Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Duloxetin Sandoz 30 mg, Duloxetin Sandoz 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula betegtájékoztatók - 2019.01.


 

Duloxetin Sandoz 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Duloxetin Sandoz 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

 
duloxetin

 
 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 
♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.    
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 
A betegtájékoztató tartalma
 
1. Milyen típusú gyógyszer a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszulát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszulát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható? 


A Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula duloxetin hatóanyagot tartalmaz. A Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula növeli az idegrendszer szerotonin és noradrenalin szintjét.
 
A Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszulát az alábbiak kezelésére alkalmazzák felnőtteknél

♦  depresszió
♦  generalizált szorongásos zavar (állandó szorongás vagy idegesség érzése)
♦  cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom (melyet gyakran égő, szúró, sajgó, hasogató vagy tompa jellegűnek, illetve áramütéshez hasonló jellegűnek írnak le.)
Előfordulhat érzéskiesés az érintett területen, vagy az olyan érzések, mint az érintés, meleg, hideg vagy nyomás fájdalmasak lehetnek. 

A Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula a legtöbb depressziós vagy szorongásos betegnél a kezelés megkezdését követő két héten belül kezd hatni, de 2-4 hét is eltelhet addig, amíg jobban érzi magát.

Beszéljen kezelőorvosával, ha ezen időtartamot követően nem érzi jobban magát. Amikor Ön már jobban érzi magát, kezelőorvosa folytathatja a Duloxetin Sandoz-kezelést, hogy megelőzze a depresszió vagy a szorongás kiújulását.
 
Cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom esetén eltelhet néhány hét addig, amíg Ön jobban érzi magát. Beszéljen kezelőorvosával, ha 2 hónap elteltével nem érzi jobban magát.
 

 
2. Tudnivalók a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula szedése előtt 


Ne szedje a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszulát, ha

♦  allergiás a duloxetinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  májbetegségben szenved
♦  súlyos vesebetegségben szenved
♦  monoamin-oxidáz-gátló (MAOI) hatóanyagú gyógyszert szed vagy szedett az elmúlt 14 napban (lásd az „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula” című pontot)
♦  fluvoxamint (általában depresszió kezelésére használják), ciprofloxacint vagy enoxacint (bizonyos fertőzések kezelésére használják) szed
 
Beszéljen kezelőorvosával, ha magas vérnyomása vagy szívbetegsége van. Kezelőorvosa meg fogja mondani, hogy szedhet-e Duloxetin Sandozt.

 
Figyelmeztetések és óvintézkedések


A következőkben olyan okokat sorolunk fel, ami miatt a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula esetleg nem alkalmas Önnek.

A Duloxetin Sandoz szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha

♦  egyéb depresszió elleni gyógyszereket szed (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula”)
♦  közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövénykészítményt szed
♦  vesebetegsége van
♦  a kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek
♦  a kórtörténetében mánia szerepel
♦  bipoláris zavarban szenved
♦  olyan szembetegsége van, mint például a glaukóma (emelkedett szemnyomás) bizonyos fajtái
♦  vérzéses rendellenesség szerepel a kórtörténetében (hajlamos véraláfutás kialakulására)
♦  fennáll Önnél az alacsony nátriumszint kockázata (pl. ha vízhajtókat szed, különösen idősebb korban)
♦  egyéb olyan gyógyszert szed, mely májkárosodást okozhat
♦  egyéb duloxetin-tartalmú gyógyszert szed (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula”) 

A Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula okozhat nyugtalanságot vagy a nyugodt ülésre vagy állásra való képtelenséget. Értesítse kezelőorvosát, ha ezt tapasztalja!
 
Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
 
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség.
Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai, ha

♦  korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  Ön egy fiatal felnőtt
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye. 
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba!
 

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót.
Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.
 
Gyermekek és 18 év alatti serdülők
 
A Duloxetin Sandoz általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.

Tisztában kell lennie azzal is, hogy az ilyen típusú gyógyszerrel kezelt 18 év alatti betegeknél nagyobb a kockázata az olyan mellékhatásoknak, mint az öngyilkossági kísérlet és öngyilkossági gondolatok, ellenséges viselkedés (főként agresszivitás, ellenkezés és indulatosság).

Ennek ellenére kezelőorvosa felírhat Duloxetin Sandozt 18 éves kor alatti beteg részére, ha úgy gondolja, hogy ez szolgálja legjobban a beteg érdekét. Ha a kezelőorvos 18 évnél fiatalabb gyermekének rendelte a Duloxetin Sandozt, menjen vissza hozzá, amennyiben a fent említettekkel kapcsolatban kérdései merülnek fel. Tudassa a kezelőorvossal, amennyiben 18 évesnél fiatalabb gyermekénél a Duloxetin Sandoz szedése során a fent leírt tünetek bármelyike megjelenik vagy rosszabbodik.

Továbbá, ebben a korcsoportban NEM bizonyított a Duloxetin Sandoz hosszú távú biztonságossága sem a növekedést és az érést, sem a gondolkodás- és a viselkedésbeli fejlődést illetően.

 
Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
A Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula hatóanyaga a duloxetin más gyógyszerekben is előfordul egyéb állapotok kezelésére, úgymint:

♦  cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom
♦  depresszió, szorongás és
♦  vizelet-inkontinencia

Ezeknek a készítményeknek az együttes alkalmazása kerülendő. Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön már szed más duloxetin-tartalmú gyógyszert is.
 
Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a Duloxetin Sandozt szedheti-e más gyógyszerekkel együtt. Orvosával történt előzetes megbeszélés nélkül ne kezdje el vagy ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését, a vény nélkül kaphatókét vagy gyógynövénytartalmúakét sem.
 
Azt is közölje kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikét szedi
 
♦  Monoamin-oxidáz-gátlók (MAOI)
Nem szedheti a Duloxetin Sandozt, ha jelenleg vagy a közelmúltban (az utóbbi 14 napon belül) egy monoamin-oxidáz-gátló (MAOI) nevű – szintén depresszió elleni - gyógyszert szed, illetve szedett.
A MAOI-k közé tartozik pl. a moklobemid (egy depresszió elleni készítmény) és a linezolid (egy antibiotikum).
Súlyos, vagy akár életet veszélyeztető mellékhatásokhoz vezethet, ha a MAOI-t különféle vényköteles gyógyszerekkel – beleértve a Duloxetin Sandozt is – együtt szedi.
Legalább 14 napot kell várnia a MAOI szedésének abbahagyását követően, mielőtt a Duloxetin Sandozt szedheti.
A Duloxetin Sandoz szedésének leállítása után is legalább 5 napot kell várni, hogy a MAOI szedését elkezdhesse.
♦  Álmosságot okozó gyógyszerek
Ezek közé tartoznak a kezelőorvos által felírt gyógyszerek, köztük a benzodiazepinek, az erős fájdalomcsillapítók, az antipszichotikumok, a fenobarbitál és az antihisztaminok
♦  Szerotonin-szintet növelő gyógyszerek
Triptánok, tramadol, triptofán, SSRI-k (pl. paroxetin és fluoxetin), SNRI-k (mint a venlafaxin), triciklusos antidepresszánsok (pl. klomipramin, amitriptilin), petidin, közönséges orbáncfű és MAO-gátlók (pl. a moklobemid és linezolid).
Ezek a gyógyszerek fokozzák a mellékhatások kockázatát; ha szokatlan tüneteket észlel ezen gyógyszerek és a Duloxetin Sandoz együttes szedése alatt, keresse fel kezelőorvosát.
♦  Szájon át szedhető véralvadásgátlók vagy a vérlemezkék összecsapódása ellen ható gyógyszerek
Olyan gyógyszerek, amelyek hígítják a vért vagy gátolják a véralvadást.
Ezek a készítmények növelhetik a vérzés kockázatát.

 
A Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal


A Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula bevehető étkezés közben és attól függetlenül is. Óvatosnak kell lennie, ha a Duloxetin Sandoz szedése alatt alkoholt fogyaszt.

 
Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 
Közölje kezelőorvosával, ha a Duloxetin Sandoz szedése alatt teherbe esik, vagy terhességet tervez. Csak akkor szedjen Duloxetin Sandozt, ha előzetesen megbeszélte kezelőorvosával a kezelés lehetséges előnyeit és a magzatra gyakorolt bármely lehetséges kockázatot.
 
Bizonyosodjon meg róla, hogy a szülésznő és/vagy a kezelőorvos tud arról, hogy Ön Duloxetin Sandozt szed. Ha terhesség alatt szedik, az ehhez hasonló gyógyszerek (ún. SSRI-k) növelhetik egy perzisztens pulmonális hipertóniának (tartósan magas vérnyomás a tüdő ereiben – PPHN) nevezett súlyos állapot kockázatát, ami az újszülöttnél gyorsabb légzést és elkékülést okoz. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában kezdődnek.
Amennyiben ez előfordul az Ön gyermekével, azonnal szóljon a szülésznőnek és/vagy kezelőorvosának.
 
Ha a terhesség vége körüli időszakban Duloxetin Sandozt szed, gyermekénél felléphetnek bizonyos tünetek a szülés után. Ezek a tünetek általában a születéskor vagy az azt követő néhány napon belül kezdődnek.
A tünetek közé tartozhatnak a petyhüdt izmok, remegés, nyugtalanság, elégtelen táplálkozás, légzészavar és görcsrohamok. Ha gyermeke születése után ezek közül a tünetek közül bármelyik előfordul, vagy aggódik gyermeke egészsége miatt, szóljon kezelőorvosának vagy a szülésznőnek, akik megfelelő tanácsot tudnak adni.
 
Közölje kezelőorvosával, ha szoptat.
Szoptatás ideje alatt nem javasolt a Duloxetin Sandoz szedése. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A Duloxetin Sandoztól álmosnak érezheti magát vagy szédülhet. Ne vezessen gépjárművet, és ne dolgozzon szerszámokkal vagy gépekkel, amíg nem tudja, hogy a Duloxetin Sandoz hogyan hat Önre.
 
A Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula laktózt, nátriumot, alluravörös (E 129), brillantkék FCF (E 133) és Sunset Yellow FCF (E 110) színezéket tartalmaz

Laktóz: Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Nátrium: a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz kapszulánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.
Alluravörös (E 129): allergiás reakciót okozhat.
Brillantkék FCF (E 133): allergiás reakciót okozhat.
Sunset Yellow FCF (E 110): allergiás reakciót okozhat (csak a Duloxetin Sandoz 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula tartalmazza).
 
Hogyan kell szedni a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszulát? 
 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
♦  Depresszió és cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom esetében
A Duloxetin Sandoz szokásos adagja 60 mg naponta egyszer, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot.
♦  Generalizált szorongásos zavar esetében
A Duloxetin Sandoz szokásos kezdő adagja naponta egyszer 30 mg, ezt követően a legtöbb beteg naponta egyszer 60 mg-ot kap, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot. Az adagot az Ön Duloxetin Sandozra adott válasza alapján napi 120 mg-ig lehet emelni.
 
A Duloxetin Sandozt szájon át kell bevenni. A kapszulát egészben, kevés vízzel kell lenyelni.
Hogy ne felejtse el bevenni a Duloxetin Sandozt, könnyebb, ha minden nap azonos időben veszi be.
 
Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mennyi ideig kell a Duloxetin Sandozt szednie.
Ne hagyja abba a Duloxetin Sandoz szedését, illetve ne változtasson az adagján a kezelőorvos utasítása nélkül. Betegségének megfelelő kezelése fontos ahhoz, hogy Ön jobban érezhesse magát. Kezelés nélkül az Ön betegsége esetleg nem múlik el, illetve súlyosabbá és nehezebben kezelhetőbbé válhat.

 
Ha az előírtnál több Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszulát vett be

Azonnal hívja fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az orvos által előírtnál több Duloxetin Sandozt vett be.
A túladagolás tünetei közé tartozik az álmosság, kóma, szerotonin szindróma (ritka reakció, mely okozhat fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsroham, hányás és gyors szívverés.

 
Ha elfelejtette bevenni a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszulát

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja, amilyen hamar eszébe jut. Azonban, ha elérkezett a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak a szokásos adagot vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ne vegyen be több Duloxetin Sandozt, mint amennyit kezelőorvosa egy napra előírt.

 
Ha idő előtt abbahagyja a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszulát szedését

A kezelőorvos utasítása nélkül ne hagyja abba a kapszulák szedését akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha kezelőorvosa úgy gondolja, hogy már nincs szüksége a Duloxetin Sandozra, legalább 2 hét alatt fogja lecsökkenteni az adagot, mielőtt teljesen leállítaná a kezelést.
 
Néhány betegnél, akik a duloxetin szedését hirtelen hagyták abba, az alábbi tünetek jelentkeztek

♦  szédülés
♦  bizsergő, szurkáló érzés, elektromos áramütésszerű érzés (különösen a fejben)
♦  alvászavarok (valóságnak tűnő álmok, rossz álmok, álmatlanság)
♦  kimerültség, álmosság
♦  nyugtalanság vagy izgatottság
♦  szorongás
♦  hányinger vagy hányás
♦  remegés
♦  fejfájás
♦  izomfájdalom
♦  ingerlékenység
♦  hasmenés
♦  fokozott verejtékezés vagy
♦  forgó jellegű szédülés
 
Ezek a tünetek általában nem súlyosak, és néhány nap alatt elmúlnak, de ha problémát okoznak Önnek, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 
 

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ezek a tünetek többnyire enyhe- közepes súlyosságúak, és általában néhány hét alatt elmúlnak.
 
Nagyon gyakori mellékhatások (10 -ből több mint 1 beteget érinthet)

♦  fejfájás
♦  álmosság
♦  hányinger
♦  szájszárazság 

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  étvágytalanság
♦  alvászavar
♦  izgatottság
♦  csökkent nemi vágy, szorongás, az orgazmus elérésének nehézsége vagy hiánya
♦  szokatlan álmok
♦  szédülés
♦  nehézkesség érzése
♦  remegés
♦  zsibbadás, beleértve a bőr zsibbadását vagy bizsergését
♦  homályos látás
♦  fülzúgás (hang észlelése a fülben olyankor is, amikor nincs külső hang)
♦  szívdobogásérzés
♦  vérnyomás-emelkedés, kipirulás
♦  gyakori ásítozás
♦  székrekedés
♦  hasmenés
♦  gyomorfájás
♦  hányinger (hányás)
♦  gyomorégés vagy emésztési zavar, szelek távozása
♦  fokozott verejtékezés, (viszkető) kiütés
♦  izomfájdalom, izomgörcs
♦  fájdalmas vizelés, gyakori vizelés
♦  merevedési zavar, a magömlés változásai
♦  elesések (főként időseknél), kimerültség
♦  fogyás 

Az ezzel a gyógyszerrel kezelt, depresszióban szenvedő gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél némi fogyást észleltek, amikor először kezdték el szedni ezt a gyógyszert. Hat hónapnyi kezelést követően testtömegük hasonlóvá vált az azonos életkorú és nemű gyermekek és serdülők testtömegéhez.
 
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  torokgyulladás, ami rekedtséget okoz
♦  öngyilkossági gondolatok
♦  alvászavar
♦  fogcsikorgatás
♦  a tájékozódás zavara
♦  indítékhiány
♦  hirtelen akaratlan izomrángások
♦  nyugtalanság vagy képtelenség a nyugodt ülésre vagy állásra
♦  ingerlékenység
♦  összpontosítási nehézség
♦  az ízérzés megváltozása
♦  a mozgások szabályozásának nehézsége, pl. a koordináció hiánya vagy akaratlan izommozgások, ♦  ún. „nyugtalan láb szindróma”, rossz minőségű alvás
♦  pupillatágulat (pupilla: szembogár, a szem közepén lévő sötét pont), látászavar
♦  szédülés vagy forgó jellegű szédülés
♦  fülfájás
♦  gyors és/vagy szabálytalan szívverés
♦  ájulás
♦  szédülés
♦  szédelgés vagy ájulás felálláskor
♦  a kéz- és/vagy lábujjak hidegsége
♦  szorító érzés a torokban
♦  orrvérzés
♦  vérhányás vagy fekete, ún. szurokszéklet
♦  gyomor-bélgyulladás, böfögés
♦  nyelési nehézség
♦  májgyulladás, mely hasi fájdalmat és a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződését okozhatja
♦  éjszakai verejtékezés, csalánkiütés (hólyagok), hideg verejtékezés
♦  érzékenység a napfényre
♦  fokozott hajlam a véraláfutás kialakulására
♦  izomfeszülés, izomrángás
♦  vizelési nehézség ill. képtelenség
♦  a vizelés indításának nehézsége
♦  éjszakai vizelési kényszer
♦  a megszokottnál több vizelet ürítése
♦  gyengébb vizeletsugár
♦  kóros hüvelyi vérzés
♦  a megszokottól eltérő menstruációs ciklusok, beleértve az erős, fájdalmas, szabálytalan vagy elhúzódó vérzéseket
♦  szokatlanul enyhe vagy kimaradó vérzések
♦  here- vagy herezacskó-fájdalom
♦  mellkasi fájdalom
♦  hidegérzet, szomjúság, borzongás, melegérzet
♦  járászavar
♦  hízás 

A Duloxetin Sandoznak lehetnek olyan hatásai, amelyeket nem vesz észre, mint a májenzimek vagy a vér

♦  kálium-
♦  kreatin foszfokináz-
♦  vércukor- vagy
♦  koleszterinszintjének emelkedése

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  köhögés, ziháló légzés és légszomj, amelyeket láz kísérhet
♦  súlyos allergiás reakció, mely nehézlégzést vagy szédülést okoz nyelv- vagy ajakduzzanattal, allergiás reakciók
♦  a pajzsmirigy csökkent működése, ami fáradtságot vagy hízást okozhat
♦  kiszáradás
♦  alacsony nátriumszint a vérben (főleg idős embereknél, a tünetek közé tartozhat: szédülés, gyengeség, zavartság, álmosság vagy nagyfokú fáradtság vagy hányinger vagy hányás; a súlyosabb tünetek: ájulás, görcsrohamok vagy elesés)
♦  a vizelet mennyiségét szabályozó, ún. antidiuretikus hormon elégtelen termelődésének tünetegyüttese
♦  öngyilkos viselkedés
♦  mánia (olyan rendellenesség, melynek tünetei a túlzott aktivitás, csapongó gondolatok és az  alvásszükséglet csökkenése)
♦  hallucinációk, erőszakosság és düh
„szerotonin-szindróma” (ritka reakció, mely okozhat: fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget)
♦  görcsrohamok
♦  megnövekedett szembelnyomás (zöld hályog, glaukóma)
♦  szájnyálkahártya-gyulladás
♦  élénkpiros vér a székletben, rossz lehelet, vastagbélgyulladás (amely hasmenést okoz)
♦  májelégtelenség, a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság)
♦  Stevens–Johnson-szindróma (súlyos betegség hólyagokkal a bőrön, a szájban, a szemen és a nemi szerveken)
♦  súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy a torok hirtelen kialakuló duzzanatát váltja ki (ún. angioödéma)
♦  szájzár
♦  szokatlan szagú vizelet
♦  menopauza (klimax) tünetei
♦  kóros anyatej-termelődés férfiaknál és nőknél 

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  a bőr alatti vérerek gyulladása (ún. bőr vaszkulitisz) 
 

Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 
5. Hogyan kell a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszulát tárolni?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
A dobozon/buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
Legfeljebb 30 oC-on tárolandó.
HDPE tartály: az első felbontás után 30 napon belül felhasználandó.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula?

♦  A készítmény hatóanyaga a duloxetin
30 mg, ill. 60 mg duloxetin (hidroklorid formájában) kemény kapszulánként
 Egyéb összetevők
Kapszula tartalma
hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, povidon K30, talkum, magnézium-sztearát, nátrium-sztearil-fumarát, hipromellóz-acetát-szukcinát (3cP), titán-dioxid (E171), laktóz-monohidrát, hipromellóz, makrogol 4000
Kapszulahéj: titán-dioxid (E171), zselatin, brillantkék FCF (E133), alluravörös (E129)
Csak a 60 mg-os kapszulában: kinolinsárga (E104), Sunset Yellow FCF (E110)
Jelölőfesték: sellak, indigókármin alumínium lakk (E132), titán-dioxid (E171), propilénglikol (E1520)
 
Milyen a Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
 
♦  Duloxetin Sandoz 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
2-es méretű kapszula, amelynek kupakja átlátszatlan sötétkék, a teste átlátszatlan fehér, amely sötétkék jelölőfestékkel jelölt „30” felirattal van ellátva. A kapszula 4 db fehér vagy csaknem fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború tablettát tartalmaz.
♦  Duloxetin Sandoz 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
0E méretű kapszula, amelynek kupakja átlátszatlan sötétkék, a teste átlátszatlan sárgászöld, amely sötétkék jelölőfestékkel jelölt „60” felirattal van ellátva. A kapszula 8 db fehér vagy csaknem fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború tablettát tartalmaz.
 
A Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula PVC/PE/PCTFE//Al vagy PA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban kerül forgalomba.
 
Kiszerelések: 7, 14, 28, 30, 50, 56, 84 vagy 98 db kapszula
 
A Duloxetin Sandoz gyomornedv-ellenálló kemény kapszula gyermekbiztos, PP csavaros kupakkal lezárt HDPE tartályban és dobozban kerül forgalomba.
 
Kiszerelés: 30 db kapszula
 
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest,
Bartók Béla út 43-47.
Magyarország
 
Gyártó

Pharmathen International S.A.
Industrial Park Sapes, Rodopi Prefecture, Block No 5,
69300 Rodopi
Görögország
 
Pharmathen S.A.
Dervenakion str. 6, Pallini, 15351 Attiki
Görögország
 
Salutas Pharma GmbH
Otto-von-Guericke-Allee 1,
Sachsen-Anhalt, 39179 Barleben
Németország
 
Duloxetin Sandoz 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

OGYI-T-22979/01       28×      PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22979/02       56×      PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22979/03       84×      PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22979/04       28×      PA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22979/05       56×      PA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22979/06       84×      PA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás
 
Duloxetin Sandoz 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

OGYI-T-22979/07       28×      PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22979/08       56×      PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22979/09       84×      PVC/PE/PCTFE//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22979/10       28×      PA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22979/11       56×      PA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás
OGYI-T-22979/12       84×      PA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás
 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban
az alábbi neveken engedélyezték

 
Ausztria Duloxetin Sandoz 30 mg, 60 mg - magensaftresistente Hartkapseln
Dánia Duloxetin “Hexal”
Görögország Duloxetin/Sandoz
Lengyelország Duloxetine Sandoz
Magyarország Duloxetin Sandoz 30 mg, 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Németország Duloxetin HEXAL 30 mg, 60 mg magensaftresistente Hartkapseln
Szlovákia Duloxetin Sandoz 30 mg, 60 mg
Szlovénia Duloksetin Sandoz 30 mg, 60 mg trde gastrorezistentne kapsule


A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2019.01.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.04.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.02.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2016.01.

Forrás: https://www.ogyei.gov.hu

 

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
megtanítja Önmagán segíteni
.

30 286 2097
H-P: 08-19

27.940 Ft/óra

(22 eFt/óra + 5.940 Ft ÁFA)
 

Kokárdák, kokárda-sor

- ♦ -

Volodimir ZeLEnszkij
A nép (titkos)szolgája,
akit az ukrán nép nyakára ültettek titkosszolgák, hogy
a nép szolgálja.
 
Budapest 1944 - angolszász (amerikai és angol) bombázés után

- ♦ -


Gender, kender... - egy tőről fakad.


Még, hogy a nem csak társadalmi kreálmány.
Megbeszéltétek ezt a csődörrel, kakassal,
bikával, kossal, kandisznóval és párjaikkal is?!


- ♦ -
 

ÁRNYÉKKORMÁNY, ÁRNYÉKSZÉKÉN...


                                                 "KÉSZ...

"Kész....ülök." - a D-kán

                                                 ...ÜLÖK."

a D-kán

- ♦ -

Holmes-Rahe Életesemény (Stresszor) Skála

Melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?

Melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok ALTATÓ elhagyásra! Csak az olvasson tovább, aki már felismerte, vagy erősen gyanítja, hogy sajnos altató-függővé vált. Szóval: melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?
Andante (zaleplon)
5 szavazat (1%)
Dormicum (midazolám, BZD)
45 szavazat (7%)
Edluar (zolpidem)
4 szavazat (1%)
Eunoctin (nitrazepam, BZD)
18 szavazat (3%)
Gerodorm (cinolazepám, BZD)
84 szavazat (13%)
Hypnogen (zolpidem)
11 szavazat (2%)
Imovane (zopiklon)
28 szavazat (4%)
Sanval (zolpidem)
128 szavazat (20%)
Signopam (temazepam, BZD)
8 szavazat (1%)
Somnogen (zolpidem)
5 szavazat (1%)
Somnol (zopiklon)
25 szavazat (4%)
Stilnox (zolpidem)
96 szavazat (15%)
Zolep (zolpidem)
31 szavazat (5%)
Zolpidem-Ratiopharm (zolpidem)
31 szavazat (5%)
Zolpidem Vitabalans (zolpidem)
4 szavazat (1%)
Zolsana (zolpidem)
71 szavazat (11%)
Zopigen (zopiklon)
42 szavazat (7%)
Zopitidin (zopiklon)
8 szavazat (1%)
644 szavazat összesen

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Kariko KataWIN

Nobel Prize - Kariko KataWIN

Figyelmeztetés! 

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, semmilyen esetben sem helyettesítik az Ön választott szakemberének véleményét! Gyógyszerekkel kapcsolatban a kockázatokról és mellékhatásokról, olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Nem gyógyszer termékekkel kapcsolatban a kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
 

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb