A folyamatos benzodiazepin infúzió megnöveli a halálozási arányt az intenzív osztályokon
2014.12.19.
A folyamatos benzodiazepin infúzió megnöveli a halálozási arányt az intenzív osztályokon
Az intenzív osztályokon (ICU) ápolt, géppel lélegeztetett, nyugtalan betegeknél gyakran van szükség nyugtató adására, hogy csökkentsék a súlyos betegek szorongását, nyugtalanságát, javítsák túlélési esélyeit. Becslések szerint minden évben, közel 1 millió amerikai beteget kezelnek hosszabb ideig intravénás nyugtatókkal.

Ezért nem mindegy, hogy az intenzív osztályokon, milyen nyugtatókat (szedatívumokat) használnak vénásan. Benzodiazepineket (lorazepam, midazolam), vagy mást...


Az intenzívesek egyik szaklapjában (American Journal of Respiratory Critical Care Medicine) nem régiben közölte az Utah-i Egyetem kutatóinak tanulmányát.  2003 és 2009 között 104 amerikai kórházban vizsgálták meg az általános intenzív osztályos halálozást (mortalitás). Ennek kapcsán 13.692 géppel lélegeztetett beteg adatait elemezték.

A Richard Barton, MD, egyetemi tanár által vezetett vizsgálat során kiderült, hogy mindkét, infúzióban, hosszabb ideig adott benzodiazepin megnövelte az intenzív osztályokon történő elhalálozások valószínűségét a biztonságosabbnak bizonyuló propofol (általánios érzéstelenítő, kizárólag kórházi használatra hazánkban is forgalomban van) alkalmazásához képest.  

Ezenkívül, azok a súlyos betegek, akik nem benzodiazepineket kaptak nyugtatónak, kevesebb ideig szorultak gépi lélegeztetésre, kevesebb szövődménnyel gyógyultak, és gyorsabban hagyhatták el az intenzív osztályt.

Ennek az örvendetes ténynek nem csak a Betegek és hozzátartozóik örülhettek, hanem a kórház menedzsmentje is, hiszen kezelésük kisebb költséggel történt, mintha benzókat infundáltak volna nekik.

Intenzív osztályokon gyakran van a Betegeknek veseelégtelenségük, vagy májműködési zavaruk, ezekben az esetekben pedig nem lehet pontosan kiszámítani a benzodiazepinek biztonságos adagját. Könnyebben megtörténhet halálos túlnyugtatózás (benzodiazepin-mérgezés), a súlyosan beteg ápoltra igen veszélyes tüdőgyulladás, vagy delirium.


A blog bejegyzés következő tanulmány alapján készült:

Propofol is associated with favorable outcomes compared with benzodiazepines in ventilated intensive care unit patients" by Lonardo NW, Mone MC, Nirula R, Kimball EJ, Ludwig K, Zhou X, Sauer BC, Nechodom K, Teng C, Barton RG - American Journal of Respiratory Clinical Care Medicine. 2014 Jun 1.Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

Forrás : https://stresszdoktor.hu