Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Életet is veszélyeztethet a gyermekkori evészavarÉLETET IS VESZÉLYEZTETHET A GYERMEKKORI EVÉSZAVAR


Gyermekkori evészavar - evészavarok, anorexia, bulimia, gyermekkor, serdülőkor, testképzavar, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológusSzámos jel árulkodik a gyermek- és fiatalkori evészavarról, amire a szülőknek oda kell figyelniük dr. Pászthy Bea pszichiáter szerint.


Egyre inkább terjednek, ráadásul egyre fiatalabb életkorban jelennek meg a gyermek- és serdülőkori evészavarok. A kórképek súlyossága, az életet veszélyeztető és hosszú távú szövődmények szükségessé teszik a róluk való átfogó gondolkodást – állítja dr. Pászthy Bea, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa, aki Túry Ferenc professzorral együtt tavaly novemberben mutatta be az Evészavarok és testképzavarok című, közösen szerkesztett könyvét. Az általa irányított osztályon – hazánkban egyedüliként – külön részleg foglalkozik az evészavaros fiatalokkal. A neves gyermekpszichiáterrel a gyermekkori evészavarokról, a szülők számára árulkodó jelekről beszélgettünk.


KIKET VESZÉLYEZTET LEGINKÁBB AZ EVÉS- ÉS TESTKÉPZAVAR?

– Az elmúlt négy évben kétszáz beteget kezeltünk az osztályon, és megfigyelhető, hogy a klasszikus evészavarok egyre korábban jelentkeznek és egyre nagyobb arányban kezdődnek gyermek- és serdülőkorban. Az anorexia és bulimia továbbra is főként a lányok betegsége, azonban megjelentek a fiúk is ezekkel a tünetekkel. Leggyakrabban a serdülőkorban kezdődik, általában a 14-16 éves korosztálynál találkozunk a betegséggel, de manapság sok gyermeknél a korai pubertásban is megjelenik, sőt, a ritkaságnak számító prepubertás időszakában is. A legfiatalabb betegünk nyolcéves volt!

Egyre több vizsgálat jelenik meg a média hatásáról az evészavarok kialakulásában, a vékony modelleket példaképül választó fiatalok, a zenei klipeket nézők, vagy például kora gyermekkorban a Barbie típusú babákkal játszók körében nagyobb arányban fordul elő a testtel való elégedetlenség és a soványság iránti vágy. A betegségre való hajlamban, a zavar kialakulásában és fenntartásában meghatározó szerepe van a biológiai eltéréseknek, a társadalmi-kulturális hatásoknak, gondoljunk például a karcsúságideálra, a pszichológiai vonatkozásoknak, ilyenek az egyéni és családdinamikai tényezők. Ezek jellemzően komplex módon jelenhetnek meg egy kórképben.


MELYIK KÓRKÉP A LEGVESZÉLYESEBB?

– A gyermekkori evészavarok klasszikus fajtái az anorexia nervosa és a bulimia nervosa, megjelenési formájuk és súlyossága meglehetősen különböző. A gyermek- és serdülőkorban kezdődő anorexia súlyos, életveszélyes pszichiátriai betegség, amely a felnőttkorban krónikus pszichés és szomatikus megbetegedésekhez, illetve korai halálozáshoz vezet. Ez a legnagyobb mortalitású pszichiátriai betegség, amelyet döntően szervi szövődmények okoznak.


MILYEN FIGYELMEZTETŐ JELEK ÁRULKODNAK A SZÜLŐKNEK GYERMEKÜK BETEGSÉGÉRŐL?

– A legszembetűnőbb, hogy megváltozik a gyermek táplálkozási magatartása. Kerüli a közös étkezéseket, csak alacsony kalóriájú ételeket fogyaszt, számolja a kalóriákat, étkezéssel kapcsolatos rituálékat fejleszt ki: például nagyon apró darabokra vágja az ennivalót, nagyon lassan eszik, előtte túl sokat iszik, rejtegeti, felhalmozza a meg nem evett ételt. Sok időt fordít a számára elfogadható, szigorúan kalóriaszegény ételek készítésével. Jellemző, hogy a gyermek fél a súlygyarapodástól, rendkívül elégedetlen a súlyával, alakjával, így túl sokat foglalkozik a testsúlyával, naponta többször méredzkedik.

Számos érvet használ az étel visszautasításának magyarázatára: teltségérzése van, fáj a hasa, nem tudja lenyelni az ételt. A másik csoport tagjaira jellemző, hogy intenzív testedzést végeznek, állandó mozgáskésztetésük van, naponta több órát töltenek testmozgással. Egyenesen bűntudatuk van, ha nem edzhetnek. A fogyást esetleg önhánytatással, hashajtókkal is segítik.

Látszatra ugyan egészségesek, energetikusak ezek a fiatalok, ám a betegség előrehaladtával egyéb tünetek is megjelennek: a gyerek ingerlékennyé válik, állandóan fáradt, spontán ájulásai vannak, ég a gyomra, székrekedésese van, depresszió keríti hatalmába, megromlanak a kortárskapcsolatai. Jelentős szövődményeket okoz az anorexia a fejlődő szervezetben. Bár nagyobb részük visszafordítható a táplálkozás helyre állításával, mégis hosszú távú szövődmény lehet a csökkent csontállomány, illetve a testmagasság kívánatostól való elmaradása.


MIKOR JELENHET MEG A BULIMIA?

– A bulimiáról azt tartottuk, hogy ritka betegség gyermekkorban, inkább a serdülőkor vége felé jellemző a megjelenése, akkor azonban nem tér el a felnőttkori kórképtől. Az utóbbi időben azonban 13-14 éves bulimiás páciensek is érkeztek klinikánkra, jelezve, hogy e betegség kezdete is előbbre tolódik. Hasonlóan az anorexiához, a bulimiában szenvedő fiatal túlzott mértékben fél az elhízástól. Ugyanakkor jellemző rá, hogy falásrohamok törnek rá, a megevett ételtől önhánytatással, hashajtással igyekszik megszabadulni, sokszor olyan ügyesen titkolva, hogy a család nem veszi észre. A gyakori önhánytatás miatt a gyomorsav megrongálja a fogakat, a nyelőcsövet, a káliumhiány miatt szívelégtelenség, izomgyengeség mutatkozik, károsodik a vese.


A TÚLSÁGOSAN VÁLOGATÓS VAGY ÉPPEN EHETETLEN DOLGOKAT FOGYASZTÓ GYEREKEK IS EVÉSZAVARRAL KÜSZKÖDNEK?

– A gyermekkorban egyéb evészavarok is előfordulnak, ilyen például a pica: étkezésre nem alkalmas anyagokat – föld, festék, papír, kő, haj és a többi – fogyaszt a gyermek, és ez tartósan, legalább egy hónapon keresztül fennáll. Életet veszélyeztető állapotot idézhet elé, ha mérgező anyagokat vesz magához a gyermek. Számos ok állhat a háttérben, például a nyomelemek hiánya, fejlődésbeli elmaradás, szociálisan deprimált környezet. A kisdedkor után is fennmaradó pica hajlamosíthat a bulimia kialakulására serdülőkorban.

Az ételelutasítással járó érzelemzavarnál nem jellemző a testképzavar, a betegek tudják, hogy soványak, szeretnének is gyarapodni, de mégsem fogadják el a táplálékot.

Szelektív evésről akkor beszélünk, ha a gyermek nagyon szűk választékra korlátozza az általa elfogadott ételeket, és ez az állapot legalább két éve fennáll. Az ilyen gyermek tipikusan öt-tíz féle ételt fogad el, hevesen ellenáll, ha új ételféleséggel kínálják. Az elfogadott ételek legtöbbször magas szénhidráttartalmúak, kenyér, keksz, tészta, így a gyermekek nem soványak. A beszűkült ételválaszték miatt hiánytáplálkozás alakulhat ki, a rágóizmok fejletlenek maradnak, az evés körül állandó a feszültség. A probléma először a bébiételről a normális táplálkozásra való átszokáskor jelentkezik. A szülők, főleg az édesanya számára nagyfokú stresszel jár, ha gyermeke szelektív evő.

A családtagok részéről az evés erőltetése elmélyítheti a tüneteket, mert fokozza a gyermek szorongását, tovább súlyosbítják félelmeit a fellépő émelygés, hányinger. A szakemberek túlevéses zavarnak hívják azt az evészavar fajtát, amikor ismétlődő falások jellemzik a gyermeket, aki elveszti az étkezési kontrollját. A pubertás előrehaladtával a lányoknál nő a túlevéses zavar előfordulási aránya. Kialakulása az elhízás rizikótényezőjének tekinthető.


A GYEREKKORI EVÉSZAVAROK HOGYAN GYÓGYÍTHATÓK?

– Rendkívül fontos, hogy multidiszciplináris szemléletű legyen a terápia, hiszen az evészavarok érintik a mentális és a szomatikus egészséget is. A gyermekorvosok, pszichiáterek, pszichológusok, belgyógyászok, dietetikusok, pedagógusok és a szülők széles körű együttműködése elengedhetetlen a beteg gyermek hatékony kezelése érdekében. Kulcskérdés a táplálkozási rehabilitáció, s ezen túl a klinikánkon leginkább bevált módszerek a családterápia, a csoportterápia, a testképzavarral foglalkozó tematikus művészet-pszichoterápiás csoportfoglalkozások és a kognitív egyéni terápia integrált alkalmazása. A terápia nem ér véget a célsúly elérésével, a betegek hosszú távú követése kiemelten fontos a későbbi visszaesés, illetve tünetváltás megelőzése szempontjából.

A nemzetközi vizsgálatok eredménye szerint azoknak a betegeknek, akik megfelelő orvosi ellátást, pszichiátriai gondozást kapnak, ötven százaléka meggyógyul, negyed részük állapota javul, és sajnos másik negyed részük krónikus evészavarossá válik, nem javul a terápia ellenére sem. Klinikánkon ennél jóval magasabb a gyógyult betegek aránya, köszönhetően az előbb említett komplex terápiának és a multidiszciplináris gyógyító közösségünknek: tanítványaimnak, kollégáimnak, akik elkötelezetten munkálkodnak a betegek gyógyulása érdekében.Weborvos - Sándor Judit - 2009-05-03

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

koronavirus.gov.hu | nnk.gov.hu | 06 80 277 455 és 456

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
507 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2208 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1170 szavazat (30%)
3885 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb