Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Muszáj megtennem! A kényszerbetegségekről



MUSZÁJ MEGTENNEM! A KÉNYSZERBETEGSÉGEKRŐL


Ismeri az érzést? Útközben lát egy súlyos balesetet, majd később azon kapja magát, hogy nem tud szabadulni a baleset gondolatától. Újra és újra maga előtt látja a sérült vezetőt és az összeroncsolódott autót. Bármit is tesz, mindig eszébe jutnak ezek a gondolatok, és nem tud másra összpontosítani. Ez teljesen normális jelenség. Egy olyan esemény utócsengése, amely érzelmileg mélyen érintett bennünket. Vagy ide tartozik az is, amikor reggel meghall egy számot a rádióban, elkezdi dudorászni, majd egész nap a fülében cseng a dallam. Aztán alszik rá egyet, és másnap már eszébe sem jut.

Más a helyzet a kényszergondolatokkal. A kényszerbeteget olyan idegen, értelmetlen, abszurd és irracionális gondolatok üldözik, amelyek akaratilag teljesen irányíthatatlanok számára, és adott esetben súlyosan beszűkítik az életterét. Zsoltnak például állandóan arra kell gondolnia, hogy akaratán kívül valakit veszélybe sodort, vagy halálra gázolt. Végül csak úgy tud megnyugodni, hogy felhívja a város összes kórházát, hogy megtudja, szállítottak-e be elgázolt gyalogost arról az útvonalról, amelyen aznap közlekedett.

Margitnak az a kényszergondolata, hogy mindenhol fertőzésveszély leselkedik rá, ezért csak úgy tud megnyugvást szerezni lelkének, ha naponta többször egy-két órás, szinte rituális mosakodásnak veti alá magát.

A kényszernek mindig két oldala van: egyik oldalon van a félelem és szorongás (például: ha valamit megfogok, megfertőződöm), a másik oldalon pedig a cselekmény, amelyről a beteg úgy gondolja, semlegesítheti szorongásának tárgyát (többórás mosakodás). Rövid távon ez enyhülést hoz, hiszen már nem kell félnie a fertőzéstől, hosszú távon azonban rögzül ez a cselekmény és a nyugalom. Ez nem csak értelmetlen, de rengeteg időbe, pénzbe és családi toleranciába is kerül.
Szakemberek szerint a lakosságnak mintegy 3 százalékát, tehát kb. 300 000 embert érint Magyarországon ez a betegség. Sokan azonban nem tudják, hogy amit átélnek, az betegség, vagy attól félnek, hogy bolondnak bélyegzik őket, és nem mernek segítséget kérni. így a tényleges megbetegedések száma ennél jóval több is lehet, és azonos arányban érint nőket és férfiakat. Az érintettek 85 százaléka 35 év alatti. A betegség nőknél 25, férfiaknál 20 éves kor táján kezdődik. 50 év felett gyakorlatilag nem fordul elő. A kényszer fajtáját illetően a nőknél a mosakodási kényszer, míg a férfiaknál az ellenőrzési kényszer, (Biztosan elzártam a gázt? Biztosan bezártam az ajtót?) áll az első helyen.



A KÉNYSZERBETEGSÉG TÜNETEI


A diagnózis felállításánál különbséget szokták tenni kényszergondolatok, kényszercselekvések, valamint kényszergondolatok és-cselekvések együttes fellépése között.
FONTOS SZEMPONT: a beteg maga is felismeri-e, hogy kényszerei túlzottak vagy ésszerűtlenek, a kényszer észrevehető szenvedést okoz, időigényes (naponta több mint egy órát elfoglal), vagy jelentősen kihat a szokványos napi tevékenységekre, a tanulási vagy munkateljesítményre, a szokásos szociális aktivitásra vagy kapcsolatokra.



HOGYAN ALAKUL KI A KÉNYSZERBETEGSÉG?


A kényszerbetegség kialakulása különböző okokra vezethető vissza. íme közülük néhány:

Saját szükségletek, vágyak folyamatos elfojtása. Júlia 25 éves, kötelességtudó, lelkiismeretes feleség. A házasságban eltöltött néhány év megtanította arra, hogyan mondjon le saját kívánságairól, miként vessen alá mindent férje álmainak és karrierjének. Kezdetben még bosszantotta, hogy férje új állása miatt olyan helyre kellett költöznie, ahol senkit sem ismer, ahol rosszul érzi magát, és ahol olyan munkát kellett vállalnia, amelyet nem szívesen végez. Idővel azonban beletörődött, és házastársi kötelességének tekintette. Egy alkalommal, amikor kislánya megfázott, és csúnyán köhögni kezdett, akaratlanul eszébe jutott a buta mondás: "Fojtsd meg, Isten, ne kínozd!"
Ettől szörnyű bűntudata lett, hiszen mindennél jobban szereti gyermekét. Egyre gyakrabban jutott eszébe ez a mondat, amitől egyre rosszabb anyának, feleségnek és embernek érezte magát. Mivel ilyet gondolt a saját gyermekére, elkezdett rettegni attól, hogy akarata ellenére kárt tehet kislányában. Hamarosan már képtelen volt kihúzni a konyhafiókot, mert attól félt, hogy ha kést lát, elveszti az uralmát önmaga felett, és... Mi is történt itt? Júlia folyamatosan elnyomta szükségleteit, amitől öntudatlanul nagyon szenvedett. Védekezésként a pszichéje teremtett egy új helyzetet, kényszergondolatot, amely sokkal szörnyűbb volt, mint eredendő problémája, és ezzel háttérbe szorította azt.

Perfekcionista, beteges vallásosság. Vannak hívő emberek, akik Istenben nem az elfogadó, megbocsátó és szerető apát látják, hanem az ítélő, kegyetlen és kiengesztelhetetlen zsarnokot. Mivel egy ilyen Istennek sohasem lehetnek elég jók és bűntelenek, ezek az emberek állandó szorongásban és bűntudatban élnek. Pszichéjük idővel obszcén és istenkáromló kényszerképzetekkel reagálhat, amiket csak többórás kényszeres jóvátevő imádkozással tudnak enyhíteni.

Gyermekkori nevelési hatások. A félreértett vallásossághoz hasonlóan a túl szigorú, csak a hibákat kereső és keményen büntető nevelés is kiváltója lehet a későbbi betegségnek. Felnőttkorban a szülő helyét átveszi az eltorzult lelkiismeret, és visszatérő kényszergondolatokat okoz, amelyek az egyén hibáival, bűneivel, tökéletlenségével kapcsolatosak.



A KÉNYSZERBETEGSÉG KEZELÉSE


A kényszerbetegség az esetek többségében gyógyítható, kezelés nélkül sohasem múlik el teljesen. Minél hamarabb kér az érintett segítséget, és minél erősebb a gyógyuláshoz való motivációja, annál nagyobb az esélye a tünetmentesség elérésére. A legjobb eredményeket viselkedésterápiával érik el, azt gyógyszeres kezelés is kiegészítheti. Különösen súlyos és más terápiákra nem reagáló esetekben műtéti beavatkozásra is sor kerülhet. Ilyen pszichosebészeti beavatkozásokat főleg Svédországban és az Egyesült Államokban végeznek, de 2002-ben már Magyarországon is volt rá néhány példa.

FIGYELEM! Ha önnek hasonló panaszai lennének, haladéktalanul kérjen segítséget. Háziorvosa bizonyára tájékoztatni tudja, hogy lakóhelyéhez közel ki tud szakszerű segítséget nyújtani. Amennyiben helyi szinten nem talál megfelelő terapeutát, a budapesti Nyírő Gyula Kórház 2. pszichiátriai osztályához is fordulhat, ahol Németh Attila osztályvezető főorvos, a kényszerbetegséggel foglalkozó tudományos egyesület elnöke és csapata segíthet a gyógyulás útjának megtalálásában (tel.: 451-2600).



NÉHÁNY TANÁCS AZ ÉRINTETTEK HOZZÁTARTOZÓINAK


Ne essen pánikba, ha környezetében valaki kényszerbeteg lesz! Ne szégyellje magát miatta, és ne tekintse szerettének állapotát véglegesnek. Ez "csak" egy átmeneti állapot, amely után ismét minden rendben lesz.

Ne keltsen a betegben bűntudatot! Sohase mondja: "Hogyan gondolhatsz ilyet a saját gyerekedről, hát nem szereted őt?" A kényszerbeteg nem felelős a gondolataiért, hiszen akaratilag nem képes irányítani őket.

Ne féljen! Az a tény, hogy a betegnek kényszeresen gondolnia kell valamilyen szörnyűségre, még korántsem jelenti azt, hogy meg is fogja tenni.

Tartsa tiszteletben a játékszabályokat! A kényszercselekedetek arra szolgálnak, hogy a félelem mértékét a lehető legjobban lecsökkentsék. Ezért ne tegyen piszkos táskát egy olyan ember asztalára, akiről tudja, hogy retteg a beszennyeződéstől és a megfertőződéstől!

Ismerje el a legkisebb javulást is! A beteg sikereit sohase másokhoz, hanem saját korábbi állapotához viszonyítsa!

Támogassa a beteget abban, hogy merjen szakszerű segítséget kérni! Biztosítsa arról, hogy ilyen helyzetben segítséget kérni teljesen normális dolog, és ettől még senki sem fogja őrültnek vagy bolondnak nyilvánítani.
 

Mihalec Gábor
Ideál - Reforméletmód magazin 2003


www.informed.hu

 

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

koronavirus.gov.hu | nnk.gov.hu | 06 80 277 455 és 456

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2211 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1172 szavazat (30%)
3891 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb