Benzodiazepinek áldozatai: Heath Ledger
2014.11.09.
Benzodiazepinek áldozatai: Heath Ledger
Alprazolám és a "A Sötét Lovag" - In memoriam Heath Ledger

Heath Ledger a hollywoodi sztár, aki már régóta drogozott, alkoholizált és gyógyszerfüggőségben is szenvedett, valamivel halála előtt hatféle vényköteles gyógyszert vett be.

A csúcson akarta abbahagyni? Depressziós lett a gyógyszerektől? Vagy véletlen baleset volt a végzetes kombináció? Utóbbi szinte elképzelhetetlen...


 Ma már ismertek a gyilkos gyógyszerek és hatóanyagok, melyeket túladagolt:
        Xanax - alprazolám (BZD, Frontin, Helex)
        Valium | Seduxen - diazepám (BZD)
        Restoril - temazepám (BZD)
         - oxycodon (kábító fájdalomcsillapító)
         - hydrocodon (kábító fájdalomcsillapító)
        Donormyl - doxylamin (antihisztamin)

Ezek durva keverése okozta Ledger tragikus gyógyszermérgezését. Holtteste körül szanaszét hevertek a veszedelmes szerek, benzodiazepinek és benzós üvegek. Már nem tudták megmenteni. Az ausztrál fiú mindössze 28 éves volt, mikor messzire sodorta a "Sötét Lovag". Túl a barátságon... Bye, Bye.

A benzók, amik közé a H. Ledger által bevett Valium, Xanax, Restoril is tartozik, világszerte hírhedt szorongáscsökkentők, melyeknek sok használója lett / lesz "véletlenül", akaratától függetlenül gyógyszerfüggővé. Ezt hívják jatrogén benzodiazepin-függőségnek.
Heath Ledger halálának oka - orvosi jelentés.
Sokkal több haláleset (szándékos és véletlen túladagolások, közúti balesetek, májcirrózis, tüdőrák, stb.) kapcsolódik a legális tudatmódosító (pszichoaktív) szerekhez (benzodiazepinek, alkohol, nikotin), mint az összes illegális kábítószerhez együttvéve. Ezeket ugyanúgy kellene, érdemes lenne üldözni. A magam igen csak szerény eszközeivel ehhez a harchoz kívánok hozzájárulni a Benzo Blog írásaival. Szóval...

A benzodiazepin-függők jelentős része, szerte a világon, már nem is hivatalos, legális helyről (orvosi rendelő, gyógyszertár), hanem illegális forrásokból, az online és offline feketepiacokon vásárolja a benzókat. Lásd >> Rivotril-gyár titkos rejteken

A vak is látja, hogy a benzodiazepinek kezdenek ugyanúgy átcsúszni a legális szerekből az illegális szerek közé, mint kb. egy évszázaddal ezelőtt a heroin (diacetil-morfin) és a kokain.

Ha nem tudná, azok is gyógyszernek indultak... A Bayer 1898-ban a "Heroin"-t, annak ellenére hozta recept nélkül kapható köhögéscsillapítóként (!) forgalomba, hogy korán nyilvánvalóvá váltak a heroin pszichoaktív hatásai. A diacetil-morfin tartalmú szer névválasztása ("heroisch") is erre utal. Egyébként a heroin köhögéscsillapító és a benzodiazepinek - túladagolva - légzést leállító hatásának hátterében ugyan az van. Ezek a szerek központi idegrendszeri depresszánsok. Túldozírozva elnyomják az élethez szükséges agyi aktivitást.

Az 1800-as évek vége felé kis gyógyszer manufaktúrának számító Bayert - az aszpirin piacra dobását megelőzően - éppen a "Heroin" forgalmazása tette tőkeerős nemzetközi céggé. A benzodiazepineken most 20-25 évig (1960-1985) a Roche és a Wyeth szakított elképesztően nagyot.

Az angol The Sunday Express egy 2007-es felmérése szerint, kb. egy millió (1 000 000 !) brit kapott rá, orvosi "segítséggel" a benzodiazepin szorongásoldókra és altatókra, mivel hónapokig, sőt évekig is írták nekik az ottani doktorok. Tették, teszik ezt annak ellenére, hogy ez a gyógyszer javaslati idő a sokszorosa az Egyesült Királyságban hivatalosan, biztonságosnak elfogadott és javasolt 2-4 hetes (!) BZD szedési időnek.

A hátborzongató BZD-függőségi adatok olyan aggodalmakat keltettek a gyógyszercsoporttal kapcsolatban, hogy 2008-ban még a brit parlamentben is tárgyalták a benzodiazepinek kérdését.

A színész halála után Heather Ashton professzor, a Newcastle Egyetem gyógyszer specialistája így nyilatkozott a The Sunday Express-nek:

„Ha Heath Ledger ezeknek a gyógyszereknek a kombinációját vette be, akkor légzés depresszió – magyarul: fulladás –, okozta a halálát. Heath Ledger szinte biztos, hogy benzodiazepin-függő volt. Ezek a gyógyszerek hasznosak lehetnek rövidtávon, de ha 4 hétnél hosszabb ideig alkalmazza valaki, akkor rájuk szokhat. Gyógyszerfüggőséget okoznak és veszélyesek. A gyógyszerszedők toleránssá válnak a benzodiazepinekkel szemben és egyre több gyógyszerre lesz szükségük ahhoz, hogy ugyanolyan hatást érjenek el, mint korábban. A hosszú távú benzodiazepin használat depresszióhoz és öngyilkossághoz vezethet.”

Hozzáteszem: az orvosok és a páciensek Magyarországon sincsenek tisztában a krónikus benzodiazepin adás/szedés súlyos kockázataival! A benzodiazepines gyógyszerdobozokon és üvegcséken elkelne egy a gyógyszerfüggőség veszélyére figyelmeztető „bilincs” vagy „Marionett-báb” figura!Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
Facebook


Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


 
Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

 

Forrás : https://stresszdoktor.hu