Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Citalopram Stada 10 mg, Citalopram Stada 20 mg, Citalopram Stada 40 mg betegtájékoztatók - 2014.02.


Citalopram STADA 10 mg filmtabletta
Citalopram STADA 20 mg filmtabletta
Citalopram STADA 40 mg filmtabletta

 
citaloprám


Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét. 


A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Citalopram STADA és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Citalopram STADA szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Citalopram STADA-t
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Citalopram STADA-t tárolni?
6. További információk
 

 

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CITALOPRAM STADA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?


A Citalopram STADA antidepresszáns. Az ún. szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) gyógyszerek csoportjába tartozik.


A Citalopram STADA javallatai:
 
- major depressziós epizódok kezelése
- agorafóbiával vagy anélkül jelentkező pánikzavarok kezelése. Agorafóbiának nevezik, mikor Ön szokatlan helyen, pl. szabad térségben vagy tömegben való tartózkodáskor nyugtalanná válik. 

 


2. TUDNIVALÓK A CITALOPRAM STADA SZEDÉSE ELŐTT


NE szedje a Citalopram STADA-t:

- Ha allergiás (túlérzékeny) a citaloprámra vagy a Citalopram STADA bármely egyéb összetevőjére.
- Ha monoamin-oxidáz gátlóként (MAOI) ismert gyógyszert szed, beleértve a linezolid antibiotikumot is. A MAOI-ket általában a depresszió vagy a Parkinson kór kezelésére használják. A MAOI szelegilin citaloprámmal együtt szedhető, feltéve, hogy a szelegilin adagja nem nagyobb napi 10 mg-nál.
- Ha a közelmúltban MAOI-t szedett. A MAOI típusától függően akár 14 napot is várnia kell a MAOI szedésének befejezése után, mielőtt elkezdi a citaloprám szedését. H abbahagyja a citaloprám szedését és MAOI-t akar szedni, legalább 7 napot kell várnia.
- Ha pimozidot (a skizofrénia és a krónikus pszichózis kezelésére szolgáló gyógyszer) szed.
- Ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik).
- Ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd „A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek”). 


A Citalopram STADA fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

Öngyilkossági szándék, az Ön depressziójának vagy szorongási zavarának rosszabbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
 
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
 
• ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
• ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Alkalmazás gyermekeknél és 18 év alatti serdülőnél

A Citalopram STADA általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Citalopram STADA-t, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Citalopram STADA-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keress fel újra a kezelőorvosát. Tájékoztassa a kezelőorvost amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Citalopram STADA készítményt szedi. Emellett a Citalopram STADA készítmény hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitiv funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

Mondja el orvosának, ha az alábbi betegségek vagy állapotok jelentkeznek, vagy korábban előfordultak már Önnél. Orvosa el fogja dönteni, hogy szedhet-e Citalopram STADA-t vagy nem.

Kérdezze meg orvosát ha

- az ún. szerotonin szindróma alakul ki Önnél, amelynek tünetei súlyos nyugtalanság, remegés, izomrángások és láz. Ha ez jelentkezik, orvosa azonnal le fogja állítani a citaloprám kezelést. 
- nem megfelelően kontrollált epilepsziában szenved. Ha bármilyen görcsrohama van, akár első alkalommal jelentkezik, vagy ha több görcsrohama van a szokásosnál azonnal abba kell hagynia a Citalopram STADA szedését és el kell mondania orvosának. 
- elektrosokk-kezelésben (ECT) részesül. 
- Ha mánia (túlzottan aktív viselkedés vagy gondolatok) vagy hipománia (folyamatosan fennálló emelkedett vagy ingerlékeny hangulat) fordul vagy fordult elő Önnél. Ha ismételten mánia jelentkezik Önnél, orvosa le fogja állítani a citaloprám kezelést. 
- pszichózisban szenved depressziós epizódokkal. A Citalopram STADA súlyosbíthatja a pszichotikus tüneteket. 
- olyan tüneteket észlel, mint a belső nyugtalanság-érzéssel és ülési vagy egyhelyben állási vagy ülési képtelenséggel társuló feszültség érzés (akatízia). Ez leggyakrabban a kezelés első néhány hetében fordul elő. A Citalopram STADA adagjának emelése ezeket az érzéseket súlyosbíthatja (lásd „Lehetséges mellékhatások” pont). 
- korábban vérzési rendellenességek fordultak elő Önnél. A Citalopram STADA fokozhatja a vérzés kockázatát. 
- súlyos vesebetegségben szenved.. 
- májkárosodásban vagy májbetegségben szenved. Csökkentenie kell a Citalopram STAD adagját és rendszeres ellenőrzésre van szükség. 
- olyan tüneteket észlel, mint az álmosság vagy nyugtalanság. Ezek meglehetősen gyakoriak a kezelés kezdetén és orvosa alacsonyabb adagot írhat elő Önnek. 
- cukorbetegségben szenved. Szükség lehet rá, hogy orvosa változtasson az inzulin vagy az egyéb vércukorszint-csökkentő gyógyszer adagján. 
- a Citalopram STADA kezelés alatt rosszul érzi magát, ami izomgyengeséggel társul vagy fejfájás lép fel vagy zavartságot érez. Lehet, hogy túl alacsony a nátriumszint a vérében (hiponatrémia). 
- ha hajlamos bizonyos szívbetegségekre (az ún. QTc szakasz megnyúlása az EKG-n), vagy örökletes hosszú QT-szindrómában szenved, vagy ha alacsony a kálium vagy a magnéziumszint a vérében hipokalémia/hipomagnezémia). 
- ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át. 
- ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet. 
- ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak 
- azt tapasztalja, hogy szorongásos tünetei súlyosbodnak a pánikbetegség Citalopram STADA kezelésének megkezdésekor. A tünetek általában 2 hét alatt elmúlnak a kezelés folytatása mellett. Orvosa alacsony kezdő adagot írhat elő Önnek, hogy csökkentse ezeknek a hatásoknak a kockázatát. 


A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a növényi készítményeket és a vény nélkül kapható készítményeket is.

A következő gyógyszerek befolyásolhatják a Citalopram STADA-t vagy a Citalopram STADA befolyásolhatja azokat. Közölje orvosával, ha ezek közül bármelyiket szedi:

- Monoamin-oxidáz gátló (MAOI) gyógyszerek, beleértve a linezolid antibiotikumot is. Rendszerint ezeket a gyógyszereket a depresszió vagy a Parkinson kór kezelésére használják. Nagyon súlyos mellékhatások fordulhatnak elő, beleértve a szerotonin szindrómának nevezett állapotot is (lásd fent „A Citalopram STADA fokozott elővigyázatossággal alkalmazható”).
- Pimozid (a pszichózis kezelésére használt gyógyszer). Ne szedjen egyszerre Citalopram STADA-t és pimozidot, mert szívproblémákat okozhat. 
- Tramadol (erős fájdalomcsillapító), szumatriptán vagy más „triptánok” (migrén kezelésére szolgáló gyógyszerek) oxitriptán és triptofán (étrend-kiegészítő és szerotonin előanyag). A Citalopram STADA szedése ezekkel a gyógyszerekkel együtt nem ajánlott.
- Véralvadásgátlók (pl. warfarin) és más gyógyszerek, amelyek befolyásolhatják a véralvadást, pl. nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok, mint a naproxén és az ibuprofen), acetilszalicilsav, dipiridamol és tiklopidin (a vérrögképződés kockázatát csökkentő gyógyszerek).
- Atípusos antipszchotikus gyógyszerek, fenotiazinok vagy triciklikus antidepresszánsok. Ezek növelhetik a vérzés kockázatát.
- Orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény készítmények.
Ezeket nem szabad a Citalopram STADA-val egyidőben szedni, mert a mellékhatások súlyosabbak lehetnek.
- A cimetitin, az omeprazol, az ezomeprazol és a lanzoprazol (antacidumok), a fluvoxamin és a tiklopidin növelhetik a citaloprám vérszintjét., Ha mellékhatások fordulnak elő Orvosa csökkentheti a citaloprám adagját.
- Lítium (a mánia és a depresszió kezelésére használt gyógyszer). Orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja a lítium vérszintjét.
- Görcsküszöböt csökkentő gyógyszerek, pl. más antidepresszánsok (triciklikus SSRI-k), neuroleptikumok (a pszichózis, pl. skizofrénia és a mánia kezelésére használt gyógyszerek, pl. fenotiazinok, butirofenonok, tioxantánok), meflokin (a malária kezelésre használt gyógyszer), bupropion (a dohányzásról való leszokást segítő gyógyszer, antidepresszáns) és tramadol (fájdalomcsillapító): együttes alkalmazások görcsrohamokat okozat.
- Az alábbi gyógyszerek vérszintje citaloprámmal együtt alkalmazva emelkedhet. Flekainid és propafenon (szívritmuszavarok kezelésére használt gyógyszerek), metoprolol (ha szívelégtelenség kezelésére használják), dezipramin, klomipramin és nortriptilin (depresszió kezelésére használt gyógyszerek), riszperidon, tioridazin és haloperidol (antipszichotikumok). Orvosa módosíthatja a gyógyszer adagját.


A Citalopram STADA-t NE SZEDJE egyidejűleg:
 
• egyéb gyógyszerekkel, amelyek ún. QT-intervallum megnyúlást okozhatnak az EKG-n
• a vér kálium vagy magnézium szintjét csökkentő gyógyszerekkel (amelyek úgyszintén QT-intervallum megnyúlást okozhatnak)
• ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert
• olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust:
• I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerek
• antipszichotikumok (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol)
• triciklusos antidepresszánsok
• bizonyos antimikróbás szerek (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin)
• bizonyos antihisztaminok (asztemizol, mizolasztin)

A fenti gyógyszerek citaloprámmal együtt alkalmazva fokozhatják a szívritmuszavarok kockázatát.

Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához.


A Citalopram STADA egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal


A tablettákat étkezéskor vagy attól függetlenül is be lehet venni. A Citalopram STADA kezelés alatt az alkohol fogyasztását kerülni kell.
 

Terhesség és szoptatás


Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

A Citalopram STADA terhesség alatt történő alkalmazásával kapcsolatosan csak korlátozottan áll rendelkezésre tapasztalat. Ne szedjen Citalopram STADA-t, ha terhes vagy terhességet tervez, kivéve, ha kezelőorvosa feltétlenül szükségesnek tartja.

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Citalopram STADA-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Citalopram STADA-val növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hypertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

Ennek ellenére a Citalopram STADA kezelést nem szabad hirtelen abbahagyni. Ha a terhesség utolsó 3 hónapjában szedi a Citalopram STADA-t, mondja el orvosának, mivel a csecsemőn bizonyos tünetek jelentkezhetnek miután megszületett. Ezek általában a szülést követő első 24 órában kezdenek jelentkezni. A tünetek lehetnek, hogy a csecsemő nem képes megfelelően táplálkozni, továbbá légzési nehézség, a bőr kékes elszíneződése, túl alacsony vagy túl magas testhőmérséklet, hányás, állandó sírás, merev vagy petyhüdt izomzat, letargia, remegés, idegesség és görcsök, alacsony vércukorszint, túlzott reflexek, ingerlékenység és álmosság vagy alvászavarok. Amennyiben újszülöttjénél ezen tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal forduljon orvosához, aki tanácsot tud adni.

Szoptatás

A citaloprám kismértékben kiválasztódik az anyatejjel ezért kockázatot jelent a csecsemőre. Ha Citalopram STADA-t szed beszélje meg orvosával mielőtt szoptatni kezd. Orvosa mérlegelni fogja az előnyöket és a szoptatás alatti kezelés kockázatát.

Termékenység
Állatkísérletekben a citaloprám negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A citaloprám mérsékelten befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A pszichoaktív gyógyszerek ronthatják az ítélőképességet és veszélyhelyzetekben a reakciókészséget. Befolyásolhatja az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, amíg a Citalopram STADA hatással van Önre. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét ha bizonytalan. 

3. HOGYAN KELL SZEDNI A CITALOPRAM STADA-T?


A Citalopram STADA-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A filmtablettákat naponta egyszer reggel vagy este egy pohár vízzel vegye be. A tablettákat étkezéskor vagy attól függetlenül is be lehet venni.

Citalopram STADA 20 mg / 40 mg filmtabletta
A 20 mg-os és 40 mg-os filmtabletták két részre törhetők a törővonal mentén.


Mennyit kell bevenni?

Felnőttek

Depresszió

A szokásos dózis 20 mg naponta. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.
 
Pánikzavar

A kezelés első hetében a kezdődózis 10 mg naponta, majd egy hét után az adag napi 20-30 mg-ra emelhető. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

Idős betegek (65 év felett)

Idős betegek esetén a dózist az ajánlott dózis felére kell csökkenteni, azaz napi 10-20 mg-ra. Idős betegek rendszerint nem kaphatnak naponta 20 mg-nál többet.

Gyermekek és 18 év alatti serdülők

Gyermekek és 18 év alatti serdülők általában nem szedhetnek Citalopram STADA-t (Lásd „A Citalopram STADA fokozott elővigyázatossággal alkalmazható”).

Különleges kockázattal rendelkező betegek

Ha veseproblémái vannak

Ha Ön enyhe vagy középsúlyos vesebetegségben szenved, a Citalopram STADA szokásos adagját szedheti. Súlyos vesekárosodásban (kreatinin klírensz kisebb, mint 30 ml/perc) szenvedő betegek kezelésével kapcsolatban nem állnak rendelkezésre adatok. Ezért súlyos vesekárosodásban a Citalopram STADA nem ajánlott.

Ha májproblémái vannak

Ha májkárosodásban vagy májbetegségben szenved, az ajánlott kezdő adag napi 10 mg. Májpanaszokkal rendelkező betegek maximálisan adható napi dózisa 20 mg. Ha csökkent a májfunkciója, orvosa szorosan ellenőrizni fogja Önt.

Ha Önnél bizonyos májenzimek aktvitása alacsony

A citaloprámot bizonyos májenzimek bontják le. Ha Önnél ezen enzimek (CYP 2C19) aktivitása alacsony kisebb dózisú Citalopram STADA-ra lehet szükségük. Orvosa meg tudja mondani, ha ez vonatkozik Önre és/vagy speciális vizsgálatot kell végezni.


A kezelés időtartama

Depresszió kezelése

A Citalopram STADA antidepresszáns hatása várhatóan legalább két hét elteltével jelenik meg. A kezelést addig kell folytatni, amíg Ön legalább 4-6 hónapon keresztül tünetmentes. Az adagot és a kezelés időtartamát a kezelőorvosa fogja meghatározni a betegség természete és súlyossága, valamint az Ön gyógyszerre adott válaszreakcióitól függően.

Pánikzavar kezelése

Három hónap is eltelhet, mire úgy fogja érezni, hogy tünetmentes. Orvosa úgy dönthet, hogy még néhány hónapig tovább kell folytatnia a Citalopram STADA kezelést.Ha az előírtnál több Citalopram STADA filmtablettát vett be:


Ha véletlenül túl sok tablettát vett be vagy egy gyermek vett be Citalopram STADA-t, forduljon orvoshoz vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára tanácsért.

A citaloprám túladagolás tünetei az adagtól függenek és lehetnek álmosság, kóma, kábultság, görcsök, szapora pulzus, izzadás, hányinger, hányás, az ajkak és a bőr kékes elszíneződése, felgyorsult és erősebb légzés (hiperventilláció) és a szívritmusra gyakorolt hatások. Az ún. szerotonin szindróma tünetei is előfordulhatnak.

 

Ha elfelejtette bevenni a Citalopram STADA-t


Ne aggódjon. Egyszerűen hagyja ki teljesen azt az adagot és a következő adagot a rendes időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Citalopram STADA szedését


Beszélje meg orvosával mielőtt megszakítaná vagy abbahagyná a Citalopram STADA kezelést, még akkor is ha jobban érzi magát. Ha hirtelen hagyja abba a Citalopram STADA szedését megvonási tünetek jelentkezhetnek. Megvonási tünetek lehetnek szédülés, zsibbadás, áramütés-érzet, alvászavarok (álmatlanság, intenzív álmok), nyugtalanság vagy szorongás, émelygés, hányás, remegés, zavartság, izzadás, fejfájás, hasmenés, kalapáló szívverés (palpitáció), érzelmi instabilitás, ingerlékenység és látászavarok. Általában ezek a tünetek enyhék vagy mérsékelten súlyosak és 2 héten belül maguktól megszűnnek. Azonban néhány betegnél ezek a tünetek súlyosabbak lehetnek és hosszabb ideig tarthatnak.

A kezelés abbahagyásakor a Citalopram STADA adagját lassan kell csökkenteni. Ajánlatos az adagot 1-2 hét alatt fokozatosan csökkenteni.

Ha súlyosabb megvonási tüneteket észlel a Citalopram STADA abbahagyását követően, forduljon orvosához! Orvosa arra kérheti Önt, hogy kezdje újra szedni a gyógyszert és lassabban hagyja abba a szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


 

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK


 
Mint minden gyógyszer, így a Citalopram STADA is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatásokról számoltak be a bemutatott gyakorisággal.
 
Nagyon gyakori: 10 betegből legalább 1-nél előfordul
Gyakori:100 betegből 1-10-nél fordul elő
Nem gyakori:1000 betegből 1-10-nél fordul elő
Ritka:10 00 betegből 1-10-nél fordul elő
Nagyon ritka:10 000 betegből kevesebb, mint 1-nél fordul elő
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg.
 
Nagyon gyakori

• aluszékonyság, alvászavarok, álmatlanság, izgatottság, idegesség
• fejfájás, remegés, szédülés
• a szem fókuszáló képességének zavara
• szívdobogásérzés (palpitáció)
• hányinger, szájszárazság, székrekedés, hasmenés
• fokozott izzadás
• általános gyengeség 

Gyakori

• súlycsökkenés, elhízás
• alvászavarok, koncentrálási zavar, kóros álmok, emlékezetkiesés (amnézia), szorongás, csökkent libidó, fokozott étvágy, étvágycsökkenés, étvágytalanság (anorexia), apátia, zavartság
• migrén, érzészavarok (paresztézia)
• látászavarok
• fülcsengés (tinnitusz)
• szapora szívverés
• vérnyomásesés felálláskor (ortosztatikus hipotenzió), alacsony vérnyomás, magas vérnyomás
• orrnyálkahártya-gyulladás (rinitisz), arcüreggyulladás (szinuszitisz)
• emésztési zavar, hányás, hasi fájdalom, puffadás, fokozott nyálelválasztás, ízérzési zavar
• kiütés, viszketés
• vizelési zavar, megnövekedett vizeletmennyiség
• ejakulációképtelenség, ejakulációs zavarok, orgazmusképtelenség (nőknél), rendellenes orgazmus (nőknél), rendellenes vagy fájdalmas menstruáció, impotencia
• fáradtság, ásítozás, a koncentráló képesség zavara
• izomfájdalom, ízületi fájdalom
• megvonási tünetek, mint szédülés, hányinger, hányás, remegés, zavartság, izzadás, fejfájás, hasmenés, tűszúrásszerű és áramütésszerű érzés, alvászavarok (köztük álmatlanság és intenzív álmok), nyugtalanság vagy szorongás, szívdobogásérzés, érzelmi instabilitás, ingerlékenység és látászavarok (lásd 3. pont: Ha idő előtt abbahagyja a Citalopram STADA szedését)

Nem gyakori

• boldogságérzet (eufória), fokozott libidó
• agresszió
• valószerűtlenség érzése az önmagától való különállás érzése (deperszonalizáció), hallucináció emelkedett hangulat vagy izgatottság érzése ami szokatlan magatartást okoz (mánia)
• erős pupillatágulat (midriázis)
• mozgási rendellenességek pl. rendellenes testhelyzet és vonagló mozgás (ún. extrapiramidális zavar), görcsrohamok
• lassú szívverés
• köhögés
• emelkedett májenzim értékek (vérvizsgálat mutatja ki)
• napfényérzékenység (fotoszenzitivitás), csalánkiütés (urtikária), hajhullás, a bőr vörös vagy lilás elszíneződése (purpura)
• vizelési képtelenség (vizelet visszatartás)
• túl sok víz a test szöveteiben (ödéma)
• allergiás reakciók, átmeneti eszméletvesztés, levertség.

Ritka

• vér nátriumszintjének csökkenése (hiponatrémia), a szervezet vizelettermelését befolyásoló szindróma (SIADH)
• szerotonin szindróma
• vérzések, beleértve a méh, az emésztő rendszer, a bőr és a nyálkahártyák vérzését
• májgyulladás (hepatitisz)
• láz
• görcsroham, tónusos-klónusos epilepsziás görcs (grand mal) 


Nagyon ritka

• pánikrohamok (ezek feltételezhetően a fennálló betegség miatt jelentkeznek)
• szívritmuszavarok
• a bőr és a nyálkahártyák fájdalmas duzzanata a vízvisszatartás miatt (pl. a toroké vagy a nyelvé), légzési nehézség és/vagy viszketés és kiütés (angioödéma),
• rendellenes tejcsorgás (galaktorrea)
• súlyos túlérzékenységi reakciók (anafilaktoid reakciók) amelyek sokkhoz vezethetnek (kifejezett vérnyomásesés, sápadtság, nyugtalanság, gyenge és szapora pulzus, nyirkos bőr, csökkent tudatállapot) az erek hirtelen kitágulása miatt. 

Nem ismert
 
• a vérlemezkék számának csökkenése, ami fokozza a vérzések és véraláfutások kockázatát (trombocitopénia)
• a normál immunrendszer túlzott és nem kívánatos (káros, kellemetlen érzést okozó és néha halálos) reakciói (túlérzékenység)
• fogvicsorgatás
• nyugtalanság
• alacsony káliumszint a vérben (hipokalémia)
• rendellenes EKG (QT-szakasz megnyúlás)
• orrvérzés (episztaxis)
• rendellenes májfunkciós tesztek
• véraláfutás (ekkimózis)
• méhvérzés (metrorrágia)
• fájdalmas erekció (priapizmus)
• kellemetlen nyugtalanságérzet vagy képtelenség az egyhelyben ülésre vagy állásra (akatízia; lásd 2. pont:
A Citalopram STADA fokozott elővigyázatossággal alkalmazható)
• citalopram kezelés alatt vagy közvetlenül a kezelés befejezését követően öngyilkossági gondolatokról és öngyilkossággal kapcsolatos magatartásformákról számoltak be (lásd 2. pont: A Citalopram STADA fokozott elővigyázatossággal alkalmazható). 

Amennyiben az alábbiak közül bármelyik tünetet tapasztalja, azonnal hagyja abba a Citalopram STADA szedését és forduljon orvoshoz:

Gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei. 

Egyéb lehetséges mellékhatások

Csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.
 
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
 

 

5. HOGYAN KELL A CITALOPRAM STADA-T TÁROLNI

 
A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó.
 
A dobozon és a buborékcsomagoláson vagy a tablettatartályon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Citalopram STADA-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
 
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

 

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 
Mit tartalmaz a Citalopram STADA

A készítmény hatóanyaga a citaloprám.
 
Citalopram STADA 10 mg
10 mg citaloprámnak megfelelő citaloprám-hidrobromid filmtablettánként.
Citalopram STADA 20 mg
20 mg citaloprámnak megfelelő citaloprám-hidrobromid filmtablettánként.
Citalopram STADA 40 mg
40 mg citaloprámnak megfelelő citaloprám-hidrobromid filmtablettánként.
 
Egyéb összetevők:
Tabletta mag: mannit, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát
Filmbevonat: hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E171)
 
Milyen a Citalopram STADA készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
 
Citalopram STADA 10 mg
6 mm átmérőjű, fehér, kerek filmbevonatú tabletta.
Citalopram STADA 20 mg
8 mm átmérőjű, fehér, kerek felezővonallal ellátott filmbevonatú tabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható
Citalopram STADA 40 mg
10 mm átmérőjű, fehér, kerek felezővonallal ellátott filmbevonatú tabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
 
1 db, 10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 48 db (csak 20 mg és 40 mg) 49 db, 50 db, 56 db, 60 db, 84 db, 90 db, 98 db, 100 db, 250 db és 100x1 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban vagy 10 db, 14 db, 15 db, 20 db, 28 db, 30 db, 49 db, 50 db, 56 db, 60 db, 84 db, 90 db, 98 db, 100 db, 250 db, 500 db vagy 750 db filmtabletta tartályban és dobozban.
 
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

STADA Arzneimittel AG
Stadastrasse 2-18
D-61118 Bad Vilbel
Németország
 
Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
 
Belgium:             Citalopram Generix 10 mg/20 mg/40 mg filmomhulde tabletten
Csehország:       Citalopram STADA 10 mg/20 mg/40 mg
Németország:      CitalopramSTADA 10 mg/20 mg/40 mg Filmtabletten
Dánia:                Citacip 10 mg/20 mg/40 mg filmovertrukne tabletter
Észtország:         CITALOSTAD 10 mg/20 mg/40 mg õhukese polümeerikilega kaetud tabletid
Magyarország:     Citalopram STADA 10 mg/20 mg/40 mg filmtabletta
Olaszország:        VIVIPRAM 20 mg/40 mg Compresse rivestite con film
Lettország:          CITALOSTAD 10 mg/20 mg/40 mg apvalkotas tabletes
Litvánia:               CITALOSTAD 10 mg/20 mg/40 mg apvalkotas tabletes
Luxemburg:          Citalopram Generix 10 mg/20 mg/40 mg
Lengyelország:     Citalostad
 
 
OGYI-T-10391/01                            Citalopram STADA 10 mg filmtabletta
OGYI-T-10391/02                            Citalopram STADA 20 mg filmtabletta
OGYI-T-10391/03                            Citalopram STADA 40 mg filmtabletta
 

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2014. február


Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

Kéretlen emailek

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen emaileket. NO SPAM.
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

GÁZ-ÁR-SAPKA

 
Gázársapka - USA-nka

USA-nka

- -

VlagyiMIR <-> VolodiMIR

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb