Mit érdemes tudnia az időseknek és gyermekeiknek a szorongásoldókról?
2014.11.14.
Mit érdemes tudnia az időseknek és gyermekeiknek a szorongásoldókról?
Ahogy öregszünk, a szervezet általános lelassulásával, a gyógyszerek egyre lassabban metabolizálódnak és ürülnek ki a szervezetből, megnő a „felezési idejük”. Ennél fogva hosszabb ideig maradnak a testünkben.

Ez viszont növeli annak a kockázatát, hogy a fiatalabb korban még biztonságosnak tekinthető napi dózisok, idős korban veszélyes gyógyszer-felhalmozódáshoz (gyógyszer kumulációhoz) vezessenek.


A „relatív gyógyszer túladagolás” veszélye különösen igaz a benzodiazepin szorongáscsökkentőkre, nyugtatókra és altatókra, melyek éppen a fentiek miatt, hatvan fölött gyakrabban okoznak nemkívánatos mellékhatásokat.

Tovább bonyolítja az időskori szorongásoldó szedés problematikáját az a tény, hogy...

... korosodva, az általános egészségi állapot változása miatt, egyre több olyan gyógyszert szednek az emberek, amelyek kölcsönhatásba keveredhetnek egymással. Így a velük együtt alkalmazott BZD altatókkal és szorongáscsökkentőkkel is, ez pedig megemeli a benzodiazepin mellékhatások kialakulásának kockázatát.
 

Melyek a leggyakoribb, azonnali (kb. 1 órán belül jelentkező) benzodiazepin mellékhatások idős korban? Mire érdemes odafigyelni? Mi indokolja az orvosi vizsgálatot?


  szédülés, bizonytalanság érzés (megnő az elesések, sérülések valószínűsége)
  szedáció (nappali álmosság, autóvezetés!!!)
  memória, emlékezési zavar
  gondolkodási zavar

Érdemes tehát olyan orvost választani, aki képben van az időskori gyógyszerszedés korfüggő sajátosságaival kapcsolatban. Aki, hogy Betegénél elkerülhessék a benzodiazepin-mellékhatások magasabb kockázatát, eleve:

  ha csak lehetséges, nem-gyógyszeres terápiákat ajánl
  utána néz a gyógyszer-interakcióknak
  éjszakára nem ad „nyugtatót” (szorongáscsökkentőt: Xanax, Frontin, Helex, Rivotril, Rilex, stb.) a benzodiazepineknél korszerűbb és biztonságosabb altatók (Z-szerek) helyett
♦  benzodiazepinekből a szükséges legkisebb gyógyszerdózist javasolja, a legrövidebb ideig (maximum 2-4 hétig)
  időseknél kerüli a hosszú, ill. hosszabb hatástartamú benzodiazepinek (Seduxen, Rivotril, Clonazepam, Elenium) nagyobb dózisainak alkalmazását
  ha elkerülhetetlen valamilyen szorongáscsökkentő használata, akkor a krónikusnak kinéző szorongásra (gyász, egyedül maradás, költözés, súlyos betegség, stb.), krónikusan, a hozzászokás veszélye nélkül szedhető szorongásoldókat javasol (Grandaxin, Anxiron). A benzodiazepinek pedig nem ilyenek.Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

Forrás : https://stresszdoktor.hu