Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

A pánikbetegségről az orvos szemével 1.A PÁNIKBETEGSÉGRŐL SZEMÉLYESEN

1. rész

A pánikbetegségről az orvos szemével 1. - pánikbetegség, pánikzavar, pánikroham, pánik, rosszullét, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus


A pánik szó mitológiai eredetű: eltúlzott, oktalan rettegést jelent. Pán görög istenről kapta a nevét, aki félelmetes hangokkal (pánsíppal) riogatta az embereket, de valódi veszélyt senkire nem jelentett. Csak indokolatlan, "páni" félelmet keltett.

Azt mondják, a pánikbetegség meglehetősen gyakori állapot, amely hirtelen - gyakran minden előjel nélkül - kialakuló félelemmel vagy szorongással jár, és a szakirodalom szerint, leggyakrabban a serdülőkor végén, fiatal felnőttkorban kezdődik, jóllehet bármelyik életkorban megjelenhet.
Sose felejtem el tini koromban azt az 1 hetet, 10 napot, - számomra rettentő sok időnek tűnt -, ami-kor azt hittem már csak órák kérdése és itt a világvége. Ma is pontosan látom a régi bérház kéményét, aminek a ledőlése szinte ott lógott a levegőben… Fogalmam sincs, hogyan keveredtem ki ebből a lelki zűrzavarból, pusztán örülök annak, hogy ilyen rossz élmény azóta sem tört rám. Azt gyanítom, ez szinte biztosan serdülőkori pánikbetegség lehetett. Amikor tehát erről a betegségről kérdezem Juditot - aki 32 évesen érezte először ezt a borzalmas félelmet, annak minden fizikai tünetével, és aki szerencsésnek, már szinte gyógyultnak mondhatja magát, - még ilyen sok év távlatából is át tudom érezni a helyzetét. Őt kérdeztem a pánikbetegség tüneteiről, ezen idő alatt az emberekkel való kapcsolatáról; mindarról, amelyben a betegség gátolta, majd a gyógyulás folyamatáról.


1.  VOLNA KEDVES BEMUTATNI ÖNMAGÁT, NÉHÁNY SZÓT SZÓLNI MINDENNAPJAIRÓL, MIELŐTT „BECSAPOTT VOLNA A VILLÁM”?

32 éves vagyok. Közgazdasági végzettséggel egy irodában dolgozom. Jelenleg egy külföldi cég magyarországi kirendeltségénél mintegy 2 éve értékesítéssel, marketinggel foglalkozom, előtte hasonló munkakörben egy másik cégnél - külföldön - dolgoztam.


2.  MILYEN VOLT A KAPCSOLATA AZ EMBEREKKEL MÉG EBBEN AZ IDŐBEN? EZ ALATT AZT ÉRTEM, HOGY ÖN INKÁBB VISSZAHÚZÓDÓNAK TARTJA MAGÁT, VAGY NYITOTTNAK AZ EMBEREK FELÉ?

Nyitott ember vagyok, vannak barátaim, szívesen eljártunk ide-oda, és a munkámban is szerettem a kihívásokat, az új feladatokat.


3.  MILYEN VOLT AZ ELSŐ ROHAM? MIT ÉRZETT, MIT TAPASZTALT, MILYEN FIZIKAI TÜNETEI VOLTAK ÉS MINDEZ MENNYI IDEIG TARTOTT?

Kb. 1 éve történt, hogy a munkahelyemen beragadtam a liftbe, nem volt kellemes, de ott akkor nem történt semmi. Amikor hazaindultam, akkor lettem először rosszul. Hirtelen elkezdett össze-vissza kalapálni a szívem, úgy éreztem, nem kapok levegőt, elgyengültem, leizzadtam, halálfélelmem volt. Azt hittem, szívinfarktusom van vagy valami nagyon komoly baj történt velem. A munkatársaim segítettek, ablakot nyitottak, vizet hoztak, ott voltak velem, törődtek velem, és néhány perc múlva elmúlt a rosszullét. Egy barátnőm vitt haza. Akkor fel sem tűnt, hogy a lépcsőn mentünk le, mert jó volt a friss levegő, bár így utólag visszagondolva, lehet, hogy eleve nem akartam beszállni a liftbe.


4.  MIRE GONDOLT, VAJON MI TÖRTÉNT ÖNNEL?

Azt gondoltam, hogy ez szívinfarktus vagy valami más, de nagyon komoly betegség kezdete lehet… 


5.   MEGOSZTOTTA-E EZT A NEGATÍV ÉLMÉNYT VALAKIVEL, BESZÉLT RÓLA VALAKINEK? … ÉS HA IGEN, KINEK, MIKOR? 

A munkatársaim látták, milyen rosszul vagyok, otthon pedig természetesen elmondtam a barátomnak, - akivel együtt élek, - mindazt, ami aznap történt velem.


6.  AZ ELSŐ ROHAMOT KÖVETŐEN MENNYI IDŐ ELTELTÉVEL JELENTKEZETT A MÁSODIK, A HARMADIK…

Az első rosszullét után a barátnőm és a barátom is azt mondták, menjek orvoshoz, mert ezt ki kell vizsgálni, de mivel további tünet nem jelentkezett, jól éreztem magam, nem mentem sehová. Néhány nappal később, egyik éjjel a fent részletezett állapotra ébredtem. Akkor a barátom volt mellettem, mentőt akart hívni, de mire megtette volna, már elmúlt a rosszullét és mivel éjjel volt megvártuk a reggelt. Igaz elaludni egyikünk sem mert, mert nem tudhattuk mi fog történni. Reggelig már nem történt semmi. Nem volt újabb roham. 


7.  HONNAN JÖTT RÁ VÉGÜL IS, HOGY BETEG? 

Mivel eddig ilyesmi nem esett meg velem, másnap elmentem a család egy barátjához, aki belgyógyász. Ő nagyon lelkiismeretesen kivizsgált – elküldött röntgenre, szív ultrahangra, EKG, vérvételek…, és minden leletem negatív volt. Az orvos a leletek ismeretében megnyugtatott, hogy egészséges vagyok, ennek ellenére adott egy gyógyszert, ami a szívműködést szabályozza, hogy azt szedjem, ha úgy érzem, hogy össze-vissza ver a szívem. Ezt a gyógyszert alig szedtem egy-két hónapig nem volt semmi rosszullétem, már szinte elfelejtettem az egészet. De egyszer váratlanul utazás - vezetés - közben jött a rosszullét, kezdtem érezni, hogy baj van, félreálltam. A rosszullét a szokásos volt és néhány perc múlva elmúlt. Akkor nem mertem már hazamenni, felhívtam a barátomat, hogy jöjjön értem, mert attól tartottam, hogy nem tudok hazavezetni, még akár karambolozhatok is.

Ő persze azonnal jött és onnan mindjárt az orvoshoz mentünk, hiszen most már joggal éreztem úgy, én mégis beteg lehetek. Megismételtük a vizsgálatokat. Az orvos ismét megnyugtatott, hogy semmi bajom. Adott egy nyugtatót, hogy azt vegyem be. Persze nem vettem be, mert őszintén szólva arra gondoltam, én nem vagyok hülye, nem az agyammal van a baj, akkor meg minek szedjek nyugtatót.

Igaz, megkértem a barátomat, hogy vigyen már el a munkahelyemre, nehogy rosszul legyek vezetés közben. Azt elfelejtettem mondani, hogy a munkahelyemen a liftbe csak akkor szálltam be, ha voltak benne, egyedül nem. De azt nem gondoltam át, hogy mindez kapcsolatban lehet a rosszullétemmel, inkább megmagyaráztam magamnak, hogy a harmadik emeletre egészségesebb gyalog járni.


8.   PRÓBÁLTA-E SAJÁT MAGA LEGYŐZNI VAGY ELFOJTANI A BETEGSÉGET?

Igen, próbáltam és két rosszullét között sikerült is valahogy elhitetni magammal, hogy semmi baja a szívemnek és egyáltalán semmi bajom nincs. De amikor jött a rosszullét, akkor mindez mit sem ért. Többször voltam orvosnál kivizsgáláson, és már alig mertem vezetni, sőt később egyedül nem is vezettem, mert féltem a rosszulléttől.


9.    HONNAN TUDTA MEG, HOGY HOVÁ KELL FORDULNIA PROBLÉMÁJÁVAL?

Már vagy fél év is eltelt az első rosszullét óta, amikor egy nagyobb családi összejövetelen voltam, ahol szintén rosszul lettem. Mondtam is a rokonoknak, biztosan a tömeg, meg a levegőtlenség volt az oka…

Miután már jobban voltam, elmesélte az egyik rokonom, hogy ő is hasonló problémákkal küszködik, de ő ezzel pszichiáterhez jár, gyógyszert szed és a rohamai már elmúltak.
Azt ajánlotta, hogy nekem is el kellene mennem vele.


10.  EZT KÖVETŐEN MENNYI IDŐ ELTELTÉVEL FORDULT SZAKORVOSHOZ?

Néhány hetet még hezitáltam, hogy valóban az agyamnak van-e baja, majd a rokonom útmutatása szerint rákerestem az interneten a pánikbetegségre és az ott leírtak közül számos tünet rám illett. Végül, az első rosszullét után jó fél évvel hagytam rábeszélni magam a kezelésre.


11.   TUDOTT-E MINDEKÖZBEN DOLGOZNI?

Dolgozni tudtam, sőt a munkahelyemen éreztem igazán jól magam, mert ott nem volt időm magammal foglalkozni és azon aggódni, hogy mi lehet a bajom. Nekem a munkahelyre eljutni volt nehéz, hiszen azt kellett mindig megszervezni, hogy valaki el tudjon vinni vagy kísérni.


12.  MIBEN GÁTOLTA A BETEGSÉG?

Az utazásban, illetve abban, hogy egyedül legyek. Ilyenkor attól féltem, ha jön a roham, nem tudok segítséget kérni és akkor talán meg is halhatok. Igaz, ha voltak mellettem a rosszullét alatt, akkor sem tudtak segíteni.


13.  MENNYIRE VOLT TARTÓS EZ A FÉLELEM; ÁLLANDÓSULT-E, ÉS VESZÉLYEZTETTE-E AZ ALVÁSÁT, A MINDENNAPI TEVÉKENYSÉGEIT?

Ahogy telt az idő egyre többször eszembe jutott, hogy nem leszek-e rosszul, és azokat a helyeket, helyzeteket elkerültem, ahol már rosszul voltam. Szóval sokkal több szervezést igényelt az életem. Az alvásom is megromlott, nehezebben aludtam el, és ha éjjel felébredtem általában nem aludtam vissza.


14.  AMIKOR MÁR TUDTA, HOGY JÓ KEZEKBEN VAN ÉS A GYÓGYÍTÁSÁN  SOKAN FÁRADOZNAK, EZ MEGNYUGVÁSSAL TÖLTÖTTEL EL ÖNT? OLDOTTA A FESZÜLTSÉGET, A PÁNIKOT?

A pszichiátriai kezelés kezdete után pár héttel már jobban éreztem magam, akkor kezdtem oldódni egy kicsit. Voltak még rohamaim és azok azért mindig visszavetettek.


15.  MILYEN KEZELÉSEKEN MENT KERESZTÜL, GYÓGYSZERES, VAGY PSZICHOTERÁPIÁS, ESETLEG MINDKÉT FÉLE KEZELÉSBEN RÉSZESÜLT?

Gyógyszeres kezelést kaptam és egy kicsit relaxálni is megtanultam. Már az is gyógyító hatással volt rám, hogy a pszichiáter elmagyarázta, mi ez a betegség, mire számíthatok, hogyan kezelhető. Ezzel véget vetett a bizonytalanságnak.


16. A KÖRNYEZETE HOGYAN TUDOTT SEGÍTENI EBBEN AZ IDŐBEN ÖNNEK?

Amikor megbetegedtem, és rám törtek a rohamok, ők kísérgettek, ezt bevállalták, de igazán nem nagyon értették, hogy mi ez az egész, mi van velem. Azt hiszem, azt gondolták ez valami hiszti, csak talán nem mondták. Később, amikor már elég jól voltam, akkor pedig az volt zavaró, hogy akkor is aggódtak, - szerintem túlzottan, - amikor már nem kellett volna.


17.  MENNYI IDEIG TARTOTT A GYÓGYULÁSI FOLYAMAT?

Mintegy 4 hónapja szedek gyógyszert. Most már - a gyógyszer mellett - tünetmentes vagyok, de a pszichiáter szerint még hosszabb ideig kell gyógyszert szednem. Azt hiszem, még én sem szeretném elhagyni, mert túl erősen élnek bennem a rosszullétek, és a félelem, hogy rosszul lehetek. Remélem, előbb-utóbb abbahagyhatom a gyógyszerszedést és ismét olyan lehetek, mint régen...


***

Kedves Judit! Köszönöm a MyPIN olvasói nevében, hogy megosztotta velünk élete e nehéz szakaszának gondjait és a megoldáshoz vezető utat. Sokaknak segített ezzel, akik hasonló gonddal küszködve nem tudják, tudták eddig, mit tegyenek.
mypin.hu

 

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2212 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1173 szavazat (30%)
3893 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb