Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Hogyan dolgozzuk fel a halált? - A gyász fokozataiHOGYAN DOLGOZZUK FEL A HALÁLT?

A GYÁSZ FOKOZATAI

A gyász fokozatai - gyász, gyászmunka, halál, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus
Többnyire ritkán jut eszünkbe a halál, általában akkor gondolunk rá, ha elveszítünk valakit. De fel lehet-e készülni az elmúlásra, valakinek az elvesztésére? Mi a helyes magatartás? Szakértői tanácsok.


"Amikor azt hallom, hogy gyász, mindig ugyanaz jut az eszembe; bekerül a véráramba, felkúszik a szememig, megül benne (...) egy közel négy évvel ezelőtti vasárnap reggel, és a hír… Azt hiszem, már túl vagyok a gyász fokozatain, amelyeket végig kell járni: a sírásét, a tagadásét, a dühét, az ordításét, a lassú elengedését (...) Élni kell!" - olvasható a napokban indult gyászportál.hu egyik bejegyzésében. A kibeszélésre is lehetőséget adó, gyászolóknak segítő oldal – többek között pszichológus, gyásztanácsadó válaszol a kérdésekre – megjelenése is jelzi, hogy van miről beszélnünk, elkel a segítség, ha a halál feldolgozásáról van szó.

Azt senki nem vitatja, hogy mindannyian félünk a haláltól, olyannyira, hogy az elmúlásról való beszélgetés ma leginkább tabunak számít;  ha meghal valaki a környezetünkben, igyekszünk erősek maradni, nem merünk hosszasan gyászolni, hiszen elvárás, hogy mielőbb helytálljunk a családban, a munkahelyen.

"Nem véletlen, hogy korábban gyászévről beszéltek, noha a gyász időtartama mindenkinél eltérő lehet, a tapasztalatok szerint legalább egy év kell ahhoz, hogy a gyászoló el tudja engedni a szeretett személyt; ez idő alatt végigéli az összes ünnepet és évfordulót, a karácsonytól a születésnapig" – osztotta meg velünk Pilling János pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársa. A pszichiáter szerint a testi tünetek – torokszorítás, fulladásérzet, légszomj, gyengeségérzet – jó esetben egy-két hónap alatt elmúlhatnak, de előfordul, hogy fél év után is ugyanúgy megnehezítik a szenvedő életét - tartós tünetként jelentkezik általában az étvágytalanság, álmatlanság, szédülés, emésztési problémák -, de a testi tünetek egyre jobban ritkulnak, s már csak olyan helyzetekre jellemzők, amikor felidéződnek az elhunyttal kapcsolatos emlékek.

A halál feldolgozását az is megnehezíti – mondja Pilling –, hogy egyre kevésbé élnek a hagyományok, a rítusok – például virrasztás, halotti tor, gyászruha viselése –, sokkal kevesebb ismeretünk van a gyászról, mint például évtizedekkel ezelőtt. Amit pedig nem ismerünk, nehezebb megküzdenünk. "Nem hiszem, hogy feltétlenül ugyanúgy kellene gyászolnunk, mint azt nagyszüleink tették, de az igenis baj, ha nem adjuk meg a módját a búcsúnak, az elengedésnek. Ezért javaslom én is a pácienseimnek, hogy alakítsák ki a saját rítusaikat, például esténként gyújtsanak egy gyertyát, ha vallásosak, mondjanak el egy imát; mindez segítheti az új helyzet elfogadásában"  – tanácsolja a pszichiáter.

Nagyban meghatározhatják a gyász folyamatait a halál körülményei, amelyek megnehezíthetik vagy megkönnyítheti a búcsút. Könnyebb elfogadni szerettünk elvesztését, ha azt hosszabb betegség előzi meg, míg kegyetlen tud lenni a váratlan halál – baleset, gyilkosság, öngyilkosság – feldolgozása, amely során nem ritka az önvádaskodás, netán a felelősök keresése.  A vallás, a halál utáni életben való hit segítséget jelenthet, de sokszor nehezítő tényező is, vannak, aki ilyenkor megkérdőjelezik Isten létét, ha létezik, miért engedte ezt megtörténni. De ugyanígy lényeges tényező az is, hogy mennyire kötődött az elveszett személyhez a gyászoló.


BELE LEHET HALNI

Soknak tűnhet depressziósnak a gyászoló, ám tévedés ezt gondolni, az ilyenkor jelentkező tünetek a sóvárgás jelei: az egyedül maradt úgy érzi, hogy önmaga egy részét vesztette el, és anélkül sosem lehet már boldog - derült ki abból a külföldi vizsgálatból, amelyben több mint kétszáz embert vontak be, olyanokat, akiknek  szembe kellett nézniük társuk természetes halálával. Kiderült, hogy a másik utáni sóvárgás négy hónap után jut a tetőpontra, míg a depresszió, amely e fájdalmas vágyódás kapcsán törhet rá az illetőre, jóval később csúcsosodik ki.

A kutatás nem mond ellent Elisabeth Kübler-Ross svájci származású amerikai tudós elméletének – az 1960-as években vált ismertté – miszerint a gyász fázisai: a hitetlenség, sóvárgás, düh, depresszió és belenyugvás. "Akik segíteni akarnak a gyászolóknak, azoknak elsősorban a sóvárgásra kell figyelniük" – fogalmazott a kutatás kapcsán megkérdezett gyászszakértő. Függetlenül attól, hogy a gyász pontosan hogyan zajlik le, valamennyi tünetnek enyhülnie kell fél év alatt, ha nem így történik, érdemes szakemberhez fordulni. A "gyógyulást" jelezheti az, ha a gyászoló már el tud szakadni a halottól, megszűnnek a testi tünetek, bűntudat nélkül tud örülni, készen áll új kapcsolatok kialakítására, új céljai, tervei vannak.

A gyász nem betegség, de komoly bajokhoz vezethet, ezért kell megtalálni a fájdalom feldolgozásának a legjobb módját – magyarázza Pilling János. A gyászolók körében négyszeresére nő a szívinfarktus és tizenhétszeresére az öngyilkosság kockázata. Sőt az első pár hónapban még a balesetek előfordulásának az esélye is megnő a gyász miatti figyelmetlenség, zavarodottság következtében. Ha pedig később sem tudják feldolgozni a történteket, a magukra maradtak alkoholhoz, drogokhoz, dohányzásba menekülhetnek, amely tüdőrákot, a túlzott ivászat pedig májcirrózist okozhat.

Jelentősen különbözhet a két nem gyásza. Eleve kétféle gyásztípusról beszélhetünk: érzelmi társas és racionális magába zárkózó; s ez utóbbi leginkább a férfiakra jellemző, ők nehezebben tudják kimutatni az érzelmeiket, nem szeretnek beszélni a fájdalmas dolgokról. Rosszabbul viselik  ezt az élethelyzetet, nagyobb arányban halnak bele a házastárs elvesztésébe, mint a nők, illetve többen követnek el közülük öngyilkosságot. Az is kimutatható, hogy a gyermeküket elveszítő párok az átlagosnál is nagyobb számban válnak el, részben azért, mert annyira különbözik a két ember gyásza. A pszichiáter szerint egyáltalán nem biztos, hogy az gyászol jól, aki erről beszélni is tud, hagyni kell, hogy mindenki a maga módján dolgozza fel a történteket, a ki nem mondott dolgok, rosszul megfogalmazott érzések a helyükre kerüljenek.

A terápiák a konkrét helyzetre, a gyászoló és az elhunyt kapcsolatára helyezik a hangsúlyt. Jó tanács lehet az is, hogy vezessenek naplót, amelyben leírhatják az elhunyttal kapcsolatos emlékeiket. Sőt, az is segíthet, ha sokat olvasnak a gyászról.HVG – 2009.10.31.

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:

30 286 2097
H-P: 08-19

Laptop, v. PC használata ajánlott ennyi információhoz!

Kedves Bagdy Emőke, köszönöm!

 Mint gyermek, aki már pihenni vágyik
és el is jutott a nyugalmas ágyig
még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” -
(igy nem szökik rá hirtelen az éj)
s mig kis szive nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kiván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
igy kérünk: Ülj le közénk és mesélj.
Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.
Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,
hadd lássunk át magunkon itt ez estén.
Párnás szavadon át nem üt a zaj -
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szivünk a gyásztól a vágyig.
Most temettük el szegény Kosztolányit
s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e új méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?...
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

József Attila: Thomas Mann üdvözlése
1937. 01. eleje

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
644 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2743 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1429 szavazat (30%)
4816 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb