A benzodiazepin-függőség jelei
2014.11.11.
A benzodiazepin-függőség jelei
Honnan lehet felismerni a benzodiazepin-függőséget?

Azoknak, akik rabjává váltak valamelyik vényköteles gyógyszernek, a többi szenvedélybeteghez hasonlóan megváltozik a magatartása, viselkedése és érzésvilága.

1. Feszültségszintjük, indulataik, hangulatuk az aktuális gyógyszerszint és nem a velük, ill. a környezetükben történtek függvényében változik. Külső szemmel tehát érthetetlenül.


2. Néhány hét, hónap elteltével, függően a:

♦  genetikailag meghatározott egyéni érzékenységtől (szenzitivitás)
♦  szedett benzodiazepin hatóanyag tulajdonságaitól (felezési idő, stb.)
♦  BZD napi adagjától
♦  életkortól
♦  korábbi és aktuális betegségektől
♦  személyiségtől
♦  környezeti hatásoktól
♦  stresszkezelési szokásoktól és lehetőségektől

benzodiazepin-tolerancia alakul ki az aktuálisan szedett dózisra.

Emiatt a szedett benzó-típusú szorongásoldó, ill. altató kezdi elveszíteni korábbi hatékonyságát, ami a benzodiazepin-szedőket öngyógyszerezésre, illetve a súlyosbodó panaszokat halló kezelőorvost - tévesen -  a BZD-adag emelésére ösztönöz. Sajnos.

Az orvos-, és szakorvosképzés során érthetetlenül és méltatlanul kevés szó esik a receptköteles gyógyszerek okozta gyógyszerfüggőségekről!

A tévedésből megemelt benzodiazepin adaghoz aztán a Betegek még gyorsabban és még nagyobb valószínűséggel szoknak hozzá. Emiatt a javasoltnál egyre gyakrabban, és az ajánlottnál mind nagyobb adagokban kezdik el szedni a benzókat, és lassan, tudtukon kívül benzodiazepin-függő, öngyógyszerezőkké válnak.

A benzodiazepin-függőség jelei: gyógyszer megvonási tünetek.Ördögi kör, igazi csapdahelyzet alakul ki. Innentől kezdve „bumeráng-effektusként” a kezdeti, primer betegség (pl. agorafóbia, pánikbetegség, kiégés, depresszióhoz kapcsolódó szorongás, generalizált szorongás betegség, alvászavar, hipochondria, kényszerbetegség, szociális fóbia, párkapcsolati probléma, stb.) gyógyítása helyett, egy újabb, másodlagos betegség, a benzodiazepin-függőség is sújtja a Beteget! Mi ez, ha nem (ön)becsapás?!

Ezért NEM (volna) szabad BZD-ket hosszútávon első vonalbeli szorongáscsökkentőként adni generelizált szorongásban, kevert-szorongásos depresszióban, pánikbetegségben, agorafóbiában, stb.

A felnőttek „lenyugtatózása” helyett, gyermekkortól kezdődően, az életkor-specifikus pszichoedukációnak, önismeret, önbizalom, önértékelés növelésnek, konfliktuskezelésnek, stressz menedzselésnek, pozitív pszichológiának és a pszichológusoknak kellene átadni a helyet!

Mindennapi problémáink csak a stresszkezelési készségek elégtelensége miatt válhatnak gyógyszert is igénylő pszichiátriai vagy stressz betegséggé!

3. Amikor, valami oknál fogva egy vagy több benzodiazepin adag hirtelen kimarad, gyógyszer megvonási tünetek bontakoznak ki, amelyek okozta szenvedéstől gyorsan csak dózis-pótlással tudnak a helyzetre felkészületlen, felkészítetlen emberek megszabadulni. Gyógyszerbevétel nélkül ugyanis a tünetek és panaszok napokig fokozódnak.

4. Mindezek miatt a gyógyszerfüggéstől szenvedők figyelmének középpontjába a megvonási tünetektől való félelem, és az annak elkerülésére szolgáló stratégiák (biztonsági, dugi-adag az autóba, fiókba, retikülbe; a gyógyszer mielőbbi beszerzése, tartalékok felhalmozása, stb.) kerülnek. A megvonási tünetektől való félelem sokszor olyan erős lesz, hogy a Betegek kezdik elhanyagolni családi, baráti kapcsolataikat, iskolai, munkahelyi kötelességeiket.

5. Az illegális szerfüggőkhöz (drogfüggőkhöz) hasonlóan: különböző csalárd, hazug, törvénytelen módon kezdik el beszerezni a megvonási tünetek elkerüléséhez szükséges, egyre nagyobb dózis bevitelét igénylő gyógyszereket. Pl.:

♦  Kezelőorvosuknak azt mondják, hogy elveszett a korábban megírt recept, vagy eltűnt a gyógyszerük.
♦  Több hónapra előre, pl. hosszabb külföldi útra hivatkozva iratnak fel nagyobb mennyiségben a függést okozó gyógyszer(ek)ből.
♦  Álpanaszokkal csak azért keresnek fel különböző eü.-i intézményeket (sürgősségi osztály, ügyelet, helyettesítés, szakrendelés), hogy extra mennyiségben írassanak (!), kapjanak nyugtató-, vagy altatószert.
♦  Előre félnek, vagy megijednek és ellenállnak, amikor az orvos le akarja csökkenteni szorongáscsökkentő, altató adagjukat, netán meg kívánja változtatni azok hatóanyagát.
♦  Kölcsönkérnek tablettákat.
♦  Illegális gyógyszerterjesztőktől, online gyógyszertárakból, vagy az utcán szereznek be feketén feszültségcsökkentőket.
♦  Ellopják családtagok, barátok, orvosuk receptjeit.

6. A kezdetben fennálló, és a BZD felírást indokoló (?) alap problémájuk nem-gyógyszeres kezelési lehetőségei iránt elveszítik érdeklődésüket, bizalmukat. Ez is az ördögi kör része. Ugyanis az elsődleges ok, okok (önértékelési probléma, párkapcsolati zavar, munkahelyi stressz, stb.) megszüntetése nélkül, a másodlagos következmény (BZD-függőség) mindig megmarad. 

Hiába vágjuk le egymás után egy jéghegy kiálló csúcsait, az addig mélyben húzódó tömegnek, szükségszerűen újabb és újabb része bukkan majd elő.Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


 
Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

Forrás : https://stresszdoktor.hu