Sertraline Pfizer betegtájékoztató

Sertraline Pfizer 50 mg filmtabletta

szertralin

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

­- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
­- További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
­- Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
­- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Sertraline Pfizer és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Sertraline Pfizer szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Sertraline Pfizer-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Sertraline Pfizer-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Sertraline Pfizer és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Sertraline Pfizer hatóanyaga a szertralin. A szertralin egyike az ún. szelektív szerotonin újrafelvételt gátló gyógyszereknek; ezek a gyógyszerek a depresszió és/vagy a szorongásos betegségek kezelésére használatosak.

A Sertraline Pfizer a következő betegségek kezelésére alkalmazható:
* depresszió és a depresszió kiújulásának megelőzése (felnőtteknél)
* szociális szorongásos zavar (felnőtteknél)
* trauma (megrázó esemény) utáni stressz zavar (felnőtteknél)
* pánikbetegség (felnőtteknél)
* kényszerbetegség (felnőtteknél, valamint 6 – 17 éves gyermekeknél és serdülőknél)

A depresszió orvosi kezelést igénylő betegség, melynek tünetei szomorúság érzés, alvászavar, vagy ha nem képes úgy élvezni az életet, mint korábban.

A kényszerbetegség és a pánikzavar szorongással társuló kórképek, melyeknek tünetei: nyomasztó, visszatérő gondolatok (rögeszmék), amelyek arra késztetik, hogy ismétlődő szertartásos cselekedeteket hajtson végre (kényszercselekvés).

A trauma utáni stressz zavar olyan betegség, ami egy igen erős érzelmekkel járó traumás élmény után alakulhat ki, és néhány tünete a depresszióhoz és a szorongáshoz hasonlít. A szociális szorongás zavar (szociális fóbia) egy szorongással társuló kórkép. Társasági (ún. szociális) helyzetekben (például idegenekkel történő beszélgetés, több ember előtt tartott beszéd, mások előtt történő étkezés vagy ivás, vagy ha azon aggódik, hogy zavarba ejtő módon viselkedhet) kialakuló erős szorongásos vagy nyugtalanító érzések jellemzik.

A kezelőorvosa úgy döntött, hogy ez a gyógyszer alkalmas az Ön betegségének kezelésére.

Ha nem biztos abban, miért kapja a Sertraline Pfizer-t, kezelőorvosától kérjen felvilágosítást.
 

2. Tudnivalók a Sertraline Pfizer szedése előtt

Ne szedje a Sertraline Pfizer-t
* Ha allergiás a szertralinra vagy a Sertraline Pfizer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
* Ha ún. monoamino-oxidáz-gátlókat (MAO-gátlókat, mint például szelegilin, moklobemid) vagy MAOgátlókhoz hasonló gyógyszereket (mint például linezolid) szed vagy szedett. Ha abbahagyja a szertralin szedését, legalább 1 hetet kell várnia MAO-gátlóval történő kezelés megkezdése előtt. MAO-gátlóval történő kezelés abbahagyását követően legalább 2 hetet kell várnia, mielőtt elkezdené a szertralin-kezelést.
* Ha egy másik, pimozidnak nevezett gyógyszert szed (mentális betegségek, mint például a pszichózis elleni gyógyszer).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Sertraline Pfizer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A gyógyszerek nem minden esetben alkalmazhatók mindenkinél. A Sertraline Pfizer szedése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő betegségek bármelyikében szenved vagy korábban már átesett rajta:
* Ha Ön epilepsziás (rohamokkal), vagy ha az Ön kórtörténetében görcsroham szerepel. Ha görcsroham alakul ki, azonnal keresse fel kezelőorvosát.
* Ha mániás-depressziós (ún. bipoláris) betegségben vagy tudathasadásban (skizofrénia) szenvedett. Ha mániás fázisban van, azonnal keresse fel kezelőorvosát.
* Ha vannak, vagy korábban voltak önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai (lásd alább „Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása” bekezdés).
* Ha Önnek szerotonin-szindrómája van: ritka esetekben ez a szindróma kialakulhat, ha bizonyos gyógyszereket együtt szed a szertralinnal (a tüneteket lásd a 4. „Lehetséges mellékhatások” pontban). A kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, ha korábban átesett már ezen a betegségen.
* Ha az Ön vérében alacsony a nátriumszint, mivel ez kialakulhat a Sertraline Pfizer-kezelés eredményeként. Azt is el kell mondania kezelőorvosának, ha magas vérnyomásra szed bizonyos gyógyszereket, mert ezek a gyógyszerek is megváltoztathatják vérének nátriumszintjét.
* Ha Ön időskorú, mert az alacsony vérnátriumszint fokozott kockázatának lehet kitéve (lásd fent).
* Ha májbetegsége van; kezelőorvosa dönthet úgy, hogy kisebb adagban kell szednie a Sertraline Pfizer-t.
* Ha Ön cukorbeteg; a Sertraline Pfizer megváltoztathatja az Ön vércukorszintjét, és szükség lehet a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek adagjának módosítására.
* Ha vérzési rendellenességben szenvedett, ha ún. vérhígító gyógyszereket szed, vagy olyan gyógyszereket szed, melyek a vérzés kockázatát megnövelhetik (pl. acetilszalicilsav vagy warfarin).
* Ha gyermek, vagy 18 évnél fiatalabb serdülőkorú. A Sertraline Pfizer csak kényszerbetegségben (OCD) szenvedő, 6-17 éves gyermekek és serdülőkorúak kezelésére alkalmazható. Ha Önt ezzel a betegséggel kezelik, a kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az állapotát (lásd alább „Gyermekek és serdülők” bekezdés).
* Ha elektrosokk-kezelést kap.
* Ha szemészeti problémái vannak, mint a glaukóma (megnövekedett nyomás a szemben) bizonyos típusai.
* Ha azt mondták Önnek, hogy a szívműködés vizsgálata során az elektrokardiogramon (EKG) rendellenességet találtak, amelyet hosszú QT-szakasznak neveznek.

Nyugtalanság/akatízia
A szertralin alkalmazása nyomasztó nyugtalansággal és mozgáskényszerrel, amikor gyakran nem képes nyugodtan ülni vagy állni - ún. akatízia - társult. Ez legnagyobb valószínűséggel a kezelés első néhány hetében jelentkezik. Az adag emelése ártalmas lehet ezért ha ilyen tünetek alakulnak ki, akkor beszéljen orvosával.

Megvonási reakciók
A kezeléssel összefüggő mellékhatások (megvonási reakciók) gyakoriak, különösen akkor, ha a kezelést hirtelen fejezik be (lásd 3. pont „Ha idő előtt abbahagyja a Sertraline Pfizer szedését” és a 4. pont „Lehetséges mellékhatások”). A megvonási tünetek kialakulásának kockázata a kezelés hosszától, az adagtól, valamint az adag csökkentésének ütemétől függ. Ezek a tünetek rendszerint enyhék vagy közepesen súlyosak. Néhány betegnél azonban súlyosak is lehetnek. Általában a kezelés leállítása utáni első néhány napban jelentkeznek. Ezek a tünetek rendszerint maguktól megszűnnek, és két héten belül elmúlnak. A betegek egy részénél tovább is tarthatnak (2 – 3 hónap vagy még több). A szertralin-kezelés leállításakor az adag néhány hét vagy hónap alatt történő, fokozatos csökkentése javasolt. Mindig beszélje meg orvosával a kezelés abbahagyásának legjobb módját!

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség, ami általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
* Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
* Ha Ön fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggodalomra adnak okot.

Gyermekek és serdülők
A szertralint általában nem szabad 18 évnél fiatalabb gyermekek és serdülők esetén alkalmazni, a kényszerbetegségben (OCD) szenvedőket kivéve. A 18 évnél fiatalabb betegeknél fokozott a nemkívánatos hatások, mint az öngyilkossági kísérlet, az önkárosítás vagy az öngyilkosság gondolata és az ellenséges magatartás (főként az agresszivitás, az ellenséges viselkedés és a düh) veszélye, ha ebbe a csoportba tartozó gyógyszerrel kezelik őket. Ennek ellenére lehet, hogy kezelőorvosa úgy dönt, hogy Sertraline Pfizer-t rendel a 18 évnél fiatalabb betegnek, amennyiben ez a beteg érdeke. Ha az orvos Sertraline Pfizer-t rendelt Önnek, és Ön 18 évnél fiatalabb, és meg akarja ezt beszélni vele, kérjük, keresse fel a kezelőorvosát. Továbbá, ha a fent felsorolt tünetek bármelyike jelentkezik vagy súlyosbodik Önnél, tájékoztatnia kell az orvosát. Ezen felül a Sertraline Pfizer növekedésre, érésre, a tanulási (kognitív) funkciók és a magatartás fejlődésére gyakorolt hosszú távú biztonságosságát ebben a korcsoportban még nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és a Sertraline Pfizer
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Sertraline Pfizer hatását, vagy maga a Sertraline Pfizer csökkentheti az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek hatásosságát.

A Sertraline Pfizer egyidejű szedése a következő gyógyszerekkel súlyos mellékhatásokat okozhat:
* A monoamino-oxidáz-gátlóknak (MAO-gátlók) nevezett gyógyszerek, mint a moklobemid (a depresszió kezelésére), a szelegilin (a Parkinson-kór kezelésére), az antibiotikum linezolid és a metilénkék (a vér magas methemoglobin szintjének kezelésére). Ne szedje a Zoloft-ot ilyen gyógyszerekkel együtt.
* Mentális zavarok, mint például a pszichózis kezelésére szolgáló gyógyszerek (pimozid). Ne szedje együtt a Sertraline Pfizer-t és a pimozidot.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
* Orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény-készítmény. Az orbáncfű hatása 1-2 hétig is fennállhat.
* Triptofán aminosavat tartalmazó gyógyszerek.
* Erős fájdalom csillapítására szolgáló gyógyszerek (pl. tramadol).
* Általános érzéstelenítéskor vagy krónikus fájdalom csillapítására szolgáló gyógyszerek (fentanil, mivakurium és szuxametonium).
* Migrén kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. szumatriptán).
* Vérhígító gyógyszerek (warfarin).
* Fájdalomcsillapításra és ízületi gyulladás csökkentésére alkalmazott gyógyszerek (nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek /NSAID-ok/ mint az ibuprofen, acetilszalicilsav).
* Nyugtatók (diazepám).
* Vízhajtók (ún. diuretikumok).
* Epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek (fenitoin, fenobarbitál, karbamazepin).
* Cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek (tolbutamid).
* Túlzott gyomorsavtermelés, gyomorfekélyek és gyomorégés kezelésére szolgáló gyógyszerek (cimetidin, omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol, rabeprazol).
* A mánia és a depresszió kezelésénél alkalmazott gyógyszerek (lítium).
* A depresszió kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek (mint az amitriptilin, nortriptilin, nefazodon, fluoxetin, fluvoxamin).
* Skizofrénia és egyéb mentális betegségek kezelésénél alkalmazott gyógyszerek (mint a perfenazin, levomepromazin és olanzapin).
* Magas vérnyomás, mellkasi fájdalom vagy a szívfrekvencia és a szívritmus szabályozására alkalmazott gyógyszerek (mint a verapamil, diltiazem, flekainid, propafenon).
* Bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (mint a rifampicin, klaritromicin, telitromicin, eritromicin).
* Gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (mint a ketokonazol, itrakonazol, pozakonazol, vorikonazol, flukonazol).
* Emberi immunhiányt okozó vírus (HIV)–fertőzés és/vagy szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) és hepatitisz C vírus-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek (proteáz inhibitorok, mint a ritonavir, telaprevir).
* Műtéti beavatkozásokat vagy kemoterápiát követően a hányinger és hányás megelőzésére alkalmazott gyógyszerek (aprepitant).
* Olyan gyógyszerek, amelyekről ismert, hogy növelik a szív elektromos tevékenységében bekövetkező változások kockázatát (pl. néhány antipszichotikum és antibiotikum).

A Sertraline Pfizer egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A Sertraline Pfizer filmtabletta étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető.

Szeszes ital fogyasztása a Sertraline Pfizer szedésének ideje alatt nem javasolt.

A szertralint nem szabad grépfrútlével együtt bevenni, mivel a grépfrútlé növelheti a szertralin szintjét az Ön szervezetében.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhes nőknél a szertralin biztonságosságát nem teljes mértékben bizonyították. Ha Ön terhes, szertralint csak akkor fognak adni Önnek, ha a kezelőorvosa megítélése szerint a készítmény Önre gyakorolt előnye meghaladja a lehetséges kockázatot a fejlődő magzatnál. Ha Ön fogamzóképes korú nő, akkor hatékony fogamzásgátló módszert (mint pl. fogamzásgátló tabletta) kell alkalmaznia a szertralin-kezelés alatt.

Bizonyosodjon meg arról, hogy védőnője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Sertraline Pfizer-t szed. A Sertraline Pfizer és a hozzá hasonló gyógyszerek terhesség alatti szedése, különösen a terhesség utolsó 3 hónapjában fokozza az újszülöttben egy súlyos állapot kialakulásának kockázatát, melyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertóniának (PPHN) neveznek. A PPHN emeli a vérnyomást a tüdő vérereiben. Ez nem megfelelő véráramláshoz vezethet a tüdőben és a szívben, ezért az újszülött véráramába nem jut elegendő oxigén, ami miatt szaporábban lélegzik, és kékesnek tűnik. Ezek a tünetek általában a születést követő első 24 órán belül kezdődnek. Keresse fel védőnőjét vagy kezelőorvosát, ha újszülöttjénél ezek a tünetek jelentkeznek.

Újszülöttjénél egyéb állapot is fennállhat, ami általában a születést követő első 24 órában kezdődik. A tünetek közé tartozik:
* légzési probléma,
* a bőr kékes színű vagy túl meleg vagy túl hideg,
* kékes színű ajkak,
* hányás vagy nem megfelelő táplálkozás,
* nagyfokú fáradtság, alvási nehézség vagy sok sírás,
* merev vagy petyhüdt izmok,
* remegés, nyugtalanság vagy görcsök,
* élénkebb reflexek,
* ingerlékenység,
* alacsony vércukorszint.

Ha gyermekénél születéskor ezek közül a tünetek közül bármelyik fennáll, vagy kétségei vannak a gyermeke egészségét illetően, akkor értesítse kezelőorvosát vagy a szülésznőt, akik tájékoztatást tudnak adni Önnek.

Bizonyított, hogy a szertralin átjut az anyatejbe. Szoptatás alatt a szertralin csak akkor alkalmazható, ha kezelőorvosa megítélése szerint a várható előny meghaladja a lehetséges csecsemői kockázatot.

Néhány szertralinhoz hasonló gyógyszer állatkísérletekből származó adatok alapján negatívan befolyásolta a sperma minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A központi idegrendszerre ható gyógyszerek, mint például a szertralin, befolyásolhatják a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ezért ne vezessen vagy kezeljen gépeket, amíg nem ismeri, hogy ez a gyógyszer hogyan hat ezeknek a tevékenységeknek a kivitelezéséhez szükséges képességeire.
 

3. Hogyan kell szedni a Sertraline Pfizer-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy a gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
Felnőtteknél:
Depresszió és kényszerbetegség:

Depresszióban és a kényszerbetegségben a szokásos hatásos adag napi 50 mg. A napi adag legalább egy hetes időközönként 50 mg-okkal emelhető több hetes időszak alatt. Az ajánlott napi maximális adag 200 mg.
Pánikbetegség, szociális szorongásos zavar és traumát követő stressz zavar:
Pánikbetegségben, szociális szorongásos zavarban és traumát követő stressz zavarban a kezelést naponta 25 mg-mal kell kezdeni, és egy hét után 50 mg-ra kell emelni.
Ezután a napi adag egy hetes időszak alatt 50 mg-mal növelhető. Az ajánlott napi maximális adag 200 mg.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél:
A Sertraline Pfizer gyermekek és serdülők kezelésre csak kényszerbetegség esetén alkalmazható, 6-17 éves korban.
     Kényszerbetegség:
     6-12 éves gyermekek: a javasolt kezdő adag napi 25 mg.
     Egy hét elteltével a kezelőorvosa ezt napi 50 mg-ra emelheti. A maximális adag napi 200 mg.
     13-17 éves gyermekek: a javasolt kezdő adag napi 50 mg.
     A maximális napi adag 200 mg.

Ha máj- vagy veseproblémái lennének, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát és kövesse az orvos utasításait.

Az alkalmazás módja:
A Sertraline Pfizer tabletta étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető.
Gyógyszerét naponta egyszer vegye be, reggel vagy este.

Az Ön kezelőorvosa javasolni fogja Önnek, hogy meddig szedje ezt a gyógyszert. Ez attól függ, hogy milyen típusú az Ön betegsége, valamint milyen jól reagál a kezelésre. Néhány hétbe beletelhet, mire a tünetei javulni kezdenek. A depresszió kezelését általában a javulást követően 6 hónapig folytatni kell.

Ha az előírtnál több Sertraline Pfizer-t vett be
Ha véletlenül túl sok Sertraline Pfizer-t vett be, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Mindig vigye magával a gyógyszer dobozát, ha maradt benne gyógyszer, ha nem.

A túladagolás tünetei közé tartozhat az aluszékonyság, hányinger és hányás, gyors szívverés, remegés, izgatottság, szédülés és ritka esetekben eszméletvesztés.

Ha elfelejtette bevenni a Sertraline Pfizer-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha elfelejtette a gyógyszerét bevenni, ne vegye be a kihagyott adagot, csak vegye be a következő adagot a szokásos időpontban.

Ha idő előtt abbahagyja a Sertraline Pfizer szedését
Ne hagyja abba a Sertraline Pfizer szedését, hacsak nem az orvosa javasolja azt. Az Ön kezelőorvosa néhány hét alatt fokozatosan szeretné csökkenteni a Sertraline Pfizer dózisát, mielőtt véglegesen elhagyná ennek a gyógyszernek a szedését. Ha hirtelen megszakítja a gyógyszer a szedését, mellékhatásokat észlelhet, mint például szédülés, zsibbadás, alvászavarok, izgatottság vagy szorongás, fejfájás, émelygés, hányás és remegés. Ha ezeket a mellékhatásokat, vagy bármilyen más mellékhatást tapasztal, mikor abbahagyja a Sertraline Pfizer szedését, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A leggyakoribb mellékhatás a hányinger. A mellékhatások dózisfüggőek, és gyakran megszűnnek vagy enyhülnek a kezelést folytatva.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát:
Ha a gyógyszer bevételét követően a következő tünetek bármelyikét észleli, ezek a tünetek súlyosak lehetnek.
* Ha súlyos, hólyagosodást okozó bőrkiütés (ún. eritéma multiforme) alakul ki Önnél, mely a nyelvet és a szájüreget is érintheti. Ezek a Stevens-Johnson-szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis (TEN) néven ismert kórképek tünetei lehetnek. Az orvosa az Ön kezelését ezekben az esetekben le fogja állítani.
* Allergiás reakció vagy allergia, melynek tünetei közé a viszkető bőrkiütés, légzési problémák, sípoló légzés, a szemhéj, az arc vagy az ajak duzzanata tartozhat.
* Ha izgatottságot, zavartságot, hasmenést, magas testhőmérsékletet és magas vérnyomást, fokozott izzadást és szapora szívverést tapasztal. Ezek a szerotonin-szindróma tünetei. Ez a szindróma ritka esetekben kialakulhat, ha a szertralint bizonyos gyógyszerekkel együtt szedi. A kezelőorvosa megszakíthatja az Ön kezelését.
* Ha az Ön bőre, illetve a szeme fehérje besárgul, ami májkárosodásra utalhat.
* Ha depressziós tüneteket észlel önkárosító vagy öngyilkossági gondolatokkal.
* Ha a Sertraline Pfizer szedését követően nyugtalanságot érez, és nem bír egy helyben ülve vagy állva maradni. Mondja el kezelőorvosának, ha nyugtalanságot kezd érezni.
* Ha Önnek epilepsziás görcsrohama van.
* Ha mániás fázisban van (lásd 2. pont „Figyelmeztetések és óvintézkedések”).

Felnőtteknél a következő mellékhatásokat észlelték a klinikai vizsgálatok során.

Nagyon gyakori (10 beteg közül 1-nél többet érinthet):
Álmatlanság, szédülés, álmosság, fejfájás, hasmenés, hányinger, szájszárazság, ejakulációs zavar, fáradtság.

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
* torokfájás, étvágytalanság, étvágynövekedés
* depresszió, szokatlan érzések, rémálmok, szorongás, izgatottság, ingerlékenység, csökkent szexuális érdeklődés, fogcsikorgatás
* zsibbadás és bizsergés, remegés, izommerevség, rendellenes ízérzékelés, figyelemzavar
* látászavar, fülcsengés
* szívdobogásérzés, hőhullámok, ásítozás
* hasi fájdalom, hányás, székrekedés, emésztési zavar, bélgázosság
* kiütés, fokozott izzadás, izomfájdalom, a hímvessző merevedési zavara (erektilis diszfunkció), mellkasi fájdalom
* ízületi fájdalom
* rossz közérzet

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
* légúti fertőzés, orrfolyás
* túlérzékenység
* alacsony pajzsmirigyhormonszintek
* hallucinációk, kóros jókedv, közönyösség, gondolkodási zavar, agresszió
* görcsrohamok, akaratlan izom-összehúzódások, mozgáskoordinácós zavar, sok mozgás, emlékezetkiesés, csökkent tapintásérzékelés, beszédzavar, felálláskor szédülés, ájulás, migrén
* kitágult pupillák
* fülfájás, szapora szívverés, magas vérnyomás, bőrpír
* nehézlégzés, esetleg sípoló légzés, légszomj, orrvérzés
* nyelőcsőgyulladás, nyelészavar, aranyér, fokozott nyáltermelés, nyelvbetegség, böfögés
* szemduzzanat, pontszerű bevérzések (lila pontok) a bőrön, püffedt arc, hajhullás, hideg verejték, száraz bőr, csalánkiütés, viszketés
* csont-ízületi gyulladás, izomgyengeség, hátfájás, izomrángások
* éjszakai vizelés, vizelési képtelenség, a vizelet mennyiségének megnövekedése, a vizelés gyakoriságának megnövekedése, vizelési problémák, vizelettartási zavar
* hüvelyi vérzés, szexuális zavar, női szexuális zavar, rendszertelen menstruáció, lábdagadás, hidegrázás, láz, gyengeség, szomjúság, emelkedett májenzimszintek, súlycsökkenés, súlygyarapodás

Ritka (1000  beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
* bélproblémák, fülfertőzés, rosszindulatú daganatos megbetegedés, megduzzadt nyirokcsomók, magas koleszterinszint, alacsony vércukorszint
* stressz vagy érzelmek által kiváltott testi tünetek, gyógyszerfüggőség, pszichózis, paranoia (üldözési téveszme), öngyilkossági gondolatok, alvajárás, korai magömlés
* súlyos allergiás reakció
* kóma, rendellenes mozgások, mozgási nehézség, fokozott tapintási érzékelés, érzészavar
* zöldhályog, a könnyelválasztás zavarai, sötét pontok megjelenése a látótérben, kettős látás, a szem fényérzékenysége, szembevérzés
* a vércukorszint-szabályozás zavarai (diabétesz)
* szívroham, lassú szívverés, egyéb szívbetegségek, rossz vérkeringés a végtagokban (a kezekben és a lábakban), gégegörcs, szapora légvétel, alacsony légvételszám, hangképzési zavar, csuklás
* véres széklet, a szájüreg gyulladása, a nyelv kisebesedése, fogbetegségek, nyelvbetegségek, a száj kisebesedése, májműködési zavarok
* hólyagos bőrbetegség, szőrtüsző-gyulladás, a szőr szerkezetének rendellenessége, a bőr rendellenes szaga, csontbetegségek
* csökkent vizeletkiválasztás, vizeletindítási nehézség, véres vizelet
* nagy mennyiségű hüvelyi vérzés, száraz hüvely, vörös és fájdalmas hímvessző és fityma, hüvelyi folyás, hosszantartó, fájdalmas merevedés, az emlő váladékozása
* sérv, a gyógyszerek tolerálhatóságának csökkenése, járási nehézség, spermarendellenesség, a vér koleszterinszintjének megemelkedése, sérülés, értágító eljárások szükségessége
* Öngyilkossági gondolatokat és öngyilkossági viselkedést jelentettek a szertralin-kezelés alatt vagy közvetlenül a kezelés abbahagyását követően (lásd 2. pont).

A szertralin forgalomba hozatalát követően jelentett mellékhatások:
* fehérvérsejtszám-csökkenés, vérlemezkeszám-csökkenés, hormonzavarok, alacsony vérnátriumszint, emelkedett vércukorszintek
* kóros álmok, öngyilkossági magatartás
* izommozgások zavara (mint sok mozgás, izommerevség, járási nehézség, izomfeszülés, izomgörcsök és akaratlan izommozgások), hirtelen súlyos fejfájás (ami jele lehet egy súlyos állapotnak, ami reverzibilis cerebrális vazokonstrikció szindrómaként (RCVS) ismert)
* látászavar, egyenlőtlen tágasságú pupillák, vérzészavarok (mint gyomorvérzés), a tüdőszövet fokozatosan előrehaladó heges átalakulása (intersticiális tüdőbetegség), hasnyálmirigy-gyulladás, súlyos májműködési zavar, a szem és a bőr sárgasága
* bőrduzzanat, fényérzékenységi bőrreakciók, izomgörcsök, emlőmegnagyobbodás, kóros laboratóriumi vizsgálati eredmények, véralvadási zavar, ágybavizelés
* ájulásérzés, ájulás, vagy kellemetlen mellkasi érzés; ezek a szív elektromos tevékenységében bekövetkezett változások (elektrokardiogramon látható) vagy szívritmuszavar jelei lehetnek.

További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél:
Klinikai vizsgálatokban a gyermekeknél és serdülőknél észlelt mellékhatások általában a felnőttekéhez hasonlóak (lásd fent) voltak. A gyermekeknél és serdülőknél észlelt leggyakoribb mellékhatások a fejfájás, az alvászavar, a hasmenés és a hányinger voltak.

Tünetek, melyek a kezelés abbahagyásakor jelentkezhetnek
Ha hirtelen hagyja abba ennek a gyógyszernek a szedését, mellékhatások jelentkezhetnek, mint szédülés, zsibbadás, alvászavarok, izgatottság vagy szorongás, fejfájás, hányinger, hányás és remegés (lásd 3. pont, „Ha idő előtt abbahagyja a Sertraline Pfizer szedését”).

Az ilyen típusú gyógyszereket szedő betegeknél a csonttörések nagyobb kockázatát figyelték meg.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa
kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell a Sertraline Pfizer-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30oC-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Sertraline Pfizer
- A készítmény hatóanyaga 50 mg szertralinnal egyenértékű szertralin-hidroklorid filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát (E341), mikrokristályos cellulóz (E460), hidroxipropilcellulóz (E463), karboximetilkeményítő-nátrium (A típusú), magnézium-sztearát (E572), hipromellóz 2910/3cP (E464), hipromellóz 2910/5cP (E464), titán-dioxid (E171), makrogol 400 (E1521), makrogol 6000 (E1521) és poliszorbát 80 (E433).

Milyen a Sertraline Pfizer külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér, hosszúkás, egyik oldalán "ZLT-50" jelzéssel és bemetszéssel, másik oldalán "PFIZER" kódjelzéssel ellátott 10,3 x 4,2 mm-es filmtabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 98, 100, 200, 294, 300 vagy 500 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Pfizer Kft.
1123 Budapest
Alkotás u. 53.

A gyártó:
Haupt Pharma Latina S.r.l.
S.S. 156 Km 50,
04100 Borgo San Michele, Latina
Olaszország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 
Ausztria, Norvégia, Svédország Sertralin Pfizer
Görögország Inivon
Franciaország, Magyarország, Írország, Hollandia Sertraline Pfizer
Olaszország Tatig
Spanyolország Sertralina Pharmacia
Nagy-Britannia Sertraline Hydrochloride


OGYI-T-21531/01        (Sertraline Pfizer 50 mg filmtabletta, 7×)
OGYI-T-21531/02        (Sertraline Pfizer 50 mg filmtabletta, 28×)
OGYI-T-21531/03        (Sertraline Pfizer 50 mg filmtabletta, 98×)


A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. november


Forrás: www.ogyei.gov.hu

Forrás : https://stresszdoktor.hu