Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Prozac oldat betegtájékoztató - 2016.04.


Prozac 20 mg/5 ml belsőleges oldat


fluoxetin


Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.


♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma


1.  Milyen típusú gyógyszer a Prozac és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.  Tudnivalók a Prozac szedése előtt
3.  Hogyan kell szedni a Prozac-ot?
4.  Lehetséges mellékhatások
5.  Hogyan kell a Prozac-ot tárolni?
6.  A csomagolás tartalma és egyéb információk1. Milyen típusú gyógyszer a Prozac és milyen betegségek esetén alkalmazható?


A Prozac     20 mg/5 ml belsőleges oldat fluoxetin hatóanyagot tartalmaz, ami az ún. szelektív szerotoninvisszavételgátló depresszióellenes gyógyszerek közé tartozik.
 
 A készítmény a következő betegségek kezelésére alkalmazható

Felnőttek
♦  Major depressziós epizódok
♦  Obszesszív-kompulzív (kényszer) betegség
♦  Bulimia nervosa:
A Prozac-ot a pszichoterápia kiegészítéseként használják a falási rohamok és hashajtási tevékenység csökkentésére.

8 éves és annál idősebb gyermekek és serdülők

♦  Mérsékelt, ill súlyos major depressziós epizódok, amennyiben a depresszió nem reagál a pszichoterápiára 4-6 konzultációt követően. Mérsékelt vagy súlyos depresszióban szenvedő gyermek vagy fiatal részére a Prozac csak a pszichoterápiával együtt alkalmazva javallt.

Hogyan hat a Prozac?
 
Minden ember agyában van egy szerotonin nevű anyag. Depresszióban vagy kényszerbetegségben vagy bulimia nervosa-ban szenvedő emberek szerotonin szintje alacsonyabb, mint másoké. Nem teljesen ismert, hogy hogyan hat a Prozac és a többi szelektív szerotonin-visszavétel-gátló, esetleg azáltal segíthetnek, hogy megnövelik az agyban a szerotoninszintet.

Fontos ezeknek az állapotoknak a kezelése ahhoz, hogy Ön jobban legyen. Kezelés nélkül lehetséges, hogy betegsége nem múlik el, súlyosabbá válhat és nehezebb lehet kezelni.
Szüksége lehet néhány hetes vagy hónapos kezelésre ahhoz, hogy tünetei elmúljanak.
 


2. Tudnivalók a Prozac szedése előtt


Ne szedje a Prozac-ot:

♦  Ha allergiás a fluoxetinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Amennyiben kiütés vagy egyéb túlérzékenységi reakciók jelentkeznek (mint a viszketés, arc- vagy ajakduzzadás vagy nehézlégzés), azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és keresse fel haladéktalanul kezelőorvosát.
♦  Ha egyéb, ún. irreverzibilis, nem szelektív monoamin-oxidáz-gátló (MAO-gátló) gyógyszert (pl. depresszió kezelésére alkalmazott iproniazidot) szed, mivel súlyos vagy akár halálos kimenetelű reakciók alakulhatnak ki. .
Irreverzibilis, nem szelektív MAO-gátló szedésének befejezését követően csak legalább 2 hét múlva kezdhető el a Prozac-kezelés.
A Prozac-kezelés befejezését követően legalább 5 hétig ne szedjen irreverzibilis, nem szelektív MAOgátló gyógyszert. Ha a Prozac-ot hosszú ideig és/vagy nagy adagban szedte, hosszabb várakozási időt is megfontolhat a kezelőorvos.
♦  Ha metoprololt szed (szívelégtelenség kezelésére), mert megnő a szívritmus túlzott lelassulásának kockázata


Figyelmeztetések és óvintézkedések


A Prozac alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre:

♦  szívbetegsége van
♦  láz, izommerevség vagy remegés, a tudatállapot változása mint zavartság, ingerlékenység és nagyfokú izgatottság alakul ki, lehet, hogy ún. szerotonin-szindrómában vagy neuroleptikus malignus szindrómában szenved. Bár ez a tünetegyüttes ritkán fordul elő, életveszélyes állapothoz vezethet. Azonnal forduljon orvosához, mivel lehetséges, hogy a Prozac szedését fel kell függeszteni.
♦  ha most mániás epizódja van vagy a múltban mániában szenvedett - ha most mániás epizódja van, azonnal forduljon orvosához, lehetséges, hogy a Prozac szedését fel kell függeszteni
♦  vérzési rendellenességben szenved(ett) vagy véraláfutások, ill. szokatlan vérzések alakulnak ki
♦  olyan gyógyszereket szed, amelyek befolyásolják a véralvadást (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Prozac”)
♦  epilepsziája van, ill. ha görcsroham jelentkezik, illetve a rohamok gyakorisága nő, azonnal forduljon orvosához, lehetséges, hogy a Prozac szedését fel kell függeszteni
♦  elektrosokk kezelésben részesül
♦  tamoxifén-kezelésben részesül (emlőrák kezelésére használják) (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Prozac”)
♦  kezdi nyugtalannak érezni magát és nem tud nyugodtan ülni vagy állni (ún. akatízia). A Prozac adagjának emelése ronthat állapotán.
♦  cukorbetegségben szenved (lehet, hogy orvosának módosítani kell a cukorbetegség kezelésére használt inzulin vagy más készítmény adagját)
♦  májbetegségben szenved (lehet, hogy orvosának módosítani kell a gyógyszer adagját)
♦  alacsony a nyugalmi pulzusszáma és/vagy tudja, hogy egy elhúzódó súlyos hasmenés és hányás vagy  vízhajtók használata következtében sóhiány alakult ki Önnél
♦  vízhajtót szed, különösen idős korban
♦  zöldhályogban szenved (glaukóma, emelkedett szemnyomás)


Öngyilkossági gondolatai vannak és súlyosbodik depressziója vagy szorongásos betegsége
 
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

♦  Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  Ha Ön egy fiatal felnőtt

Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén nagyobb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
 
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát vagy menjen kórházba.
 
Hasznos lehet, ha egy hozzátartozójának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.
 

Gyermekek és serdülők 8-18 éves korban

 
18 éves kor alatti betegeknél fokozott az olyan mellékhatások veszélye, mint az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh), ha ebbe a csoportba tartozó gyógyszert szednek.
Prozac használata 8 és 18 éves kor közötti gyermekek és serdülők kezelésére kizárólag mérsékelt, ill. súlyos major depressziós epizódokban javasolt (pszichoterápiával kombinálva), és ellenjavallt bármi más indikációban.

Emellett csak korlátozottan állnak rendelkezésre a Prozac hosszú távú alkalmazásának biztonságosságára vonatkozó adatok a növekedés, serdülés, illetve a kognitív (gondolkodási) funkciók, érzelmi és viselkedésbeli fejlődés szempontjából.

Ennek ellenére orvosa 18 éves kor alatti betegnek is felírhatja a Prozac-ot mérsékelt, ill. súlyos major depressziós epizód kezelésére pszichoterápiával kombinálva, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben kezelőorvosa Prozac-ot írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Prozac-ot szedi.

Prozac nem alkalmazható 8 éves kor alatti gyermekek kezelésére.


Egyéb gyógyszerek és a Prozac


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.


Ne szedje együtt a Prozac-ot az alábbi gyógyszerekkel


♦  bizonyos irreverzibilis, nem szelektív monoamin-oxidáz-gátlók (MAO-gátlók), némelyiket depresszió kezelésére alkalmazzák.
Az irreverzibilis nem-szelektív MAO-gátlókat nem szabad Prozac-kal együttesen alkalmazni, mivel súlyos vagy akár halálos kimenetelű reakciók (szerotonin-szindróma) léphetnek fel (lásd a „Ne szedje a Prozac-ot” c. pontot). A Prozackezelést csak legalább 2 héttel az irreverzibilis, nem szelektív MAO-gátlóval (pl. tranilcipromin) végzett kezelés befejezését követően lehet elkezdeni. Ne szedjen semmilyen irreverzibilis, nem szelektív MAO-gátlót a Prozac alkalmazásának befejezését követő legalább 5 héten belül. Ha a Prozac-ot hosszabb időtartamra és/vagy nagyobb dózisban írták fel Önnek, kezelőorvosa 5 hétnél hosszabb időtartamot is előírhat.

♦  szívelégtelenség kezelésére alkalmazott metoprolol, mert megnő a szívritmus túlzott lelassulásának kockázata.

A Prozac hatással lehet az alábbi gyógyszerek működésére (gyógyszerkölcsönhatás)

♦  tamoxifén (emlőrák kezelésére használják)
A Prozac módosíthatja a tamoxifén vérszintjét, és így a hatásának csökkenését okozhatja; lehetséges, hogy kezelőorvosának más depresszió elleni kezelést kell megfontolnia.
♦  monoamin-oxidáz-A-gátlók (MAO-A-gátlók), mint pl. a moklobemid, linezolid (egy antibiotikum) és metiltionínium-klorid (más néven metilénkék, melyet az ún. methemoglobinémia akut tüneti kezelésére használják)
súlyos vagy akár halálos kimenetelű reakciók (ún. szerotoninszindróma) kockázata miatt
♦  mekvitazin (allergia kezelésére használják), mert a gyógyszert Prozac-kal együtt szedve megnőhet a kockázata annak, hogy megváltozik a szív elektromos aktivitása
♦  fenitoin (epilepszia kezelésére használják)
A Prozac befolyásolhatja a fenitoin vérszintjét, együttes alkalmazás esetén ezért kezelőorvosa elővigyázatosabban kezdheti el a fenitoin-kezelést és rendszeresen ellenőrzi majd állapotát.
♦  lítium, szelegilin, orbáncfű, tramadol (fájdalomcsillapító), triptánok (migrén kezelésére használják) és triptofán
Ezen készítmények együttes alkalmazása esetén Prozac-kal fokozott az enyhe fokú szerotonin-szindróma kockázata. Orvosa gyakrabban fogja ellenőrizni állapotát.
♦  olyan gyógyszerek, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl. IA és III osztályba tartozó ritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek, antipszichotikumok (pl. fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklikus antidepresszánsok, bizonyos mikroba-ellenes szerek (pl. sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eriromicin, pentamidin), malária ellenes kezelés, különösen a halofantrin vagy bizonyos antihisztaminok (asztemizol, mizolasztin), mert ezek közül egy vagy több gyógyszert a Prozac-kal együtt alkalmazva megnőhet a kockázata annak, hogy megváltozik a szív elektromos aktivitása
♦  véralvadásgátlók (pl. warfarin), nemszteroid gyulladáscsökkentők (pl. ibuprofén, diklofenák), acetilszalicilsav és egyéb gyógyszerek, melyek hígíthatják a vért (beleértve a klozapint, melyet bizonyos mentális zavarok kezelésére használnak)
A Prozac módosíthatja ezeknek a gyógyszereknek a vérre gyakorolt hatását. Warfarin szedése mellett a Prozac-kezelés megkezdésekor vagy befejezésekor kezelőorvosa el fog végezni bizonyos vizsgálatokat, beállítja a gyógyszere adagját, és gyakoribb felülvizsgálatot rendel el.
♦  ciprohetadin (allergia kezelésére használják), mert csökkentheti a Prozac hatását
♦  a vér nátriumszintjét csökkentő gyógyszerek (köztük olyan gyógyszerek, melyek fokozott vizeletürítést okoznak, dezmopresszin, karbamazepin és oxkarbazepin), mert ezeket a gyógyszereket a Prozac-kal együtt szedve megnőhet a kockázata annak, hogy a vér nátriumszintje túlzottan lecsökken
♦  antidepresszánsok, mint pl. a triciklikus antidepresszánsok, egyéb szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók vagy bupoprion, meflokin vagy klorokin (malária kezelésére használják), tramadol (erős fájdalom csillapítására használják), illetve antipszichotikumok, mint pl. fenotiazinok vagy butirofenonok, mert a Prozac ezekkel a gyógyszerekkel együtt alkalmazva megnövelheti a görcsrohamok előfordulásának kockázatát
♦  flekainid, propafenon, nebivolol vagy enkainid (szívbetegség kezelésére használják)
♦  karbamazepin (epilepszia kezelésére használják)
♦  atomoxetin vagy triciklikus antidepresszánok (pl. imipramin, dezipramin és amitriptilin) vagy riszperidon (skizofrénia kezelésére használják), mert a Prozac módosíthatja a vérszintjüket; együttes alkalmazás esetén kezelőorvosa csökkentheti ezen készítmények adagját.


A Prozac egyidejű bevétele étellel és itallal és alkohollal


♦  A Prozac-ot beveheti étkezéssel együtt vagy étkezéstől függetlenül, tetszése szerint.
♦  Alkohol fogyasztása kerülendő a készítmény alkalmazása idején.
 

Terhesség, szoptatás és termékenység


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.


Terhesség

A lehető leghamarabb beszéljen kezelőorvosával, ha Ön terhes, vagy terhes lehet, esetleg terhességet tervez.

Azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja a terhesség első néhány hónapjában Prozac-ot szedett, néhány vizsgálat a szívet érintő születési rendellenességek kialakulásának fokozott kockázatát írta le. Az átlagos lakosság körében 1 gyermek születik 100 újszülött közül szívfejlődési rendellenességgel. Ez a szám emelkedik 2-re 100 újszülöttre vonatkoztatva azokban az esetekben, amikor az édesanya fluoxetint szedett.

Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik a kezelés, a fluoxetinhez hasonló gyógyszerek, fokozhatják a csecsemőnél egy bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

Terhesség ideje alatt kívánatos ezt a kezelést kerülni, kivéve ha a lehetséges haszna ellensúlyozza a lehetséges kockázatot. Így Ön és kezelőorvosa dönthet úgy, hogy fokozatosan leállítják a Prozac szedését a terhesség alatt vagy a teherbeesés előtt. A körülményektől függően azonban kezelőorvosa dönthet úgy is, hogy jobb az Ön számára, ha továbbra is szedi a Prozac-ot.

Amennyiben terhesség ideje alatt alkalmazzák, óvatosság szükséges, különösen a késői szakaszban vagy a szülés előtt, mivel az újszülötteknél a következő tüneteket írták le: izgatottság, remegés, izomgyengeség, állandó sírás és szopási vagy alvási nehézség.

Szoptatás
 
A fluoxetin kiválasztódik az anyatejbe, és mellékhatásokat okozhat a csecsemőnél. Csak akkor szoptasson, ha feltétlenül szükséges. Ha folytatja a szoptatást, orvosa alacsonyabb Prozac-adagot írhat elő.

Termékenység
 
Állatkísérletekben a fluoxetin negatívan befolyásolta a sperma minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A készítmény befolyásolhatja ítélőképességét vagy egyensúlyérzékét. Orvosa vagy gyógyszerésze tanácsa nélkül ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

A Prozac szacharózt és alkoholt tartalmaz

A Prozac belsőleges oldat szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény ízesítő anyaga kis mennyiségű etanolt (alkoholt) tartalmaz, adagonként kevesebbet, mint 100 mg (lásd 6. pont).
 


3. Hogyan kell szedni a Prozac-ot?


A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Az útmutatások a címkén is szerepelnek a csomagban. Ne vegyen be több gyógyszert, mint amennyit az orvos előírt.

Mérje ki a megfelelő adagot az adagolópohárral, fecskendővel vagy mérőkanállal és igya meg.

♦  Felnőttek

A készítmény ajánlott adagja

Depresszió

A javasolt adag 5 ml belsőleges oldat (20 mg) naponta.
A kezelést követő 3-4 héten belül orvosa módosíthatja az adagot, ha szükséges. Az adagolást szükség esetén fokozatosan 15 ml belsőleges oldatra (60 mg-ra) lehet emelni.
A dózist óvatosan kell emelni, hogy a lehető legalacsonyabb hatásos dózist kapja a beteg. Lehetséges, hogy nem érzi magát azonnal jobban, amikor elkezdi szedni depresszió elleni gyógyszerét. Ez megszokott dolog, mivel a depresszió tüneteinek javulása az első néhány hét után jelentkezhet. Depresszióban szenvedő beteget legalább 6 hónapig kell kezelni.

Bulimia nervosa

A javasolt adag 15 ml belsőleges oldat (60 mg) naponta

Kényszerbetegség

A javasolt adag 5 ml belsőleges oldat (20 mg) naponta.
A kezelést követő 2 héten belül orvosa módosíthatja az adagot, ha szükséges. Az adagolást szükség esetén fokozatosan 15 ml belsőleges oldatra (60 mg-ra) lehet emelni. Amennyiben 10 héten belül nem jelentkezik javulás, orvosa újra átgondolja kezelését.

♦  Depresszióban szenvedő gyermekek és serdülők 8-18 éves korban

A terápiát a betegség kezelésében jártas szakorvosnak kell kezdeményezni és felügyelni.

A kezdeti adag 10 mg naponta (2,5 ml Prozac belsőleges oldat).
1-2 hét múlva az orvos emelheti az adagot napi 20 mg-ra.
Az adagolást óvatosan kell emelni, hogy a beteg a legalacsonyabb hatásos adagot kapja. Kisebb testsúlyú gyermekeknek alacsonyabb adagra lehet szükségük. Amennyiben kielégítően reagál a kezelésre, kezelőorvosa átgondolja majd a kezelés folytatását 6 hónapon túl. Amennyiben 9 héten belül nem jelentkezik javulás, kezelőorvosa újra fogja értékelni a kezelés indokoltságát.

♦  Idősek

Orvosa óvatosabban fogja az adagot emelni, és a napi adag nem haladhatja meg a 10 ml belsőleges oldatot (40 mg-ot). A maximális adag 15 ml belsőleges oldat (60 mg) naponta.

♦  Májkárosodás

Ha májbetegsége van, vagy olyan gyógyszert szed, mely kölcsönhatásba léphet a Prozac-kal, orvosa alacsonyabb adagot írhat elő, vagy javasolhatja a Prozac szedését másodnaponta.
 

Ha az előírtnál több Prozac-ot vett be


Ha túl sokat vett be, keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát vagy azonnal értesítse kezelőorvosát.
Vigye magával a Prozac dobozát, ha lehetséges.

A túladagolás tünetei: hányinger, hányás, görcsrohamok, szívpanaszok (mint szabálytalan szívverés és szívleállás), légzési panaszok és a tudatállapot változása (izgatottságtól kómáig terjedően)


Ha elfelejtette bevenni a Prozac-ot


Ha kihagyott egy adagot, ne aggódjon.
Vegye be másnap a szokott időben a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Segít a rendszeres gyógyszerszedésben, ha minden nap azonos időben veszi be gyógyszerét.


Ha idő előtt abbahagyja a Prozac szedését


Ne hagyja abba a Prozac szedését orvosa utasítása nélkül, abban az esetben sem, ha már jobban érzi magát. Fontos, hogy folyamatosan szedje gyógyszerét.
Gondoskodjon róla, hogy ne fogyjon ki gyógyszere.

A következő (megvonási) hatásokat észlelheti, ha abbahagyja a Prozac szedését:

♦  szédülés, bizsergő (szúró) érzés, alvászavarok (élénk vagy gyötrő álmok, alvási képtelenség), nyugtalanság vagy izgatottság, szokatlan fáradtság vagy gyengeség, szorongás, hányinger/hányás (rosszullét), remegés, fejfájás


A Prozac szedésének leállítását követően jelentkező tünetek többnyire enyhék és maguktól elmúlnak néhány héten belül. Ha a kezelés abbahagyásakor tüneteket észlel, értesítse kezelőorvosát.

A Prozac szedésének leállításakor orvosa lassan fogja csökkenteni adagját egy vagy két hét alatt – ez segít a megvonásos tünetek kialakulását csökkenteni.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 


4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

♦  Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkos gondolatai vannak, azonnal keresse meg kezelőorvosát vagy menjen a kórházba (lásd 2. pont)
♦  Ha kiütést vagy allergiás reakciót észlel (viszketést, ajak/nyelvduzzanatot, vagy sípoló légzést/nehézlégzést, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és értesítse haladéktalanul kezelőorvosát.
♦  Ha nyugtalannak érzi magát, nem tud nyugodtan ülni vagy állni, akatízia nevű tünetegyüttese lehet, a Prozac adagjának emelése ronthat állapotán. Ha ilyen panaszai vannak, forduljon orvosához.
Azonnal forduljon orvosához, ha bőre kivörösödik, majd hólyagos lesz vagy hámlik. Ez nagyon ritkán fordul elő.

A leggyakoribb mellékhatások (nagyon gyakori mellékhatások melyek 10 beteg közül több mint egy betegnél fordulhatnak elő)

♦  álmatlanság, fejfájás, hasmenés, hányinger és kimerültség

Néhány betegnél előfordult

♦  A következő tünetegyüttes (ún. szerotonin-szindróma): tisztázatlan eredetű láz, szapora légzéssel vagy szívveréssel, verejtékezés, izommerevség vagy remegés, zavartság, nagyfokú izgatottság vagy álmosság (csak ritkán)
♦  Gyengeség, aluszékonyság vagy zavartság többnyire olyan idős betegeknél, akik vízhajtót szednek
♦  Hosszan tartó és fájdalmas hímvessző merevedés
♦  Ingerlékenység és nagyfokú izgatottság
♦  Szívproblémák, mint a gyors vagy szabálytalan pulzus, ájulás, összeesés vagy szédülés felálláskor, ami   rendellenes pulzusszámot jelezhet

Ha a fenti mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal értesítse orvosát!

A következő mellékhatásokat is jelentették Prozac-ot szedő betegeknél

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhatnak elő)

♦  Étvágytalanság, fogyás
♦  Idegesség, szorongás
♦  Nyugtalanság, figyelemzavar
♦  Feszültség
♦  Csökkent szexuális vágy vagy szexuális problémák (beleértve a merevedés fenntartásának nehézségét)
♦  Alvási problémák, szokatlan álmok, fáradtság vagy álmosság
♦  Szédülés
♦  Az ízérzés változása
♦  Befolyásolhatatlan remegés
♦  Homályos látás
♦  Szapora és szabálytalan szívverés
♦  Kipirulás
♦  Ásítozás
♦  Emésztési zavar, hányás
♦  Szájszárazság
♦  Kiütés, csalánkiütés, viszketés
♦  Fokozott verejtékezés
♦  Ízületi fájdalom
♦  Gyakoribb vizeletürítés
♦  Tisztázatlan hüvelyi vérzés
♦  Remegés vagy hidegrázás

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhatnak elő)

♦  Idegenség-érzés
♦  Furcsa gondolatok
♦  Kórosan emelkedett hangulat
♦  Orgazmus problémák
♦  Öngyilkossági vagy önbántalmazási gondolatok
♦  Fogcsikorgatás
♦  Izomrángás, akaratlan mozgások vagy egyensúlyzavar
♦  Memóriazavar
♦  Tág pupillák (szembogarak)
♦  Fülzúgás
♦  Alacsony vérnyomás
♦  Légszomj
♦  Orrvérzés
♦  Nyelési nehezítettség
♦  Hajhullás
♦  Fokozott hajlam a véraláfutásra
♦  Tisztázatlan okú véraláfutás vagy vérzés
♦  Hideg verejtékezés
♦  Nehezített vizeletürítés
♦  Hideg- vagy melegérzet
♦  Kóros májvizsgálati értékek

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhatnak elő)

♦  Alacsony nátrium-érték a vérben
♦  Vérlemezkeszám-csökkenés, mely fokozza a vérzés vagy véraláfutás kockázatát
♦  Fehérvérsejtszám-csökkenés
♦  Szokatlanul vad viselkedés
♦  Érzékcsalódások
♦  Izgatottság
♦  Pánik-rohamok
♦  Zavartság
♦  Dadogás
♦  Agresszió
♦  Görcsrohamok
♦  Érgyulladás
♦  A szövetek gyors duzzadása a nyak, arc, száj és/vagy torok körül
♦  Nyelőcső-fájdalom
♦  Májgyulladás
♦  Tüdőbetegségek
♦  Napfény-érzékenység
♦  Izomfájdalom
♦  Akadályozott vizeletürítés
♦  Tejcsorgás

Csonttörések - Csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.

A fenti mellékhatások többsége néhány hét alatt megszűnik a gyógyszer szedése során.

Gyermekek és serdülők (8-18 éves korig)

A Prozac okozhat lassúbb növekedést vagy a nemi érés esetleges késlekedését.

Öngyilkossággal kapcsolatos viselkedést (öngyilkossági kísérletet és öngyilkossági gondolatokat), ellenségességet, mániát és orrvérzést is gyakran jelentettek gyermekeknél.

A Prozac belsőleges oldat cukrot tartalmaz, mely károsíthatja a fogakat.


Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Prozac-ot tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje a Prozac-ot. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30oC-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti üvegben tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Prozac?

A készítmény hatóanyaga a fluoxetin-hidroklorid
5 ml (egy adagolókanálnyi mennyiség) 20 mg fluoxetint tartalmaz hidroklorid formájában.

Egyéb összetevők: benzoesav, szacharóz, glicerin, menta-aroma (0,23% alkoholt tartalmaz) és tisztított víz.

Milyen a Prozac készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
 
A Prozac belsőleges oldat tiszta, színtelen, menta illatú.

Egy db barna üveg (70 ml) kétvégű adagoló kanállal (a nagyobbik kanál térfogata 5 ml, a kisebbik kanál térfogata 2,5 ml), dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Eli Lilly Nederland B. V. Papendorpseweg 83, 3528 BJ Utrecht, Hollandia

Gyártó

Patheon France, 40, boulevard de Champaret, 38300, Bourgoin-Jallieu, Franciaország.

OGYI-T-5012/01

A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2016.04.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.09.

Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

Kezdő pszichiátriai szer szedőknek!

Betegbiztonsága érdekében összegyűjtöttem a legtöbbször felírt pszichiátriai szerek betegtájékoztatóit. Feltétlenül (!) olvassa el őket, mielőtt gyógyszerszedésbe, ill. öngyógyszerezésbe kezd! ÖNNEK készültek!
Szorongásoldók
Antidepik I. II. III.
Altatók
A dobozos tájékoztatók hangyányi betűik miatt, alig olvashatóak. Az INNEN letölthető változatók:
1. nagyíthatók!
2. kinyomtathatók!
4. kereshetők!
3. évekre visszamenőleg olvashatók.

A gyógyszerfüggőségek megelőzése a preventív orvoslás része. Kötelességem hitelesen informálni Olvasóimat, u.i. az edukált Beteg sokkal többet tehet a gyógyulásáért, mint "passzívan elszenvedni orvosa utasításait".
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Élvezd! Add át Magad!

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb