Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Párkapcsolati zavarok - a nők leggyakoribb szexuális problémái
A NŐK LEGGYAKORIBB SZEXUÁLIS PROBLÉMA OKOZÓI

A PÁRKAPCSOLATI ZAVAROK


Női szexuális zavarok - pszichiáter Győr

A szexuális élet meghatározó jelentőségű a párkapcsolatokban. Általánosan elfogadott, hogy önmagában a legjobb szexuális harmónia sem elégséges egy jó kapcsolat fenntartásához, de a legjobb emberi kapcsolat tartósságához is legalább elfogadható minőségű szexuális élet szükséges. A szexuális vágy, az izgalomba kerülés és a kielégülés minden ember természetes képessége, lehetősége. Míg a pszichoszexuális fejlődést biológiai, pszichológiai és kulturális-társadalmi tényezők, a szexuális viselkedést, magatartást az embereknél, elsősorban pszichológiai és társadalmi faktorok szabályozzák. A szexuális viselkedés tanulandó, tanulható, tehát nem „ösztönös”, veleszületett sajátosság. A félelem, a szorongás gátolja a szexuális működést. Jelen munkában a nők leggyakoribb szexuális problémáit tekintem át.

Kiss Ernő - klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta


Problémamentesnek nevezzük a szexuális működést, életet akkor, ha a partnerek elégedettek az együttlétek gyakoriságával, módjával, hogyanjával, és általában mindketten eljutnak a kielégülésig. A hagyományos orvosi és közgondolkodásban a nők szexuális zavarait frigiditásnak („nemi hidegségnek”) nevezték. A modern szexológia és szexterápia a rendezés szempontjából pontatlannak, értelmezhetetlennek és elmarasztalónak találja a frigiditás elnevezést. Helyette a szexuális vágy, igény, az izgalomba kerülés és a kielégülés zavarát fogalmazta meg.

A nők szexuális alapműködésének négy fázisát különböztetjük meg.


A VÁGY FÁZISA

„Rád gondolok! – Úgy indázlak körül Gondolattal, mint vadszőlő a fát…
De értsd meg, pálmám: vágyam nem hevül. Gondolatért – a szebb valót Magát kívánom: Téged! Jössz-e, jössz-e hát Hozzám, de tüstént?! Mezítelenül álljon derekad…” Egy nő, Elizabeth Barret Browning fogalmazta meg így a vágyát (Portugál szonettek 1847).

Prózaibb módon, más szavakkal ezt úgy is mondhatnánk, hogy a vágy igény a szeretkezésre, a kielégülésre. Ennek erőssége, gyakorisága  egyedi, számtalan belső és külső tényező befolyásolja. Nincs objektív mérce a „normális” vágyra. Lényeges ebből a szempontból az, hogy a pár mindkét tagja közel elégedett legyen az együttlétek gyakoriságával.


AZ IZGALMI FÁZIS

Ennek során, megfelelő körülmények, fel¬tételek között, a partnertől kapott és kölcsönösen elfogadott ingerlések hatására a szexuális izgalom kialakul, fokozódik, annak minden testi, lelki, élettani következménye észlelhető. Fontos tudni, hogy az úgynevezett izgalmi görbe a két nemnél jelentősen különbözik egymástól. Általában a női izgalom lassabban emelkedik, és hosszabb ideig marad változatlan szinten (plato szakasz), míg férfiaknál az izgalomba kerülés és a „lecsengés” többnyire gyors.


A KIELÉGÜLÉS, AZ ORGAZMUS FÁZISA

Az élmény élettani alapja a hüvely körüli izmok többszöri, ritmikus összehúzódása, ellazulása. Bekövetkezésének feltétele a nők többségénél elsősorban a csikló ingerlése. Az orgazmus élménye igen változékony és nagyon sok tényezőtől függ. Minősége az „éppen sikerült”-től az extatikus, komplex élményig terjed. Ha sikerül, az természetesen jó, de nem tanácsos a partnereknek az egyidejű orgazmust célként erőltetni. Ez a hozzáállás élményveszteséggel járhat. Tartós kapcsolatban, kölcsönös elfogadás esetén, célszerű megtanulni a közösülésen kívüli kölcsönös kielégítés módjait is.


A MEGNYUGVÁS FÁZISA

A kielégülés után a nők ebben a fázisban is lassabban, fokozatosan kerülnek vissza a szeretkezés előtti testi-lelki állapotba.


A VÁGY FÁZIS ZAVARAI

Elsődleges (primer) zavarnak nevezzük a problémát, ha a páciens soha, semmilyen ingerhelyzetben nem érzett igényt a szexre. Amennyiben mégis szexuális együttlétre került sor, az közömbös vagy kellemetlen volt a számára. Ez a fajta zavar rendkívül ritka.

Másodlagos-következményes (szekunder) zavarnak nevezzük a problémát, ha volt igény, vágy, de az fokozatosan vagy hirtelen csökkent, illetve elmúlt. Ez a panasz a leggyakoribb.


AZ IZGALMI FÁZIS ZAVARAI

Az izgalmi fázis zavaráról akkor beszélünk, ha jó feltételek (elfogadott partner, körülmények, ingerlések) mellett sem alakul ki, nem fokozódik, elakad vagy visszaesik az izgalom. Ennek a problémának a primer változata (soha, sehol, senkivel, semmitől) ritka. A másodlagos, következményes forma viszont igen gyakori. Oka lehet az orgazmus rendszeres elmaradása, a ritka, esetleges kielégülés, nőgyógyászati megbetegedés (pl. hüvelygyulladás), depresszió, egyes gyógyszerek használata, alkohol, kábítószerek élvezete. A partnerkapcsolat tartós megromlása, a „jó szex reagálás” erőltetése, a megfelelési kényszerhelyzet ugyancsak az izgalmi fázis zavarához vezethet.


A KIELÉGÜLÉSI FÁZIS, AZ ORGAZMUS ZAVARAI

Amennyiben igény van a szexuális együttlétre, az izgalomba kerülés problémamentes, de az orgazmus elmarad, a kielégülési fázis zavaráról beszélünk. Fontos tudni, hogy az teljesen egyéni (és ezen belül is változó), hogy aktuálisan milyen és mennyi ideig tartó ingerlés szükséges a kielégülés eléréséhez. Igen gyakori panasz, amely szaksegítséggel eredményesen rendezhető.


FÁJDALMAS KÖZÖSÜLÉS, KÖZÖSÜLÉSI KÉPTELENSÉG, VAGINIZMUS

Ennél a problémánál a közösülés kivételével a szexuális működés rendben zajlik, akár a kielégülés képessége is meglehet. Ilyen panasz esetén gondolni kell nőgyógyászati betegségre (hüvelygyulladás, méhszájfelmaródás). Gyakori okként szerepel a félelem a közösüléstől (fáj¬ni fog), a terhességtől (fogamzásgátlás megoldatlansága). A panasz közvetlen oka a hüvelybemenet körüli izmok görcsös összehúzódása.

Menopauza esetén a lubrikáció (nedvesedés) csökkenése vagy elmaradása okozhat fájdalmat közösülés során a nőknek, ami a későbbiekben a vágy, az izgalomba kerülés zavarához vezethet. Nem mindennapi problémaként egy páciensemnél a fájdalmas közösülés hátterében a szkibalákkal (székletrögök) kitöltött, túlfeszült végbél érzékenysége állt. Türelmes szakember segítségével irányított folyamatban az említett panaszok többnyire rendezhetők.


MELYEK A LEGGYAKORIBB OKOK A NŐK SZEXUÁLIS MŰKÖDÉSI ZAVARAINAK HÁTTERÉBEN?

Elsőként a tájékozatlanságot, téves információkat, hiedelmeket emelném ki. Megdöbbentő, hogy az információáradattal jellemezhető modern korunkban, gyakran milyen elemi tájékozatlanság tapasztalható, még jól képzett emberekben, is a legegyszerűbb anatómiai-élettani ismeretek terén. A szexuális együttlét után férfiaknál az erekció csökken, és egy ideig semmilyen ingerlésre nem reagálnak (refrakter fázis), ami teljesen normális élettani állapot. Ismeretek híján ez a női partnerben azt a félelmet generálja, hogy ő nem elég kívánatos. Sokszor korábbi félelmek élnek az emberekben, és befolyásolják a mindennapjaikat. Azt gondolnánk, hogy az önkielégítés káros hatásairól szóló, múlt században írt mű napjainkban már csak elnéző mosolygást vált ki, pedig még mindig előfordul, hogy megkérdezik, okoz-e gerincsorvadást az önkielégítés. Gabriel García Márquez világsikert arató családregényében (Száz év magány) is egy téves hiedelem okozta félelem indítja el a tragédiát. Ursula és a férje, José Arcadio unokatestvérek. Ursula anyja egy régi családi legenda nyomán azt jósolja az ifjú párnak, hogy ha gyermekük születik, annak disznófarka lesz. Ursula annyira retteg, hogy nem mer szeretkezni vérmes férjével. Mivel egy évvel a házasságkötés után még mindig nincs gyermekük, a faluban elterjed, hogy José Arcadio impotens. A tartós párkapcsolati probléma, a tartós feszültség, a férj más férfiak által történő provokációja gyilkossághoz vezet.

Nem kevésbé fontos tényező a teljesítményszorongás. Az erotikus és pornográf filmek gyakran sugallnak életszerűtlen mintát. Csenget a postás, a hölgy ajtót nyit, majd minden átmenet nélkül eksztázisba kerül, sikoltozva éli át többször is az orgazmusát. Ha valaki ezt tekinti etalonnak, nagyon gyakran frusztráltnak érezheti magát. Nem azt akarom mondani, hogy nem eshet meg bárkivel, hogy ellenállhatatlan erővel elsodorja a szenvedély, de ehhez többnyire valamilyen előtörténet szükséges. A legtöbb nőnél különösen fontos, hogy a „nyers aktust” keretezze valami érzelmi plusz, szóljon másról is egy kicsit a történet. Amikor az érzelmi szál elvékonyodik és a szexualitásba is betörnek a feladatmegoldás világához tartozó fogalmak, mint a módszer, a gyorsaság, a mennyiség, amikor meg kell felelni a ki tudja milyen alapon megfogalmazott és vélt, „jó szexuális reagálás” követelményének, akkor a kialakuló görcsös igyekezet nagyon gyakran súlyos funkciózavarokhoz vezet.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, ha a partnerek nem ismerik fel a problémát, vagy fel-, esetleg félreismerik, de nem tudnak beszélni róla, azaz kommunikációs zavar alakul ki közöttük. Ezt gyakran a szexualitással kapcsolatos ismeretek hiánya okozza. Előfordulhat, hogy a partnerek nem tudnak beszélni egymással arról, hogy mi okoz számukra örömet, mert aggódnak, hogy az nem „normális”. Pedig mennyi minden megoldódhatna. Szép példa erre a következő idézet: „Florentino Ariza… …megtanította arra, hogy semmi sem erkölcstelen, ami az ágyban történik, ha arra jó, hogy fenntartsa a szerelmet, …meggyőzte arról, hogy az ember a maga kiszámolt homokszemeivel jön a világra, és azok a szemek, amelyeket bármi okból, önmaga vagy más miatt, szándékosan vagy kényszerűségből nem használ fel belőlük, örökre elvesznek…” (G. G. Márquez: Szerelem kolera idején). Persze, könnyű a művészeknek. A hétköznapi ember nehézségeit fokozza a kommunikáció területén, hogy a szexualitás témakörének nincs a mindennapokban használatos kulturált szókészlete.

Nem ritka az sem, hogy szexuális funkciózavar hátterében olyan egyéb párkapcsolati probléma áll, ami tartós feszültséget okozva teszi lehetetlenné a kielégítő nemi életet. Ilyenkor a nem kielégítően működő nemi élet csak tünete az eredeti problémának.

A szexuális funkciózavarok rendezésének (szexterápiának) jól kidolgozott módszerei vannak. A szexterápiára kiképzett, és abban járatos szakemberek eredményesen tudnak segíteni a szexuális problémák rendezésében, ha a páciensben komoly az elhatározás a tartósabb munkára.


IRODALOMJEGYZÉK

1. Kinsey A. C. et al.: Sexual Behavior in Human Male. WB Saunders. Philadelphia, 1948
2. Kinsey A. C. et al.: Sexual Behavior in Human Female. WB Saunders. Philadelphia, 1948
3. Masters W. H. and Johnson W. E.: Human Sexual Response. Little Brown and Co. Boston, 1966
4. Kaplan H. S: Disorders of Sexual Desire. Brunner-Mazel. New York, 1974
5. Kaplan H. S: The New Sex Therapy. Brunner-Mazel. New York, 1974
6. Kaplan H. S: The Illustrated Manual of New Sex Therapy. Brunner-Mazel. New York, 1975
7. Buda Béla: A szexuális élet modern elmélete. Tankönyvkiadó. Budapest, 1980
8. Tóth Miklós: Bevezetés a szexuálterápiába, Magyar Pszichiátriai Társaság. Budapest, 1988
9. Mórocz–Perczel–Forintos: Kognitív viselkedésterápia. Medicina Könyvkiadó. Budapest, 2006Magyar Orvos

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

koronavirus.gov.hu | nnk.gov.hu | 06 80 277 455 és 456

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2210 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1171 szavazat (30%)
3889 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb