Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Duloxgamma 30 mg Duloxgamma 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula betegtájékoztatók - 2019.08.
 

Duloxgamma 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Duloxgamma 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula


duloxetin

 

 
Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 
♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦ Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma

1. Milyen típusú gyógyszer a Duloxgamma és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Duloxgamma szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Duloxgamma-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Duloxgamma-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

1. Milyen típusú gyógyszer a Duloxgamma és milyen betegségek esetén alkalmazható?


A Duloxgamma a duloxetin nevű hatóanyagot tartalmazza.
A Duloxgamma növeli a szerotonin és a noradrenalin szintjét az idegrendszerben.

A Duloxgamma-t az alábbiak kezelésre alkalmazzák felnőtteknél

♦  depresszió
♦  generalizált szorongás (állandó szorongás vagy idegesség)
♦  diabéteszes neuropátiás fájdalom (melyet gyakran égő, szúró, sajgó, hasogató vagy tompa jellegűnek, illetve áramütéshez hasonló jellegűnek írnak le). Előfordulhat érzéskiesés az érintett területen, vagy az olyan érzések, mint a tapintás, meleg, hideg vagy nyomás fájdalmasak lehetnek.

A Duloxgamma a legtöbb depressziós vagy szorongásos betegnél a kezelés megkezdését követő két héten belül kezd hatni, de 2-4 hét is eltelhet addig, amíg jobban érzi magát. Beszéljen kezelőorvosával, ha ezen időtartamot követően nem érzi jobban magát.

Amikor Ön már jobban érzi magát, kezelőorvosa folytathatja a Duloxgamma-kezelést, hogy megelőzze a depresszió vagy a szorongás kiújulását.

Diabéteszes neuropátiás fájdalom esetén eltelhet néhány hét addig, amíg Ön jobban érzi magát. Beszéljen kezelőorvosával, ha 2 hónap elteltével nem érzi jobban magát.
 

2. Tudnivalók a Duloxgamma szedése előtt

 

Ne szedje a Duloxgamma-t, ha

♦  allergiás a duloxetinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére
♦  májbetegsége van
♦  súlyos vesebetegsége van
♦  monoamino-oxidáz gátló (MAOI) gyógyszert szed vagy szedett az elmúlt 14 napban (lásd az „Egyéb gyógyszerek és a Duloxgamma ” című pontot)
♦  fluvoxamint (általában depresszió kezelésére használják), ciprofloxacint vagy enoxacint (bizonyos fertőzések kezelésére használják) szed

Beszéljen kezelőorvosával, ha magas vérnyomása vagy szívbetegsége van. Kezelőorvosa meg fogja mondani, hogy szedhet-e Duloxgamma -t.
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A következőkben olyan okokat sorolunk fel, ami miatt a Duloxgamma esetleg nem alkalmas Önnek.

A Duloxgamma szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha

♦  egyéb depresszió elleni gyógyszereket szed (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Duloxgamma”)
♦  közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövénykészítményt szed
♦  vesebetegsége van
♦  a kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek
♦  a kórtörténetében mánia szerepel
♦  bipoláris zavarban szenved
♦  olyan szembetegsége van, mint például a glaukóma (emelkedett szemnyomás) bizonyos fajtái
♦  vérzéses rendellenesség szerepel a kórtörténetében (hajlamos véraláfutás kialakulására)
♦  fennáll Önnél az alacsony nátriumszint kockázata (pl. ha vízhajtókat szed, különösen idősebb korban)
♦  egyéb olyan gyógyszert szed, mely májkárosodást okozhat

A Duloxgamma hatóanyaga, a duloxetin, más gyógyszerekben is megtalálható, melyek egyéb betegségek kezelésére szolgálnak:
 
♦  diabéteszes neuropátiás fájdalom
♦  depresszió, szorongás és
♦  a vizelet elcsepegése.

Kerülni kell egynél több ilyen készítmény alkalmazását. Ellenőrizze orvosával, hogy szed-e már más duloxetint tartalmazó gyógyszert.

A Duloxgamma okozhat nyugtalanságot vagy a nyugodt ülésre vagy állásra való képtelenséget. Értesítse kezelőorvosát, ha ezt tapasztalja.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai, ha

♦  korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  Ön egy fiatal felnőtt

Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő, 25 évnél fiatalabb felnőttek esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
 
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkosági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.


Az olyan gyógyszerek, mint a Duloxgamma (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.


Gyermekek és 18 év alatti serdülők

A Duloxgamma adása általában nem javasolt gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.

Tisztában kell lennie azzal is, hogy ilyen típusú gyógyszerrel kezelt 18 év alatti betegeknél nagyobb a kockázata az olyan mellékhatásoknak, mint az öngyilkossági kísérlet és az öngyilkossági gondolatok, az ellenséges viselkedés (főként agresszivitás, ellenkezés és indulatosság).

Ennek ellenére kezelőorvosa felírhat Duloxgamma-t 18 éves kor alatti beteg részére, ha úgy gondolja, hogy ez szolgálja legjobban a beteg érdekét. Ha a kezelőorvos 18 évnél fiatalabb betegnek rendelte a Duloxgamma-t, menjen vissza hozzá, amennyiben a fent említettekkel kapcsolatban kérdései merülnek fel. Tudassa a kezelőorvossal, amennyiben 18 évnél fiatalabb betegnél a Duloxgamma szedése során a fent leírt tünetek bármelyike megjelenik vagy rosszabbodik.

Ebben a korcsoportban nem bizonyított a Duloxgamma hosszú távú biztonságossága a növekedést, az érést, valamint a gondolkodás- és a viselkedésbeli fejlődést illetően.

Egyéb gyógyszerek és a Duloxgamma

 
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a Duloxgamma-t szedheti-e más gyógyszerekkel együtt. Orvosával történt megbeszélés nélkül ne hagyja abba vagy kezdje el semmilyen gyógyszer szedését, beleértve a vény nélkül kaphatókét vagy a gyógynövény tartalmúakét sem.

Azt is közölje kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikét szedi

♦  Monoamino-oxidáz gátlók (MAOI)
Nem szedheti a Duloxgamma-t egy másik antidepresszáns MAOI gyógyszerkészítménnyel együtt, vagy annak leállítását követően 14 napon belül. MAOI-k közé tartozik pl. a moklobemid (egy depresszió elleni készítmény) és a linezolid (egy antibiotikum). Súlyos, vagy akár életet veszélyeztető mellékhatásokhoz vezethet, ha a MAOI-t a Duloxgamma-val együtt szedi. Legalább 14 napot kell várnia a MAOI szedésének abbahagyását követően, mielőtt a Duloxgamma -t szedheti. A Duloxgamma leállítása után 5 napot kell várni, hogy a MAOI szedését elkezdhesse.
♦  Álmosságot okozó gyógyszerek
Ezek közé tartoznak a kezelőorvos által felírt gyógyszerek, mint benzodiazepinek, erős fájdalomcsillapítók, antipszichotikumok, fenobarbitál és antihisztaminok.
♦  Szerotonin szintet növelő gyógyszerek
Triptánok, tramadol, triptofán, SSRI-k (pl. paroxetin és fluoxetin), SNRI-k (mint a venlafaxin), triciklikus antidepresszánsok (pl. klomipramin, amitriptilin), petidin, orbáncfű és MAO-gátlók (mint a moklobemid és linezolid). Ezek a gyógyszerek fokozzák a mellékhatások kockázatát; ha szokatlan tüneteket észlel ezen gyógyszerek és a Duloxgamma együttes szedése alatt, keresse fel kezelőorvosát.
♦  Szájon át szedhető véralvadásgátlók vagy a vérlemezkék összecsapódása ellen ható gyógyszerek
Olyan gyógyszerek, amelyek hígítják a vért vagy gátolják a véralvadást. Ezek a készítmények növelhetik a vérzés kockázatát.


A Duloxgamma egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Óvatosnak kell lennie, ha a Duloxgamma szedése alatt alkoholt fogyaszt.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével

Közölje kezelőorvosával, ha a Duloxgamma szedése alatt teherbe esik, vagy terhességet tervez. Csak akkor szedjen Duloxgamma-t, ha előzetesen megbeszélte kezelőorvosával a kezelés lehetséges előnyeit és a magzatra gyakorolt mindenféle lehetséges kockázatot.

Bizonyosodjon meg róla, hogy a szülésznő és/vagy a kezelőorvos tud arról, hogy Ön Duloxgamma-t szed. Ha terhesség alatt szedik, az ehhez hasonló gyógyszerek (ún. SSRI-k) növelhetik egy perzisztens pulmonális hipertóniának (tartósan magas vérnyomás a tüdő ereiben – PPHN) nevezett súlyos állapot kockázatát, ami az újszülöttnél gyorsabb légzést és elkékülést okoz. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában kezdődnek. Amennyiben ez előfordul az Ön gyermekével, azonnal szóljon a szülésznőnek és/vagy kezelőorvosának.

Ha a terhesség vége körüli időszakban Duloxgamma-t szed, gyermekénél felléphetnek bizonyos tünetek a szülés után. Ezek a tünetek általában a születéskor vagy az azt követő néhány napon belül kezdődnek. A tünetek közé tartozhat: petyhüdt izmok, remegés, nyugtalanság, elégtelen táplálkozás, légzészavar és görcsrohamok. Ha gyermeke születése után ezek közül a tünetek közül bármelyik előfordul, vagy aggódik gyermeke egészsége miatt, szóljon kezelőorvosának vagy a szülésznőnek, akik megfelelő tanácsot tudnak adni.

Közölje kezelőorvosával, ha szoptat. Szoptatás ideje alatt nem javasolt a Duloxgamma szedése. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A Duloxgamma-tól álmosnak érezheti magát vagy szédülhet. Ne vezessen gépjárművet, és ne dolgozzon szerszámokkal vagy gépekkel, amíg nem tudja, hogy a Duloxgamma hogyan hat Önre.


A Duloxgamma szacharózt tartalmaz

A Duloxgamma szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert!
 

3. Hogyan kell szedni a Duloxgamma-t?


A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

♦  Depresszió és diabéteszes neuropátiás fájdalom
A Duloxgamma ajánlott adagja 60 mg naponta egyszer, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot.

♦  Generalizált szorongás
A Duloxgamma ajánlott kezdő adagja naponta egyszer 30 mg, ezt követően a legtöbb beteg naponta egyszer 60 mg-ot kap, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot. Az adagot az Ön, Duloxgamma -ra adott válasza alapján napi 120 mg-ig lehet emelni.

Hogy ne felejtse el bevenni a Duloxgamma-t, könnyebb, ha minden nap ugyanabban az időben veszi be.

A Duloxgamma -t szájon át kell bevenni. A kapszulát egészben, egy korty vízzel kell lenyelni.
A Duloxgamma bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is.

Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mennyi ideig kell a Duloxgamma-t szednie. Ne hagyja abba a Duloxgamma szedését, illetve ne változtasson az adagján a kezelőorvos utasítása nélkül. Betegségének megfelelő kezelése fontos ahhoz, hogy Ön jobban érezhesse magát. Kezelés nélkül az Ön betegsége esetleg nem múlik el, illetve súlyosabbá és nehezebben kezelhetőbbé válhat.

 

Ha az előírt adagnál több Duloxgamma-t vett be

 
Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az előírtnál több Duloxgamma-t vett be!

A túladagolás tünetei közé tartozik az álmosság, kóma, szerotonin szindróma (ritka reakció, mely okozhat fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsroham, hányás és gyors szívverés.
 

Ha elfelejtette bevenni a Duloxgamma-t

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja, amilyen hamar eszébe jut. Azonban ha elérkezett a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak a szokásos dózist vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ne vegyen be több Duloxgamma-t, mint amennyit kezelőorvosa egy napra előírt.
 

Ha idő előtt abbahagyja a Duloxgamma szedését

A kezelőorvos utasítása nélkül ne hagyja abba a kapszulák szedését akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha kezelőorvosa úgy gondolja, hogy már nincs szüksége a Duloxgamma-ra, legalább 2 hét alatt fogja lecsökkenteni az adagot, mielőtt teljesen leállítaná a kezelést.

Néhány betegnél, akik a Duloxgamma szedését hirtelen hagyták abba, az alábbi tünetek jelentkeztek

♦  szédülés, bizsergő, szúrkáló érzés, vagy elektromos áramütésszerű érzés (különösen a fejben), alvászavarok (valóságnak tűnő álmok, rossz álmok, álmatlanság), kimerültség, álmosság, nyugtalanság vagy izgatottság, szorongás, hányinger  (nausea) vagy hányás (vomitus), remegés (tremor), fejfájás, izomfájdalom, ingerlékenység, hasmenés, fokozott verejtékezés vagy forgó jellegű szédülés

Ezek a tünetek általában nem súlyosak, és néhány nap alatt elmúlnak, de ha problémát okoznak Önnek, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék vagy mérsékelten súlyosak, és gyakran néhány hét alatt megszűnnek.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 -ből több, mint 1 beteget érinthet)

♦  fejfájás, álmosság
♦  hányinger (nausea), szájszárazság

Gyakori mellékhatások (10 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  étvágytalanság
♦  alvászavar, izgatottság, csökkent nemi vágy, szorongás, az orgazmus elérésének   nehézsége vagy hiánya, szokatlan álmok
♦  szédülés, nehézkesség érzése, remegés, zsibbadás, beleértve a bőr zsibbadását, szurkálását vagy bizsergését
♦  homályos látás
♦  fülzúgás (hang észlelése a fülben olyankor is, amikor nincs külső hang)
♦  szívdobogásérzés a mellkasban
♦  vérnyomás emelkedés, kipirulás
♦  gyakori ásítozás
♦  székrekedés, hasmenés, gyomorfájás, hányás (vomitusz), gyomorégés vagy emésztési   zavar, szelek távozása
♦  fokozott verejtékezés, (viszkető) kiütés
♦  izomfájdalom, izomgörcs
♦  fájdalmas vizelés, gyakori vizelés
♦  merevedési zavar, a magömlés változásai
♦  elesések (főként időseknél), kimerültség
♦  fogyás

Az ezzel a gyógyszerrel kezelt, depresszióban szenvedő gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél némi fogyást észleltek, amikor először kezdték el szedni ezt a gyógyszert. Hat hónapnyi kezelést követően testtömegük hasonlóvá vált az azonos életkorú és nemű gyermekek és serdülők testtömegéhez.

Nem gyakori mellékhatások (100 -ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  torokgyulladás, ami rekedtséget okoz
♦  öngyilkossági gondolatok, alvászavar, a fogak csikorgatása vagy összeszorítása, a tájékozódás zavara, indítékhiány
♦  hirtelen akaratlan izomrángások vagy izomrángatózások, nyugtalanság vagy képtelenség a nyugodt ülésre vagy állásra, ingerlékenység, összpontosítási nehézség, az ízérzés megváltozása, a mozgások szabályozásának nehézsége, pl. a koordináció hiánya vagy akaratlan izommozgások, ún. „nyugtalan láb szindróma”, rossz minőségű alvás
♦  pupillatágulat (a szem közepén lévő sötét pont), látászavar
♦  szédülés vagy forgó jellegű szédülés (vertigo), fülfájás
♦  gyors és/vagy szabálytalan szívverés
♦  ájulás, szédülés, szédelgés vagy ájulás felálláskor, a kéz- és/vagy lábujjak hidegsége
♦  szorító érzés a torokban, orrvérzés
♦  vérhányás vagy fekete, ún. szurokszéklet, gyomor-, bélgyulladás, böfögés, nyelési nehézség
♦  májgyulladás, mely hasi fájdalmat és a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződését okozhatja
♦  éjszakai verejtékezés, hólyagok, hideg verejtékezés, érzékenység a napfényre, fokozott hajlam a véraláfutás kialakulására
♦  izomfeszülés, izomrángás
♦  vizelési nehézség ill. képtelenség, a vizelés indításának nehézsége, éjszakai vizelési kényszer, a megszokottnál gyakoribb vizelési inger, gyengébb vizeletsugár
♦  kóros hüvelyi vérzés, a megszokottól eltérő menstruációs ciklusok, beleértve az erős, fájdalmas, szabálytalan vagy elhúzódó vérzéseket, szokatlanul enyhe vagy kimaradó vérzések, here- vagy herezacskó-fájdalom
♦  mellkasi fájdalom, hidegérzet, szomjúság, borzongás, melegérzet, járászavar
hízás
♦  a Duloxgamma-nak lehetnek olyan hatásai, amelyeket nem vesz észre, mint a májenzimek vagy a kálium-, kreatin foszfokináz-, vércukor- vagy koleszterinszint emelkedése a vérben

Ritka mellékhatások (1000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  súlyos allergiás reakció, mely nehézlégzést vagy szédülést okoz nyelv- vagy ajakduzzanattal, allergiás reakciók
♦  a pajzsmirigy csökkent működése, ami fáradtságot vagy hízást okozhat
♦  kiszáradás, alacsony nátriumszint (főleg idős embereknél; a tünetek közé tartozhat: szédülés, gyengeség, zavartság, álmosság vagy nagyfokú fáradtság vagy hányinger vagy hányás, a súlyosabb tünetek: ájulás, görcsrohamok vagy elesés), a vizelet mennyiségét szabályozó, ún. antidiuretikus hormone (SIADH) elégtelen termelődésének tünetegyüttese.
♦  öngyilkos viselkedés, mánia (túlzott aktivitás, csapongó gondolatok és az alvásszükséglet csökkenése), hallucinációk, erőszakosság és düh
♦  „szerotonin-szindróma” (ritka reakció, mely okozhat fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsrohamok
♦  megnövekedett szembelnyomás (glaukóma)
♦  köhögés, ziháló légzés és légszomj, amelyeket láz kísérhet
♦  szájnyálkahártya-gyulladás, élénkpiros vér a székletben, rossz lehellet
♦  májelégtelenség, a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság)
♦  Stevens-Johnson szindróma (súlyos betegség hólyagokkal a bőrön, a szájban, a szemen és a nemi szerveken), súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy a torok duzzanatát váltja ki (angioödéma)   
♦  szájzár
♦  szokatlan szagú vizelet
♦  menopauza tünetei, kóros anyatej-termelődés férfiaknál vagy nőknél


Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell a Duloxgamma-t tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (“Felh.:/ Felhasználható”) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban, legfeljebb 30°C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Duloxgamma?

A készítmény hatóanyaga a duloxetin.

♦  Duloxgamma 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Gyomornedv-ellenálló kemény kapszulánként 30 mg duloxetint tartalmaz (hidroklorid formájában).
♦  Duloxgamma 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Gyomornedv-ellenálló kemény kapszulánként 60 mg duloxetint tartalmaz (hidroklorid formájában)
 
Egyéb összetevők

♦ Kapszula tartalma: hipromellóz, hipromellóz-acetát-szukcinát, szacharóz, cukorgömböcskék, talkum, titán-dioxid (E171), trietil-citrát.
♦  Kapszulahéj: zselatin, titán-dioxid (E171), indigokármin (E132),
csak a 60 mg-os hatáserősségnél:sárga vas-oxid (E172).

Milyen a Duloxgamma külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Duloxgamma két hatáserősségben kapható: 30 mg és 60 mg duloxetint tartalmazó formában

♦  Duloxgamma 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
kemény zselatin kapszula felső része sötétkék, alsó része fehér.

♦  Duloxgamma 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
kemény zselatin kapszula felső része sötétkék, alsó része világoszöld.

Minden kapszula pelletekben tartalmazza a duloxetin-hidrokloridot, amely bevonata védelmet nyújt a gyomorsav ellen.

A Duloxgamma 28, 30, 98 és 100 kapszulát tartalmazó csomagolásban kerül forgalomba.

Nem mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Wörwag Pharma GmbH & Co. KG
Calwer Strasse 7, 71034 Böblingen
Németország

Gyártó(k)

Wörwag Pharma GmbH & Co.KG, Calwer Strasse 7, 71034 Böblingen, Németország
hameln rds a.s., Horná 36, 900 01 Modra, Szlovák Köztársaság
Saneca Pharmaceuticals a.s., Nitrianska 100, 920 27 Hlohovec, Szlovák Köztársaság
 

Duloxgamma 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula          

OGYI-T-22908/01     28x      PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/02     28x      PVC/PE/PVdC buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/03     30x      PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/04     30x      PVC/PE/PVdC buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/05     98x      PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/06     98x      PVC/PE/PVdC buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/07     100x    PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/08     100x    PVC/PE/PVdC buborékcsomagolásban

Duloxgamma 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula                

OGYI-T-22908/09     28x      PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/10     28x      PVC/PE/PVdC buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/11     30x      PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/12     30x      PVC/PE/PVdC buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/13     98x      PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/14     98x      PVC/PE/PVdC buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/15     100x    PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22908/16     100x    PVC/PE/PVdC buborékcsomagolásban
 

A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2019.08.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022.04.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.10.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.11.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2015.09.

Forrás: https://www.ogyei.gov.hu


Karikó Katalin - Nobel-díj 2023

Karikó Kata-WIN

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

FreeCska | TűKörkép

Van értékrend, amely Saulus Paulussá és van, amelyik Paulus Saulussá változását ünnepli.

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb