Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Csak semmi pánik! - PánikbetegségCSAK SEMMI PÁNIK!


Tudtuk, hogy a film, amit megnézni készülünk, a pánikbetegségről fog szólni. De amikor a rendező-forgatókönyvíró, Répásy Ágnes megjelent az első kockákon, és a szemünkbe nézve elmondta, hogy maga is pánikbeteg volt, enyhén szólva is meglepődtünk.

Szöveg: Hajnal Éva


Mindez tizennyolc évvel ezelőtt történt. Mai ízlésünkhöz képest talán még egy fokkal szokatlanabb volt az efféle kitárulkozás. Betegségeink, különösen, ha az az elménket érintette, tabunak számítottak, a szűk családon kívül nem tudhatott róla más. A felfogás mára egy kicsit talán változott, a titkolózás enyhült, köszönhetően a felvilágosításnak, amihez Répásy Ágnes filmrendező is hozzájárult a mozijával.

- Amikor megértettem, hogy ez ugyanolyan betegség, mint a tüdőgyulladás vagy a cukorbetegség, rájöttem, hogy nincs miért szégyenkeznem - mondja Ági. - Nem vagyok bolond, ahogy azt sokan gondolják a pánikosokról vagy a többi fóbiától szenvedő betegről. Az csak egy véletlen, hogy történetesen filmforgatókönyveket írok, rendezek, és ezáltal lehetőségem adódott rá, hogy segítsek a sorstársaimnak.


HÓNAPOKIG AZ UTCÁRA SEM!

Ági új műfajt teremtett: az egészségügyi dokumentumfilmet, és nevet szerzett magának a filmes világban. Akár azt is mondhatnánk, erényt kovácsolt a betegségéből.

- Ez a gondolat, mármint, hogy hasznomra vált-e, hogy megbetegedtem, bennem is felvetődött, ám a választ soha nem sikerült megadnom magamnak. Egy év iszonyú szenvedés, örökös halálfélelem szemben azzal, hogy felnyitotta a szemem, láttam mennyien szenvednek feleslegesen a pániktól, fóbiáktól, és ebből filmeket készíthettem. A szembeállítás ma már amúgy is képtelenség. Ez történt velem, és ez megmásíthatatlan. Nem sajnálom magam, mert mára az lettem, aki vagyok, és ebben ott van a betegségem lenyomata is.

Szerencsére tényleg csak a lenyomata, hiszen a betegség a múlté. De azokat a heteket. hónapokat, amikor az utcára sem tudta kitenni a lábát, soha nem lehet elfelejteni.

- A betegség, amit nem véletlenül neveznek ördögarcúnak, boszorkányképűnek, úgy jön, mint derült égből a villámcsapás. Nem lehet körülírni, nincs konkrét megjelenési formája, arca, mert amit kifelé mutat, az nem maga a betegség. Elbújik egy infarktus tünetei mögé. Csakhogy infarktust egyszer kap az ember, a pánikroham ellenben naponta, ugyanabban az időben érkezik. És ugyanúgy egy kicsit meghalsz benne, mint az, akinek a szívét éri a baj. Kiver a víz, izzadsz, szorít a melled és rettegsz a haláltól. És naponta jön a mentő, mert hiába bizonyult az előző tíz napban vaklármának a riasztás, mégis mindig valódiként éled meg a rohamot.


DIAGNÓZIS EGY CIKK ALAPJÁN

Kivizsgálások sora következett. MR, CT, ultrahang, a szív vizsgálata minden lehetséges módon, de az eredmény mindig negatív. Arra, hogy mi okozza a rohamokat, nem kapott választ. Egy idő után nem is kereste. Már nem hívta a mentőt, elfogadta, hogy így kell élnie, bár a félelem nem csökkent. Sőt! Egy kerek esztendő telt el, hogy nem jött ki a lakásából. Ott viszonylagos biztonságban érezte magát, a rohamok gyakorisága a stressz kizárásával csökkentek, de a gondolattól, hogy emberek közé menjen, páni félelem fogja el.

- Csak a családomat, a férjemet, a fiamat és a szüleimet tudtam elviselni magam körül, de legjobban egyedül éreztem magam. Ha valaki meglátogatott, már úgy éreztem tömeg van körülöttem. Az örökös rettegést fokozta a tizenegy éves fiam iránt érzett felelősség. Fel tudom nevelni, láthatom majd felnőtt férfiként?
Az eszemmel tudtam, hogy nem űzhetem el teljesen a barátaimat magam mellől. Egy alkalommal a barátnőm hozott egy újságcikket a pánikbetegségről. Rám ismert a leírt tünetekből.

Ági elolvasta, és már hívta is a cikkben nyilatkozó pszichiátert. Ezután újabb kivizsgálás következett, sokkal rövidebb, mint a megelőzők. Csak annyi, hogy a pszichiáter is meggyőződjön róla, nem szervi baj okozza a tüneteket. Egyébként körülbelül ennyi vizsgálatra van szüksége minden pánikbetegnek, hogy a gyanú a lelket megbetegítő anyagok hiányára terelődjön.

- A betegségem neve agorafóbia, ami a pánikbetegség egyik megjelenési formája. Gyógyszert kaptam. Nem nyugtatót, nem lettem bódult, nem módosult a tudatom, a gondolkodásom. A szervezetben nélkülözhetetlen szerotonin egyensúlyát helyreállító orvosságot kezdtem el szedni. Az eredmény lenyűgöző volt. Mindössze két hét telt el, és lemerészkedtem a közeli boltba. Az életem múlt ezen az önállóan megtett százötven méteren.

Ágnes kis lépésekkel, folyamatosan tért vissza az életbe. Hamar elérkezett a nap, hogy újra munkára jelentkezett. Munkára, és nem üres kézzel. Vitte az ötleteit is. Először a pánikról szóló filmjét forgatta le, amit öt másik követett.

- A következő a depresszió volt, ami ugyancsak népbetegség nemcsak Magyarországon, de az egész világon. Ráadásul a pánikosokat is érinti, mert aki évekig él ezzel a betegséggel, miközben esetleg azt hallgatja a környezetétől, hogy szedd már össze magad, hiszen a leletek bizonyítják, nincs is semmi bajod, az előbb-utóbb depressziós lesz. Aztán jöttek a kényszerbetegségek, „Ne érj, hozzám, piszkos vagy”, a „Továbbra is nő vagyok”, ami a változó kor keserveiről mesél. A „Milyen nőt vegyek feleségül” egy kényes kérdést feszeget, nevezetesen, hogy vajon szükség van-e bizonyos alapvizsgálatokra a családalapítás előtt. Ki kell-e zárnunk a genetikai betegség lehetőséget az életünkből? Aztán jött az anorexia, bulimia körüljárása filmes eszközökkel. A filmjeimet sorra átvette a Spektrum televízió, miközben folyamatosa biztattak, hogy készítsek újabbakat.

Ágnes mostanában megint keveset jár el az otthonából. Nem, nem a betegsége tért vissza. Egyszerűen csak arról van szó, hogy mostanában nem készülnek filmek. Még nagy játékfilmek is csak elvetve. az egészségügyi dokumentumfilmre már tényleg nem jut pénz. Pedig ötletei még vannak szép számmal.


DOBOZBAN AZ ISZONYOK

- Iszonyú iszonyok címmel forgattam le öt filmet, amihez az Egyesült Államokban működő Fóbia klinikán gyűjthettem anyagot. Szerepel köztük a repüléstől való rettegés, a tériszony és a három leggyakoribb állatiszony, a kutyától, macskától, kígyóktól való rettegés. Ezek a filmek évek óta dobozban várják a befejezést.

A filmes világban járatlan azt gondolná, ha dobozban vannak, már csak vetíteni kell. De ez súlyos tévedés. A még hátralévő vágás, az utómunkálatok elérik a nyolc számjegyű forintokat. Ezért aztán nekünk, nézőknek még ki tudja, meddig kell várni, hogy megértőbben fordulhassunk embertársaink felé, akik egy imádnivaló, doromboló, selymes szőrű cicában is vérszomjas ragadozót látnak. Ágit pedig aligha vigasztalja, hogy filmjeit fesztiválokon vetítik. Éppen most hozta el a rangos Hartley-Merril nemzetközi forgatókönyvírói díjat.Nők Lapja Egészség 2012.04.

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2212 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1173 szavazat (30%)
3893 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb