Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Új gondolatok az alvásról, a fogyásról, valamint a diabéteszrőlÚJ GONDOLATOK AZ ALVÁSRÓL A FOGYÁSRÓL, VALAMINT A DIABÉTESZRŐL

 
diabétesz, fogyás, cukorbetegség, elhízás, kialvatlanság, alvás, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus

A kialvatlanság lehetséges következményei


A legújabb kutatások rendkívül érdekes összefüggést fedeztek fel az alvás és az elhízás között...Nem ér el eredményt az éhezéssel? A harmadszor is leadott kilók mindig megtalálják az utat visszafelé? Készen áll új ötletek meghallgatására a fogyással és a cukorbetegséggel (más néven diabétesszel) kapcsolatban? Akkor rajta!


A túlsúly gyakran együtt jár a cukorbetegséggel. A cukorbetegség előre megjósolt elterjedése jelentősen meggyorsította a két baj együttes legyőzésére irányuló kutatásokat. A CDC (Járványügyi Hivatal a W.H.O-n az Egészségügyi Világszervezeten belül) jóslata szerint a 2000-ben születettek közül átlagosan minden harmadik emberben az élete során valamikor diabétesz fog kialakulni. Az Egyesült Államokban lévő Department of Health and Human Services (Népjóléti és Egészségügyi Hivatal) szerint 2025-re világszerte mintegy 300 millió embernél fognak cukorbetegséget diagnosztizálni. Ez önmagában sokkoló!


JÓ HÍR! HA HELYESEN ALSZIK, MEGOLDÓDHAT SÚLYPROBLÉMÁJA!

A jó hír azonban az, hogy néhány új kutatási eredmény érdekes összefüggéseket talált az alvás és a túlsúly között. Dr. Robert Verona és a norfolki, valamint a virginiai kollégáinak jelentése szerint a túlsúlyos emberek kevesebbet alszanak, mint a normális testsúllyal rendelkező társaik. A testtömeg index (azaz BMI = Body Mass Index) különféle előre felállított kategóriákat jelent a testtömeg alapján a magasság és a testsúly arányának számításához. Ennek felhasználásával jutottak arra az előbbi összefüggésre a kutatók. Ha ezt elolvassák, azonnal le fognak ülni a kanapéra.
Új gondolatok az alvásról, a fogyásról, valamint a diabéteszről - Dr. Kopácsi László győri pszichiáter


ELÉGTELEN MENNYISÉGŰ ALVÁS = NAGYOBB ÉHSÉGÉRZET

A tanulmányuk szerint ugyanis az elégtelen mennyiségű alvás az agyban változásokat eredményez, ezáltal pedig a hormonok elválasztásának abnormális megváltozásához vezet. Ennek következménye pedig jó néhány egészségügyi probléma, például egész napos álmosság, gyors hangulat ingadozás, depresszió, megváltozott étkezési szokások és nagyobb éhségérzet, amik következtében pedig további alvászavarokkal zárul be az ördögi kör.


20-30 PERCCEL TÖBB ALVÁSIDŐ ÉS ELFELEJTHETJÜK A DIÉTÁKAT!

Az átlagember kevesebbet alszik éjszakánként napjainkban, mint száz évvel ezelőtt. Ahogy csökkent az átlagos éjszakai alvásidő, úgy növekedett a túlsúly és annak hűséges útitársa a cukorbetegség. A norfolki tanulmány rámutatott arra, hogy a normál súlyú emberek naponta átlagosan 16 perccel alszanak többet, mint a túlsúlyosak. Ez pedig azt jelenti, hogy az egy éjszakára jutó alvásidő akár 20-30 perccel való megnyújtása segíthet a súlyfeleslegtől való megszabadulásban. Hurrá! Felejtsük hát el a diétákat, és rázzuk fel a párnánkat!


NEM CSAK A MENNYISÉG, A MINŐSÉG IS FONTOS!

Egy másik tanulmányból az derül ki, hogy az emberek nem csak kevesebbet alszanak napjainkban, hanem az alvásuk kevésbé pihentető. Úgy tűnik, hogy az ún. "pihenésszegény alvás" (NRS = Nonrestorative Sleep) napjaink modern és iparosodott társadalmának köszönhető. Az emberek fáradtan kelnek fel reggelente és az egész napjukat ingerlékenyebben töltik, kevésbé tudnak koncentrálni, és talán rosszabb teljesítményt nyújtanak a munkájukban, még annak ellenére is, hogy elegendő számú órát töltöttek alvással. A "pihenésszegény alvás" számos betegségben is szerepet játszik. Ilyenek például a szívbetegségek, a fibromyalgia (krónikus, nem gyulladásos fájdalomszindróma), a depresszió és a diabétesz is.


MENNYI ALVÁS ELEGENDŐ?

A gondolatmenet tehát elvezet bennünket a végső kérdéshez: Mennyi alvás elegendő? Erre a válasz pedig ősrégi: "Attól függ." Az amerikai alváscentrumok elkészítettek bizonyos ajánlásokat ezzel kapcsolatban:
 
csecsemők / kisgyermekek: 17 - 18 óra naponta
4 éves kortól: 10 - 12 óra naponta
10 éves kortól: 9 - 10 óra naponta
18 éves kortól: 8 - 9 óra naponta
30 éves kortól: 7 - 8 óra naponta
60 éves kortól: 6 - 7 óra naponta

Bár a szervezetünk nem, az akaratunk mégis a kisebb ellenállás irányába tol el minket. Honnan lehet "büntetlenül" időt elvenni? Az alvástól. Az alvás...nos, lustaság ugye? A kutatási eredményekből világosan látszik, hogy alváskor a test tulajdonképpen gyógyítja önmagát fizikailag, szellemileg de még érzelmileg is. Az alvás legalább annyira fontos, mint a légzés.


TYÚK VAGY A TOJÁS? ELŐBB LEFOGYUNK, AZTÁN SOKMINDEN VÁLTOZIK, VAGY FORDÍTVA?

Ha az nem tűnik elég mókás megközelítésnek, hogy a fogyáshoz az alváson keresztül vezet az út, akkor itt egy másik ötlet: döccenjünk ki a mindennapok megszokott kerékvágásából és felejtsük el azokat a dolgokat, amiket megszoktunk. Próbáljunk tehát ki valami újat minden nap!


KICSIT KIBÚJNI A MINDENNAPI SZEREPÜNKBŐL!

Ben Fletcher az Egyesült Királyságban lévő Hertfordshire-i Egyetem egyik professzora arra jött rá, hogy ha az emberek kizökkennek a mindennapi megszokott programjukból, akkor súlycsökkenés tapasztalható náluk. Összesen 55 fő, 23 és 61 év közötti önkéntesen végzett el egy tanulmányt hat hónapon keresztül. Egy hónapon keresztül 15 párnyi viselkedésfajtából (például élénk/csendes, reaktív/proaktív, introvertált/extrovertált, stb.) választott ki mindenkinek egyet-egyet, amit aztán a vizsgált alany egész nap játszott. Ez igen nagy változás volt az alanyoknak, hiszen aki egyik nap extrovertált volt, annak másnap magának valónak kellett lennie, aki addig introvertált volt, annak pedig a nap királyává/királynőjévé kellett változnia. Mindezek mellett hetente kétszer valami merőben szokatlant kellett tenniük, például új útvonalon kellett munkába menniük, vagy plusz 15 perc szünetet kellett tartaniuk.

A jelentkezők pedig átlagosan 5,5 kilogrammot veszítettek a súlyukból négy hónap alatt. Néhányan közülük pedig nem kevesebb, mint 20 kilótól szabadultak meg az első év végére. A legtöbben persze az első hat hónap után visszahízták magukat az eredeti súlyukra és idegességről valamint depresszióról számoltak be. Mivel visszatértek a megszokott kerékvágásba.


A MAGYARÁZAT PEDIG A NAPNÁL VILÁGOSABB!

A szokások és a mindennapi megszokott program megváltozása több döntéshelyzet elé állítja az embereket. Ezzel több energiát használnak fel, így fellendítik az energiáik felhasználását az életükben, ezáltal lehetőséget biztosítva az újabb változásokkal való megbirkózáshoz az életükben.

A mi tanácsunk: nem kell őrültséget csinálni vagy kifordulnunk magunkból, hogy a mindennapi rutin változzon. Minden nap ragadjunk meg valamit, amit aznap megpróbálunk egy picit jobban csinálni, mint máskor. És ha ez a pihentető alvást is segíti, akkor két legyet ütünk egy csapásra!
alvasportal.hu - 2006.09.25.

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:

30 286 2097
H-P: 08-19

Laptop, v. PC használata ajánlott ennyi információhoz!

Kedves Bagdy Emőke, köszönöm!

 Mint gyermek, aki már pihenni vágyik
és el is jutott a nyugalmas ágyig
még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” -
(igy nem szökik rá hirtelen az éj)
s mig kis szive nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kiván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
igy kérünk: Ülj le közénk és mesélj.
Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.
Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,
hadd lássunk át magunkon itt ez estén.
Párnás szavadon át nem üt a zaj -
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szivünk a gyásztól a vágyig.
Most temettük el szegény Kosztolányit
s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e uj méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?...
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

József Attila: Thomas Mann üdvözlése
1937. január eleje

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
638 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2730 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1417 szavazat (30%)
4785 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb