Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Rövid drogkalauzRÖVID DROGKALAUZ

Amy Winehouse a droghasználat elkezdése előtt és évekkel az után
Amy Winehouse a droghasználat elkezdése előtt és évekkel az után


(fejlesztés, rendezés alatt)

Az alkoholfüggő és/vagy a drogfogyasztó személyek - ma még sajnos - gyakran túl sokáig halogatják a segítségkérést és ezzel kockáztatják maradványtünetek nélküli, teljes gyógyulásukat. De nem csak ők szenvednek. Megszenvedi a droghasználatot rajtuk kívül a család (ahonnan jöttek, amit alapítottak), házastársuk, gyermekeik a megszületettek és azok is, akik a droghasználat miatt már, soha nem születnek meg…

A droghasználat hatással van a testre és a lélekre (agyra) egyaránt. Néha örökre, végérvényesen (drog indukálta krónikus depresszió, drog indukálta krónikus schizofrénia, drog indukálta demencia, stb.).

Az alábbiakban az amerikai internetes szakmai oldalak (pl.: National Institute on Drug Abuse) alapján, rövid áttekintést nyújtunk a legelterjedtebb legális és illegális kábítószerek (pszichoaktív vagy tudatmódosító szerek) használatának következményeiről.

A tolerancia, majd a kialakuló pszichés és fizikai függőség (dependencia) mellett az egyes kábítószerek használatához igénybe vett eszközök által terjesztett fertőzések is igen nagy veszélyt jelentenek. Elég egy bulin egyszer kísértébe esni (közös tűhasználat) és máris megtörténhet a baj.

Köztudott, hogy az intravénás tűhasználók körében fokozott a HIV/AIDS és a hepatitisz (májgyulladás) fertőzések kockázata, de arról már kevesebben tudnak, hogy a por alakú, „szippantós” kábítószerek használata - a nyálkahártya sérülések miatt - szintén HCV (hepatitisz C vírus) fertőzés forrása lehet.


I. KÖZPONTI IDEGRENDSZERI DEPRESSZÁNSOK

Olyan hatóanyagok, amik elnyomják a központi idegrendszer működését, ezzel nyugtatást (szedálást), izomlazítást (izom relaxáció), és álmosságot képesek előidézni.


ALKOHOL
Az (etil)alkohol pl. a sörben, borban és rövid italokban található, az élesztő, a cukrok és a keményítők erjedése révén keletkezett mérgező anyag. Gyorsan felszívódik a szájból, a gyomorból és a vékonybélből a véráramba, onnan aztán az agyba jut, amelynek különböző területein fejti ki hatását.

Igazi „kapudrog”. Túlzott bevitelének számos negatív következménye lehet:

elkent beszéd
homályos látás
gátlástalanság
romló mozgás koordináció
émelygés, hányinger
eszméletlenség
fulladásos v. kihűléses halál

Az alkohol az alkoholt fogyasztó legtöbb szervét előbb-utóbb megtámadja, sőt, ha terhes nő alkoholizál, a testéből a magzat keringésébe átkerülő alkohol ártalmas a fejlődő magzatnak is. Amikor egy nő terhesen rendszeresen és/vagy nagymértékben alkoholt fogyaszt, ezzel számos, súlyos  egészségügyi problémát okozhat a születendő babának. ezek közül a legfontosabbak:

Megszületéskor (újszülött korban):

Alacsony születési súly.
Evési és alvási zavarok.
Látás, hallás, mozgászavar.
Fejlődésbeli elmaradás.

A fejlődése során:

Megértési, tanulási problémák. (Sokszor hiába beszél majd neki.)
Speciális fejlesztési igényű gyermekké válhat.
Beilleszkedési, alkalmazkodási zavarok.
Gyermekkorában v. fiatal felnőttként neki is nagyobb valószínűséggel lesz drogproblémája.
Lehet, hogy soha nem lesz képes önálló életvitelre.

A részegség, mely tulajdonképpen alkoholmérgezés, megváltoztatja a gondolkodást, észlelést, mozgást, csökkenti a kockázat becslést és a szorongást, „bátrabbá”, kritikátlanabbá, felelőtlenebbé teszi az alkohol ivót. Bizonyos - egyénileg különböző - mértékű alkohol mennyiség elfogyasztása után ezért nem tudják a korábban, még józanul kitűzött kontrollt, mértéket tartani. Az alkohol rendszeres és nagymértékű fogyasztása árt a személyes kapcsolatoknak és a munkaképességnek egyaránt.

A rendszeresen nagymértékű ivás növeli többek között egyes rosszindulatú daganatos betegségek (pl.: száj és fejnyaki-, tüdő-, vese-, hólyag- és gyomorrák), a stroke és a májcirrózis kockázatát. Az alkoholizmus fő jellemzői alapján könnyen diagnosztizálható betegség. Ezek: az alkoholfüggőség, a megvonási tünetek, és a saját eszközökkel, az alkohol beteg önszántából már kontrollálhatatlan ivásvágy.

BARBITURÁTOK

A barbiturát típusú altatók Magyarországon sajnos még mindig kaphatóak receptre, holott használatukkor a hozzászokás (önkéntes dózis emelés) és a barbiturát-mérgezés veszélye igen nagy. Annak idején, évtizedekkel ezelőtt  ezeket váltották le az akkor modernnek számító benzodiazepin típusú (BZD) szorongáscsökkentők és altatók.

Barbiturátok mellékhatásai:

aluszékonyság
émelygés/szédülés
motiváció hiány
szexuális késztetések csökkenése
szabálytalan menstruáció
szédülés
kóma
halál


BZD-szerek

Számos vényköteles altató-, és nyugtatószer (BZD), fájdalomcsillapító, ill. más gyógyszer alkalmas kábítószerként, illetve stimulánsként való használatra, amennyiben nem az előírt módon, ideig, illetve adagolásban alkalmazzák.

A vényre kapható gyógyszerekkel való visszaélés semmivel sem jár kisebb egészségi kockázatokkal, mint az illegális szerek használata. Pl.: rászokás (függőség), megvonási tünetek, párkapcsolati zavar, személyiség-torzulás, depresszió, májkárosodás, stb.

ROHYPNOL

Rohypnol (kémiai elnevezése - flunitrazepam) központi idegrendszeri depresszáns hatása, kb. tízszer (!) olyan erős, mint a diazepamé (Seduxen). Kémiailag a benzodiazepinek (BZD) családjába tartozik, oda, ahova az Elenium, Seduxen, Xanax, Frontin, Rivotril, stb.

Gyors rosszullétet majd eszméletvesztést okozó hatását gyakran nemi erőszak elkövetéséhez használják, amikor a kiszemelt áldozat italába észrevétlenül belecsempészik a Rohypnol tablettát.


GHB

GHB, vagy gamma-hidroxi-vajsav, bár központi idegrendszeri depresszáns, néha mégis hallucinációkat okoz. Általában kissé sós ízű, tiszta folyadék formájában állítják elő, de előfordul tabletta formájában is, amely aztán bármiféle folyadékban gyorsan és láthatatlanul oldódik.


KETAMIN

Ketamint, vagy ketamin hidrokloridot elsősorban az állatorvoslásban (!) használják érzéstelenítőként.

Mellékhatásai:

krónikus depresszió
magas vérnyomás
izom merevség
légzőszervi distressz
bénulás (paralízis)
szélütés
szívroham

OPIÁTOK

Az opiátok a mákból kivont központi idegrendszeri depresszánsok.

Leggyakoribb változatai:

1. Heroin
2. Ópium
3. Morfium
4. Kodein
1. HEROIN
Kifejezetten addiktív szer, morfinból állítják elő. Általában fehér vagy barna por alakjában, vagy feketés ragacsos masszaként fordul elő. Befecskendezik, beszívják vagy elszívják.

Utcai nevei: cukor, fehér cukor, hercsi, hernyó, háeresz, nyalóka, stb.

Hatásai: Rövid távon eufóriát és zavaros gondolkodást eredményez, később éber és álmatag szakaszok váltják egymást. A heroin rontja a légzésfunkciót, gátolja a légzőközpont működését, így akár halálos is lehet („aranylövés”).

Az intravénás tűhasználók körében fokozott a HIV/AIDS és a hepatitisz fertőzések veszélye, különösen azoknál, akik a heroint valaki más tűjét használva próbálják ki.


II. TELJESÍTMÉNYNÖVELŐ SZEREK


ANABOLIKUS SZTEROIDOK

A legtöbb anabolikus szteroid a tesztoszteronhoz hasonló, de szintetikus anyag. Szájon át vagy injektálva alkalmazzák. Elsősorban az izomtömeg növelésére, a testkép, és önértékelés fokozására, versengésre használják. Túlzott használatuk súlyos, sok esetben visszafordíthatatlan egészségkárosodáshoz vezet.

Az anabolikus szteroid használat hosszútávú következményei:

kopaszság
sterilitás (nemzőképesség zavara)
agykárosodás
véralvadási zavar
vízvisszatartás
magas vérnyomás
rossz koleszterin értékének emelkedése
májgyulladás (sárgaság), majd májtumor
szem fertőzések
vesebetegség
krónikus depresszió
memória problémák
érdeklődés elveszítése
nagyon agresszív, néha gyilkos indulatok.

Férfiaknál: a kívülről bevitt tesztoszteron hatású anabolikus szteroidok, visszaszorítják a test saját tesztoszteron termelését, ezért zsugorodnak (!) a herék, férfi meddőség, mellnövekedés alakul ki.

Nőknél viszont a kívülről bevitt tesztoszteron hatására, megbomlik a női-férfi hormonok egyensúlya az utóbbiak javára. Emiatt az anabolikus szteroidokat használó nők teste férfiasan átalakul. Következményei: nagyobb izomtömeg, arcszőrzet, menstruációs problémák, férfiakra jellemző kopaszodás és mélyebb hang.INHALÁNSOK

Belélegezhető vegyi anyagok, amelyeket a használó tudatmódosító hatása miatt szív be. Ilyen hatásúak lehetnek egyes közönséges háztartási ragasztók is.

Utcai nevei: racsi, szipu, stb.

Hatásai: Az alkoholmámorhoz hasonló gyors hatása van, később érzékvesztést, öntudatvesztést eredményez. Hosszabb távon visszafordíthatatlan károsodásokat is okozhat, hallásvesztést, végtagi görcsöket, központi idegrendszeri vagy agyi károsodást, fiatalkori elbutulást, csontvelő-károsodást. Belélegzésük szívleállással vagy fulladással is végződhet.


KOKAIN

A kokain erősen addiktív, a központi idegrendszert stimuláló szer. Szippantják, befecskendezik vagy elszívják. Az ún. crack kokain kristály alakú, ezt általában elszívják.

Utcai nevei: hó, fehér hó, kokó, koksz, por, stb.

Hatásai: a kokaintól használója átmenetileg feldobódik, felpörög, energikusnak érzi magát. A drog ezen kívül: emeli a testhőmérsékletet, a pulzusszámot és a vérnyomást. A használóknál megnő a szívroham, a pánikroham, a légzőszervi elégtelenség, a stroke kockázata. Ritka esetekben első használatkor hirtelen szívhalál is bekövetkezhet.

A kokain használat mellékhatásai:

tág pupillák
szapora pulzus
émelygés, hányinger
elmezavar (pszichózis)
félelem, paranoia
veseelégtelenség
görcsrohamok
szélütés
halál

A hatások szintje és hossza attól függenek, hogy a kokaint hogyan használják.

Hatáskezdet Hatástartam
Felszíváskor 1 perc 20-40 perc
Befecskendezve 1-5 másodperc 15-20 perc
Elszívva változó 05-15 perc


III. HALLUCINOGÉNEK


Azok a kábítószerek tartoznak ebbe a csoportba, amelyek téves-észrevevéseket (illúziókat, hallucinációkat) és másodlagosan gyakran téveszméket okoznak. A reális ítélőképesség sokszor örökre meggyengül.

LSD
Az LSD eltorzítja a realitás érzékelését, a hallucinációkat, pánikrohamokat okozhat. Tabletta, kapszula, folyadék vagy papír (bélyeg) formájában van illegális forgalomban.

Utcai nevei: acid, bélyeg, lecsó, trip, stb.

A LSD használatának testi következményei:

tág pupillák
szélsőséges izzadás
testhőmérséklet emelkedés
szapora szívverés
magas vérnyomás
álmatlanság
étvágy csökkenés
fogyás
remegés test szerte
émelygés
görcsrohamok

Az LSD használat pszichés következményei kiszámíthatatlanok. Egy „utazás” akár 12 órán át is tarthat.

Leggyakoribb következményei:

élénk hallucinációk
félelemérzet
téveseszmék
érzések keveredése (pl.:  zene látása, színek hallása)
megváltozott idő észlelés

HALLUCINOGÉN GOMBÁK (pszilocibin)

A hallucinogén gombák erejétől és tisztaságától függően a használat negatív következményei igen különbözőek:

gyomor fájdalmak
szapora pulzus
émelygés, hányinger
hasmenés
mentális betegségek (szorongás, pánik rohamok)
visszapergetések (flasback)
csökkent ítélőképesség

PCP

A PCP-t több formában állítják elő:

kristályos por
színes por
oldat
tabletták
kapszulákTHC (marihuána, kannabisz)

A THC (tetra-hidro-kannabinol) a marihuánában lévő pszichotrop vegyület. A marihuána a leggyakrabban használt illegális drog, melyet a Cannabis sativa nevű kender fajta szárított részeiből állítjanak elő.

Vizsgálatokkal már 2006-ban igazolták, hogy amennyiben az anya marihuánás cigarettát szív terhessége korai szakaszában, sőt már a fogamzás idején, úgy nem biztosított az embrió zavartalan és biztonságos útja a petefészekből a méhbe, ami korai vetéléshez vezethet. Terhesség alatti használata ezenkívül az anya és magzata életét veszélyeztető preeklampszia (magas vérnyomás + fehérje vizelés azaz proteinuria) kialakulásához is vezethet.

Utcai nevei: fű, gandzsa, csoki, gyep, mariska, stb.

Hatásai: rövidtávon eufóriát, érzékelési zavarokat, hosszabb távon viszont emlékezetromlást okoz, nehezíti a gondolkodást és a problémamegoldást.


MDMA (Extasy)

Szintetikus drog, stimuláns és pszichoaktív tulajdonságokkal. Kapszula vagy tabletta formájában használják.

Utcai nevei: eki, E, eksz, bogyó, bohóc, stb.

Hatásai: rövidtávon pszichostimuláns, érzelmességet, az érzékelés kibővülését okozza és növeli a fizikai energiát. Egyéb hatásai: émelygés, hidegrázás, verítékezés, fogcsikorgatás, izomgörcsök, látászavarok. Rontja a szervezet hőszabályzó képességét, így ritkán halálhoz is vezethet.


METAMFETAMIN

Igen nagymértékben addiktív stimuláns, közeli rokona az amfetaminnak. A központi idegrendszert károsítja, fehér, szagtalan, keserű por, szájon át, szippantva vagy befecskendezve használják.

Utcai nevei: speed, gyors, spinyó, jég, kristály, stb.

Hatásai: fokozza az éberséget és a fizikai aktivitást, szapora szívverést, szívritmuszavart okoz, emeli a vérnyomást és a test hőt. Hosszú távon hangulati zavarokat, és súlyos fogproblémákat okoz. A tűt használóknál megnő a HIV/AIDS és a hepatitisz (májgyulladás) veszélye.


NIKOTIN

A világszerte elterjedt dohányzás miatt a nikotin talán a leggyakrabban használt pszichoaktív szer. Igen addiktív, és számos, egyébként megelőzhető, elkerülhető súlyos betegség oka. A tüdőrákoknak például a 90 százalékáért felelős.

Hatásai: a nikotin igen addiktív, nagyon könnyen alakít ki függőséget, főleg az erre genetikailag is hajlamosabb emberekben. A cigaretta füstben levő számos mérgező anyag a tüdőrák, a tüdőtágulás és a krónikus hörgőbetegségek okozója lehet, a szénmonoxid szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Terhesség alatti rendszeres használata többek között vetélést, koraszülést okoz, vagy a magzat alacsony születési súlyát eredményezheti.

PCP (fenciklidin)

Szintetikus drog, tabletta, kapszula vagy fehér, illetve színes por alakjában kerül forgalomba. Szippantják, szívják, vagy szájon át használják. Az 1950-es években fejlesztették ki intravénás érzéstelenítésre. Emberi felhasználásra végül nem törzskönyvezték, mert a klinikai vizsgálatok során negatív pszichés hatásokat észleltek.

Utcai nevei: angyalpor, ózon, stb.

Hatásai: A PCP ún. disszociatív drog, torzítja a látást, hallást, és elszigeteltség érzetét kelti. A használót számos kellemetlen pszichés hatás érheti, a tünetek hasonlítanak a skizofrénia tüneteihez, téves eszmék, hallucinációk, gondolkodási zavarok, nagymérvű szorongás.


PARTIDROGOK

A partidrogokat általában a tizenévesek és fiatal felnőttek használják klubokban, éjszakai szórakozóhelyeken, partikon. Ismert partidrogok a GHB, a Rohypnol, a ketamin, stb.

Utcai nevei: gina, likvid ex, gé, ilonka, ica, zsuzsi, stb.

Hatásai: A partidrogoknak sokféle hatása lehet, a ketamin az érzékelést torzítja, elszigeteltség érzetét kelti, míg a GBH és a Rohypnol inkább nyugtató hatású. A GBH túladagolása kómához, rohamokhoz vezethet. A Rohypnol használata is emlékezetkieséssel jár, míg alkohollal keverve akár halálos is lehet. A ketamin nagy dózisban delíriumot és amnéziát okoz.


Források: National Institute on Drug Abuse (NIDA) - www.drugabuse.gov (stb.)
+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

koronavirus.gov.hu | nnk.gov.hu | 06 80 277 455 és 456

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2212 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1172 szavazat (30%)
3892 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb