Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Duloxetin-Teva 30 mg, Duloxetin-Teva 60 mg gyomornedv-elenálló kemény kapszula betegtájékoztatók - 2015.06.


Duloxetin-Teva 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Duloxetin-Teva 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula


duloxetin

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma


1. Milyen típusú gyógyszer a Duloxetin-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Duloxetin-Teva szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Duloxetin-Teva-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Duloxetin-Teva-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Duloxetin-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?


A Duloxetin-Teva duloxetin nevű hatóanyagot tartalmaz. A Duloxetin-Teva növeli a szerotonin és a noradrenalin szintjét az idegrendszerben.

A Duloxetin-Teva-t az alábbiak kezelésre alkalmazzák felnőtteknél:

♦  depresszió
♦  generalizált szorongásos zavar (állandó szorongás vagy idegesség)
♦  cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom (melyet gyakran égő, szúró, sajgó, hasogató vagy tompa jellegűnek, illetve áramütéshez hasonló jellegűnek írnak le. Előfordulhat érzéskiesés az érintett területen, vagy az olyan érzések, mint a tapintás, meleg, hideg vagy nyomás fájdalmasak lehetnek).

A Duloxetin-Teva a legtöbb depressziós vagy szorongásos betegnél a kezelés megkezdését követő két héten belül kezd hatni, de 2-4 hét is eltelhet addig, amíg jobban érzi magát. Beszéljen kezelőorvosával, ha ezen időtartamot követően nem érzi jobban magát. Amikor Ön már jobban érzi magát, kezelőorvosa folytathatja a Duloxetin-Teva-kezelést, hogy megelőzze a depresszió vagy a szorongás kiújulását.

Cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom esetén eltelhet néhány hét addig, amíg Ön jobban érzi magát. Beszéljen kezelőorvosával, ha 2 hónap elteltével nem érzi jobban magát.
 

2. Tudnivalók a Duloxetin-Teva szedése előtt


Ne szedje a Duloxetin-Teva-t, ha:

♦  allergiás a duloxetinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére
♦  májbetegsége van
♦  súlyos vesebetegsége van
♦  monoamino-oxidáz gátló (MAOI) hatóanyagú gyógyszert szed vagy szedett az elmúlt 14 napban (lásd az „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin-Teva” című pontot)
♦  fluvoxamint (általában depresszió kezelésére használják), ciprofloxacint vagy enoxacint (bizonyos fertőzések kezelésére használják) szed


Beszéljen kezelőorvosával, ha magas vérnyomása vagy szívbetegsége van. Kezelőorvosa meg fogja mondani, hogy szedhet-e Duloxetin-Teva-t.
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


A következőkben olyan okokat sorolunk fel, ami miatt a Duloxetin-Teva esetleg nem alkalmas Önnek.

A Duloxetin-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha:

♦  egyéb depresszió elleni gyógyszereket szed (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin-Teva”)
♦  közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövénykészítményt szed
♦  vesebetegsége van
♦  a kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek
♦  a kórtörténetében mánia szerepel
♦  bipoláris zavarban szenved
♦  olyan szembetegsége van, mint például a glaukóma (emelkedett szemnyomás) bizonyos fajtái
♦  vérzéses rendellenesség szerepel a kórtörténetében (hajlamos véraláfutás kialakulására)
♦  fennáll Önnél az alacsony nátriumszint kockázata (pl. ha vízhajtókat szed, különösen idősebb korban)
♦  egyéb olyan gyógyszert szed, mely májkárosodást okozhat


A Duloxetin-Teva hatóanyagát, a duloxetint más gyógyszerekben is felhasználják egyéb betegségek kezelésére:

♦  cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom, depresszió, szorongás és vizelet-visszatartási képtelenség.
 

Lehetőleg ne szedjen egyszerre több fajtát az ilyen gyógyszerekből. Forduljon kezelőorvosához, ha már szed más olyan gyógyszert, amely duloxetint tartalmaz.

A Duloxetin-Teva okozhat nyugtalanságot vagy a nyugodt ülésre vagy állásra való képtelenséget. Értesítse kezelőorvosát, ha ezt tapasztalja.


Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása


Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai, ha:

♦  korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  Ön egy fiatal felnőtt.

Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba!
 

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.


Gyermekek és 18 év alatti serdülők
 

A Duloxetin-Teva általában NEM alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.

Tisztában kell lennie azzal is, hogy az ilyen típusú gyógyszerrel kezelt 18 év alatti betegeknél nagyobb a kockázata az olyan mellékhatásoknak, mint az öngyilkossági kísérlet és öngyilkossági gondolatok, ellenséges viselkedés (főként agresszivitás, ellenkezés és indulatosság).

Ennek ellenére kezelőorvosa felírhat Duloxetin-Teva-t 18 éves kor alatti beteg részére, ha úgy gondolja, hogy ez szolgálja legjobban a beteg érdekét. Ha a kezelőorvos 18 évnél fiatalabb gyermekének rendelte a Duloxetin-Teva-t, menjen vissza hozzá, amennyiben a fent említettekkel kapcsolatban kérdései merülnek fel. Tudassa a kezelőorvossal, amennyiben 18 évesnél fiatalabb gyermekénél a Duloxetin-Teva szedése során a fent leírt tünetek bármelyike megjelenik vagy rosszabbodik.

Továbbá, ebben a korcsoportban NEM bizonyított a Duloxetin-Teva hosszú távú biztonságossága sem a növekedést és az érést, sem a gondolkodás- és a viselkedésbeli fejlődést illetően.
 

Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin-Teva
 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a Duloxetin-Teva-t szedheti-e más gyógyszerekkel együtt. Orvosával történt előzetes megbeszélés nélkül NE kezdje el vagy NE hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését, a vény nélkül kaphatókét vagy gyógynövénytartalmúakét sem.


Azt is közölje kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikét szedi:


♦  Monoamino-oxidáz gátlók (MAOI)

NEM szedheti a Duloxetin-Teva-t, ha jelenleg vagy a közelmúltban (a legutóbbi 14 napon belül) egy monoamino-oxidáz gátló (MAOI) nevű – szintén depresszió elleni - gyógyszert szed, illetve szedett. A MAOI-k közé tartozik pl. a moklobemid (egy depresszió elleni készítmény) és a linezolid (egy antibiotikum). Súlyos, vagy akár életet veszélyeztető mellékhatásokhoz vezethet, ha a MAOI-t Duloxetin-Teva-val együtt szedi. Legalább 14 napot kell várnia a MAOI szedésének abbahagyását követően, mielőtt a Duloxetin-Teva-t szedheti. A Duloxetin-Teva szedésének leállítása után is legalább 5 napot kell várni, hogy a MAOI szedését elkezdhesse.

♦  Álmosságot okozó gyógyszerek

Ezek közé tartoznak a kezelőorvos által felírt gyógyszerek, köztük a benzodiazepinek, az erős fájdalomcsillapítók, az antipszichotikumok, a fenobarbitál és az antihisztaminok.

♦  Szerotonin szintet növelő gyógyszerek

Triptánok, tramadol, triptofán, SSRI-k (pl. paroxetin és fluoxetin), SNRI-k (mint a venlafaxin), triciklusos antidepresszánsok (pl. klomipramin, amitriptilin), petidin, Közönséges orbáncfű és MAO-gátlók (pl. a moklobemid és linezolid). Ezek a gyógyszerek fokozzák a mellékhatások kockázatát; ha szokatlan tüneteket észlel ezen gyógyszerek és a Duloxetin-Teva együttes szedése alatt, keresse fel kezelőorvosát.

♦  Szájon át szedhető véralvadásgátlók vagy a vérlemezkék összecsapódása ellen ható gyógyszerek

Olyan gyógyszerek, amelyek hígítják a vért vagy gátolják a véralvadást. Ezek a készítmények növelhetik a vérzés kockázatát.
 

A Duloxetin-Teva egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Óvatosnak kell lennie, ha a Duloxetin-Teva szedése alatt alkoholt fogyaszt.
 

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Közölje kezelőorvosával, ha a Duloxetin-Teva szedése alatt teherbe esik, vagy terhességet tervez. Csak akkor szedjen Duloxetin-Teva-t, ha előzetesen megbeszélte kezelőorvosával a kezelés lehetséges előnyeit és a magzatra gyakorolt mindenféle lehetséges kockázatot.

Bizonyosodjon meg róla, hogy a szülésznő és/vagy a kezelőorvos tud arról, hogy Ön Duloxetin-Teva-t szed.

Ha terhesség alatt szedik, az ehhez hasonló gyógyszerek (ún. SSRI-k) növelhetik egy perzisztens pulmonális hipertóniának (tartósan magas vérnyomás a tüdő ereiben – PPHN) nevezett súlyos állapot kockázatát, ami az újszülöttnél gyorsabb légzést és elkékülést okoz. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában kezdődnek. Amennyiben ez előfordul az Ön gyermekével, azonnal szóljon a szülésznőnek és/vagy kezelőorvosának.

Ha a terhesség vége körüli időszakban Duloxetin-Teva-t szed, gyermekénél felléphetnek bizonyos tünetek a szülés után. Ezek a tünetek általában a születéskor vagy az azt követő néhány napon belül kezdődnek. A tünetek közé tartozhatnak a petyhüdt izmok, remegés, nyugtalanság, elégtelen táplálkozás, légzészavar és görcsrohamok. Ha gyermeke születése után ezek közül a tünetek közül bármelyik előfordul, vagy aggódik gyermeke egészsége miatt, szóljon kezelőorvosának vagy a szülésznőnek, akik megfelelő tanácsot tudnak adni.

Közölje kezelőorvosával, ha szoptat!

Szoptatás ideje alatt NEM javasolt a Duloxetin-Teva szedése. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A Duloxetin-Teva-tól álmosnak érezheti magát vagy szédülhet. NE vezessen gépjárművet, és NE dolgozzon szerszámokkal vagy gépekkel, amíg nem tudja, hogy a Duloxetin-Teva hogyan hat Önre.

A Duloxetin-Teva szacharózt tartalmaz

Ha kezelőorvosa azt mondta, hogy Ön bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

3. Hogyan kell szedni a Duloxetin-Teva-t?


A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

♦  Depresszió és cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom esetében
A Duloxetin-Teva szokásos adagja 60 mg naponta egyszer, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot.

♦  Generalizált szorongásos zavar esetében
A Duloxetin-Teva szokásos kezdő adagja naponta egyszer 30 mg, ezt követően a legtöbb beteg naponta egyszer 60 mg-ot kap, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot. Az adagot az Ön Duloxetin-Teva-ra adott válasza alapján napi 120 mg-ig lehet emelni.


A Duloxetin-Teva-t szájon át kell bevenni. A kapszulát egészben, kevés vízzel kell lenyelni.
A Duloxetin-Teva bevehető étkezés közben és attól függetlenül is.
Hogy ne felejtse el bevenni a Duloxetin-Teva-t, könnyebb, ha minden nap azonos időben veszi be.

Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mennyi ideig kell a Duloxetin-Teva-t szednie. NE hagyja abba a Duloxetin-Teva szedését, illetve ne változtasson az adagján a kezelőorvos utasítása nélkül. Betegségének megfelelő kezelése fontos ahhoz, hogy Ön jobban érezhesse magát. Kezelés nélkül az Ön betegsége esetleg nem múlik el, illetve súlyosabbá és nehezebben kezelhetőbbé válhat.
 

Ha az előírtnál több Duloxetin-Teva-t vett be
 

Azonnal hívja fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az orvos által előírtnál több Duloxetin-Teva-t vett be. A túladagolás tünetei közé tartozik az álmosság, kóma, szerotonin szindróma (ritka reakció, mely okozhat fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsroham, hányás és gyors szívverés.
 

Ha elfelejtette bevenni a Duloxetin-Teva-t
 

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja, amilyen hamar eszébe jut. Azonban ha elérkezett a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak a szokásos adagot vegye be. NE vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. NE vegyen be több Duloxetin-Teva-t, mint amennyit kezelőorvosa egy napra előírt.

Ha idő előtt abbahagyja a Duloxetin-Teva szedését

 

A kezelőorvos utasítása nélkül NE hagyja abba a kapszulák szedését akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha kezelőorvosa úgy gondolja, hogy már nincs szüksége a Duloxetin-Teva-ra, legalább 2 hét alatt fogja lecsökkenteni az adagot, mielőtt teljesen leállítaná a kezelést.


Néhány betegnél, akik a Duloxetin-Teva szedését hirtelen hagyták abba, az alábbi tünetek jelentkeztek:

♦  szédülés, bizsergő, szurkáló érzés, elektromos áramütésszerű érzés (különösen a fejben), alvászavarok (valóságnak tűnő álmok, rossz álmok, álmatlanság), kimerültség, álmosság, nyugtalanság vagy izgatottság, szorongás, hányinger vagy hányás, remegés, fejfájás, izomfájdalom, ingerlékenység, hasmenés, fokozott verejtékezés vagy forgó jellegű szédülés.

Ezek a tünetek általában nem súlyosak, és néhány nap alatt elmúlnak, de ha problémát okoznak Önnek, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék vagy mérsékelten súlyosak, és gyakran néhány hét alatt megszűnnek.


Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet)

♦  fejfájás, álmosság
♦  hányinger, szájszárazság


Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  étvágytalanság
♦  alvászavar, izgatottság, csökkent nemi vágy, szorongás, az orgazmus elérésének nehézsége vagy hiánya, szokatlan álmok
♦  szédülés, nehézkesség érzése, remegés, zsibbadás, beleértve a bőr zsibbadását vagy bizsergését
♦  homályos látás
♦  fülzúgás (hang észlelése a fülben olyankor is, amikor nincs külső hang)
♦  szívdobogásérzés
♦  vérnyomás-emelkedés, kipirulás
♦  gyakori ásítozás
♦  székrekedés, hasmenés, gyomorfájás, hányinger, gyomorégés vagy emésztési zavar, szelek távozása
♦  fokozott verejtékezés, (viszkető) kiütés
♦  izomfájdalom, izomgörcs
♦  fájdalmas vizelés, gyakori vizelés
♦  merevedési zavar, a magömlés változásai
♦  elesések (főként időseknél), kimerültség
♦  fogyás

Az ezzel a gyógyszerrel kezelt, depresszióban szenvedő gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél némi fogyást észleltek, amikor először kezdték el szedni ezt a gyógyszert. Hat hónapnyi kezelést követően testtömegük hasonlóvá vált az azonos életkorú és nemű gyermekek és serdülők testtömegéhez.


Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  torokgyulladás, ami rekedtséget okoz
♦  öngyilkossági gondolatok, alvászavar, fogcsikorgatás, a tájékozódás zavara, indítékhiány
♦  hirtelen akaratlan izomrángások, nyugtalanság vagy képtelenség a nyugodt ülésre vagy állásra,  ingerlékenység, összpontosítási nehézség, az ízérzés megváltozása, a mozgások szabályozásának nehézsége, pl. a koordináció hiánya vagy akaratlan izommozgások, ún. „nyugtalan láb szindróma”, rossz minőségű alvás
♦  pupillatágulat (pupilla: szembogár, a szem közepén lévő sötét pont), látászavar
♦  szédülés vagy forgó jellegű szédülés, fülfájás
♦  gyors és/vagy szabálytalan szívverés
♦  ájulás, szédülés, szédelgés vagy ájulás felálláskor, a kéz- és/vagy lábujjak hidegsége
♦  szorító érzés a torokban, orrvérzés
♦  vérhányás vagy fekete, ún. szurokszéklet, gyomor-bélgyulladás, böfögés, nyelési nehézség
♦  májgyulladás, mely hasi fájdalmat és a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződését okozhatja
♦  éjszakai verejtékezés, hólyagok, hideg verejtékezés, érzékenység a napfényre, fokozott hajlam a véraláfutás kialakulására
♦  izomfeszülés, izomrángás
♦  vizelési nehézség ill. képtelenség, a vizelés indításának nehézsége, éjszakai vizelési kényszer, a megszokottnál több vizelet ürítése, gyengébb vizeletsugár
♦  kóros hüvelyi vérzés, a megszokottól eltérő menstruációs ciklusok, beleértve az erős, fájdalmas, szabálytalan vagy elhúzódó vérzéseket, szokatlanul enyhe vagy kimaradó vérzések, here- vagy herezacskó-fájdalom
♦  mellkasi fájdalom, hidegérzet, szomjúság, borzongás, melegérzet, járászavar
♦  hízás
♦  a Duloxetin-Teva-nak lehetnek olyan hatásai, amelyeket nem vesz észre, mint a májenzimek vagy a kálium-, kreatin foszfokináz-, vércukor- vagy koleszterinszint emelkedése a vérben


Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)


♦  súlyos allergiás reakció, mely nehézlégzést vagy szédülést okoz nyelv- vagy ajakduzzanattal, allergiás reakciók
♦  a pajzsmirigy csökkent működése, ami fáradtságot vagy hízást okozhat
♦  kiszáradás, alacsony nátriumszint a vérben (főleg idős embereknél, a tünetek közé tartozhat: szédülés, gyengeség, zavartság, álmosság vagy nagyfokú fáradtság, vagy hányinger vagy hányás, a súlyosabb tünetek: ájulás, görcsrohamok vagy elesés), a vizelet mennyiségét szabályozó, ún. antidiuretikus hormon elégtelen termelődésének tünetegyüttese.
♦  öngyilkos viselkedés, mánia (olyan rendellenesség, melynek tünetei a túlzott aktivitás, csapongó gondolatok és az alvásszükséglet csökkenése), hallucinációk, erőszakosság és düh
♦  „szerotonin-szindróma” (ritka reakció, mely okozhat: fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsrohamok
♦  megnövekedett szembelnyomás (zöld hályog, glaukóma)
♦  szájnyálkahártya-gyulladás, élénkpiros vér a székletben, rossz lehelet
♦  májelégtelenség, a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság)
♦  Stevens-Johnson szindróma (súlyos betegség hólyagokkal a bőrön, a szájban, a szemen és a nemi szerveken), súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy a torok hirtelen kialakuló duzzanatát váltja ki (ún. angioödéma)
♦  szájzár
♦  szokatlan szagú vizelet
♦  menopauza (klimax) tünetei, kóros anyatej-termelődés férfiaknál és nőknél


Mellékhatások bejelentése
 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell a Duloxetin-Teva-t tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon/buborékcsomagoláson/tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható, illetve Felh.) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.


Legfeljebb 30 oC-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz az Duloxetin-Teva?
 

♦  A készítmény hatóanyaga a duloxetin.

30 mg duloxetint tartalmaz (hidroklorid formájában) gyomornedv-ellenálló kemény kapszulánként.
60 mg duloxetint tartalmaz (hidroklorid formájában) gyomornedv-ellenálló kemény kapszulánként.


♦  Egyéb összetevők / segédanyagok:
 

cukorgömböcskék (szacharóz, kukoricakeményítő), povidon (K-30), nátrium-laurilszulfát, talkum, hipromellóz, szacharóz, trietil-citrát, hipromellóz-acetát-szukcinát, titán-dioxid (E171), indigotin (E132), zselatin, fekete vasoxid (E172), tömény ammónia-oldat (E527) és propilénglikol (E1520).
A 30 mg-os kapszula továbbá vörös vas-oxidot (E172), sellakot (E904) és kálium-hidroxidot (E525) is tartalmaz.
A 60 mg-os kapszula továbbá sárga vasoxidot (E172) és sellak glaze-45-öt (20%-ban észterezett) is tartalmaz.


Milyen a Duloxetin-Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?


A Duloxetin-Teva gyomornedv-ellenálló kemény kapszula. A Duloxetin-Teva kapszulák duloxetin-hidroklorid pelleteket tartalmaznak, amelyek gyomornedvvel szembeni védő bevonattal vannak ellátva.

Duloxetin-Teva 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
felső részén átlátszatlan kék, alsó részén fehér zselatin kapszula,  amelyen „30” nyomtatott jelzés szerepel. A kapszula törtfehér vagy sárga bevonatos pelleteket tartalmaz.

A Duloxetin-Teva 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

felső részén átlátszatlan kék, alsó részén világoszöld, kemény zselatin kapszula, amelyen „60” nyomtatott jelzés szerepel. A kapszula törtfehér vagy sárga bevonatos pelleteket tartalmaz.

Duloxetin-Teva 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

7, 10, 14, 28, 30, 56, 98, 100, illetve 120 kapszula PVC/ACLAR/PVC-Al vagy PVC/ACLAR/PVdC/PVC-Al buborékcsomagolásban, vagy
100 kapszula gyermekbiztos PP kupakkal ellátott, szilikagél nedvszívó betétet tartalmazó vagy nem tartalmazó HDPE tartályban.

Duloxetin-Teva 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

10, 14, 28, 30, 56, 60, 84, 98, 100, illetve 120 kapszula  PVC/ACLAR/PVC-Al vagy PVC/ACLAR/PVdC/PVC-Al buborékcsomagolásban, vagy
100 vagy 200 kapszula gyermekbiztos PP kupakkal ellátott, szilikagél nedvszívó betétet tartalmazó vagy nem tartalmazó HDPE tartályban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Teva Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen
Pallagi út 13.

Gyártók

Teva Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.

TEVA UK Ltd.
Brampton Road, Hampden Park, Eastbourne, East Sussex, BN22 9 AG, Egyesült Királyság

Merckle GmbH
Ludwig-Merckle-Straβe 3, 89143 Blaubeuren 89143, Németország

PLIVA Hrvatska d.o.o (PLIVA Croatia Ltd.)
Prilaz baruna Filipovica 25, 10000 Zagreb, Horvátország


Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban
az alábbi neveken engedélyezték

 

Belgium

Duloxetine Teva 30 mg, 60 mg maagsapresistente capsules, hard

Dánia

Duloxetine Teva

Egyesült Királyság

Duloxetine 30mg, 60 mg Gastro-resistant capsules, hard

Észtország

Duloxetine Teva

Franciaország

Duloxétine Teva 30 mg, 60 mg gélule gastro-résistante

Hollandia

Duloxetine Teva 30 mg, 60 mg, maagsapresistente capsules, hard

Horvátország

Duloksetin Pliva 30, 60 mg želučanootporne kapsule

Írország

Duloxetine Teva 30 mg, 60 mg Gastro-resistant capsules, hard

Lettország

Duloxetine Teva 30 mg, 60 mg zarnās šķīstošās cietās kapsulas

Litvánia

Duloxetine Teva 30 mg, 60 mg skrandyje neirios kietosios kapsulės

Magyarország

Duloxetin-Teva 30 mg, 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

Málta

Duloxetine Teva 30 mg, 60 mg Gastro-resistant capsules, hard

Németország

Duloxetin-ratiopharm 30 mg, 60 mg magensaftresistente Hartkapseln

Olaszország

Duloxetina Teva

Portugália

Duloxetina Teva

Románia

DULOXETINĂ TEVA 30 mg, 60 mg capsule gastrorezistente

Spanyolország

Duloxetina Tevagen 30 mg, 60 mg cápsulas duras gastrorresistentes EFG

Svédország

Duloxetine Teva

Szlovénia

Duloksetin Teva 30 mg, 60 mg trde gastrorezistentne kapsule

   
 

Duloxetin-Teva 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
     
   OGYI-T-22843/01             28x    PVC/ACLAR/PVC-Al buborékcsomagolás
   OGYI-T-22843/02             30x    PVC/ACLAR/PVC-Al buborékcsomagolás
   OGYI-T-22843/03             56x    PVC/ACLAR/PVC-Al buborékcsomagolás

Duloxetin-Teva 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

   OGYI-T-22843/04             28x    PVC/ACLAR/PVC-Al buborékcsomagolás
   OGYI-T-22843/05             30x    PVC/ACLAR/PVC-Al buborékcsomagolás
   OGYI-T-22843/06             56x    PVC/ACLAR/PVC-Al buborékcsomagolás
   OGYI-T-22843/07             60x    PVC/ACLAR/PVC-Al buborékcsomagolás    

 
A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2015.06.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.06.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.09.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.01.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.11.

Forrás: www.ogyei.gov.huKarikó Katalin - Nobel-díj 2023

Karikó Kata-WIN

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

FreeCska | TűKörkép

Van értékrend, amely Saulus Paulussá és van, amelyik Paulus Saulussá változását ünnepli.

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb