A jatrogén benzodiazepin-függőség következményei
2014.12.09.
A jatrogén benzodiazepin-függőség következményei
Az alattomosan kialakuló, jatrogén benzodiazepin-függőség következményei

Receptköteles pszichiátriai "gyógy"szerek önkéntelen rabjává válni, nagyobb botrány (skandalum), mint az illegális drogok tudatos (rossz) választása. Ráadásul a nagyipari módszerekkel, tömegesen, elgépiesedve felírt benzodiazepin nyugtatók, altatók és szorongáscsökkentők csak annyira gyógyítanak, mint a szennyezett sebre helyezett sebtapasz.


Gyógyszerfüggőség receptre


Pszichológus, pszichoterapeuta, pszichiáter pszichológiai segítségnyújtása a szorongásos-depressziós kórképek valódi oki kezelése!  Ezek nélkül a szorongáscsökkentők, altatók és antidepresszánsok rendszeres, évekig tartó, nagydózisú felírása, tragikus következménnyel járhat: önkéntelen gyógyszerfüggőséggel.


Mi a jatrogén benzodiazepin-függőség leggyakoribb következménye az orvostársadalom számára?


Egyre romlik a nyugtatókat, altatókat, szorongáscsökkentőket Tic-Tac-ként felíró, a Betegeket a 4 hétnél tovább tartó, benzodiazepin-használat valós veszélyeiről (tolerancia = relatív hatáscsökkenés; gyógyszerfüggőség, stb.) nem tájékoztató orvosok társadalmi megítélése. (Tartok tőle, hogy a "gondatlanságból elkövetett függővé tétel" egyszer még büntetőjogi kategória lesz.) Az orvosi renomé általános romlása miatt, azon szakmák presztízse, megbecsülése is csökken, amelyek művelése kapcsán az orvosok gyakorlatilag, alig írnak recepteket: pl.: sebészek.


Milyen gondokat kerülhet el Ön, ha olyan orvost választ, aki rendszeresen átgondolja, optimalizálja, felügyeli a gyógyszerszedését?

 
  Megelőzheti a BZD-szedés által okozott otthoni, közúti, munkahelyi és idősotthonokban történő baleseti sérüléseket és halálozást.

  A terhes anyák benzodiazepin-függősége súlyos magzati károsodást okozhat. Illetve biztosan újszülöttkori benzodiazepin-megvonási tüneteket vált ki a kisded megszületésekor. Ezt is elkerülheti.

  Elejét veheti, hogy a családban valakinél a benzodiazepin-szedés feletti ellenőrzés elveszítése, a nagyfokú sóvárgás és a durva megvonási-tünetektől való félelem valamilyen bűncselekményhez vezessen: családon belüli lopások és erőszak, utcai erőszakos bűncselekmények, vandalizmus, betöréses lopások, benzodiazepin beszerzési bűnözés  (patikák, orvosi rendelők), BZD-ek feketekereskedelme, stb.

  A BZD-függőség elkerülésével számos pszichiátriai betegség kialakulásának rizikóját is csökkentheti. Ilyenek: szorongás, pánikroham, alvászavar, depresszió, öngyilkosság (szándékos önmérgezés), memóriazavar (munkahelyi és/vagy iskolai teljesítmény problémák), elbutulás (demencia), stb.

  Soha nem fogok éjszakára, lefekvés előtt altatónak javasolni Xanaxot, Frontint és Rivotrilt. Mert ezek rontják (!) az alvásminőséget. Hiszen az ezekben lévő hatóanyagok (alprazolam, klonazepam) nem (!) altatók, még pedig azért nem, mert képtelenek pihentető (resztoratív) alvást nyújtani. És ez akkor is így van, ha tömegesen használják őket rosszul, elaltatószerként az emberek (orvosok, betegek egyaránt). Útját állhatja ennek is.

  A benzodiazepin-addikció hosszútávon már sokszor vezetett családok széthullásához, munkahelyek elveszítéséhez, az akaratukon kívül, jatrogén gyógyszerfüggővé vált emberek otthontalanná válásához. Ettől is megóvhatja magát.

  A hosszabb ideig tartó benzodiazepin-használat a többszörösére emeli az Alzheimer-demencia kialakulásának valószínűségét. A Legkevesebb Gyógyszer Garanciával a benzodiazepinek indukálta demencia elkerülhető.

  Az időskori BZD-használat jelentősen megemeli, a nem egyszer fatális tüdőgyulladások számát. Védje, óvja meg ettől szeretteit.Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

Forrás : https://stresszdoktor.hu