Alvásjavító tanácsok kismamáknak
2015.01.04.
Alvásjavító tanácsok kismamáknak
Áldott állapotban elég gyakoriak az alvásproblémák. Ezeket legtöbbször feszültség, stressz ill. magával a terhességgel kapcsolatos hormonális és testi változások okozzák. A terhesség előrehaladtával egyre nehezebb az elalvást megkönnyítő, kényelmes testhelyzetet találni. De, a baba növekedése a húgyhólyagra is egyre nagyobb nyomással hat, ez pedig gyakran okoz idő előtti megébredéseket.

Blog bejegyzésünk 6+1 módszere segítséget nyújt a kényelmes, pihentető alváshoz, a test és szellem számára elengedhetetlen pihenéshez. Erre szüksége van a baba-mama páros mindkét felének.


Napközben igyon elegendő folyadékot

Csakúgy, mint életünk más szakaszaiban a megfelelő folyadékbevitel áldott állapotban is nagy szerepet játszik a jó közérzet elérésében. Természetesen az esti lefekvés előtti 2-3 órában már nem ajánlatos „csurig tölteni magunkat", estefelé kerüljük a lédús gyümölcsöket is, hogy zavaró hatások nélkül, végig tudjuk aludni az éjszakát.


Mozgás, mozgás, mozgás

Végezzen rendszeresen otthon vagy kint testgyakorlatokat. Ez a stresszcsökkentés legegyszerűbb módja ez. Emellett a kellemes fáradtság jót tesz az esti elalvásnak is. Azonban este felé már ne végezzen megerőltető gyakorlatokat, mert azok adrenalint szabadítanak fel, ami az éberséget fokozza az álmosság helyett.

Tovább javíthat a stresszkezelésen, ha nem egyedül mozog, hanem baráti, családi körben. A velük való beszélgetések, kibeszélések, tervezgetés, felkészülés és nevetés sokat segít a pihentető alváshoz szükséges nappali nyugalom eléréséhez.


Szundítson egy keveset napközben

Amennyiben éjszaka nem aludt eleget, pótolja azt napközben, hogy csökkentse kimerültség okozta distresszt (negatív stresszt). Találjon egy csöndes helyet, ahol napközben akár csak fél órára is megnyugodhat vagy szunnyanthat egyet.


Figyeljen oda az étkezésre

Érdemes teljesen felhagyni a koffeines italok (energiaitalok, kávé, kólák, stb.) és az alkohol fogyasztásával. Ha hányingere lenne, vagy émelyegne a gyomra, egyen könnyű ételeket (például kekszet) napközben. Ha folyamatosan kellemes szintű jóllakottság érzése van, akkor kevesebbet fog émelyegni a gyomra is. Érdemes változatosan étkezni.

A gyomorégés elkerülése érdekében étkezés után 1-2 óráig ne feküdjön le. Ha hajlamos a gyomorégésre (pl. reflux beteg), akkor polcolja alá a fejét, nyakát, hátát párnákkal. Kerülje továbbá a fűszeres, savas (például paradicsomból készült) élelmiszereket, valamint a sült ételeket, mert azok felerősíthetik a gyomorégést.
 

Forgatókönyv estére

Ha kialakít egy kényelmes állandó esti menetrendet, akkor könnyebb lesz a mozgalmas nap utáni lecsendesülés, azt követően pedig az elalvás. Ahogy közeleg a lefekvés ideje, vegyen egy forró zuhanyt, használjon kellemes illatú tusfürdőt, masszíroztassa meg a vállait, olvasson egy újabb fejezetet valami jó könyvből, hallgasson zenét vagy bújjanak össze.
 

Fontos a megfelelő alátámasztás

Használjon a várandósoknak kifejlesztett speciális párnát, vagy bármit, hogy puhán alátámassza a testét a kényelmes pontokon. Például próbáljon meg az oldalára fekve aludni úgy, hogy egyik térde, valamint a hasa alá párnát rakott. A harmadik trimesztertől már kerülje a huzamosabb ideig tartó háton fekvést.
 

Kérjen segítséget!

Ha az álmatlanság a fent javasoltak ellenére sem szűnne meg, keresse fel először háziorvosát, vagy egy gyógyszer nélküli segítségben jártas szakértőt (klinikai pszichológust, pszichiátert)!Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, kérem, ossza meg a Benzo Blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Forrás : https://stresszdoktor.hu