6 amerikai hal meg naponta alkoholmérgezésben - infografika
2015.02.04.
6 amerikai hal meg naponta alkoholmérgezésben - infografika
Hat amerikai hal meg átlagosan naponta alkoholmérgezésben - állítja friss, 2015 januári jelentésében az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Dr. Robert Brewer a CDC alkohol program nyilatkozott így a The New York Timesnak.

Az alkoholmérgezésben meghaltak között - nem meglepő módon - a 45-54 éves, középkorú férfiak vannak a legmagasabb arányban. A CDC jelentés szerint 2010 és 2012 között átlagosan 2 221 ember halt meg az alkoholmérgezés miatt minden.


Akut alkoholmérgezés alakul ki, ha valaki nagy mennyiségű alkoholt iszik meg nagyon rövid idő (1-3 óra) alatt. Manapság ezt rohamivásnak (Binge Drinking) nevezik. Rohamivásnak számít, ha egy nő 4 vagy több egységnyi, egy férfi pedig 5 vagy több egység alkoholos italt dönt magába rövid idő alatt.
 

Hány egységnyi alkoholt tartalmaznak az egyes italfajták?

Alkohol egységek

Gyakran vezet halálhoz az ilyen akut alkoholmérgezés (intoxikáció), mert a nagy mennyiségben és gyorsan felszívódó, aztán az agyba kerülő alkohol: megbénítja az agy légző-, és keringési központját. Az alkoholtól (benzodiazepintől, Z-szertől) súlyosan intoxikált ember a légköri levegőn, megfelelő oxigén kínálat mellett, nyitott légutakkal gyakorlatilag megfullad...

A mérgezés miatt sérül a testhőmérséklet szabályozásáért, fenntartásáért felelős agyi centrum is. Ezért veszélyes részegen, vagy "begyógyszerezve" kint aludni a nem is olyan nagy hidegben. Súlyosan intoxikáltan, magatehetetlenül, a kihűlés akár 10 fok körüli hőmérsékletnél is bekövetkezhet.

Az alkoholhoz teljesen hasonló módon okoznak halálos mérgezést olyan pszichiátriai gyógyszerek, mint a barbiturátok, benzodiazepinek, Z-szerek (újabb altatók) és az opiátok. Ezért különösen veszélyes ezek együttes használata. (Lásd: Gyógyszeres bor ivásába halt bele egy 15 éves lány Gesztelyen)

A New York Times cikke csak azokra az emberekre tért ki, akik akut alkoholmérgezésben haltak meg. Számuk azonban eltörpül azokéhoz képest, akik az ittas vezetésnek, az alkohollal összefüggő családon belüli erőszaknak és más alkohollal kapcsolatos bűncselekményeknek (elkövetőként, áldozatként), ill. az anya terhesség alatti alkohol fogyasztása miatt kialakuló születési rendellenességeknek (magzati alkohol szindróma) lesznek az áldozatai.

Ne dőljön be a rohamivásra sarkalló parti-akcióknak. Ne dőljön ki.

Laborban az igazság, laborban a vigasz! - KL.Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, kérem, ossza meg a Benzo Blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Forrás : https://stresszdoktor.hu