Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

A kialvatlanság veszélyeiA KIALVATLANSÁG VESZÉLYEI

RÁÉBREDÉSEK

 
A kialvatlanság veszélyei - kialvatlanság, álmatlanság, alvás, mélyalvás, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológusEgyre többeket érint a krónikus álmatlanság, illetve a kialvatlanság, amelyek a legfrissebb kutatások szerint nemcsak pszichés következményekkel, hanem fizikai elváltozásokkal is járhatnak.

Magyar kezdeményezésre, nemzetközi összefogással tervezik néhány éven belül elkészíteni Európa alvástérképét, hogy kiderüljön: mennyit és hogyan alszanak a kontinens lakói. Legalábbis ezzel (is) hirdeti alváskutatási programját egy magyar magánklinika, amely – az alvás március 19-ei világnapjára – a maga részéről máris elkészítette felmérését a hazai helyzetről. A publikálás előtt álló statisztika szerint a megkérdezettek közel fele szenved valamilyen krónikus alvászavarban, ám orvoshoz alig az ötödük fordul.

A pontosabb alvásfelmérések azért is lennének időszerűek, mert a tartós kialvatlanságnak az ingerlékenységnél, a levertségnél vagy a kínzó ásítozásnál komolyabb következményei is lehetnek. A krónikus álmatlanság (szaknyelven: inszomnia) hosszú távon az agy szürkeállományának csökkenéséhez, az idegsejtek elhalásához vezethet – talált rá bizonyítékot néhány hete a Biological Psychiatry című szaklapban publikált tanulmányában az Ellemarije Altina holland neurobiológus vezette kutatócsoport. Vagyis a figyelem, az összpontosítás, a memória és az összetett feladatok megoldását vezérlő homloklebeny működéséhez elengedhetetlen éjszakai pihenés tartós megvonása akár el is pusztíthatja az agy egyes területeit.

Amióta a múlt század első felében elterjedt a villanykörte, az emberek átlagosan 1,5-2 órával kevesebbet alszanak. Sokáig még a kutatók egy része sem gondolta, hogy ebből bármi baj származhatna. Ebbéli vélekedésükben egy amerikai gimnazista, Randy Gardner Guinness-rekord-kísérlete erősítette meg őket, aki 1964-ben pontosan 11 napon (264 órán) át nem hunyta le a szemét.

Eközben, virrasztása 10. napján, megvizsgálta őt William Dement amerikai alvásszakértő – az alvás öt fázisának felfedezője, a világ első alváslaboratóriumának alapítója –, és úgy találta, hogy a fiú kognitív és koordinációs képességeit nemigen befolyásolta a maratoni ébrenlét. Igaz, Dement ezt részben arra alapozta, hogy a kamasz megverte flipperben – derül ki Stanley Coren amerikai neuropszichiáternek a Psychiatric Times című szaklapban 1998-ban megjelent cikkéből.

Bár Gardner ébrenlétmaratonját azóta többen is túlszárnyalták jó néhány órával, máig az ő esete a legismertebb. Ő volt ugyanis az egyetlen, akinek minden mozdulatát műszerekkel (egyebek mellett az agyhullámokat mérő EEG-vel) felszerelkezett orvosok regisztrálták. Az alváskutatók egybehangzó véleménye szerint ugyanis nem is olyan könnyű eldönteni, hogy a több napot átvirrasztók valóban minden pillanatban ébren vannak-e.

Például, mert az alvásmegvonás ellen a szervezet úgynevezett mikroalvásokkal védekezik. A 10–60 másodpercig tartó villámgyors szundikálások során a tudati állapotba be-betör a mélyalvás fázisa, ám az inszomniásoknak általában fel sem tűnik ez a rövid „filmszakadás”, csak az agyhullámaik frekvenciájának mérésével lehet észlelni. (A mélyalvás és az ébrenlét legváratlanabb helyzetekben való váltakozása az alvászavarban szenvedők egy másik csoportjára, a narkolepsziásokra is jellemző. Az Antal Nimród rendezte Kontroll című, 2003-as mozi egyik BKV-ellenőrénél is előforduló tüneteket a hypocretin nevű hormon hiánya okozza.)

Az inszomniásoknak csak az egyik csoportját alkotják azok, akik – például tartós szorongásuk miatt – egyáltalán nem, vagy legfeljebb egy-két órára tudnak elbóbiskolni éjszakánként. Vannak olyanok is, akiknek – a mikroalvókhoz hasonlóan – fel sem tűnik, hogy a kelleténél könnyebb az átjárás a mélyalvási fázisaik és az ébrenlétük között. Az úgynevezett mikroébredőket légzési nehézségek (horkolás) vagy mozgászavar, például a végtagok mozgatásának kényszerével járó úgynevezett nyugtalanláb-szindróma gyötri – magyarázza a HVG-nek Szakács Zoltán neurológus, az Állami Egészségügyi Központ alvásdiagnosztikai centrumának vezető főorvosa.

Ők alvás közben, tudat alatt percenként akár többször is úgy érzik, hogy megfulladnak, vagy hogy elviselhetetlenül fáj a lábuk, ami miatt a másodperc törtrészére felébrednek. Az alváslaboratóriumokban megfigyeltek esetében tucatnyi életjelből – például agyhullámokból, szívhangból, szemmozgásból, pulzusszámból, légzési hangokból – következtetnek az efféle felriadásokra. Ha egy alvásórára húsz vagy annál több mikroébredés jut, az „ébren alvóknál” ugyanazok a tünetek lépnek fel, mintha nem is aludtak volna.

A kutatók ma sem tudják pontosan, miért van szüksége az emberi szervezetnek többórás folyamatos alvásra. Arra mindenesetre – patkánykísérletekből – már az első ébrenlétmaraton után nem sokkal rájöttek, hogy a teljes alvásmegvonás végzetes lehet. A tartós kialvatlanság korántsem csak pszichés nyavalyákat, például memória- és figyelemzavart, döntési és összpontosítási nehézségeket, hallucinációkat, illetve – súlyosabb esetekben – depressziót okozhat. Néhány, az anyagcsere szabályozásában és a zsírlebontásban fontos szerepet játszó fehérje, például a szomatotrop hormon kizárólag a zavartalan és több órán át tartó, mikroébredés-szegény mélyalvás során termelődik elegendő mennyiségben.

A töredezett alvást kísérő mikroébredések pedig – magyarázza Szakács doktor – mindannyiszor úgynevezett stresszválaszt váltanak ki. Ilyenkor az agy – tévesen – veszélyt érzékel, ami elől menekülni szeretne, így azonnal futásra kész állapotba hozza a szervezetet: fokozza az adrenalintermelést, emeli a vércukorszintet, a pulzusszámot és a vérnyomást. E fals riasztások pedig hosszú távon szív- és érrendszeri problémákhoz vezetnek, növelik az infarktus és az agyi érkatasztrófák esélyét.

A kialvatlanság és az ennek következtében rajtaütésszerűen kialakuló mikroalvások évente több százezer közúti balesetért felelősek. De ezeket gyanítják több, a hajnali órákban bekövetkezett ipari katasztrófa – például az 1979-es Three Mile Island-i vagy az 1986-os csernobili atomreaktor-balesetek – hátterében is.
hvg.hu - Balázs Zsuzsanna - 2010. március 23.

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:

30 286 2097
H-P: 08-19

Laptop, v. PC használata ajánlott ennyi információhoz!

Kedves Bagdy Emőke, köszönöm!

 Mint gyermek, aki már pihenni vágyik
és el is jutott a nyugalmas ágyig
még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” -
(igy nem szökik rá hirtelen az éj)
s mig kis szive nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kiván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
igy kérünk: Ülj le közénk és mesélj.
Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.
Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,
hadd lássunk át magunkon itt ez estén.
Párnás szavadon át nem üt a zaj -
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szivünk a gyásztól a vágyig.
Most temettük el szegény Kosztolányit
s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e uj méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?...
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

József Attila: Thomas Mann üdvözlése
1937. január eleje

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
638 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2730 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1417 szavazat (30%)
4785 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb