Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Duloxetin STADA 30 mg, Duloxetin STADA 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula betegtájékoztatók - 2018.08.


 

Duloxetin STADA 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Duloxetin STADA 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

 

duloxetin (hidroklorid formájában)
 


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont. 

A betegtájékoztató tartalma
 
1. Milyen típusú gyógyszer a Duloxetin STADA és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Duloxetin STADA szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Duloxetin STADA‑t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Duloxetin STADA‑t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Duloxetin STADA és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 

A Duloxetin STADA, egy duloxetin nevű hatóanyagot tartalmaz. A Duloxetin STADA növeli a szerotonin és a noradrenalin szintjét az idegrendszerben.
 
A Duloxetin STADA‑t az alábbiak kezelésre alkalmazzák felnőtteknél

♦  depresszió
♦  generalizált szorongás (állandó szorongás vagy idegesség)
♦  cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom (melyet gyakran égő, szúró, sajgó, hasogató vagy tompa jellegűnek, illetve áramütéshez hasonló jellegűnek írnak le.
Előfordulhat érzéskiesés az érintett területen, vagy az olyan érzések, mint a tapintás, meleg, hideg vagy nyomás fájdalmasak lehetnek)
 
A Duloxetin STADA a legtöbb depressziós vagy szorongásos betegnél a kezelés megkezdését követő két héten belül kezd hatni, de 2‑4 hét is eltelhet addig, amíg jobban érzi magát.
Beszéljen kezelőorvosával, ha ezen időtartamot követően nem érzi jobban magát. Amikor Ön már jobban érzi magát, kezelőorvosa folytathatja a Duloxetin STADA-kezelést, hogy megelőzze a depresszió vagy a szorongás kiújulását.
 
Cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom esetén eltelhet néhány hét, mire Ön jobban érzi magát. Beszéljen kezelőorvosával, ha 2 hónap elteltével nem érzi jobban magát.
 
 

2. Tudnivalók a Duloxetin STADA szedése előtt

 

Ne szedje a Duloxetin STADA‑t, ha

♦  allergiás a duloxetinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére
♦  májbetegsége van
♦  súlyos vesebetegsége van
♦  úgynevezett monoamino-oxidáz gátló (MAOI) hatóanyagú gyógyszert szed vagy szedett az elmúlt 14 napban (lásd az „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin STADA” című pontot)
♦  fluvoxamint (általában depresszió kezelésére alkalmazzák), ciprofloxacint vagy enoxacint (bizonyos fertőzések kezelésére alkalmazzák) szed
♦  egyéb duloxetint tartalmazó gyógyszereket szed (lásd az „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin STADA” című pontot).

Beszéljen kezelőorvosával, ha magas vérnyomása vagy szívbetegsége van. Kezelőorvosa meg fogja mondani, hogy szedhet-e Duloxetin STADA‑t.


Figyelmeztetések és óvintézkedések

 
A következőkben olyan okokat sorolunk fel, ami miatt a Duloxetin STADA alkalmazása esetleg nem alkalmas Önnek.

A Duloxetin STADA szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha

♦  egyéb depresszió elleni gyógyszereket szed (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin STADA”)
♦  közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövénykészítményt szed
♦  vesebetegsége van
♦  a kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek
♦  a kórtörténetében mánia szerepel
♦  bipoláris zavarban szenved
♦  olyan szembetegsége van, mint például a glaukóma (emelkedett szemnyomás) bizonyos fajtái
♦  vérzéses rendellenesség szerepel a kórtörténetében (hajlamos véraláfutás kialakulására)
♦  fennáll Önnél az alacsony nátriumszint kockázata (pl. ha vízhajtókat szed, különösen idősebb korban)
♦  egyéb olyan gyógyszert szed, mely májkárosodást okozhat
♦  egyéb duloxetint tartalmazó gyógyszereket szed (lásd az „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin STADA” című pontot)

A Duloxetin STADA okozhat nyugtalanságot vagy a nyugodt ülésre vagy állásra való képtelenséget. Értesítse kezelőorvosát, ha ezt tapasztalja.
 
Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

 
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség.
Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
 
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai, ha

♦  korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  Ön egy fiatal felnőtt
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évesnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba!
 
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol a depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.
 
Gyermekek és serdülők
 
A Duloxetin STADA általában NEM alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.

Tisztában kell lennie azzal is, hogy az ilyen típusú gyógyszerrel kezelt 18 év alatti betegeknél nagyobb a kockázata az olyan mellékhatásoknak, mint az öngyilkossági kísérlet és öngyilkossági gondolatok, ellenséges viselkedés (főként agresszivitás, ellenkezés és indulatosság).

Ennek ellenére kezelőorvosa felírhat Duloxetin STADA‑t 18 éves kor alatti beteg részére, ha úgy gondolja, hogy ez szolgálja legjobban a beteg érdekét. Ha a kezelőorvos 18 évesnél fiatalabb gyermekének rendelte a Duloxetin STADA‑t, menjen vissza hozzá, amennyiben a fent említettekkel kapcsolatban kérdései merülnek fel. Tudassa a kezelőorvossal, amennyiben 18 évesnél fiatalabb gyermekénél a Duloxetin STADA szedése során a fent leírt tünetek bármelyike megjelenik vagy rosszabbodik.

Továbbá, ebben a korcsoportban nem bizonyított a Duloxetin STADA hosszú távú biztonságossága sem a növekedést és az érést, sem a gondolkodás- és a viselkedésbeli fejlődést illetően.
 

Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin STADA

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Duloxetin STADA hatóanyaga, a duloxetin más gyógyszerekben is megtalálható, melyek egyéb betegségek kezelésére szolgálnak:

♦  cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom, depresszió, szorongás és a vizelet elcsepegése. 

Kerülni kell egynél több ilyen készítmény alkalmazását. Ha szed más duloxetin-tartalmú gyógyszert, beszéljen kezelőorvosával.
Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a Duloxetin STADA‑t szedheti‑e más gyógyszerekkel együtt.

Kezelőorvosával történt előzetes megbeszélés nélkül ne kezdje el, vagy ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését, ideértve a vény nélkül kapható vagy a gyógynövénytartalmú készítményeket is.

 
Azt is közölje kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikét szedi

 ♦  Monoamino-oxidáz gátlók (MAOI)
Nem szedheti a Duloxetin STADA‑t, ha jelenleg vagy a közelmúltban (a legutóbbi 14 napon belül) egy monoamino-oxidáz gátló (MAOI) nevű – szintén depresszió elleni – gyógyszert szed, illetve szedett.
A MAOI‑k közé tartozik pl. a moklobemid (egy depresszió elleni készítmény) és a linezolid (egy antibiotikum).
Súlyos, vagy akár életet veszélyeztető mellékhatásokhoz vezethet, ha a MAOI‑t számos vényköteles gyógyszerrel, közöttük Duloxetin STADA‑val együtt szedi.
Legalább 14 napot kell várnia a MAOI szedésének abbahagyását követően, mielőtt a Duloxetin STADA‑t szedheti.
A Duloxetin STADA szedésének leállítása után is legalább 5 napot kell várni, hogy a MAOI szedését elkezdhesse.
♦  Álmosságot okozó gyógyszerek
Ezek közé tartoznak a kezelőorvos által felírt gyógyszerek, mint pl. a benzodiazepinek, az erős fájdalomcsillapítók, az antipszichotikumok, a fenobarbitál és az antihisztaminok.
♦  Szerotoninszintet növelő gyógyszerek
Triptánok, tramadol, triptofán, SSRI‑k (pl. paroxetin és fluoxetin), SNRI‑k (mint a venlafaxin), triciklusos antidepresszánsok (pl. klomipramin, amitriptilin), petidin, közönséges orbáncfű és MAO‑gátlók (pl. a moklobemid és linezolid)
Ezek a gyógyszerek fokozzák a mellékhatások kockázatát; ha szokatlan tüneteket észlel ezen gyógyszerek és a Duloxetin STADA együttes szedése alatt, keresse fel kezelőorvosát.
♦  Szájon át szedhető véralvadásgátlók vagy a vérlemezkék összecsapódása ellen ható gyógyszerek Olyan gyógyszerek, amelyek hígítják a vért vagy gátolják a véralvadást.
Ezek a készítmények növelhetik a vérzés kockázatát.


A Duloxetin STADA egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal


A Duloxetin STADA bevehető étkezés közben és attól függetlenül is. Óvatosnak kell lennie, ha a Duloxetin STADA szedése alatt alkoholt fogyaszt.

 
Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 
Közölje kezelőorvosával, ha a Duloxetin STADA szedése alatt teherbe esik, vagy terhességet tervez. Csak akkor szedjen Duloxetin STADA‑t, ha előzetesen megbeszélte kezelőorvosával a kezelés lehetséges előnyeit és a magzatra gyakorolt mindenféle lehetséges kockázatot.

Bizonyosodjon meg róla, hogy a szülésznő és/vagy a kezelőorvos tud arról, hogy Ön Duloxetin STADA‑t szed.

Ha terhesség alatt szedik, az ehhez hasonló gyógyszerek (úgynevezett SSRI‑k) növelhetik egy perzisztens pulmonális hipertóniának (tartósan magas vérnyomás a tüdő ereiben – PPHN) nevezett súlyos állapot kockázatát, ami az újszülöttnél gyorsabb légzést és elkékülést okoz. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában kezdődnek.
Amennyiben ez előfordul az Ön gyermekével, azonnal szóljon a szülésznőnek és/vagy kezelőorvosának!
 
Ha a terhesség vége körüli időszakban Duloxetin STADA‑t szed, gyermekénél felléphetnek bizonyos tünetek a szülés után. Ezek a tünetek általában a születéskor vagy az azt követő néhány napon belül kezdődnek.
A tünetek közé tartozhatnak a petyhüdt izmok, remegés, nyugtalanság, elégtelen táplálkozás, légzészavar és görcsrohamok. Ha gyermeke születése után ezek közül a tünetek közül bármelyik előfordul, vagy aggódik gyermeke egészsége miatt, szóljon kezelőorvosának vagy a szülésznőnek, akik megfelelő tanácsot tudnak adni.
 
Közölje kezelőorvosával, ha szoptat. Szoptatás ideje alatt nem javasolt a Duloxetin STADA szedése. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát. 
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A Duloxetin STADA‑tól álmosnak érezheti magát vagy szédülhet. Ne vezessen gépjárművet, és ne dolgozzon szerszámokkal vagy gépekkel, amíg nem tudja, hogy a Duloxetin STADA hogyan hat Önre!

 
A Duloxetin STADA szacharózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

3. Hogyan kell szedni a Duloxetin STADA‑t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Adagolás

♦  Depresszió és cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom

A Duloxetin STADA ajánlott adagja 60 mg naponta egyszer, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot.

♦  Generalizált szorongás

A Duloxetin STADA ajánlott kezdő adagja naponta egyszer 30 mg, ezt követően a legtöbb beteg naponta egyszer 60 mg‑ot kap, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot.
Az adagot az Ön Duloxetin STADA‑ra adott válasza alapján napi 120 mg‑ig lehet emelni.
 

Az alkalmazás módja

A Duloxetin STADA‑t szájon át kell bevenni. A kapszulát egészben, kevés vízzel kell lenyelni.
Hogy ne felejtse el bevenni a Duloxetin STADA‑t, könnyebb, ha minden nap azonos időben veszi be.
 
Az alkalmazás időtartama

Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mennyi ideig kell a Duloxetin STADA‑t szednie.
Ne hagyja abba a Duloxetin STADA szedését, illetve ne változtasson az adagján a kezelőorvos utasítása nélkül.
Betegségének megfelelő kezelése fontos ahhoz, hogy Ön jobban érezhesse magát. Kezelés nélkül az Ön betegsége esetleg nem múlik el, illetve súlyosabbá és nehezebben kezelhetőbbé válhat.

 
Ha az előírtnál több Duloxetin STADA‑t vett be

 

Azonnal hívja fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az orvos által előírtnál több Duloxetin STADA‑t vett be!

A túladagolás tünetei közé tartozik az álmosság, kóma, szerotonin szindróma (ritka reakció, mely okozhat fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsroham, hányás és gyors szívverés.

 
Ha elfelejtette bevenni a Duloxetin STADA‑t

 

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja, amilyen hamar eszébe jut.
Azonban ha elérkezett a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak a szokásos adagot vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ne vegyen be több Duloxetin STADA‑t, mint amennyit kezelőorvosa egy napra előírt.

 
Ha idő előtt abbahagyja a Duloxetin STADA szedését

 

A kezelőorvos utasítása nélkül NE hagyja abba a kapszulák szedését akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha kezelőorvosa úgy gondolja, hogy már nincs szüksége a Duloxetin STADA‑ra, legalább 2 hét alatt fogja lecsökkenteni az adagot, mielőtt teljesen leállítaná a kezelést.
 
Néhány betegnél, akik a Duloxetin STADA szedését hirtelen hagyták abba, az alábbi tünetek jelentkeztek:

♦  szédülés, bizsergő, szurkáló érzés, elektromos áramütésszerű érzés (különösen a fejben), alvászavarok (valóságnak tűnő álmok, rossz álmok, álmatlanság), kimerültség, álmosság, nyugtalanság vagy izgatottság, szorongás, hányinger vagy hányás, remegés, fejfájás, izomfájdalom, ingerlékenység, hasmenés, fokozott verejtékezés vagy forgó jellegű szédülés


Ezek a tünetek általában nem súlyosak, és néhány nap alatt elmúlnak, de ha problémát okoznak Önnek, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék vagy mérsékelten súlyosak, és gyakran néhány hét alatt megszűnnek.
 
Nagyon gyakori mellékhatások (10‑ből több mint 1 beteget érinthetnek)

♦  fejfájás, álmosság
♦  hányinger, szájszárazság

Gyakori mellékhatások (10‑ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

♦  étvágytalanság
♦  alvászavar, izgatottság, csökkent nemi vágy, szorongás, az orgazmus elérésének nehézsége vagy hiánya, szokatlan álmok
♦  szédülés, nehézkesség érzése, remegés, zsibbadás, beleértve a bőr zsibbadását vagy bizsergését
♦  homályos látás
♦  fülzúgás (hang észlelése a fülben olyankor is, amikor nincs külső hang)
♦  szívdobogásérzés
♦  vérnyomás-emelkedés, kipirulás
♦   gyakori ásítozás
♦  székrekedés, hasmenés, gyomorfájás, hányinger, gyomorégés vagy emésztési zavar, szelek távozása
♦  fokozott verejtékezés, (viszkető) kiütés
♦  izomfájdalom, izomgörcs
♦  fájdalmas vizelés, gyakori vizelés
♦  merevedési zavar, a magömlés változásai
♦  elesések (főként időseknél), kimerültség
♦  fogyás


Az ezzel a gyógyszerrel kezelt, depresszióban szenvedő gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél némi fogyást észleltek, amikor először kezdték el szedni ezt a gyógyszert. Hat hónapnyi kezelést követően testtömegük hasonlóvá vált az azonos életkorú és nemű gyermekek és serdülők testtömegéhez.
 
Nem gyakori mellékhatások (100‑ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

♦  torokgyulladás, ami rekedtséget okoz
♦  öngyilkossági gondolatok, alvászavar, fogcsikorgatás, a tájékozódás zavara, indítékhiány
♦  hirtelen akaratlan izomrángások, nyugtalanság vagy képtelenség a nyugodt ülésre vagy állásra, ingerlékenység, összpontosítási nehézség, az ízérzés megváltozása, a mozgások szabályozásának nehézsége, pl. a koordináció hiánya vagy akaratlan izommozgások, ún. „nyugtalan láb szindróma”, rossz minőségű alvás
♦  pupillatágulat (pupilla: szembogár, a szem közepén lévő sötét pont), látászavar
♦  szédülés vagy forgó jellegű szédülés, fülfájás
♦  gyors és/vagy szabálytalan szívverés
♦  ájulás, szédülés, szédelgés vagy ájulás felálláskor, a kéz- és/vagy lábujjak hidegsége
♦  szorító érzés a torokban, orrvérzés
♦  vérhányás vagy fekete, ún. szurokszéklet, gyomor-bélgyulladás, böfögés, nyelési nehézség
♦  májgyulladás, mely hasi fájdalmat és a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződését okozhatja
♦  éjszakai verejtékezés, hólyagok, hideg verejtékezés, érzékenység a napfényre, fokozott hajlam a véraláfutás kialakulására
♦  izomfeszülés, izomrángás
♦  vizelési nehézség, illetve képtelenség, a vizelés indításának nehézsége, éjszakai vizelési kényszer, a megszokottnál több vizelet ürítése, gyengébb vizeletsugár
♦  kóros hüvelyi vérzés, a megszokottól eltérő menstruációs ciklusok, beleértve az erős, fájdalmas, szabálytalan vagy elhúzódó vérzéseket, szokatlanul enyhe vagy kimaradó vérzések, here- vagy herezacskó-fájdalom
♦  mellkasi fájdalom, hidegérzet, szomjúság, borzongás, melegérzet, járászavar
♦  hízás
♦  a Duloxetin STADA‑nak lehetnek olyan hatásai, amelyeket nem vesz észre, mint a májenzimek vagy a kálium-, kreatin foszfokináz-, vércukor- vagy koleszterinszint emelkedése a vérben


Ritka mellékhatások (1000‑ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

♦  súlyos allergiás reakció, mely nehézlégzést vagy szédülést okoz nyelv- vagy ajakduzzanattal, allergiás reakciók
♦  a pajzsmirigy csökkent működése, ami fáradtságot vagy hízást okozhat
♦  kiszáradás, alacsony nátriumszint a vérben (főleg idős embereknél, a tünetek közé tartozhat: szédülés, gyengeség, zavartság, álmosság vagy nagyfokú fáradtság, vagy hányinger vagy hányás, a súlyosabb tünetek: ájulás, görcsrohamok vagy elesés) a vizelet mennyiségét szabályozó, úgynevezett antidiuretikus hormon elégtelen termelődésének tünetegyüttese
♦  öngyilkos viselkedés, mánia (olyan rendellenesség, melynek tünetei a túlzott aktivitás, csapongó gondolatok és az alvásszükséglet csökkenése), hallucinációk, erőszakosság és düh
♦  „szerotonin szindróma” (ritka reakció, mely okozhat: fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsrohamok;
♦  megnövekedett szembelnyomás (zöld hályog, glaukóma)
♦  szájnyálkahártya-gyulladás, élénkpiros vér a székletben, rossz lehelet, vastagbélgyulladás (amely hasmenéshez vezet)
♦  májelégtelenség, a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság)
♦  Stevens–Johnson-szindróma (súlyos betegség hólyagokkal a bőrön, a szájban, a szemen és a nemi szerveken), súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy a torok hirtelen kialakuló duzzanatát váltja ki (úgynevezett angioödéma)
♦  szájzár
♦  szokatlan szagú vizelet
♦  menopauza (klimax) tünetei, kóros anyatej-termelődés férfiaknál és nőknél


Nagyon ritka mellékhatások (10 000‑ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

♦  az erek gyulladása a bőrben (kután vaszkulitisz)
 

Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell a Duloxetin STADA‑t tárolni?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

6.  A csomagolás tartalma és egyéb információk

 
Mit tartalmaz az Duloxetin STADA?


♦  A készítmény hatóanyaga a duloxetin.

 Duloxetin STADA 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
30 mg duloxetint tartalmaz (hidroklorid formájában) gyomornedv-ellenálló kemény kapszulánként

Duloxetin STADA 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
60 mg duloxetint tartalmaz (hidroklorid formájában) gyomornedv-ellenálló kemény kapszulánként.
 
♦  Egyéb összetevők

Kapszula tartalma: hipromellóz, hipromellóz-acetát-szukcinát, szacharóz, cukorgömböcskék (szacharóz, kukoricakeményítő), talkum, titán-dioxid (E171), hidroxipropilcellulóz.

Kapszulahéj: zselatin, titán-dioxid (E171), indigotin (E132), és sárga vas-oxid (E172) (csak a 60 mg‑os kapszulában).
 

Milyen a Duloxetin STADA külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Duloxetin STADA gyomornedv-ellenálló kemény kapszula.
A Duloxetin STADA gyomornedv-ellenálló kemény kapszulák duloxetin-hidroklorid pelleteket tartalmaznak, amelyek gyomornedvvel szembeni védő bevonattal vannak ellátva.
 
A Duloxetin STADA kétféle hatáserősségben kerül forgalomba: 30 mg és 60 mg.

♦  Duloxetin STADA 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

Alsó részén fehér, felső részén sötétkék, törtfehér gyomornedv-ellenálló pelleteket tartalmaz, 15,9 ±1 mm hosszúságú, és 5,82 ±1 mm szélességű gyomornedv-ellenálló kemény kapszula.

♦  Duloxetin STADA 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Alsó részén zöld, felső részén sötétkék, törtfehér gyomornedv-ellenálló pelleteket tartalmaz, 19,4 ±1 mm hosszúságú, és 6,91 ±1 mm szélességű gyomornedv-ellenálló kemény kapszula.
 

♦  Duloxetin STADA 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

7, 10, 14, 28, 30, 50 adagonként perforált buborékcsomagolásban, 56, 60, 84, 90, 98, 112 vagy 140 db gyomornedv-ellenálló kemény kapszula buborékcsomagolásban, dobozban.

♦  Duloxetin STADA 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
7, 10, 14, 28, 30, 56, 60, 84, 90, 98, 100, 112 vagy 140 db gyomornedv-ellenálló kemény kapszula dobozban.

 
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja


STADA Arzneimittel AG
Stadastrasse 2-18
D-61118 Bad Vilbel
Németország
 
Gyártó


STADA Arzneimittel AG
Stadastrasse 2-18
D-61118 Bad Vilbel
Németország
 
STADA Arzneimittel GmbH
Muthgasse 36
1190 Wien
Ausztria
 
Clonmel Healthcare Ltd.
Waterford Road
Clonmel, Co. Tipperary
Írország
 
Centrafarm Services B.V.
Nieuwe Donk 9
NL-4879 AC Etten-Leur
Hollandia
 
STADA Nordic ApS. (PharmaCoDane ApS)
Marielundvej 46A
2730 Herlev
Dánia
 
Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban
az alábbi neveken engedélyezték

 

Ausztria  Duloxetin STADA 30, 60 mg magensaftresistente Hartkapseln
Belgium Duloxetine Eurogenerics 30, 60 mg harde maagsapresistente capsules
Dánia Duloxetin STADA
Finnország Duloxetin STADA 30, 60 mg kova enterokapseli
Franciaország Duloxetine EG 30, 60 mg, gélule gastro-résistante
Hollandia Duloxetine CF 30, 60 mg, maagsapresistente capsules, hard
Horvátország Duloksetin Stada 30 mg/60 mg tvrde želučanootporne kapsule
Írország Duloxetine Clonmel 30, 60 mg hard gastro-resistant capsules
Luxemburg Duloxetine Eurogenerics 30 mg gélules gastro-résistantes
Magyarország Duloxetin STADA 30, 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Németország Duloxetin STADA 30, 60 mg magensaftresistente Hartkapseln
Portugália Duloxetina Ciclum
Románia Duloxetina Stada 30, 60 mg capsule gastrorezistente
Spanyolország Duloxetina STADA 30, 60 mg cápsulas duras gastrorresistemtes EFG
Svédország Duloxetin STADA 30, 60 mg enterokapslar, hårda
Szlovákia Duloxetin Stada 60mg tvrdé gastrorezistentné kapsuly
Szlovénia Duloksetin STADA 30, 60 mg trde gastrorezistentne kapsule


Duloxetin STADA 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

OGYI-T-22902/01              7×             buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/02              10×           buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/03              14×           buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/04              28×           buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/05              30×           buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/06              50×           adagonként perforált
                                                           buborékcsomagolásban

OGYI-T-22902/07              56×           buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/08              60×           buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/09              84×           buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/10              90×           buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/11              98×           buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/12              112×         buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/13              140×         buborékcsomagolásban
 
Duloxetin STADA 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

OGYI-T-22902/14              7×             PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/15              10×           PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/16              14×           PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/17              28×           PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/18              30×           PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/19              56×           PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/20              60×           PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/21              84×           PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/22              90×           PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/23              98×           PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/24              100×         PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/25              112×         PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban
OGYI-T-22902/26              140×         PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban

 
A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2018.08.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022.10.

A Duloxetin STADA (duloxetin) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2021.12.

A Duloxetin STADA (duloxetin) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2020.05.

A Duloxetin STADA (duloxetin) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2019.09.

A Duloxetin STADA (duloxetin) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2019.02.

A Duloxetin STADA (duloxetin) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2015.08.

Forrás:https://www.ogyei.gov.hu


Kezdő pszichiátriai szer szedőknek!

Betegbiztonsága érdekében összegyűjtöttem a legtöbbször felírt pszichiátriai szerek betegtájékoztatóit. Feltétlenül (!) olvassa el őket, mielőtt gyógyszerszedésbe, ill. öngyógyszerezésbe kezd! ÖNNEK készültek!
Szorongásoldók
Antidepik I. II. III.
Altatók
A dobozos tájékoztatók hangyányi betűik miatt, alig olvashatóak. Az INNEN letölthető változatók:
1. nagyíthatók!
2. kinyomtathatók!
4. kereshetők!
3. évekre visszamenőleg olvashatók.

A gyógyszerfüggőségek megelőzése a preventív orvoslás része. Kötelességem hitelesen informálni Olvasóimat, u.i. az edukált Beteg sokkal többet tehet a gyógyulásáért, mint "passzívan elszenvedni orvosa utasításait".
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Élvezd! Add át Magad!

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb