG-ok, spontán automatikus negatív gondolatok (jövőre vonatkozó negatív “jóslatok”, és a belőlük következő rossz “előérzetek”) hatása alá kerülni. Emlékezzen a GÉV-modellre. És a SANG Naplóra.
 
Ilyen pici gyógyszerdózisok mellett teljesen biztonságos volt mind a teherbeesés, mind most az áldott állapot. Örülök, hogy fokozatosan abbahagyta a Rivotril (0,5) szedést. Persze az alkalmi, heti, kétheti 1/4 tablettáknak semmiféle negatív hatása nem lehet a Pici egészségére! Másnál sem volt.

A Cipralex is teljesen biztonságos ebben a napi 1/4-es dózisban. Ez, az Önnek terápia mellett elegendő dózis, egyébként nagyon kevés. A napi, hivatalos, terápiás dózis negyede-nyolcada! Kb.: 10-20 százaléka. A Cipralex szedése veszélyeket az utolsó trimeszterben a 4x-8x nagyobb, terápiás dózisokban okozhatott volna. Személyes konzultációnkig szedje csak ebben az adagban tovább. Aztán majd akkor négyszemközt mindent átbeszélünk! Minden rendben lesz.
 
Ha nem akarja feleslegesen idegesíteni magát, ha nem szeretne nem létező problémákon, értelmetlenül sangolni, akkor hagyja a fenébe az internetes Fórumokat. Ez most az egyik legfontosabb stresszkezelés! Érdemes lenne újra elkezdeni a FENT Naplóját! A Babának is óriási élmény lesz olvasnia majdan!
 
Kedves Gabi! Szeretettel várom!
 
Üdvözlettel:
Kopácsi dr.P.S.: Ismeretlenek leveleire nem áll módomban válaszolni.Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger

gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!
 
 

Forrás : https://stresszdoktor.hu