Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Clonazepam Lime 0,5 mg, Clonazepam Lime 2,0 mg betegtájékoztatók - 2014.04.


 

Clonazepam Lime 0,5 mg tabletta
Clonazepam Lime 2 mg tabletta

klonazepám

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számáraMielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

• Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
• További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészhez.
• Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéihez hasonlóak.
• Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Clonazepam Lime és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Clonazepam Lime szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Clonazepam Lime-ot?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Clonazepam Lime-ot tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Clonazepam Lime és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Clonazepam Lime hatóanyaga a klonazepám, amely a benzodiazepinek gyógyszercsoportjába tartozik.
A klonazepámnak görcsgátló, nyugtató, izomlazító és szorongásoldó hatása van.

A Clonazepam Lime tablettát a következő betegségek kezelésére alkalmazzák:

• Epilepszia csecsemőknél, gyermekeknél és felnőtteknél.
Szorongásos állapotok és ezekhez kapcsolódó tünetek felnőtteknél.
Pánikbetegség (önmagában vagy konkrét dologtól, helyzettől való irreális félelemmel kísérve) felnőtteknél. 
 

2. Tudnivalók a Clonazepam Lime szedése előtt


Ne szedje a Clonazepam Lime-ot

* ha allergiás a klonazepámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
* ha súlyos légzési elégtelensége van.
* ha súlyos májkárosodásban szenved.
* szoptatás ideje alatt.
* ha gyógyszer-, kábítószer- vagy alkoholfüggőségben szenved.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Clonazepam Lime szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Fordítson figyelmet a következőre

Antiepileptikumokkal, mint a Clonazepam Lime, kezeltek között a betegek kis részénél előfordult, hogy olyan gondolataik támadtak, hogy megöljék magukat. Ha ilyen gondolatai támadnak, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával

A Clonazepam Lime fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

* ha tüdő-, máj-, vagy vesebetegsége van.
* ha korábban volt már alkohol- vagy drogfüggő.
* ha kisagyi vagy gerincvelői eredetű izomkoordinációs zavarban szenved (cerebelláris vagy spinális ataxia), melynek következtében előfordulhat végtagremegés, egyensúlyvesztés, elmosódott, nehezen érthető beszéd, szemrángás.
* ha akut alkohol- vagy kábítószer mérgezése van
* ha élete során volt már depressziós és/vagy volt már öngyilkossági kísérlete. Forduljon orvosához, ha öngyilkossági gondolatai vannak. Orvosa a megfelelő kezelést fogja alkalmazni és szoros megfigyelés alatt fogja tartani Önt.
* ha a porfíriának nevezett, ritka, örökletes vérképzőszervi betegségben szenved.
* időseknél és legyengült betegeknél.
* ha alvási apnoéban (alvás közbeni légzéskimaradás) szenved.
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, vagy ha bizonytalan, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi szedni a Clonazepam Lime-ot.

A benzodiazepinek, így a klonazepám alkalmazása függőséghez vezethet, különösen alkohol-, vagy drogfüggő egyéneken. A függőség hosszú időtartamú vagy nagy adaggal történő kezelés esetén beszédzavart, koordinációs zavart, bizonytalan járást és memóriazavart okozhat.

Csecsemőknél és kisgyermekeknél légzési problémák, köhögés vagy fulladás alakulhat ki, amit a fokozott nyálképződés idézhet elő, ezért gondoskodni kell a légutak szabadon tartásáról.

Egyéb gyógyszerek és a Clonazepam Lime

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez nagyon fontos, mert több gyógyszer együttes alkalmazásakor a gyógyszerek erősíthetik, vagy gyengíthetik egymás hatását.

Említse meg orvosának vagy gyógyszerészének, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:
* egy másik epilepszia elleni gyógyszer (pl. fenitoin, primidon, fenobarbitál, karbamazepin vagy nátrium-valproát).
* Ez a gyógyszer fokozhatja az úgynevezett központi idegrendszeri depresszánsok (az idegrendszer működését lassító, kábultságot okozó szerek) hatását. Ilyen központi idegrendszeri depresszánsok pl. az antihisztaminok, azaz a szénanátha elleni és egyéb allergia elleni szerek, vagy a megfázás elleni gyógyszerek, a nyugtatók, az altatók, bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek, a csak vényre kapható fájdalomcsillapítók, vagy kábító fájdalomcsillapítók, az epilepszia elleni szerek, az izomlazítók, az érzéstelenítők, beleértve néhány fogászati érzéstelenítőt is.

Műtét
Ha műtétje lesz, amit altatásban fognak végezni, vagy ha egy fogászati kezelés során érzéstelenítőt kap, feltétlenül mondja el kezelőorvosának vagy fogorvosának, hogy Clonazepam Lime-ot szed.

A Clonazepam Lime egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Clonazepam Lime-kezelés alatt nem fogyaszthat alkoholt, mert az alkohol epilepsziás görcsöket válthat ki.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Az orvos ezután eldönti, hogy kaphat-e Clonazepam Lime-kezelést. Ha a várandósság késői szakaszában, vagy a szülés folyamán Clonazepam Lime-kezelést kap, a baba alacsony testhőmérséklettel, izomgyengeséggel, táplálkozási nehézséggel, rendszertelen szívműködéssel születhet, fizikai függősége és elvonási tünetei is lehetnek.
Gondolni kell arra, hogy maga a terhesség és a kezelés hirtelen megszakítása az epilepszia súlyosbodását válthatja ki.

A klonazepám bejut az anyatejbe, ezért szoptatás idején a klonazepámot nem szabad szedni. Ha a Clonazepam Lime-ot feltétlenül szednie kell, a szoptatást abba kell hagyni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Beszéljen kezelőorvosával, ha a Clonazepam Lime-kezelés alatt gépjárművet szeretne vezetni vagy gépekkel dolgozni. A Clonazepam Lime – még akkor is, ha az orvosi előírásnak megfelelően szedik –, oly mértékben lassíthatja a reakcióidőt, hogy az károsan befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Ha nem biztos benne, hogy bizonyos tevékenységeket végezhet-e vagy sem, beszélje meg kezelőorvosával.

A Clonazepam Lime laktózt tartalmaz

A készítmény 73 mg laktózt tartalmaz tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

3. Hogyan kell szedni a Clonazepam Lime-ot?


A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A felírt adag függ az Ön betegségétől, attól, hogy hogyan reagál a gyógyszerre, valamint a korától és a testsúlyától.
Orvosa a kezelést alacsony adaggal fogja kezdeni, és néhány hét alatt fokozatosan növeli azt, míg el nem éri az Ön számára leghatásosabb adagot.

Soha ne vegyen be az orvos által előírtnál nagyobb adagot.
A kezelést nem szabad önként abbahagyni. A kezelés végén az adagokat lassan és fokozatosan kell csökkenteni.

A tablettát szétrágás nélkül, egy pohár folyadékkal vegye be.
Csecsemőknek, illetve kisgyermekeknek ajánlatos az előírt tabletta mennyiséget egy teáskanálnyi folyadékban szétnyomva, vagy ételbe keverve beadni.

Ha az előírtnál több Clonazepam Lime-ot vett be

Túl sok gyógyszer bevétele a következő tüneteket okozhatja: mozgászavar, álmosság, beszédzavar, szemrángás, eszméletlenség, légzés- és keringészavar. Szándékos vagy véletlen túladagolás esetén azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mivel orvosi segítségre lehet szüksége. Vigye magával a gyógyszer dobozát is.

Ha elfelejtette bevenni a Clonazepam Limeo-t

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Egyszerűen vegye be a következő adagot, amikor esedékes.

Mikor és hogyan kell a Clonazepam Lime-kezelést befejezni

Az orvos meg fogja mondani Önnek, hogy mikor hagyja abba a gyógyszer szedését. A Clonazepam Lime-kezelés élethosszig szükséges lehet, ezért mindig meg kell mondania orvosának, ha abba akarja hagyni a gyógyszer szedését, vagy más gyógyszert szed, mert a kezelés hirtelen abbahagyása a görcsök visszatérését okozhatja, és megvonási tüneteket válthat ki.

Egy bizonyos ideig történő szedés után tanácsos lehet az adag fokozatos csökkentése. Amennyiben Ön epilepsziában szenved, orvosa más epilepszia gyógyszert írhat fel Önnek. Néha megvonási tünetek fejlődnek ki, ha a gyógyszerszedést hirtelen hagyják abba. Ezek a következők lehetnek: alvászavarok, izomfájdalom, túlzott szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavartság, hangulatváltozások, ingerlékenység, izzadás, remegés, fejfájás és izgatottság. Súlyos esetben megvonási tünetként előfordulhat fényre, zajra és fizikai érintésre való túlérzékenység, hallucináció, zsibbadás és érzéketlenség, a realitásérzék elvesztése és irrealitás érzése. Az elvonási tünetek gyakoribbak lehetnek, ha Ön napközben nyugtatókat is szed.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 

 

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Különös figyelmet igénylő, komoly mellékhatások:

Allergiás reakciók és nagyon ritkán anafilaxiás sokk
Allergiás reakció kialakulása esetén azonnal forduljon orvoshoz. Tünetei a következők lehetnek:

* Hirtelen torok-, arc-, ajak- és szájduzzanat. Ez nehezítheti a légzést vagy a nyelést.
* Hirtelen kézfej-, lábfej- és bokaduzzanat.
* Bőrkiütés vagy bőrviszketés.

Gyermekek és serdülők
* Ha gyermeke Clonazepam Lime-kezelést kap, fokozottan figyeljen rá. Ennek az az oka, hogy a csecsemőknél és gyermekeknél légzési problémák, köhögés vagy fulladás alakulhat ki, amit a fokozott nyálképződés idézhet elő.
* Korai pubertást idéz elő gyermekekben, mely folyamat a Clonazepam Lime-kezelés befejezése után magától rendeződik.

Időskorúak
A benzodiazepint kapó idős betegek körében nagyobb az elesés és a csonttörés kockázata.

Egyéb lehetséges mellékhatások:

Pszichiátriai kórképek
* Nyugtalanság, koncentrálási zavar, zavartság és a tájékozódó-képesség zavara (orientációs zavar)
* Depresszió előfordulhat, de ez az alapbetegséggel is együtt járhat
* Agresszív viselkedés, izgatottság, ingerlékenység, idegesség, rosszindulat, szorongás
* Alvászavarok, rémálmok és élénk álmok
* Függőség és elvonási tünetek

Idegrendszeri betegségek és tünetek
* Aluszékonyság
* Lelassult reakciók
* Izomgyengeség
* Szédülés
* Fejfájás ritkán előfordulhat
* Nagyon ritkán epilepsziás rohamok (generalizált rohamok) előfordulhatnak.
* A görcsök gyakrabban jelentkezhetnek (bizonyos epilepsziaforma esetén)
* Lassúbb, elmosódott, nehezen érthető beszéd
* A mozgáskoordináció zavar, beleértve a bizonytalan járást is
* Memóriazavar (amnézia), amely nem helyénvaló viselkedéshez vezethet

Szembetegségek és szemészeti tünetek
* Látászavarok, pl. kettős látás
* Szemtekerezgés (nisztagmus)

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
* Szívelégtelenség, beleértve a szívmegállást is

Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek
* Légzési nehézség

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
* Ritkán előfordulhat hányinger és emésztőrendszeri problémák

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
* Ritkán előfordulhat csalánkiütés, viszketés, kiütés, átmeneti hajhullás, bőrszín elváltozás

A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei:
* Izomgyengeség

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
* Ritkán vizelet-visszatartási képtelenség előfordulhat

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek
* Ritkán előfordulhat libido csökkenés
* Ritkán előfordulhat merevedési zavar

Általános tünetek
* Fáradtság, kimerültség

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei
* Alacsony vérlemezkeszám ritkán előfordulhat

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

5. Hogyan kell a Clonazepam Lime-ot tárolni?


Legfeljebb 25°C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő („Felhasználható:” vagy „Felh.:”) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Clonazepam Lime
- Hatóanyag: 0,5 mg ill. 2 mg klonazepám tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Clonazepam Lime 0,5 mg tabletta: vízmentes laktóz, hidegen duzzadó keményítő, mikrokristályos cellulóz, sárga vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172), magnézium-sztearát.
Clonazepam Lime 2 mg tabletta: vízmentes laktóz, hidegen duzzadó keményítő, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát.

Milyen a Clonazepam Lime külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Clonazepam Lime 0,5 mg tabletta: barackszínű, lapos, lekerekített, egyik oldalán negyedelő-bemetszéssel ellátott, másik oldalán sima felületű tabletta. A tabletta kettő vagy négy egyenlő adagra osztható.
50 db, 100 db, ill. 150 db tabletta átlátszó PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban.

Clonazepam Lime 2 mg tabletta: fehér, illetve csaknem fehér, lapos, lekerekített, egyik oldalán negyedelő-bemetszéssel ellátott, másik oldalán sima felületű tabletta. A tabletta kettő vagy négy egyenlő adagra osztható.
30 db ill. 100 db tabletta átlátszó PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Lime Pharma Limited
Mckenzie house, Bury Street
Ruislip, Middlesex
HA4 7TL
Egyesült Királyság

Gyártó:
NRIM Limited Marlborough House,
298 Regents Park Road, Finchley, London, N3 2UA,
Egyesült Királyság

Clonazepam Lime 0,5 mg tabletta        
OGYI-T-22534/01            50x    PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás    
OGYI-T-22534/02          100x    PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás     
OGYI-T-22534/03          150x    PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás    

Clonazepam Lime 2 mg tabletta    
OGYI-T-22534/04                  30x    PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás    
OGYI-T-22534/05                100x    PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás    

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:  2014. április


Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
megtanítja Önmagán segíteni
.

30 286 2097
H-P: 08-19

22 eFt/óra + ÁFA

Kokárdák, kokárda-sor

- ♦ -

Volodimir Zelenszkij
A nép (titkos)szolgája,
akit az ukrán nép nyakára ültettek titkosszolgák, hogy
a nép szolgálja.
 
Budapest 1944 - angolszász (amerikai és angol) bombázés után

- ♦ -


Gender, kender... - egy tőről fakad.


Még, hogy a nem csak társadalmi kreálmány.
Megbeszéltétek ezt a csődörrel, kakassal,
bikával, kossal, kandisznóval és párjaikkal is?!


- ♦ -

Holmes-Rahe Életesemény (Stresszor) Skála
 

Melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?

Melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok ALTATÓ elhagyásra! Csak az olvasson tovább, aki már felismerte, vagy erősen gyanítja, hogy sajnos altató-függővé vált Szóval: melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?
Andante (zaleplon)
4 szavazat (1%)
Dormicum (midazolám, BZD)
34 szavazat (6%)
Edluar (zolpidem)
3 szavazat (1%)
Eunoctin (nitrazepam, BZD)
15 szavazat (3%)
Gerodorm (cinolazepám, BZD)
76 szavazat (14%)
Hypnogen (zolpidem)
10 szavazat (2%)
Imovane (zopiklon)
24 szavazat (5%)
Sanval (zolpidem)
104 szavazat (20%)
Signopam (temazepam, BZD)
6 szavazat (1%)
Somnogen (zolpidem)
5 szavazat (1%)
Somnol (zopiklon)
20 szavazat (4%)
Stilnox (zolpidem)
78 szavazat (15%)
Zolep (zolpidem)
23 szavazat (4%)
Zolpidem-Ratiopharm (zolpidem)
23 szavazat (4%)
Zolpidem Vitabalans (zolpidem)
4 szavazat (1%)
Zolsana (zolpidem)
58 szavazat (11%)
Zopigen (zopiklon)
35 szavazat (7%)
Zopitidin (zopiklon)
6 szavazat (1%)
528 szavazat összesen

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Kariko KataWIN

Nobel Prize - Kariko KataWIN

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb