Duloxetin STADA 30 mg, Duloxetin STADA 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula betegtájékoztatók - 2015.08.

Duloxetin STADA 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Duloxetin STADA 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

duloxetin
 


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Duloxetin STADA és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Duloxetin STADA szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Duloxetin STADAt?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Duloxetin STADAt tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 


1. Milyen típusú gyógyszer a Duloxetin STADA és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
A Duloxetin STADA, egy duloxetin nevű hatóanyagot tartalmaz. A Duloxetin STADA növeli a szerotonin és a noradrenalin szintjét az idegrendszerben.

A Duloxetin STADAt az alábbiak kezelésre alkalmazzák felnőtteknél:

♦  depresszió
♦  generalizált szorongás (állandó szorongás vagy idegesség)
♦  cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom (melyet gyakran égő, szúró, sajgó, hasogató vagy tompa jellegűnek, illetve áramütéshez hasonló jellegűnek írnak le. Előfordulhat érzéskiesés az érintett területen, vagy az olyan érzések, mint a tapintás, meleg, hideg vagy nyomás fájdalmasak lehetnek).

A Duloxetin STADA a legtöbb depressziós vagy szorongásos betegnél a kezelés megkezdését követő két héten belül kezd hatni, de 2-4 hét is eltelhet addig, amíg jobban érzi magát. Beszéljen kezelőorvosával, ha ezen időtartamot követően nem érzi jobban magát. Amikor Ön már jobban érzi magát, kezelőorvosa folytathatja a Duloxetin STADA-kezelést, hogy megelőzze a depresszió vagy a szorongás kiújulását.
 
Cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom esetén eltelhet néhány hét, mire Ön jobban érzi magát. Beszéljen kezelőorvosával, ha 2 hónap elteltével nem érzi jobban magát.
 

2. Tudnivalók a Duloxetin STADA szedése előtt


Ne szedje a Duloxetin STADAt, ha:

♦  allergiás a duloxetinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére
♦  májbetegsége van
♦  súlyos vesebetegsége van
♦  monoamino-oxidáz gátló (MAOI) hatóanyagú gyógyszert szed vagy szedett az elmúlt 14 napban (lásd az „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin STADA” című pontot)
♦  fluvoxamint (általában depresszió kezelésére használják), ciprofloxacint vagy enoxacint (bizonyos fertőzések kezelésére használják) szed
 
Beszéljen kezelőorvosával, ha magas vérnyomása vagy szívbetegsége van. Kezelőorvosa meg fogja mondani, hogy szedhet-e Duloxetin STADAt
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


A következőkben olyan okokat sorolunk fel, ami miatt a Duloxetin STADA alkalmazása esetleg nem alkalmas Önnek.

A Duloxetin STADA szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha

♦  egyéb depresszió elleni gyógyszereket szed (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin STADA”)
♦  közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövénykészítményt szed
♦  vesebetegsége van
♦  a kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek
♦  a kórtörténetében mánia szerepel
♦  bipoláris zavarban szenved
♦  olyan szembetegsége van, mint például a glaukóma (emelkedett szemnyomás) bizonyos fajtái
♦  vérzéses rendellenesség szerepel a kórtörténetében (hajlamos véraláfutás kialakulására)
♦  fennáll Önnél az alacsony nátriumszint kockázata (pl. ha vízhajtókat szed, különösen idősebb korban)
♦  egyéb olyan gyógyszert szed, mely májkárosodást okozhat
 
A Duloxetin STADA hatóanyagát, a duloxetint más gyógyszerekben is felhasználják egyéb betegségek kezelésére:

♦  cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom, depresszió, szorongás és vizelet-visszatartási képtelenség.

Ne szedjen egyszerre több fajtát az ilyen (duloxetin tartalmú) gyógyszerekből. Forduljon kezelőorvosához, ha már szed más olyan gyógyszert, amely duloxetint tartalmaz.

A Duloxetin STADA okozhat nyugtalanságot vagy a nyugodt ülésre vagy állásra való képtelenséget. Értesítse kezelőorvosát, ha ezt tapasztalja.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
 
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai, ha

♦  korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  Ön egy fiatal felnőtt.
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol a depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Gyermekek és 18 év alatti serdülők

A Duloxetin STADA általában NEM alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.

Tisztában kell lennie azzal is, hogy az ilyen típusú gyógyszerrel kezelt 18 év alatti betegeknél nagyobb a kockázata az olyan mellékhatásoknak, mint az öngyilkossági kísérlet és öngyilkossági gondolatok, ellenséges viselkedés (főként agresszivitás, ellenkezés és indulatosság).

Ennek ellenére kezelőorvosa felírhat Duloxetin STADAt 18 éves kor alatti beteg részére, ha úgy gondolja, hogy ez szolgálja legjobban a beteg érdekét. Ha a kezelőorvos 18 évesnél fiatalabb gyermekének rendelte a Duloxetin STADAt, menjen vissza hozzá, amennyiben a fent említettekkel kapcsolatban kérdései merülnek fel. Tudassa a kezelőorvossal, amennyiben 18 évesnél fiatalabb gyermekénél a Duloxetin STADA szedése során a fent leírt tünetek bármelyike megjelenik vagy rosszabbodik.

Továbbá, ebben a korcsoportban nem bizonyított a Duloxetin STADA hosszú távú biztonságossága sem a növekedést és az érést, sem a gondolkodás- és a viselkedésbeli fejlődést illetően.


Egyéb gyógyszerek és a Duloxetin STADA


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről!

Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a Duloxetin STADAt szedhetie más gyógyszerekkel együtt.

Kezelőorvosával történt előzetes megbeszélés nélkül ne kezdje el vagy ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését, ideértve a vény nélkül kapható vagy a gyógynövénytartalmú készítményeket is!

Azt is közölje kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikét szedi:

♦  Monoamino-oxidáz gátlók (MAOI): Nem szedheti a Duloxetin STADAt, ha jelenleg vagy a közelmúltban (a legutóbbi 14 napon belül) egy monoamino-oxidáz gátló (MAOI) nevű – szintén depresszió elleni - gyógyszert szed, illetve szedett. A MAOIk közé tartozik pl. a moklobemid (egy depresszió elleni készítmény) és a linezolid (egy antibiotikum). Súlyos, vagy akár életet veszélyeztető mellékhatásokhoz vezethet, ha a MAOIt Duloxetin STADAval együtt szedi. Legalább 14 napot kell várnia a MAOI szedésének abbahagyását követően, mielőtt a Duloxetin STADAt szedheti. A Duloxetin STADA szedésének leállítása után is legalább 5 napot kell várni, hogy a MAOI szedését elkezdhesse.

♦  Álmosságot okozó gyógyszerek: Ezek közé tartoznak a kezelőorvos által felírt gyógyszerek, mint pl. a benzodiazepinek, az erős fájdalomcsillapítók, az antipszichotikumok, a fenobarbitál és az antihisztaminok.

♦  Szerotonin szintet növelő gyógyszerek: Triptánok, tramadol, triptofán, SSRIk (pl. paroxetin és fluoxetin), SNRIk (mint a venlafaxin), triciklusos antidepresszánsok (pl. klomipramin, amitriptilin), petidin, Közönséges orbáncfű és MAOgátlók (pl. a moklobemid és linezolid). Ezek a gyógyszerek fokozzák a mellékhatások kockázatát; ha szokatlan tüneteket észlel ezen gyógyszerek és a Duloxetin STADA együttes szedése alatt, keresse fel kezelőorvosát.

♦  Szájon át szedhető véralvadásgátlók vagy a vérlemezkék összecsapódása ellen ható gyógyszerek: Olyan gyógyszerek, amelyek hígítják a vért vagy gátolják a véralvadást. Ezek a készítmények növelhetik a vérzés kockázatát.


A Duloxetin STADA egyidejű bevétele alkohollal

Óvatosnak kell lennie, ha a Duloxetin STADA szedése alatt alkoholt fogyaszt.


Terhesség és szoptatás


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Közölje kezelőorvosával, ha a Duloxetin STADA szedése alatt teherbe esik, vagy terhességet tervez. Csak akkor szedjen Duloxetin STADAt, ha előzetesen megbeszélte kezelőorvosával a kezelés lehetséges előnyeit és a magzatra gyakorolt mindenféle lehetséges kockázatot.

Bizonyosodjon meg róla, hogy a szülésznő és/vagy a kezelőorvos tud arról, hogy Ön Duloxetin STADAt szed.

Ha terhesség alatt szedik, az ehhez hasonló gyógyszerek (ún. SSRIk) növelhetik egy perzisztens pulmonális hipertóniának (tartósan magas vérnyomás a tüdő ereiben – PPHN) nevezett súlyos állapot kockázatát, ami az újszülöttnél gyorsabb légzést és elkékülést okoz. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában kezdődnek. Amennyiben ez előfordul az Ön gyermekével, azonnal szóljon a szülésznőnek és/vagy kezelőorvosának.

Ha a terhesség vége körüli időszakban Duloxetin STADAt szed, gyermekénél felléphetnek bizonyos tünetek a szülés után. Ezek a tünetek általában a születéskor vagy az azt követő néhány napon belül kezdődnek. A tünetek közé tartozhatnak a petyhüdt izmok, remegés, nyugtalanság, elégtelen táplálkozás, légzészavar és görcsrohamok.

Ha gyermeke születése után ezek közül a tünetek közül bármelyik előfordul, vagy aggódik gyermeke egészsége miatt, szóljon kezelőorvosának vagy a szülésznőnek, akik megfelelő tanácsot tudnak adni.

Közölje kezelőorvosával, ha szoptat.

Szoptatás ideje alatt nem javasolt a Duloxetin STADA szedése. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A Duloxetin STADAtól álmosnak érezheti magát vagy szédülhet. Ne vezessen gépjárművet, és ne dolgozzon szerszámokkal vagy gépekkel, amíg nem tudja, hogy a Duloxetin STADA hogyan hat Önre.

A Duloxetin STADA szacharózt tartalmaz

Ha kezelőorvosa azt mondta, hogy Ön bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Duloxetin STADAt?

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

♦  Depresszió és cukorbetegséghez társuló neuropátiás fájdalom

A Duloxetin STADA ajánlott adagja 60 mg naponta egyszer, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot.

♦  Generalizált szorongás

A Duloxetin STADA ajánlott kezdő adagja naponta egyszer 30 mg, ezt követően a legtöbb beteg naponta egyszer 60 mgot kap, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot. Az adagot az Ön Duloxetin STADAra adott válasza alapján napi 120 mgig lehet emelni.

A Duloxetin STADAt szájon át kell bevenni. A kapszulát egészben, kevés vízzel kell lenyelni. A Duloxetin STADA bevehető étkezés közben és attól függetlenül is.
Hogy ne felejtse el bevenni a Duloxetin STADAt, könnyebb, ha minden nap azonos időben veszi be.
 
Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mennyi ideig kell a Duloxetin STADAt szednie. Ne hagyja abba a Duloxetin STADA szedését, illetve ne változtasson az adagján a kezelőorvos utasítása nélkül. Betegségének megfelelő kezelése fontos ahhoz, hogy Ön jobban érezhesse magát. Kezelés nélkül az Ön betegsége esetleg nem múlik el, illetve súlyosabbá és nehezebben kezelhetőbbé válhat.


Ha az előírtnál több Duloxetin STADAt vett be


Azonnal hívja fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az orvos által előírtnál több Duloxetin STADAt vett be.

A túladagolás tünetei közé tartozik az álmosság, kóma, szerotonin szindróma (ritka reakció, mely okozhat fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsroham, hányás és gyors szívverés.


Ha elfelejtette bevenni a Duloxetin STADAt


Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja, amilyen hamar eszébe jut. Azonban ha elérkezett a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak a szokásos adagot vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ne vegyen be több Duloxetin STADAt, mint amennyit kezelőorvosa egy napra előírt.


Ha idő előtt abbahagyja a Duloxetin STADA szedését


A kezelőorvos utasítása nélkül NE hagyja abba a kapszulák szedését akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha kezelőorvosa úgy gondolja, hogy már nincs szüksége a Duloxetin STADAra, legalább 2 hét alatt fogja lecsökkenteni az adagot, mielőtt teljesen leállítaná a kezelést.

Néhány betegnél, akik a Duloxetin STADA szedését hirtelen hagyták abba, az alábbi tünetek jelentkeztek:

♦  szédülés, bizsergő, szurkáló érzés, elektromos áramütésszerű érzés (különösen a fejben), alvászavarok (valóságnak tűnő álmok, rossz álmok, álmatlanság), kimerültség, álmosság, nyugtalanság vagy izgatottság, szorongás, hányinger vagy hányás, remegés, fejfájás, izomfájdalom, ingerlékenység, hasmenés, fokozott verejtékezés vagy forgó jellegű szédülés.
 
Ezek a tünetek általában nem súlyosak, és néhány nap alatt elmúlnak, de ha problémát okoznak Önnek, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 


4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék vagy mérsékelten súlyosak, és gyakran néhány hét alatt megszűnnek.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érinthet)

♦  fejfájás, álmosság
♦  hányinger, szájszárazság

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  étvágytalanság
♦  alvászavar, izgatottság, csökkent nemi vágy, szorongás, az orgazmus elérésének nehézsége vagy hiánya, szokatlan álmok
♦  szédülés, nehézkesség érzése, remegés, zsibbadás, beleértve a bőr zsibbadását vagy bizsergését
♦  homályos látás
♦  fülzúgás (hang észlelése a fülben olyankor is, amikor nincs külső hang)
♦  szívdobogásérzés
♦  vérnyomás-emelkedés, kipirulás
♦  gyakori ásítozás
♦  székrekedés, hasmenés, gyomorfájás, hányinger, gyomorégés vagy emésztési zavar, szelek távozása
♦  fokozott verejtékezés, (viszkető) kiütés
♦  izomfájdalom, izomgörcs
♦  fájdalmas vizelés, gyakori vizelés
♦  merevedési zavar, a magömlés változásai
♦  elesések (főként időseknél), kimerültség
♦  fogyás
 
Az ezzel a gyógyszerrel kezelt, depresszióban szenvedő gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél némi fogyást észleltek, amikor először kezdték el szedni ezt a gyógyszert. Hat hónapnyi kezelést követően testtömegük hasonlóvá vált az azonos életkorú és nemű gyermekek és serdülők testtömegéhez.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  torokgyulladás, ami rekedtséget okoz
♦  öngyilkossági gondolatok, alvászavar, fogcsikorgatás, a tájékozódás zavara, indítékhiány
♦  hirtelen akaratlan izomrángások, nyugtalanság vagy képtelenség a nyugodt ülésre vagy állásra, ingerlékenység, összpontosítási nehézség, az ízérzés megváltozása, a mozgások szabályozásának nehézsége, pl. a koordináció hiánya vagy akaratlan izommozgások, ún. „nyugtalan láb szindróma”, rossz minőségű alvás
♦  pupillatágulat (pupilla: szembogár, a szem közepén lévő sötét pont), látászavar
♦  szédülés vagy forgó jellegű szédülés, fülfájás
♦  gyors és/vagy szabálytalan szívverés
♦  ájulás, szédülés, szédelgés vagy ájulás felálláskor, a kéz- és/vagy lábujjak hidegsége
♦  szorító érzés a torokban, orrvérzés
♦  vérhányás vagy fekete, ún. szurokszéklet, gyomor-bélgyulladás, böfögés, nyelési nehézség
♦  májgyulladás, mely hasi fájdalmat és a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződését okozhatja
♦  éjszakai verejtékezés, hólyagok, hideg verejtékezés, érzékenység a napfényre, fokozott hajlam a véraláfutás kialakulására
♦  izomfeszülés, izomrángás
♦  vizelési nehézség ill. képtelenség, a vizelés indításának nehézsége, éjszakai vizelési kényszer, a megszokottnál több vizelet ürítése, gyengébb vizeletsugár
♦  kóros hüvelyi vérzés, a megszokottól eltérő menstruációs ciklusok, beleértve az erős, fájdalmas,   szabálytalan vagy elhúzódó vérzéseket, szokatlanul enyhe vagy kimaradó vérzések, here- vagy herezacskó-fájdalom
♦  mellkasi fájdalom, hidegérzet, szomjúság, borzongás, melegérzet, járászavar
♦  hízás
♦  a Duloxetin STADAnak lehetnek olyan hatásai, amelyeket nem vesz észre, mint a májenzimek vagy a kálium-, kreatin foszfokináz-, vércukor- vagy koleszterinszint emelkedése a vérben

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  súlyos allergiás reakció, mely nehézlégzést vagy szédülést okoz nyelv- vagy ajakduzzanattal, allergiás reakciók
♦  a pajzsmirigy csökkent működése, ami fáradtságot vagy hízást okozhat
♦  kiszáradás, alacsony nátriumszint a vérben (főleg idős embereknél, a tünetek közé tartozhat: szédülés, gyengeség, zavartság, álmosság vagy nagyfokú fáradtság, vagy hányinger vagy hányás, a súlyosabb tünetek: ájulás, görcsrohamok vagy elesés), a vizelet mennyiségét szabályozó, ún. antidiuretikus hormon elégtelen termelődésének tünetegyüttese.
♦  öngyilkos viselkedés, mánia (olyan rendellenesség, melynek tünetei a túlzott aktivitás, csapongó gondolatok és az alvásszükséglet csökkenése), hallucinációk, erőszakosság és düh
♦  „szerotonin-szindróma” (ritka reakció, mely okozhat: fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsrohamok
♦  megnövekedett szembelnyomás (zöld hályog, glaukóma)
♦  szájnyálkahártya-gyulladás, élénkpiros vér a székletben, rossz lehelet
♦  májelégtelenség, a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság)
Stevens-Johnson szindróma (súlyos betegség hólyagokkal a bőrön, a szájban, a szemen és a nemi szerveken), súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy a torok hirtelen kialakuló duzzanatát váltja ki (ún. angioödéma)
♦  szájzár
♦  szokatlan szagú vizelet
♦  menopauza (klimax) tünetei, kóros anyatej-termelődés férfiaknál és nőknél

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  az erek gyulladása a bőrben (kután vaszkulitisz)


Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Duloxetin STADAt tárolni?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 
Mit tartalmaz az Duloxetin STADA?

♦  A készítmény hatóanyaga a duloxetin.

Duloxetin STADA 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula:
30 mg duloxetint tartalmaz (hidroklorid formájában) gyomornedv-ellenálló kemény kapszulánként.

Duloxetin STADA 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula:
60 mg duloxetint tartalmaz (hidroklorid formájában) gyomornedv-ellenálló kemény kapszulánként.

♦  Egyéb összetevők

Kapszula tartalma: hipromellóz, hipromellóz-acetát-szukcinát, szacharóz, cukorgömböcskék (szacharóz, kukoricakeményítő), talkum, titán-dioxid (E171), hidroxipropilcellulóz.
Kapszulahéj: zselatin, titán-dioxid (E171), indigotin (E132), és
sárga vas-oxid (E172) (csak a 60 mgos kapszulában).
 

Milyen a Duloxetin STADA külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Duloxetin STADA gyomornedv-ellenálló kemény kapszula. A Duloxetin STADA gyomornedv-ellenálló kemény kapszulák duloxetin-hidroklorid pelleteket tartalmaznak, amelyek gyomornedvvel szembeni védő bevonattal vannak ellátva.

A Duloxetin STADA kétféle hatáserősségben kerül forgalomba: 30 mg és 60 mg.

Duloxetin STADA 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Alsó részén fehér, felső részén sötétkék, törtfehér gyomornedv-ellenálló pelleteket tartalmaz, 15,9 ±1 mm hosszúságú, és 5,82 ±1 mm szélességű gyomornedv-ellenálló kemény kapszula.

Duloxetin STADA 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Alsó részén zöld, felső részén sötétkék, törtfehér gyomornedv-ellenálló pelleteket tartalmaz, 19,4 ±1 mm hosszúságú, és 6,91 ±1 mm szélességű gyomornedv-ellenálló kemény kapszula.

Duloxetin STADA 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
7, 10, 14, 28, 30, 50 adagonként perforált buborékcsomagolásban, 56, 60, 84, 90, 98, 112 vagy 140 db gyomornedv-ellenálló kemény kapszula buborékcsomagolásban, dobozban.

Duloxetin STADA 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
7, 10, 14, 28, 30, 56, 60, 84, 90, 98, 100, 112 vagy 140 db gyomornedv-ellenálló kemény kapszula dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

STADA Arzneimittel AG
Stadastrasse 2-18
D-61118 Bad Vilbel
Németország

Gyártók

STADA Arzneimittel AG
Stadastrasse 2-18
D-61118 Bad Vilbel
Németország

STADA Arzneimittel GmbH
Muthgasse 36
1190 Wien
Ausztria

Clonmel Healthcare Ltd.
Waterford Road
Clonmel, Co. Tipperary
Írország

Centrafarm Services B.V.
Nieuwe Donk 9
NL-4879 AC Etten-Leur
Hollandia

STADA Nordic ApS. (PharmaCoDane ApS)
Marielundvej 46A
2730 Herlev
Dánia

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban
az alábbi neveken engedélyezték


 
Ausztria: Duloxetin STADA 30, 60 mg magensaftresistente Hartkapseln
Belgium: Duloxetine Eurogenerics 30, 60 mg harde maagsapresistente capsules
Németország: Duloxetin STADA 30, 60 mg magensaftresistente Hartkapseln
Dánia: Duloxetin STADA
Spanyolország: Duloxetina STADA 30, 60 mg cápsulas duras gastrorresistemtes EFG
Finnország: Duloxetin STADA 30, 60 mg kova enterokapseli
Franciaország: Duloxetine EG 30, 60 mg, gélule gastro-résistante
Luxemburg: Duloxetine Eurogenerics 30 mg gélules gastro-résistantes
Horvátország: Duloksetin Stada 30 mg/60 mg tvrde želučanootporne kapsule
Magyarország: Duloxetin STADA 30, 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Írország: Duloxetine Clonmel 30, 60 mg hard gastro-resistant capsules
Hollandia: Duloxetine CF 30, 60 mg, maagsapresistente capsules, hard
Portugália: Duloxetina Ciclum
Románia: Duloxetina Stada 30, 60 mg capsule gastrorezistente
Svédország: Duloxetin STADA 30, 60 mg enterokapslar, hårda
Szlovénia: Duloksetin STADA 30, 60 mg trde gastrorezistentne kapsule
Szlovákia: Duloxetin Stada 60mg tvrdé gastrorezistentné kapsulyDuloxetin STADA 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

OGYI-T-22902/01                  7x                        buborékcsomagolásban    
OGYI-T-22902/02                10x                        buborékcsomagolásban    
OGYI-T-22902/03                14x                        buborékcsomagolásban    
OGYI-T-22902/04                28x                        buborékcsomagolásban    
OGYI-T-22902/05                30x                        buborékcsomagolásban    
OGYI-T-22902/06                50x                        adagonként perforált buborékcsomagolásban    
OGYI-T-22902/07                56x                        buborékcsomagolásban   
OGYI-T-22902/08                60x                        buborékcsomagolásban   
OGYI-T-22902/09                84x                        buborékcsomagolásban   
OGYI-T-22902/10                90x                        buborékcsomagolásban   
OGYI-T-22902/11                98x                        buborékcsomagolásban   
OGYI-T-22902/12              112x                        buborékcsomagolásban   
OGYI-T-22902/13              140x                        buborékcsomagolásban   

Duloxetin STADA 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

OGYI-T-22902/14        7x                  PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban      
OGYI-T-22902/15       10x                 PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban      
OGYI-T-22902/16       14x                 PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban      
OGYI-T-22902/17       28x                 PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban      
OGYI-T-22902/18       30x                 PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban      
OGYI-T-22902/19       56x                 PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban      
OGYI-T-22902/20       60x                 PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban      
OGYI-T-22902/21       84x                 PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban      
OGYI-T-22902/22       90x                 PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban      
OGYI-T-22902/23       98x                 PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban      
OGYI-T-22902/24     100x                 PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban      
OGYI-T-22902/25     112x                 PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban      
OGYI-T-22902/26     140x                 PVC/PCTFE/PVC//Al buborékcsomagolásban      


A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2015.08.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.12.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.05.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.09.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.02.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.08.

Forrás: www.ogyei.gov.hu

Forrás : https://stresszdoktor.hu