Nyugtató és altató szedési tévhitek 9/1
2016.05.18.
Nyugtató és altató szedési tévhitek 9/1
A benzodiazepin-szedéssel, BZD-függőséggel kapcsolatban számtalan tévhit, hibás elképzelés, közhiedelem kering a fejekben.

Felfrissített Benzó Blog bejegyzésünkkel ebben az összevisszaságban, zűrzavarban próbálunk rendet teremteni.

A következő napokban a kilenc leggyakoribb benzodiazepin (BZD, benzó) szedési mítoszt vesszük górcső alá. Ne üljön fel egyetlen egynek sem.

Első tévhit: A BZD-függőség kialakulásáért mindenki maga felel.


Tévhit 1: A BZD-függőség kialakulásáért mindenki maga a felelős


Az első benzodiazepin (benzó) nyugtató (Xanax, Frontin, Rivotril, Rilex, stb.), ill. altató tabletták (Eunoctin, Dormicum, Lendormin, Brotizolam, Signopam, Gerodorm) bevétele (lásd: Benzodiazepin Szedési Kérdőív) szabad választás.

Kezelőorvos írja fel, javasolja önként, szakmai meggyőződésből. Felíratják a kezelőorvossal, mint olyan szert, amiről "csupa jót hallottak". Kölcsönkérik a szomszédtól, munkatárstól valamilyen váratlan stresszhelyzetben, stb.

Kezdetben a benzó szedő még szabadon dönt arról, hogy kiváltja-e a kapott receptet, és ha kiváltja, akkor a gyógyszeres szekrényben landol-e kibontatlanul, vagy egytől-egyig beveszi az összes felírt tablettát.

A BZD-t szedő kezdetben még önként (a benzodiazepin megvonási tünetektől való rettegés nélkül), szabadon dönt arról, hogy kér-e még nyugtatót, altatót a nagyi, szomszéd, barátok otthoni vagy táskában lapuló készleteiből.

***

Nagy nyugtató (szorongásoldó) dózisok, hosszútávú és rendszeres szedését követően, azonban a szorongáscsökkentő szedés fölötti kontroll legtöbbször elvész. Pont úgy és pont azért, mint az alkoholnál az ivás fölötti uralom.

A benzodiazepin típusú altatók, szorongásoldók az alkoholhoz hasonlóan szertoleranciát, majd a függőség-csapdájából csak nehezen kiengedő megvonási tüneteket okozhatnak.

Benzodiazepin- (BZD-, benzó-) függőség mítoszokA benzodiazepinek (BZD-k), a többi legális és illegáli pszichoaktív szerhez hasonlóan, felborítják az agy, stressz hatására amúgy is megváltozott, kémia egyensúlyát.

Mint azt mindannyian tudjuk: a legális és illegális pszichoaktív és addiktív szereket "stressz csökkentőként" próbálják bevetni az orvosok, ill. bevenni az emberek.

Az agy a napi nyugtató | altató adag nagyságától, az alkalmazás időtartamától, a gyógyszerbevételek sűrűségétől és az egyéni érzékenységtől függően, egy idő után, képtelen benzodiazepinek nélkül normálisan működni.

Megjelennek a benzodiazepin-függőség jelei, a benzó hiánytünetek = a BZD megvonási tünetcsoport.

Emiatt válnak, váltak emberek gyógyszerfüggővé, lettek, lesznek tömegesen „kényszeres” öngyógyszerezők. Jatrogén benzodiazepin függők.

A receptköteles gyógyszerfüggőség (pl. altató-függőség, szorongáscsökkentő-dependencia) a legtöbb esetben nem önkéntes választás, hanem a benzodiazepinek rendszeres - nem feltétlenül nyaklótlan - szedésének a közismert következménye, mellékhatása, melyhez a benzó-tolerancia kialakulásán keresztül vezet az "út".

Fontos: a benzodiazepin típusú szorongáscsökkentők és altatók hosszabb távon terápiás dózisban is kiválthatnak függőséget! Ez az ún. alacsony dózisú benzodiazepin függőség.

 

Betegtájékoztatás hiányosságai


Ha az embereket korrektül tájékoztatnák a krónikus BZD és Z-szer (a BZD-khez nagyon hasonló, modernebb altató, pl.: Sanval, Somnol, Andante, Stilnox, Imovane) szedés valós veszélyeiről, akkor:

sokan aligha kezdtek volna bele a benzodiazepinek és Z-szerek hosszú távú szedésébe, illetve
soha nem fogadnának el heteken belül másodszor, harmadszor is BZD-receptet kezelőorvosuktól.

A jelenleg általánosan elterjedt gyakorlat mellett nem mondható, hogy a Kliens tájékozott beleegyezését adja a nyugtatók, szorongásoldók (anxiolitikumok) és altatók szedéséhez.BZD-függőség


A BZD-függőség a világ legelterjedtebb pszichiátriai szerfüggősége. Igen komoly személyes és családi probléma. A benzodiazepin-elvonókúrát sok gyógyszerfüggő beteg nem tudja egyedül végigcsinálni. A benzodiazepinek elhagyását súlyos BZD-függőség esetén, orvosi vezetés mellett sem lehet megoldani a járóbeteg ellátásban, csak kórházi körülmények között.
 


A "Nyugtató és altató szedési tévhitek" sorozat további bejegyzései:

1. tévhit: A BZD-függőség kialakulásáért mindenki maga felel
2. tévhit: A hatóságilag engedélyezett, receptre kapható nyugtatók és altatók szedése teljesen biztonságos. Nem okoznak függőséget. Csak az illegális pszichoaktív szerekkel kell vigyázni
3. tévhit: A különböző "nyugtatók" (szorongáscsökkentők) és altatók együttes alkalmazása, a benzó-kombó veszélytelen
4. tévhit: Nincs kiút a benzodiazepin-függőség csapdájából
5. tévhit: Állapotos nők is gond nélkül szedhetnek BZD-típusú nyugtatót és/vagy altatót
6. tévhit: A BZD-függők, akár a drogfüggők, jórészt fiatal férfiak
7. tévhit: A "méregtelenítést" követően az agy gyorsan helyrebillen eredeti, egészséges állapotába
8. tévhit: A gépjármű-vezetési képességet nem korlátozhatják a benzodiazepinek
9. tévhit: Az ember időben megérzi a benzodiazepin (szorongásoldó, altató) függőségét.


Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


 
Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!


 

Forrás : https://stresszdoktor.hu