Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Rosszul és keveset alszunkROSSZUL ÉS KEVESET ALSZUNK

 
Rosszul és keveset alszunk - alvásprobléma, alváshiány, alvászavar, alvás, alvásmedicina


Rosszul alszunk és nem eleget. Az alvás világnapján ismertetett két magyarországi felmérés is megerősíti, hogy a hazai alvásállapotunk kedvezőtlenebb a nemzetközi felmérésekben ismert adatokénál. A kisszámú, ám nemzetközileg is elismert hazai alvásgyógyítókat az emberek többsége – még súlyos panaszok esetén is – ritkábban keresi fel, sokan nem is tudnak ilyen lehetőségekről, sőt arról sem, hogy a nyugtalan, nem pihentető alvásuk mögött valamilyen alvászavar vagy alvásbetegség húzódik.


Magyarország második alkalommal csatlakozik a World Sleep Day – Alvás Világnapja nemzetközi eseményeihez. A legújabb hazai egészségügyi honlap, a Napidoktor szervezésében ismert magyar alvás szakemberek a Symbol „alvás termében” elmondták: a megfelelő alvás krónikus, hosszan tartó hiánya számos betegség oka és következménye, közvetlen kapcsolatban van a mindennapi munkavégzéssel, és meghatározza az emberek életminőségét és az életkor hosszát. Az alvással kapcsolatos gondok az emberek 45%-ának a tevékenységét befolyásolják negatívan.

A legújabb – 2009–2010. évi – magyarországi munkahelyi alvásfelmérés szerint, melyben ezer felnőtt munkavállaló alvási szokásait vizsgálták, megállapítja: alvási gondokkal hosszabb idő óta együtt élők aránya a megkérdezettek majd felénél (46%) jellemző. Hetente legkevesebb három alkalommal nem alszik jól 34%, és 15%-ának vannak munkavégzési gondjai az álmosság miatt. Alvásproblémáival a válaszadók 79%-a nem fordul orvoshoz. A Benyovszky Orvosi Központ által végzett felmérés célja, hogy néhány éven belül elkészülhessen Magyarország, majd nemzetközi összefogással Európa alvástérképe.

Az orvosi felmérés eredményeit erősíti az az internetes felmérés is (18 565 válaszadó), melyet a Naturhome a Napidoktor internetes portál segítségével fejezett be a napokban. A tavaly indult felmérés (melyben 6631-en vettek részt), adataival összevetve: emelkedett a kialvatlanságtól szenvedők száma – a válaszadók 72%-a ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 25% ébred gyakorta pihenten, és csupán 3%-uk számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással.

A tavalyi évhez képest később fekszünk és korábban kelünk, kevesebbet alszunk – hétköznap minden második ember (56%) fekszik 21–23 óra között, 8% 21 óra előtt, és 36% tér nyugovóra 23 óra után. Továbbra is komoly probléma a napközben jelentkező álmosság, mely a válaszadók 90%-át érinti, és közülük 41% szenved naponta többször a rátörő álmosságtól, fáradtságtól. Az előző évhez képest emelkedett az állandó alvásproblémával küzdők aránya, minden 4. ember számára (23%) okoz komoly gondot az el-, illetve átalvás, és a megkérdezettek 48%-a számolt be időszakos alvásproblémáról. Külön figyelmet érdemel a tizenévesek alvási szokásainak vizsgálata során kapott megdöbbentő adat: a fiatalok 81% érzi úgy, hogy nem alszik eleget, és 77%-uk ébred reggelente fáradtan, leverten. A tinik 49%-a küzd időszakosan alvásproblémákkal, és további 15%-uk számol be állandó vagy visszatérő alvászavarról. A magyarországi felmérések adatai a jelenleg ismert nemzetközi (európai) általános alvásállapotnál kedvezőtlenebbek.

A rossz alvás a napi teljesítménycsökkenés mellett összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, az immunrendszer gyengülésével, és számos pszichikai kórral, mint a depresszióval vagy a szorongással. A rosszul alvó ember hétszer nagyobb kockázattal van kitéve az esetleg súlyos következményekkel járó, vagy halállal végződő balesetnek, mint a jól alvó.

Az alvásért elsősorban mindenki saját maga tehet: a körülmények megfelelő megválasztásával, az életmódjával, és ha beteg, akkor azzal, hogy mielőbb gyógyító megoldást keres alvászavarai megszüntetésére. A hazai alvásorvoslás színvonala magas, az elmúlt években alakult új somnocenterek, alváslaboratóriumok már rendelkeznek az európai orvosi minősítési akkreditációval.


ALUDJ JÓL ÉS MARADJ EGÉSZSÉGES!

Dr. Novák Márta, egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Alvásmedicina Munkacsoport és az I. Belgyógyászati Klinikán működő Alvásdiagnosztikai Laboratórium vezetője szerint „az elégtelen alvásnak akár végezetes következményei lehetnek, kapcsolat mutatható ki az alváshiány, egyes alvászavarok és a következményes betegségek valamint a megnövekedett halálozási esély között”.

Az Alvás Világnapja rendezését az Alvásmedicina Világszervezete kezdeményezte a tavaszi óraátállításhoz kapcsolódóan. Céljuk, hogy az egész világon felhívják a figyelmet az alvás fontosságára. Idén március 19-én ünnepeltük „Aludj jól és maradj egészséges!”-mottóval. A Semmelweis Egyetemen működő Alváshálózat tudományos ülést szervezett a világnap alkalmából, ahol a szakértők megvitatták az alvászavarok megelőzésének, felismerésének és kezelésének legfontosabb szempontjait, a legfrissebb hazai kutatási eredményeket és klinikai tapasztalatokat.

Az alvásgyógyítás, az alvásmedicina egy viszonylag új tudományág, világszerte is csak néhány évtizedes múltra tekint vissza. Az alvási problémák egyik formája a kialvatlanság. Inszomnia esetén megnő a hangulatzavarok, szorongásos tünetek, alkoholizmus vagy öngyilkosság kockázata. Okozhat munkaképesség-csökkenést, de a közúti balesetek kockázatát is növeli. Az alvásfüggő légzészavarok (hangos horkolással járó légzésszünetek, úgynevezett apnoék) alkotják a problémák másik nagy csoportját. Ebben az esetben megugrik a magas vérnyomás, a stroke és az infarktus kockázata, rontja a cukor-anyagcserét, de okozhat depressziós tüneteket, memória és koncentrációs zavarokat, szexuális zavarokat is, tehát jelentős egészségi rizikófaktornak számít. A horkolás mellett fő tünete a nappali álmosság. Az alvási apnoe a felnőtt lakosság 4–10%-át érintheti, idősebb korban gyakorisága még magasabb.

Egyre több kutatás utal arra, hogy a fenti problémák már serdülő- és gyermekkorban is jelentkeznek. Bár sokan nem gondolnák, az alvászavarok előfordulása már a 2–8 éves korosztályban 10–12%, és ez az arány az életkorral növekszik. Az alvási problémák már gyermekkorban számos betegségnek, kórállapotnak állhatnak a hátterében. Az alvászavar szerepet játszhat a magas vérnyomás kialakulásában, a szív izomzatának kóros megvastagodásában és ritkán egyéb súlyos szív- és érrendszeri elváltozásokban. Alvási zavarok állhatnak a gyermekkori hiperaktivitás, tanulási zavarok, viselkedési problémák, nappali álmosság, figyelemzavarok hátterében. Számos gyermeket érint az éjszakai bevizelés, a fejfájás, táplálkozási zavar, amelynek egyik oka szintén alvászavar lehet.

Idősek esetében gyakran az orvosok sem ismerik fel azt a biológiai és pszichés ártalmat, amit az elégtelen alvás okoz. Sokan gondolják, hogy az idős embereknek kevesebb alvásra van szükségük, illetve hogy az is rendben van, ha többet alszanak az átlagosnál. Ez tévhit: az alvás pihentető, regeneráló funkciója az egészséges öregedés egyik alapvető feltétele.

Az időskori alvászavarok gyakorisága egyébként meghökkentően magas. A 65 éven felüli korosztályban minden 3. személy rossz alvónak tartja magát, és 40%-uk altatót szed. Ha hozzávesszük, hogy az idős népesség aránya világszerte folyamatosan és jelentősen nő, és a romló külső (pl. anyagi) körülmények kifejezetten kedveznek alvászavarral (is) járó pszichés betegségeknek (pl. depressziónak), még rosszabb a helyzet.

Az alvászavarok szűrése, megelőzése és kezelése gyakran az alapellátásban, a családorvosi rendelőben kezdődik, és szükség esetén a beteg szakirányú ellátásra utalható szakorvosokhoz vagy alvásrendelésekre. Az alvásmedicina multidiszciplináris terület, tüdőgyógyászok, ideggyógyászok, pszichiáterek, belgyógyászok, fül-orr-gégészek, családorvosok, gyermekgyógyászok, fogorvosok foglalkoznak vele. Hazánkban egyedülálló módon, a Semmelweis Egyetemen már évek óta zajlik egy választható „Alvásmedicina”-kurzus mind magyar, mind angol nyelven, mely igen népszerű a hallgatók körében. Remélhetőleg ez is hozzájárul majd hosszú távon a magyar lakosság alvászavarainak megelőzéséhez és kezeléséhez, de alapvetően lényeges a lakosság egészségnevelése.
orvosilapok.hu/magyar-orvos - 2010.05.10.

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
megtanítja Önmagán segíteni
.

30 286 2097
H-P: 08-19

22 eFt/óra + ÁFA

Kokárdák, kokárda-sor

- ♦ -

Volodimir Zelenszkij
A nép (titkos)szolgája,
akit az ukrán nép nyakára ültettek titkosszolgák, hogy
a nép szolgálja.
 
Budapest 1944 - angolszász (amerikai és angol) bombázés után

- ♦ -


Gender, kender... - egy tőről fakad.


Még, hogy a nem csak társadalmi kreálmány.
Megbeszéltétek ezt a csődörrel, kakassal,
bikával, kossal, kandisznóval és párjaikkal is?!


- ♦ -

Holmes-Rahe Életesemény (Stresszor) Skála
 

Melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?

Melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok ALTATÓ elhagyásra! Csak az olvasson tovább, aki már felismerte, vagy erősen gyanítja, hogy sajnos altató-függővé vált Szóval: melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?
Andante (zaleplon)
4 szavazat (1%)
Dormicum (midazolám, BZD)
30 szavazat (7%)
Edluar (zolpidem)
3 szavazat (1%)
Eunoctin (nitrazepam, BZD)
15 szavazat (3%)
Gerodorm (cinolazepám, BZD)
60 szavazat (13%)
Hypnogen (zolpidem)
10 szavazat (2%)
Imovane (zopiklon)
17 szavazat (4%)
Sanval (zolpidem)
89 szavazat (20%)
Signopam (temazepam, BZD)
5 szavazat (1%)
Somnogen (zolpidem)
4 szavazat (1%)
Somnol (zopiklon)
15 szavazat (3%)
Stilnox (zolpidem)
67 szavazat (15%)
Zolep (zolpidem)
21 szavazat (5%)
Zolpidem-Ratiopharm (zolpidem)
23 szavazat (5%)
Zolpidem Vitabalans (zolpidem)
4 szavazat (1%)
Zolsana (zolpidem)
53 szavazat (12%)
Zopigen (zopiklon)
28 szavazat (6%)
Zopitidin (zopiklon)
6 szavazat (1%)
454 szavazat összesen

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Kariko KataWIN

Nobel Prize - Kariko KataWIN

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb