A minőségi alvás tudománya
2015.01.13.
A minőségi alvás tudománya
Alváskutatás

Az alváskutatás körébe minden beletartozik, ami az alvással kapcsolatos. Így az alvás zavarainak, az alváshiány (inszomnia) okainak és következményeinek a vizsgálata, továbbá az alváskutatás feladata az összegyűjtött ismeretek terjesztése is.

Az alváskutatók laboratóriumaikban (alvás laborok) nem csak megfigyelik és detektálják műszereikkel (pl.: poliszomnográf) az alvás jellemzőit, hanem kísérleteket is végeznek azzal a céllal, hogy minél több ismeretet megtudjanak arról a különleges állapotról, amelyben életünk harmadát-negyedét eltöltjük.


Gondoljunk csak bele: 70 évvel számolva, ha jól alszunk, akkor kb. 20-25 évet behunyt szemmel, öntudatlanul és kiszolgáltatottan fekszünk az ágyunkban… Ilyenkor, mint egy sokszor feltölthető Li-aksi töltődünk, hogy használhatóak lehessünk másnap, "üzemidőben".

Alváskutatók fedezték fel az alváshigiéné jelentőségét. A lefekvés előtti, kb. ½-1 órás időszaknak különleges jelentősége van a pihentető és megfelelő ideig tartó alvás szempontjából. Ez az időszak arra való, hogy végre ellazuljunk, elhagyjuk az önkizsákmányoló, önpusztító napi pörgést, és ráhangolódjunk a pihenésre. Ha ez hiányzik, vagy hiányos az éjszakánk és a másnapunk teljesítménye látja majd a kárát.

Az alváskutatás elemzi azt is, hogy a különféle akut és krónikus betegségek, illetve az ezek kezelésére szolgáló gyógyszeres terápiák, milyen módon befolyásolják, vannak hatással az alvás minőségére. Hogyan lehet egyre jobb altatószereket (jelenleg legmodernebbeknek az ún. Z-szerek pl. Sanval, Imovane, Andante számítanak) kifejleszteni, a már kifejlesztetteket letesztelni.
 

Alváspszichológia


Az alváspszichológia feladata annak elemzése, hogy az ember pszichés állapota (szorongása, félelmei, feszültsége vagy éppen harmonikus nyugalma), illetve az embert körbevevő pszicho-szociális környezet, milyen hatással van az alvás minőségére. Mi lehet az egyéni álomtartalmak jelentése, jelentősége valakinek az életében.

Az alvászavarok egyéni-, pár-, és csoportos-terápiáinak kutatás is az alváspszichológia feladata. Az alváspszichológusok, komoly segítői az alváskutatóknak.
 

Alvásmedicina

A minőségi alvás tudományai - poliszomnográfiaAz alvásgyógyítás olyan határtudomány- és szakma, amely számos tudományterület eredményeit alkalmazza egyetlen cél érdekében: hogy az emberek megfelelő mennyiségű és minőségű alvás révén pihent állapotban a legjobb formájukat hozhassák éberen.

Az alvásmedicinához tartoznak a fent említett alváskutatáson és alváspszichológián kívül, a fájdalomorvoslás, onkológia, tüdőgyógyászat, kardiológia, fül-orr-gégészet és ortopédia, stb. azon részterületei, betegségei, amelyek rontják az alvást.

Az alvásgyógyítás különleges hangsúlyt fektet az alvászavarok pontos, szakszerű, eszközös felmérésére majd a személyre szabott gyógyításra.Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

Forrás : https://stresszdoktor.hu