Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Lábaljunk ki az alvászavarból, tanuljunk meg aludni!LÁBALJUNK KI AZ ALVÁSZAVARBÓL, TANULJUNK MEG ALUDNI!

 
Lábaljunk ki az alvászavarból, tanuljunk meg aludni! - alvászavar, inszomnia, alvás, inszomnia, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus
 
Kóros álmatlansággal küszködik a felnőtt lakosság csaknem egyharmada.


Rohanó világunkban, a XXI. században az alvászavar az egyik legelterjedtebb népbetegség. Mivel a megfelelő, pihentető alvás testi- lelki egészségünk egyik motorja, így érdemes kellő figyelmet fordítani a probléma orvoslására. Ezen betegségek közül is a leggyakoribb az inszomnia, vagyis a kóros álmatlanság. A fejlett országokban a felnőtt lakosság csaknem egyharmada küzd ezzel a panasszal.

Az inszomnia alvási elégtelenséget jelent, ami az elalvás és a felébredés utáni visszaalvás nehézségeit, illetve a saját nézőpontunk szerinti rossz minőségű alvást takarja. A probléma feltárására érdekes módon azonban nappali tüneteink nyújtják a legtöbb segítséget, ezek nélkül ugyanis nem beszélhetünk inszomniáról. Többek között ide tartozik a napközben jelentkező álmosság, a rossz közérzet, a figyelem-, a koncentrálóképesség romlása, hangulatzavarok, a motivációnk csökkenése, feszültség, vagy fejfájás.

Ez egy olyan tünetcsoport, aminek hátterében pszichoszomatikus társbetegségek állhatnak, ami oka és következménye szintén lehet az alvási zavaroknak. Ezek pedig közvetlen kapcsolatban állnak egymással: tehát a társbetegség önmagában is okozhatja az inszomniát, de az alvási zavar is súlyosbíthatja ezen betegségek tüneteit. Az alvás nem reflex, hanem a magatartásunkkal és a gondolkodásunkkal összefüggő folyamat. Mivel vannak helyzetek, amikor nem alhatunk el, vagy amikor fel kell ébrednünk, az alváskésztetés kapcsolatban áll a központi idegrendszerrel. Így magát a gondolkodásunkat is meg kell változtatni, ha sikeresen le akarjuk küzdeni álmatlanságunkat.


Az alvászavar lehetséges következményei

Vannak panaszok, amik előbb vagy utóbb minden inszomniás betegnél jelentkeznek. Ilyen többek között a szervezet általános izgalmi és éberségi állapotával való megbirkózási nehézség, az elalvást nehezítő ingerek, az el-, és visszaalvási nehézségek és a már korábban említett nappali tünetek. Az alvászavar egyik legfontosabb jelensége, hogy a központi idegrendszeri éberségi szint megemelkedik olyan, alváshoz kapcsolt helyzetekben, amikor éppen csökkennie kellene, így pedig szinte képtelenség elaludni. Sok esetben sajnos minél inkább próbálunk a kialvatlanság ellen küzdeni, annál reménytelenebb ez a harc, ugyanis az inszomniás betegek nagy része az este közeledtével egyre stresszesebb lesz.

Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársa a Magyar Pszichológiai Szemlében megjelent tanulmányában összefoglalta többek között a kóros kialvatlanság legfőbb okait is. Ezek lehetnek az éhség, a mindennapi problémákon való töprengés, a stressz, különböző betegségek, a genetikai sérülékenység, vagy a negatív események.

Az inszomnia kezelésére kidolgozott módszer java részében viselkedésterápiás technikákból áll, amik sok esetben önmagukban is képesek a problémát orvosolni. Ha viszont ez nem segít, akkor jöhetnek a másodlagos terápiás eszközök. Ennek minden esetben az alvást elősegítő ingerek kialakításával kell kezdődnie és a visszaesést megelőző készségek átadásával kell végződnie. A szakember korábbi terápiás kézikönyvek alapján rendszerezte a technikákat.


Nem biztos, hogy azonnal megoldódnak a problémák

Az első lépés, hogy egyáltalán megtanuljunk aludni! Így fontos, hogy megszabaduljunk az alvás körül keringő mítoszoktól. Tévedés például, hogy 8 óra alvás a „kötelező" a kipihentséghez. Ez átlagosan inkább 7- 7,5 óra, de persze lehetnek nagy eltérések is, amik ettől még nem mondhatóak kórosnak. A mennyiségnél fontosabb az alvás minősége: ennek legjobb jellemzője, hogyan érezzük magunkat másnap reggel. Az, hogy éjszaka felébredünk, természetes is lehet, alapvetően ez nem jelent problémát. Fontos továbbá a rendszeres életmód és bioritmusunk megfigyelése. Sokszor ugyanis lehet, hogy azért nem vagyunk álmosak, mert a belső óránk még „nem tart az alvásnál"- vannak este aktívabb emberek, akik normál körülmények között sem tudnak korán elaludni.

Fontos, hogy igyekezzünk az alvást objektívan megfigyelni: az alvás és a vele kapcsolatos szubjektív élmények és a viselkedés objektív adatokba formázása a kezelés egyik feltétele. Ilyenkor alvásnaplót állítanak össze a beteg panaszai alapján, ehhez később számba veszik a környezeti ingereket és a viselkedést is.

Nagyon fontos elemként szerepel még a tanulmányban az alváshigiéniés tanácsadás, ahol az alvás minőségét rontó szokások megszüntetésére hívják fel a figyelmet, különböző technikákkal, például rendszeres mozgással, délután 2-től az élénkítő hatású ételek, italok fogyasztásának kerülésével.

Mivel a betegek sok esetben nem tudják megkülönböztetni az alvást elősegítő és az alvást gátoló tényezőket, a frusztrációjuk fokozódik. A másodlagos beavatkozások között szerepelnek a relaxációs módszerek. Ezekre akkor van szükség, ha a fent említett terápiával nem értünk el eredményt. A különböző relaxációs technikák közül a Jacobson- féle progresszív relaxáció a legelterjedtebb. Ilyenkor a betegek egy általuk hasznosnak vélt (de valójában az alvást rontó) cselekedet elhagyását gyakorolják. Ezt napközben kell begyakorolni, ha már biztosan tudjuk alkalmazni, akkor használhatjuk elalvás előtt.


Legyőztem!

Dr. Purebl György szerint fontos figyelmeztetni az inszomniás beteget, hogy a visszaesés nagyon könnyen bekövetkezhet. Ebben a helyzetben a páciens újra szoronghat, újra előtérbe kerülhetnek az alvást „elűző" gondolatok. Fontos tehát, hogy a rossz, negatív gondolatokat távol tartsuk magunktól, hiszen nemcsak álmainkat, hanem életünket is megkeseríthetjük ezekkel. Az alvászavar és a stressz pedig akár komolyabb betegségek forrása lehet.Semmelweis Figyelő - 2012-03-01

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:

30 286 2097
H-P: 08-19

Laptop, v. PC használata ajánlott ennyi információhoz!

Kedves Bagdy Emőke, köszönöm!

 Mint gyermek, aki már pihenni vágyik
és el is jutott a nyugalmas ágyig
még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” -
(igy nem szökik rá hirtelen az éj)
s mig kis szive nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kiván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
igy kérünk: Ülj le közénk és mesélj.
Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.
Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,
hadd lássunk át magunkon itt ez estén.
Párnás szavadon át nem üt a zaj -
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szivünk a gyásztól a vágyig.
Most temettük el szegény Kosztolányit
s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e uj méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?...
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

József Attila: Thomas Mann üdvözlése
1937. január eleje

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
638 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2730 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1417 szavazat (30%)
4785 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb