Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Közösségek az élhető életértKÖZÖSSÉGEK AZ ÉLHETŐ ÉLETÉRT

INTERJÚ PROF. DR. TRINGER LÁSZLÓVAL

Közösségek az élhető életért - A depresszió kezelése
Prof. Dr. Tringer László
(Tiszteletem Tanár Úr!)


Tringer professzor szerint egy társadalom akkor nevezhető egészséges szerveződésűnek, ha egy egyén legalább ötféle csoportnak a tagja. A kis közösségek megtartó ereje segíthet leküzdeni a depressziót, s e folyamatban a háziorvos is kiemelt szerepet játszhat.


Hogyan látja a depressziót a kognitív pszichológia?

A depresszió kognitív megközelítése nem valami újszerű dolog, régóta ismert, hogy a depressziósok gondolkodásában sajátos mechanizmusok működnek. A depressziós minden eseményt negatív módon értékel, önmagát is ily módon éli át. Szervezetében bármely történés, bármely észlelés negatív eseményként értelmeződik, akár egy kisebb zsibbadás is a betegség információját hordozza. Sokszor előfordul, hogy hipochonderként viselkednek, és ez közérzetük állandó negatív hangoltságával jár együtt.

A depresszió jelenségének megítélése és definíciója az utóbbi évtizedekben sokat változott. Manapság is sok szakmai vita zajlik a probléma és a terápia körül is. A kognitív pszichológia megpróbálta a depressziós mechanizmusokat rendszerbe szedni, és ezzel terápiás lehetőségeket nyitni. Ha például a véleménykülönbség rosszindulatként értelmeződik egy személy számára, akkor ezt a bejáratott mechanizmust a kognitív terápia során megpróbáljuk feltárni és módosítani. Illetve a depresszió következő hullámával szemben védettséget építünk.


Háziorvosi praxisban hogyan jelentkezik ez a probléma?

Egyes felmérések szerint a háziorvosnál jelentkező betegek egy harmada pszichés zavarokban szenved. Ezen esetek nagy részét a kellő idő ráfordításával a háziorvosi praxis keretében meg lehet oldani. Sajnos az idő nem mindig áll rendelkezésre a kollégáknak. Súlyosabb esetekben, például súlyos depresszió, öngyilkossági gondolatokkal megjelenő beteg esetén szakemberhez kell irányítani a beteget.


A szakember könnyen fölismeri, hogy lelki eredetű panaszokról van szó?

Nehézség adódhat, ha a beteg csak a testi tüneteit hozza elő, ilyen esetben azt javaslom, hogy a háziorvos fogadja el a beteg kommunikációs ajánlatának felszínét, hallgassa végig a testi panaszokat, a szükséges diagnosztikai vizsgálatokat végezze el, és a leletek birtokában óvatosan vezesse rá, hogy talán pszichés eredetű panaszokról lehet szó. Az „idegi” szó használata is sokszor segíthet. Gyakori kísérőjelenség az alvászavar, ebben az esetben altató használata ajánlott lehet, de hangsúlyoznám, hogy csak 2-3 hétig, ha nem használ, akkor egy másik készítményt kell alkalmazni, ám azt is csak meghatározott ideig javasolt felírni.


Pszichológiai megközelítés könnyen alkalmazható?

A legnehezebb a pszichoszomatikus betegek esete, nekik tényleges testi bajuk is van. Jellemzően fekély, hypertonia (magasvérnyomás), irritábilis bél szindróma, reflux. A pszichoszomatikus betegek nagy százaléka elutasítja a pszichológiai jellegű megközelítést. A legfontosabb, hogy a háziorvosnak jó kapcsolata legyen a beteggel, a szükséges terápia mellett érdeklődjék a páciens élete, életének háttere iránt is.


A háziorvos hogyan készülhet fel jobban szakmailag az ilyen esetekre?

Minden háziorvos szerezhet kognitív pszichoterápiás szakképesítést, ez három éves szakképzés, számos háziorvos kolléga már a háziorvosi rendelés keretében használják szaktudásukat.

Meglátásom szerint a depressziók többsége a háziorvosi praxis keretében kezelhető. Enyhe depresszió esetében a vallásos emberek közül sokan nem is orvost keresnek fel, hanem a lelkipásztorukat, és tőlük is kapnak kellő lelki segítséget. Természetesen sokan pszichológust keresnek fel, tőlük pedig elvárható, hogy ismerjék a határaikat, sajnos időnként mutatkoznak hiányosságok a pszichológusok klinikai szakismerete és az egyes pszichoterápiák eredményei terén, ám alapvetően ők is tudnak segíteni.


Társadalmi szinten hogyan lehetne véleménye szerint megelőzni a depressziós tünetegyüttes kialakulását?

Az önismereti csoportoknak, pszichoedukációnak komoly szerepe lehet ebben is. A Johan Béla Népegészségügyi Programra épülő Lelki Egészség Országos Programja is tartalmaz jó elemeket, ám sajnos pénzt nem kapott a program. A Veér András által kidolgozott hálózat is szép eredményeket hozott. Napjainkban talán nem az ÁNTSZ keretében, hanem egy önállóan létrehozott pszicho-prevenciós hálózat lenne eredményesebb. Reményeink szerint, az új kormány a prevenciót komolyan veszi, és szakmai alapokon újraéleszti.


Milyen módozatai ismertek a depresszió megelőzésének?

A London School of Economics kutatása szerint a depresszió korszerű orvosi kezelése 23 és félszer kerül többe, mint a megelőzése. Az iskoláknak, egyházaknak, egyetemeknek, sport és művészeti közösségeknek kiemelt szerepe van az örömtelibb, gazdagabb élet kialakításában. A kognitív ismeretek személyes oktatása, a pszichoedukáció, és főkent az önismeret növelése is hasznos lehet.


Milyen alapvető megoldást lát professzor úr ennek az égető gondnak a megoldására?

Magyarországon elsőként igen fontos volna, hogy közösségek életét segítsük, működésüket támogassuk. Ki-ki a maga erejével. Tíz-húszfős csoport az optimális, ezekben már élő, személyes kapcsolatok alakulnak ki, s itt az emberek szabadon kommunikálhatnak. Ezek a szerveződések megtartják, megvédik az egyént. Egy társadalom akkor nevezhető egészségesnek, ha egy egyén legalább ötféle csoport tagja.

Magyarországon komoly lemaradás tapasztalható e téren, hiszen Rajk László aláírásával 1949-ben minden egyesületet, társadalmi szervezetet, egyházi közösséget feloszlattak, és a szakszervezet égisze alatt lehetett csupán közösséget szervezni. A közösségformálódásnak ez elmúlt ötven év nagyon rosszat tett. Már nem természetes közegünk a kiscsoport, nem természetes igényünk hogy több helyre tartozzunk, s az újratanulás lassabban megy a kelleténél. A civil szervezeteknek, egyházaknak ebben alapvető szerepül lehet – meg hát több szabadidőre is lenne szükségünk mindehhez.


Az anyagiak is nyilván számítanak…

A közösségformálás mellett szerencsés lenne, ha egy család meg tudna élni egy keresetből, hiszen köztudott, hogy az otthon lévő anya mellett felnövő gyermekek szocializációs esélyei jobbak, mint aki rögtön kikerül a családból.


Az egyén, önmaga mit tehet saját jobb közérzetéért?

Mondanék pár szót az önbeteljesítő kognitív sémákról, ahol paradox módon az események adott formán történő értelmezése generál olyan viselkedést, amely valóban beteljesíti a jóslatot. Teszem azt randevú esetén, ha késik a partner, akkor a „az engem előbb-utóbb elhagynak” gondolkodásmód könnyebben durcássá, sértődötté teheti az illetőt, amely viselkedés aztán valóban szakításhoz vezethet. Önismereti csoportok, képzések és kognitív pszichoterápia tud segíteni, hogy ezeket a „próféciáinkat” felismerjük és megváltoztassuk. Ki-ki önneveléssel, és kellő önismerettel felülírhatja a káros lelki sémákat, fel tudja ismerni, hogy milyen ismétlődő buktatók várnak rá a „befelé vezető út” során.
eLitMed.hu - 2010.07.20.

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

koronavirus.gov.hu | nnk.gov.hu | 06 80 277 455 és 456

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2210 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1171 szavazat (30%)
3889 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb